ברחבי העולם יציינו היום (19 באוגוסט) את חגיגות יום הולדתה ה-130 של מעצבת האופנה גבריאל (קוקו) שאנל, שהלכה לעולמה בחורף 1971 בודדה וערירית בדירתה שבמלון ריץ' בפריז. כמו תמיד אצל שאנל – בית האופנה, לא הפרסונה – כל תאריך היסטורי של המותג הוא הזדמנות ליארצייט חגיגי, החל בציון 100 שנה לפתיחת הבוטיק הראשון של המעצבת ועד לחגיגות השקת השמלה השחורה הקטנה. באופן מעט אירוני, 42 שנה לאחר מותה, שאנל חשוכת הילדים היא השראה לדור ההמשך של ילדות בישראל.
הפעם החלטנו גם אנחנו להצטרף לחגיגות, ולציין את יום ההולדת עם דור ההמשך. אם תהיתם כיצד הצלחנו למצוא כרטיס טיסה לפריז בדיוק באמצע עונת התיירות, נגלה לכם שממש לא צריך לנסוע רחוק על מנת לפגוש את ממשיכות דרכה של המעצבת. למעשה, הן נמצאות ממש מתחת לאף. מבלי ששמנו לב, הפך השם שאנל לפופולארי בקרב ילדות ישראל, לרוב בשל חיבה עזה של אם המשפחה למותג היוקרה הצרפתי. מתברר, כי יותר ויותר הורים נרגשים בוחרים לתת לבנותיהם את השם בעל המשקל האופנתי.
עוד בערוץ האופנה
- מבריז'יט בארדו ועד ליה סיידו: גלגולי השיק הצרפתי
- לא רק קוטור: המותגים הצרפתיים שכל פאשניסטה צריכה להכיר
- מנעמי קמפבל ועד ריהאנה: הרגעים הגדולים של שבוע ההוט קוטור
על פי הרשימות הקיימות במשרד רישום האוכלוסין וההגירה בישראל, נכון ליולי 2013 חיות בארץ כ-285 נשים האוחזות בשם שאנל, ועוד כ-206 נשים הכותבות את שמן שנאל, תוצר של שמות המסתיימים במילה "אל" (דוגמת בת-אל, אור-אל). שתיים מתוך הילדות והנשים שכינסנו לצורך הכתבה מאייתות את שמן "שנאל", אך הוא נהגה כשמה של המעצבת הצרפתייה.
אז איך זה לחיות בישראל 2013 עם השם שאנל? מסתבר שבאופן כללי זה לא רע בכלל, אם מתעלמים מבעיות בהבנת השמיעה של הציבור הישראלי, שנוטה לעוות את השם בכל דרך אפשרית. טוב, איך אפשר לצפות מישראלים שיבטאו את השם בצורה מדויקת, כשרוב פריטי השאנל שנראים ברחובות מגיעים בכלל מסין?
שאנל פונטה, 23, אשדוד. סטודנטית לעיצוב פנים במכללה למנהל ומוכרת בחנות הבגדים אמפוריום
למה שאנל?
"זאת היתה בחירה של אמא שלי. אני ממוצא מרוקאי ומדברים אצלנו בבית צרפתית. אמא שלי פשוט מאוד אהבה את השם וזה הסתדר לה. הבחירה שלה לא היתה קשורה למעצבת".מה הסביבה אומרת? "התגובה הרווחת היא 'איזה שם יפה' או 'איזה שם מיוחד', אבל להרבה ישראלים יש בעיה עם השם הזה. הם לא יכולים לקלוט אותו. קוראים לי שני, בת-אל, או כל דבר אחר שנגמר ב-'אל'. שלא לדבר על לכתוב אותו. הרבה פעמים חושבים שיש לי בעיית איות ושהתבלבלתי בין נון ל-וו, אז קוראים לי שאול. אתה יודע כמה פעמים בבית ספר ובצבא שמעתי את השם 'שאול פונטה'?!".
את אוהבת את השם? "מאוהבת בו. כשהייתי קטנה חשבתי להחליף אותו, כי זה לא היה שם כל כך רגיל. רציתי משהו כמו סטפני או שם אמריקאי אחר".
עם שם כל כך מחייב, את מרגישה צורך להיות מעודכנת אופנתית? "בהחלט. חשוב לי מאוד לשמור על עדכנות אופנתית, אבל לא חושבת שיש לזה קשר לשם. אני מאוד מחוברת לאסתטיקה ולעיצוב, ובימים אלו לומדת עיצוב פנים. אבל אני מכירה כמה שאנליות שממש לא עומדות בקריטריונים של השם".
את אוהבת גם את המותג? "יש לי שני תיקים של שאנל, אני משתמשת בבושם 'קוקו שאנל' כבר שלוש שנים ורק איתו. אין לי שום בושם אחר בבית. וגם הדאודורנט, כמובן. כשאני נוסעת לחו"ל, הדבר הראשון שאני עושה כשאני מגיעה לדיוטי פרי זה לקנות בושם של שאנל, ורק אז אני יכולה לטוס בשקט".
שנאל טולדנו, "עוד חודשיים וחצי בת תשע", חדרה. תלמידה בבית ספר יסודי
למה שאנל?
"זה היה רעיון של אבא שלה", מגלה האם לינדה טולדנו. "כשהוא בא אליי עם השם, אמרתי לו שאין מצב, אני לא קוראת לילדה בשם של מותג. בעלי, שהוא איש שומר מצוות, סיפר לי ששנאל הוא מלאך שהיה מעל תיבת נח ויש לו משמעויות חיוביות. כשנולדה שנאל ונתנו לה את שמה, הרבה אנשים חשבו שזה על שם המעצבת, בעיקר בגלל שאני עובדת בחברת הקוסמטיקה לוריאל וחשופה מאוד למותגים".מה הסביבה אומרת? "שיש לי שם נדיר ומיוחד", אומרת שנאל. "זה שם שמתאים לה מאוד", מוסיפה האם לינדה. "היא יפהפייה אמיתית. ואני אומרת את זה לא בגלל שהיא הבת שלי".
את אוהבת את השם? "מאוד. יש לו צליל מאוד מיוחד".
עם שם כל כך מחייב, את מרגישה צורך להיות מעודכנת אופנתית? "הילדה אוהבת להתגנדר ולהתלבש", מציינת האם. "היא מתאימה את הבגדים באופן מעורר התפעלות. בבית הספר קוראים לה 'הדוגמנית'".
את אוהבת גם את המותג? "מאוד", עונה לינדה. "יש לי מלא בגדים, נעליים, חגורות ומוצרי קוסמטיקה של שאנל. אני בכלל אוהבת אסתטיקה ודברים יפים, ושאנל עונים לי על הצורך הזה".
שאנל קורדובה, 24, בת ים. מנהלת חשבונות במשרד רואה חשבון
למה שאנל?
"אמא שלי מאוד אהבה את פריטי הלבוש של המותג ואת הבשמים שלו ולכן בחרה לקרוא לי ככה. אני אחת משלישייה ולשלושתנו יש שמות מיוחדים: לאחותי קוראים בת-אל ולאחי אביחי".מה הסביבה אומרת? "זה מעורר תגובות מיידיות מאנשים, ולשמחתי מאוד אוהבים את השם. הם עושים מהר מאוד את הקישור לקוקו שאנל ולבושם שאנל 5".
את אוהבת את השם? "מאוד. אבל זה לא תמיד היה ככה. כשהייתי ילדה מאוד התביישתי בו. לא רציתי שם מיוחד. אפילו הייתי משקרת ואומרת לאנשים שקוראים לי שני. אבל לאט לאט קיבלתי ביטחון וגם התגובות מאנשים היו מדהימות. היום לא הייתי מחליפה אותו בעד שום הון שבעולם. אני שמחה שקוראים לי שאנל על שמה של המעצבת".
עם שם כל כך מחייב, את מרגישה צורך להיות מעודכנת אופנתית? "ממש לא. אבל כשהייתי נערה תמיד אמרתי שאולי בעתיד אני אצליח בתחום האופנה בגלל השם. בסוף לא הלכתי לכיוון הזה".
את אוהבת גם את המותג? "אני מאוד אוהבת את המותג. יש לאחותי את הבושם קוקו שאנל ולאמא שלי יש מספר פריטי לבוש של שאנל בארון. לי עדיין אין, אבל הייתי שמחה אם היו לי. מי לא?".
שנאל תורס, בת 4 וחצי, תל אביב. תלמידה בגן טרום חובה
למה שאנל?
"לפני 15 שנה, כשהייתי בת 21, חברה של אמא שלי מלונדון הגיעה לביקור בישראל והביאה לי במתנה את הבושם 'קוקו שאנל", מספרת אמה של שנאל, אמילי. "אני טיפוס בעייתי מאוד בבשמים. כל בושם שהייתי מקבלת במתנה – הייתי מעבירה הלאה לחברות או לבנות משפחה. עד שבגיל 21 נתפסתי על הבושם של שאנל. התחלתי לפשפש קצת באינטרנט ונחשפתי למותג ולמעצבת. מאז ומתמיד אמרתי לעצמי שיום יבוא ובע"ה תהיה לי בת ואקרא לה שאנל. בעלי, שהוא קצת יותר דתי, התחבר גם הוא מאוד לשם, אבל היתה לו דרישה אחת: שהשם ייכתב בשיכול אותיות של הנון והאלף, כך שלשם תהיה סיומת של 'אל'".מה הסביבה אומרת? "כששנאל היתה תינוקת, אנשים הרימו גבה. תמיד התעניינו מה המשמעות. פייר, אני לא מחפשת משמעויות בשמות. אם אני אוהבת את השם והוא יפה – זה מספיק. גם לבן הצעיר רציתי לקרוא שון, אבל בסוף קראנו לו עומר. היום, כשהיא קצת גדלה ואנחנו משחקות בגינות ציבוריות, אנחנו מקבלות הרבה פידבקים חיוביים מאמהות אחרות".
שנאל אוהבת את השם? "היא מעולם לא התלוננה על השם", צוחקת אמילי.
עם שם כל כך מחייב, את מרגישה צורך להיות מעודכנת אופנתית? "אני אחת שמאוד אופנתית. חשובה לי מאוד האסתטיקה החיצונית שלי ושל הילדים שלי".
את אוהבת גם את המותג? "כששנאל היתה ילדה, רכשתי לה שמלה של שאנל. עכשיו אנחנו רק עם הבשמים".