המטבח הוא אזור מבולגן ידוע לשמצה בקרב רווקים ומשפחות כאחד. לא משנה באיזה גודל הוא, תמיד קשה למצוא בו את המכסה לסיר המבוקש, או את התבלין שהטמנתם במקום שאף אחד לא זוכר. כדי ללמוד כיצד ניתן לנצל את חלל המטבח, חברנו לעפרה איתן, בעלת חברת סידור הבית "הכל במקום", המעניקה שירותי ארגון וסידור לבתים ולעסקים.

_____________________________________________________________________________

עוד כתבות על סידור ועיצוב הבית בעשו בעצמכם

>> טיפים לסידור ארון הבגדים

>> מדריך לסידור חדר הילדים

>> 9 כליים לשיפוץ המטבח

_____________________________________________________________________________

המטרה של סידור המטבח היא לייעל את העבודה בו. איתן מסבירה שכדי לסדר אותו היטב עלינו לחלקו לפי איזורים, חטיבות ומשפחות מוצרים. באיזור הכיריים, לדוגמה, צריכים להיות כל הסירים והאביזרים, באיזור הקפה או מכונת הקפה נשים את הכוסות ודברי הקפה וכן הלאה. ככל שהקטגוריות מדויקות יותר כך סידור המטבח יהיה יעיל יותר, ותתאפשר בו נוחות מקסימלית.

המטבח המאולתר שלפניכם שוכן בדירת שכורה שבה לא היו ארונות מטבח עליונים. הארונות שבנמצא היו רק תחתונים - ארון חומרי ניקוי מתחת לכיור, ושני ארונות קטנים משני צדדיו. המטבח, מעצם היותו מאולתר, כבר היה מעוצב וחלק מפתרונות הייעול כבר היו מיושמים בו: חלק מהסירים היו תלויים מהתקרה כדי לחסוך מקום, וספריה ישנה וענקית שימשה הן כתחליף לארון כלים, והן כחוצץ בין המטבח לסלון. עם זאת, בגלל המחסור בארונות מטבח עליונים הסידור בו היה בלתי יעיל, שלא לדבר על האבק שהצטבר על הכלים בספריה הפתוחה.

המשימה שעמדה בפנינו היתה לסדר מחדש את הכלים והמוצרים באופן שימושי ונעים לעין, כך שתהיה גישה לכל כלי וכלי תוך חיסכון במקום אחסון יקר.

במה כדאי להצטייד כשמסדרים את המטבח?

  • קופסאות סגורות שנכנסות לתוך המדפים, נערמות אחת על השניה ונשלפות בקלות.
  • מדפי מערום שעוזרים לנצל את הגובה של המדפים.
  • ווים לתלייה מתחת למדפים כדי לחסוך מקום ולייעל את השליפה.
  • סלסילות לתבלינים ומזון.
  • קופסאות מודולריות ששומרות על טריות.
  • צנצנות אטומות לקטניות ופסטות.

עקרונות סידור המטבח

1. ארונות

חשוב לנצל את הגובה ואת העומק של הארונות. מוצרי חשמל כדאי לשים למטה, ודברים שמשתמשים בהם ביומיום, כמו למשל סירים ומחבתות, למעלה. גם כאן רצוי להיכנס לרזולוציות. לדוגמה, סירים לג'חנון שמשתמשים אותנו פעם בשבוע או חודש כדאי לשים בעומק המדף, באיזור אחסון נמוך או אפילו במזווה, אם יש כזה.

2. סירים

במגירה העליונה, אחד בתוך השני כשהמכסים מונחים כמו ספרים בסלסלה. אם יש מקום לערום סירים סגורים זה על זה יחד עם המכסים, רצוי להפוך את המכסה עם הידית למטה.

3. מחבתות

שמים במגירה או בארון נגיש לשימוש יומיומי, אחת על השניה, לפי תדירות השימוש. אלה שמשתמשים בהן יותר שמים למעלה. אפשר גם לתלות על ווים – פתרון יפה שמעניק גישה מהירה וחוסך מקום. אם יש המון מחבתות, שקלו לתרום או לזרוק את מה שלא צריך.

  נגיש וחסכוני המקום. תליית סירים ומחבתות על וו (צילום: ענבל מרמרי )
נגיש וחסכוני המקום. תליית סירים ומחבתות על וו (צילום: ענבל מרמרי )

4. כלים חד פעמים

מאחר שהם בשימוש לא יומיומי, רצוי לרכז את כל הכלים החד פעמיים יחד לקופסה עם מכסה ולאחסן במזווה במקום מרוחק ועמוק. היתרון של קופסאות עם מכסים הוא שהם מגנים על הכלים מאבק, וגם אפשר לערום אותן זו על זו ולנצל את הגובה. קופסאות שקופות או מתוייגות הן הכי יעילות. מי שאין לו מזווה, יכול לאכסן באחד הארונות הפחות נגישים - בפינה, בעומק המדף, במדפים עליונים, או בארונית נמוכה שמשמשת לאחסון (שם גם אפשר לסים סירי ג'חנון, פלטת שבת וכדומה).

5. תבלינים

מפרידים וממיינים לפי גודל, ואז מרכזים בסלסלה נשלפת. אם יש איזור תבלינים בקרבת איזור הבישול, שמים שם את התבלינים הנגישים יותר (מלח, שמן וכולי). אפשר ורצוי להשכיב את התבלינים כי אז רואים את התויות בצורה פרונטלית ואפשר לשלוף אותם בקלות.

6. סכו"ם

משתמשים במגירת סכו"ם מפלסטיק שמפרידה בין הכלים. אם לא מוצאים מגירה שמתאימה לגודל המגירה בבית, קונים סלסילות שטוחות ודקות ושמים זו לצד זו במגירה אחת. בנוסף, יש להפריד סוגי סכו"ם (צבעים, חומרים) וגם לעשות הבדלה בין סכו"ם יומיומי לבין סטים של אירוח שמשתמשים בהם אחת לכמה שבועות או חודשים, ואותם לאחסן בארון שמיועד לאירוח.

אם יש לכם מחלק סכו"ם מפלסטיק שגדול מדי למגירה שלכם, אפשר לנסר אותו בקלות עם משורית קטנה ולהתאימו למגירה. לכפות, התרוודים, המצקות ושאר הכלים הארוכים יותר כדאי להקצות מגירה כמה שיותר גדולה ושטוחה כדי למנוע אכסון ברבדים שקשה להתמצא בו, או לאחסן במגירה בתוך סלסילות שטוחות.

תבלינים בקופסה לשליפה מהירה (צילום: ענבל מרמרי )
תבלינים בקופסה לשליפה מהירה (צילום: ענבל מרמרי )

7. מזווה

כאן נאחסן כלים חד פעמיים, כלי אירוח, קדירות וסירי ג'חנון, פלטת שבת ואת כל הכלים שאינם בשימוש יומיומי, וכן את אריזות האוכל הסגורות או הכפולות. הסלסילה במטבח צריכה להיות של האוכל הפתוח בלבד, בצנצנות.

8. מקפיא

בעולם אידיאלי הדבר הנכון הוא לפתוח את כל האריזות של הקפואים, לסדר בקופסאות מתוייגות מודולריות ולערום אותן אחת על השניה. אבל כדי להשיג פריזר מסודר יחסית רצוי פשוט לרכז בצד אחד את כל הקפואים ובצד שני את מגשי הבשר השטוחים.

9. מקרר

מסדרים לפי קטיגוריות: חלבי, בשרי, ירקות, תבשילים ועוד. ברזולוציה עמוקה יותר אפשר לסדר לפי תאריכי תפוגה, כמו בסופר, כשהתאריך הקרוב יותר מקדימה והרחוק יותר מאחורה. רצוי לאחסן כמה שיותר דברים בקופסאות מודולריות באותו גודל וצורה כדי לנצל את הגובה של מדפי המקרר. זכרו לזרוק דברים שפג תוקפם – גם זה שומר על הסדר במקרר.

 ווים לתלייה מתחת למדפים כדי לחסוך מקום  (צילום: ענבל מרמרי )
ווים לתלייה מתחת למדפים כדי לחסוך מקום (צילום: ענבל מרמרי )

10. סרוויסים

מערכות אוכל שמשתמשים בהן פעם בשנה: לא לשמור באריזות הקרטון שכן הדבר נותן תחושה "מחסנית" וגם מתעצלים להשתמש בהם בסופו של דבר.

11. כיסוי מדפים

כיסוי מדפים בנייר עטיפה הוא רעיון מיושן וחסר תועלת. המדפים הרי מתלכלכים בין אם יש עליהם נייר ובין אם לאו. אלא אם כן הנייר הוא לצרכי אסתטיקה (צבע יפה, או כיסוי של פגמים), רצוי לא לעטוף, כי זה נקרע, מתבלה, ומוריד צבע על המדף. פשוט מנקים את המדף פעם בחודש.

12. ניירת במטבח

שמים בסלסילה אחת מתכונים, הודעות, מכתבים, ציורים של הילדים, ומסדרים בעמידה כמו ספרים. ציורים של ילדים כדאי להכניס לקופסת זכרונות, ולברור מה שומרים.

לא הולכות לאיבוד. צנצנות אטומות לקטניות ופסטות (צילום: ענבל מרמרי )
לא הולכות לאיבוד. צנצנות אטומות לקטניות ופסטות (צילום: ענבל מרמרי )

בדירה שביקרנו בה יושמו עקרונות אלה והשינוי עצום: בעיית האבק נפתרה על ידי סידור מחדש של הכלים והוספת קופסאות קרטון נשלפות מאיקאה, שבהן סודרו תבניות האפיה וגאדג'טים אחרים. הקופסאות נערמו זו על זו וניתנות לשליפה מהמדף, מה שחוסך מקום, מגן מפני הצטברות אבק ומייפה.

 נפטרים מהאבק. אחסון כלים בקופסאות סגורות (צילום: ענבל מרמרי )
נפטרים מהאבק. אחסון כלים בקופסאות סגורות (צילום: ענבל מרמרי )

כמו כן, אחסנו את שקיות הקטניות הפתוחות בצנצנות אטומות והצבנו אותן במקום פתוח - על המדף בספריית הכלים. המוצרים שנשארו בתוך הארון הם סגורים ומתויגים, וגם הם מוינו למשפחות והונחו בסלסלאות בתוך המדף - מוצרי אפייה לחוד, מוצרי בישול לחוד.

את הכוסות מהמדף העליון צמצמנו, כך שאת אלה שבשימוש קבוע השארנו נגישות ואת האחרות ערמנו על מגש.

 סדר במדפים (צילום: ענבל מרמרי )
סדר במדפים (צילום: ענבל מרמרי )

מאחר שהסירים היו תלויים כבר מהתקרה באמצעות ווים, המכסים שלהם היו פזורים וקשים לאיתור. את הבעיה הזו פתרנו בכך שהעמדנו את המכסים בתוך קופסת נעליים זה לצד זה, כמו ספרים. את מגירות הסכו"ם שהיו מלאות עד אפס מקום דיללנו על ידי תליית חלק מהכפות והמצקות מתחת למדף שהוספנו מעל הכיור. על המדף הנחנו חפצי נוי, קופסאות עוגיות פתוחות, ומוצרים זמינים להכנת קפה ואירוח יומיומי.

 רואים הכל. מזווה נוח לשימוש (צילום: ענבל מרמרי )
רואים הכל. מזווה נוח לשימוש (צילום: ענבל מרמרי )

>> עשו זאת בעצמכם : עוד רעיונות לארגון הבית בפרויקט סדר פסח