החלטתם לעבור דירה. כבר תכננתם את חדר הילדים, באיזה צבע יהיה השטיח בסלון, איזו תמונה תשימו מעל המיטה, ואפילו באיזה צבע יהיה הקומקום החשמלי במטבח. אבל רגע, איזה מטבח קונים? איך הוא יראה?
המטבח הוא אותו מקום ממנו לא תוכלו לברוח כשהילד יצעק שהוא רעב, כשהחמות תגיע לביקור ותרצה לבדוק מה יש לכם במקרר, והשכנה תתפעל מרמת הגימור של השיש.
בחירת מטבח הוא לא עניין של מה בכך. חשוב להשקיע זמן וידע כדי שתדעו שבחרתם את המטבח הנכון ביותר עבורכם. מאחר ומטבח לא מחליפים בתדירות גבוהה, והוא אמור לשמש לנו למספר רב של שנים, חשוב מאוד לא להתפתות לבעל נגריה קטנה שנותן את מילתו לטיב המוצר ומתאר לכם כיצד יראה. לחברות הגדולות ישנם נהלים מאוד מדויקים וברורים באשר לאילו בדיקות יש להעביר את חומרי הגלם, כיצד נעשה תהליך ייצור, וגם לתהליך הרכבה של המטבח, כך שיעמוד בתקן. החברה צריכה לתת ללקוח תיק מוצר ובו התכנית הטכנית וכל המפרטים, על מנת שהלקוח יידע בדיוק מה הוא הולך לקבל בסופו של התהליך, ובעזרת המסמכים לעקוב ולבדוק אם הבטחותיו של היצרן קויימו.
על מה חשוב לתת את הדעת? לפניכם המדריך השלם לבחירת מטבח
- תו תקן ישראלי – קיומו של תו תקן ישראלי הוא תעודת הביטוח. קיומו מבטיח כי מדובר במטבח בטיחותי, עשוי מחומרים איכותיים ובעלי רמת גימור גבוהה, לאחר שעבר בדיקות מחמירות. כל חברה בעל תו תקן זה מוכיחה כי המטבחים אותם היא מייצרת מוקפדים, תקינים ואיכותיים. חשוב לדעת כי את התו מקבלות רק אותן חברות המבקשות לקבלו - אין זה מן ההכרח, אך עצם קיומו של תו תקן היא מעין הוכחה כי החברה מקפידה על אמינותה ועל תקינותם של מוצריה.
>>עוד על מטבחים: 9 כללים לשיפוץ המטבח<<
- חברה אמינה, בעלת ותק, הנותנת אחריות ושירות לאורך פרק זמן ארוך – חברות המטבחים המוכרות והגדולות עובדות רק על התקן, וכך הן משמרות את יכולתן ליצור מחומרי הגלם הטובים ביותר, ומקפידות לפקח על התהליך, החל משלב הייצור ועד האספקה. חברה שתתחייב לאחריות ושירות כזה, למשל חלקי חילוף בגלל מדף שבור, ידית סדוקה ועוד, יודעת שהיא יכולה לעמוד ברמת השירות שהציבה לעצמה ושמישות לאורך שנים. כך גם שמה הטוב הולך לפניה. חברות קטנות ולא מוכרות יכולות ביום בהיר אחד להיסגר וכך אחריותן תתפוגג עמן. הרשתות המוכרות הן בעלות ותק של שנים בשוק, ותוקף תעודת אחריות סטנדרטית עומדת כיום על חמש שנים לפחות.
- איכות העץ – פרט חשוב ביותר שאין לפסוח עליו. חשוב מאוד לבדוק את איכות החומרים מהם נבנה המטבח. מטבחים נבנים לרוב מעץ דובדבן, אלון או אגוז. מטבח מאיכות גבוהה וטובה לא יהיה זול וחשוב לא להתפשר על איכות החומרים. חומרי הגלם הנפוצים הם הלבידים (המוכרים יותר בשם "סנדוויץ'"), הסיבית וה-MDF. בדבק הנמצא בלבידים מצוי גז "פורמלאיד". פליטתו עלולה לפגוע בבריאות ויכולה אף לגרום לתופעות לוואי וסרטן. מדי פעם בפעם עורך מכון התקנים בדיקות על מנת לבחון את רמת הפורמלאיד במטבחים הנושאים תו תקן. בדיקות נוספות חשובות שעוברים חומרי הגלם הן כושר עמידות במים, חוזק, משקל סגולי, סימטריה, עמידות, מבנה, עובי, כמות שכבות (בלבידים) ועוד.
>>מדריכים נוספים: המדריך השלם לתכנון חדרי ילדים<<
- מטבח מותאם לצרכן הישראלי – לכולנו חשוב שהמטבח החדש יהיה עדכני, חדשני, ומותאם לצרכים האישיים שלנו. גרמניה ואיטליה ידועות בעולם כמובילות באופנות המתחדשות וברמת העיצוב הגבוהה שלהן. אך אל לנו לשכוח כי הצרכן הישראלי, בשונה מהאירופאים, מתאפיין במספר נפשות גדול יותר. ישראלים אוהבים לארח יותר, לקנות פריטי עיצוב שונים ומגוונים, וגם לקנות מוצרי מזון רבים יותר, ולמרות זאת המטבח שלנו קטן יותר משל אחינו האירופאים. חברות המטבחים הגדולות בארץ שואבות השראה רבה מן העולם, אך דואגות להתאים עצמן לצרכן הישראלי. אם כן, חשוב לשים לב כי המטבח מעודכן והעיצוב מתאים ויעיל לשימושכם האישי. ארונות הזזה, כיריים חשמליות, מקומות איחסון מספיקים ועוד.
טיפ: כשאתם בוחנים מטבח חדש, זכרו שאחת הפעולות הנפוצות ביותר ביום-יום היא פתיחה וסגירה של ארוניות ומגירות. מן ההכרח לבחור פרזול חדשני ואיכותי שישמור על גמישות פעולות אלה ולא יישחק במהרה.
- מעצב מקצועי – בכל חברה גדולה המייצרת מטבחים בארץ ישנם מעצבים מוסמכים. הם מופקדים להתאים לכם את המטבח הטוב ביותר עבורכם ולייצרו בטכנולוגיה המתקדמת ביותר. המעצבים המקצועיים עוברים הדרכות רבות בנושא. כמו כן, מקבלים גם הסברים בנושא הנדסת אנוש, כך שבסופו של דבר המטבח יוכל להתאים לכם בדיוק בגובה, במידות ובצרכים.
טיפ: המלצות מחברים שהזמינו ממקום מסוים והיו מרוצים מהרמה, השירות והטיב, יכולות להיות אבן בוחן מצוינת. מסקנות מניסיונם של אחרים יכולות לסייע בבחירת המקום הנכון ואנשי המקצוע המוכשרים ביותר לכך.
- מטבח איכותי מבפנים ומבחוץ – מכון התקנים הישראלי קבע שורה ברורה של כללים: המכון מקפיד לבדוק כל יחידה לפני כניסתה לייצור סדיר, וכן עורך בדיקות בשטח מדי פעם בפעם. נבדקת עמידות בפני עומסים, פתחי האוורור, גישה נוחה לחשמל, מים וגז. על היחידות השונות להיות מחוברות זו לזו בשלמות, ואף החיבורים הנסתרים נבדקים. הארונות צריכים להיות מיוצרים ללא פינות חדות וב-90 מעלות.
טיפ: מראה המטבח ואיכותו נמדדים ברמת הגימור. אם החנות ממנה רכשתם את המטבח מצוינת בתו תקן, בדיקות מכון התקנים יבטיחו גימור מעולה ואיכותי של כל חלקי המטבח ואת עמידותו לאורך שנים. הלקה והפורמייקה, הצבע והפורניר, נבדקים בעמידותם למכות, שריטות, שחיקה, אדים וחום. הם נבדקים אל מול עמידותם בשמש, שם בודקים תגובתם להכתמה וניקוי בחומרים שונים. מטבח שנצבע ללא בקרה יכול לשנות לפתע את צבעו, ואז תתחיל מסכת תיקונים, החלפות וצביעות, מה שעלול לגרום לכך שדלת אחת תהיה בצבע שונה מהאחרות, הפורמייקה תתקלף ועוד שלל תקלות אפשריות.
- מיכון – כדי לבנות ולהרכיב את המטבח בצורה הטובה ביותר, יש לבחון באילו מכונות משתמשים לבנייתו. מכונות מתקדמות להדבקת קנטים, חדרי צבע מובילים ומשוכללים, מכונות בעלות מסורים אוטומטיים ממוחשבים - כל אלה יחד יכולים להשפיע רבות על איכות המטבח ויכולתו להשמר למשך שנים. בחברות הגדולות קיימות לרוב נגריות מתועשות וממוכנות, מה שיבטיח רמת גימור גבוהה, ואיכות ומראה מושלמים. בנגריות הפרטיות הקטנות המכונות לרוב הן פשוטות יותר, חומרי הגלם מודבקים ונחתכים ידנית, מה שיכול להביא לחוסר דיוק, שחיקה מוקדמת ועוד.
- מטבח חדש (אבל נרכש לפני 10 שנים) – קניתם מטבח, בדקת שהוא מצויד בתו תקן ישראלי, קיבלתם תיק ובו המפרט המלא של הארונות והחיבורים. באו המתקינים, ויש לכם מטבח חדש. את הארונות תפתחו אין ספור פעמים במהלך השנים, כך גם את המגירות. תו התקן יבטיח לכם שגם שנים לאחר הרכישה המטבח שלכם יעמוד בפני שחיקה יומיומית. המכון יבדוק מפעם לפעם בדיקות תפעול - רמת השחיקה של המגירות והדלתות, מסילות וצירים, ואיכותו של הפרזול. מטבחים שיעמדו בכבוד במבחנים אלה, ישרתו אתכם לשנים רבות ויחסכו מכם הוצאות כספיות מיותרות על שיפוצים ותיקונים.
טיפים נוספים
- ילדים קטנים בבית – כשיש ילדים קטנים בבית רצוי לקנות מטבח בצבעים כהים, היות שהבהירים מתלכלכים בקלות רבה יותר. אם בכל זאת תרצו סביבה בהירה, וודאו שהמשטחים מתנקים בקלות. חשבו פעמיים אם לקנות מטבח בעל ארונות זכוכית, שהם לרוב שבירים יותר. ארון מעץ מלא יכול להיות פיתרון מצוין.
- גופי תאורה – במרבית המטבחים היום מותקנים גופי תאורה (ספוטים). דאגו שיהיה קל להרכיב אותם, שיהיו חלק מהמטבח. מדובר בטרנד אהוב בקרב הצרכנים הישראלים. גופי התאורה מסייעים לא רק ביצירת אור בחדר, אלא גם בזמן תהליך הבישול.
- התחייבות לתאריך יעד – וודאו כי קיבלתם התחייבות לתאריך הגעת המטבח אליכם. חשבו פעמיים במידה והמוכר מתחמק ממתן תאריך יעד. רצוי לעגן זאת בסעיף בחוזה – במידה והמטבח לא הגיע בתאריך המוסכם על החברה יהיה לפצות את הלקוח.
- ייצור מטבחים בלעדי – תמיד טוב וכדאי לקנות מטבח בחברה שזהו עיסוקה היחידי. לרוב רשת המתמחה ביצור מטבחים בלבד תהיה מקצועית יותר ואיכותית יותר.