רגע לפני הקיץ, כשתכף כבר לא נוכל להתחמק יותר מהשמש קופחת ואחוזי הלחות העולים, מצאתי עצמי מודה על המזגן המקפיא במשרד. לא יכולתי לנתק את מחשבותי ממה שמתחולל בביתי, שם בדיוק הבוקר המזגן הפסיק לעבוד, והקיץ עוד שניה פה. דיברתי אליו, התחננתי שיענה, שיישלח אות חיים. ואז, נשיפה מקררת אחרונה נשמעה, ולפתע נדם קולו. בהיסטריה קלה התחלתי למלמל לעצמי. מה עושים עכשיו? בעיתון ראיתי מודעות אין סוף, מזגן אחד גדול, השני בצבע כחול נוצץ, השלישי צעק "המקרר האולטימטיבי לימים החמים". מבולבלת, הרמתי את הטלפון וחייגתי. לראשון שהרים את הטלפון אמרתי: "אני צריכה מזגן ומהר". הקול מהצד השני ניסה להרגיע ושאל "איזה מזגן את צריכה?". אמרתי לו "הכחול הנוצץ יתאים לי לסלון", ואז הוא התחיל לשאול המון שאלות. מבולבלת, החלטתי שהפעם אני הולכת על בטוח.

הנה לפניכם המדריך השלם לקניית המזגן המושלם

סוגי מזגנים:

קיימים שלושה סוגי מזגנים עיקריים: מזגן עילי, מזגן רצפתי ומזגן מיני מרכזי.

המשותף לכל השלושה הוא שהמזגן מפוצל לשתי יחידות: יחידת המדחס ויחידת המאייד. במזגנים מסוג עילי ורצפתי המדחס מותקן מחוץ לבית, ואילו המאייד נמצא בתוך הבית, ומזרים את האוויר הקר או החם אל חלל החדר. במזגן מיני מרכזי, שתי היחידות צמודות ובדרך כלל מרוחקות מחלל הבית. האוויר עובר בתעלות ומוזרם לחלל באמצעות פתחי אוורור.

  • מזגן עילי – המזגן הנפוץ ביותר כיום. יחידתו מותקנת על הקיר, בסמוך לתקרה. יתרונותיו: גמישות בהתאמה למבנה, שליטה עצמאית בכל חדר, התקנתו פשוטה, קלה ונוחה. יתרון נוסף הוא בכך שהוא שקט, ולחובבי העיצוב מוצע במגוון צבעים ועיצובים המאפשרים התאמה טובה למבנה החלל ולעיצובו. מזגן עילי מתאים בעיקר לחדרים קטנים ובינוניים, ופחות יעיל בחלל גדול. לצורך מיזוג של מספר חדרים יתאים דווקא מספר מזגנים עיליים עצמאיים. לדוגמה, כאשר זמני השימוש ויתר צורכי המיזוג אינם חופפים בחדרים השונים. כך השליטה בכל יחידה מלאה, מה שמביא לחיסכון אופטימלי בחשמל וכן מונע את המצב שבו תקלה במדחס (או במאייד, במיני מרכזי) משאירה את כל הבית בלי מיזוג.

  • מזגן רצפתי – הזן הנכחד יותר של המזגנים. הוא מותקן על הקיר בסמוך לרצפה, לכן תופס מקום בחדר. הוא נוטה להיות מעט רועש יותר ממזגן עילי, אבל יכולתו למזג שני חדרים בעלי קיר משותף יכולה להוות יתרון חשוב. במזגן כזה, המאייד נמצא בדרך כלל בחדר הראשי ומזרים אוויר לחדר המשני דרך פתח אוורור. מזגן דו-כיווני יכול להיות בחירה טובה למיזוג משותף של שני חדרים לא גדולים מאוד שצורכי המיזוג בהם חופפים. בנוסף לממדיו הפיזיים הבולטים, המזגן הרצפתי מתאפיין גם בתפוקות גבוהות ולכן מתאים יותר לחללים בינוניים וגדולים יחסית, ואינו מיועד לחדרים קטנים.

  • מזגן מיני מרכזי – מיועד למיזוג של מספר חדרים, או חלל אחד גדול, ונחשב לשקט מבין השלושה (בדרך כלל דירות גדולות במיוחד או משרדים). התקנה של מזגן מיני מרכזי מורכבת, וכרוכה לעתים בהנמכת התקרה עבור תעלות המיזוג. החיסרון: בדגמים הפשוטים יכול להיות בזבוז אנרגיה במיזוג חדרים שאינם מאוכלסים, ולא מאפשרים שליטה עצמאית בטמפרטורה. הדגמים המתקדמים יותר מאפשרים לקבוע טמפרטורה עצמאית לכל חדר, ובדגמים המתקדמים ביותר ניתן להשיג חיסכון משמעותי באנרגיה.מזגן מיני מרכזי יכול להיות פתרון מצוין למטרה שלשמה נועד, אולם לנוכח החלופות הקיימות, וכיוון שמחיר הטעות בבחירתו עלול להיות כבד, החליטו רק אחרי שהשתכנעתם שזהו אכן הפתרון המתאים ביותר.

תפוקת המזגן:

בכדי לקבל את מירב תפוקת המזגן לחלל מסויים, יש להתאים את גודל המזגן לגודל החלל. התפוקה היא כמות החום או הקור שנוספו לחלל האוויר בשעת עבודה אחת, והיא נמדדת ביחידת BTU לשעה.

חשוב לציין כי זהו הנתון הקובע בבחירת המזגן המתאים, ולא הספק או כוח סוס. חשוב להקפיד בבחירת התפוקה הרצויה, שלא תהיה נמוכה מדי כי אז המזגן יעבוד שעות נוספות, אך לא יקרר מספיק. מאידך, תפוקה גבוהה מדי יכולה להביא לבזבוז אנרגיה, נוסף על שינויים תכופים בטמפרטורת החדר ובלאי מואץ של מערכת המיזוג, עקב מחזורי פעולה קצרים ותדירים. החשוב מכל, אם כן, הוא לקחת בחשבון מספר פרמטרים: ככל שחלל החדר הממוזג גדול יותר, כך תידרש תפוקה גבוהה יותר על מנת לספק קירור או חימום במידה נאותה. בנוסף: המיקום הגיאוגרפי, מיקום הדירה בבניין, מספר הקירות החיצוניים וכיוונם, סוג הבלוקים, מספר החלונות, גודלם וכיוונם, מידת החשיפה לשמש ישירה, מספר הנפשות בבית, קיומם של מכשירים אחרים הפולטים חום בבית ועוד. כל נתון שמגביר את חשיפת הדירה לתנאים החיצוניים (שמש ישירה, קומה גבוהה) או תורם לשינוי הטמפרטורה (מספר הנפשות, רמת פעילות גבוהה) מצריך הגדלת התפוקה בהתאמה.

מדריכים נוספים:

אנרגיה:

כולנו שואפים למזגן חסכוני ככל האפשר. המזגן הוא צרכן אנרגיה כבד והבדל בין המזגנים השונים יכול לבוא לידי ביטוי במאות שקלים ויותר לשנה. כיום חייב כל מזגן לשאת תו אנרגיה, המעיד על יעילות צריכת החשמל שלו. דירוג היעילות מבוטא באותיות A עד G, כאשר A היא הדרגה החסכונית ביותר. נתון נוסף שמופיע בתווית הוא מקדם יעילות (COP) – היחס בין תפוקת המזגן לצריכת החשמל שלו. ככל שמקדם היעילות גבוה יותר המזגן חסכוני יותר בצריכת החשמל. היחס מופיע כערך נפרד וגם מגולם בנתון דירוג היעילות.

במזגנים רבים קיים מצב שינה, החוסך בחשמל אף הוא. ניתן לכוונו כך שהטמפרטורה יורדת בהדרגה במספר מעלות עד לכיבוי מוחלט של המזגן.תכונה נוספת הקיימת במזגנים ויכולה להביא לחיסכון משמעותי בצריכת חשמל, היא פעולת הייבוש, המורידה את רמת הלחות באוויר. פרט חשוב לא פחות הוא הגז הירוק, שהוא ידידותי לסביבה ואינו פוגע בשכבת האוזון. כיום התקן הישראלי מחייב שימוש בגז מסוג R410A בלבד, ולא בגז מסוג R22 (פריאון) המיושן והמזיק לסביבה. יתרון נוסף שבשימוש בגז R410A הוא החיסכון בחשמל.

נוחות השימוש:

כדי לייעל את השימוש במזגן, ישנן תכונות נוספות שייקלו על נוחות השימוש. הטיימר, באמצעותו ניתן לשלוט על תזמון המזגן, מגיע בשלושה סוגים: הטיימר הרגיל, הוא זה המפסיק את פעולת השימוש לפי זמן שתוכנת לו מראש. הטיימר המתקדם יותר, מאפשר הפעלה וכיבוי עתידיים, והמשוכלל ביותר יכול אף לשלוט על מחזורי הפעלה וכיבוי קבועים. קיימים מזגנים המפעילים עצמם אוטומטית לאחר הפסקות חשמל, ולפי אותן הגדרות שפעל בהן טרם ההפסקה.

לכל מזגן מצורף שלט רחוק, גם הוא נותן שליטה נוחה על פעולותיו. השלטים משתנים ממזגן למזגן. קיימים שלטים המודדים ומציגים את הטמפרטורה, נתון שיכול לסייע בהשוואה בין הטמפרטורה המבוקשת לזו שבפועל. שלטים חדישים יותר, מצויידים בחיישן טמפרטורה, מה שמביא את המזגן לוויסות טמפרטורה. למשל, כשרוצים להביא את המזגן לטמפרטורה מדוייקת באזור מסוים. כמו כן, קיימים שלטים בעלי תאורות מסך, כפתורים מוארים המסייעים בתפעול בחשכה, ובחלקם קיים גם שעון.

במזגנים הרצפתיים והעילים ניתן לכוון את התריסים לכיוון הרצוי וגם את גודל פתח זרימת האוויר. את התריסים ניתן להשאיר בתנועה קבועה (SWING). כמו כן, קיימות פונקציות המפעילות את התריס גם בשלטים השונים. בכל מזגן ישנו מסנן, אותו יש לנקות בהתאם למשך העבודה של המזגן. הניקוי ישמור על תפוקת המזגן ותקינותו, ויכול לסייע בהקטנת זיהום. זאת יש לבדוק בהתאם להוראות היצרן של כל מזגן. במזגנים הרצפתיים והעילים חשוב להקפיד על גישה נוחה למסנן, ורצוי שיהיה קל לפירוק והרכבה בכל פעם. מסנן שלא יטופל וינוקה יכול להגדיל את צריכת החשמל, עלול לגרום לתקלות ולהאיץ את בלאי המזגן, ויכול לפגוע באיכות המיזוג.

>>איך מנקים את המסננים בקלות ובמהירות - סרטון<<

במזגנים מיני מרכזיים, ולעיתים גם במזגנים מפוצלים, קיים לוח פיקוד. לוח זה מותקן על הקיר, מיקומו נגיש ומרכזי והוא שולט על היחידות השונות. להבדיל מהשלט הרחוק, בלוח הפיקוד ניתן למצוא את פונקציות ההפעלה הבסיסיות בלבד.

רעש:

בבחירת מזגן, פרמטר חשוב שיש לקחת בחשבון הוא אפקט הרעש. רצוי שהמזגן יהיה שקט כמה שיותר. עוצמת המזגן הנמדדת בדציבלים, נמצאת בשתי היחידות הפנימית והחיצונית. ביחידה החיצונית היא המדחס, המותקן מחוץ לבית. ישנה תווית המציינת את עוצמת הרעש המרבית המתקבלת ממנו במרחקים שונים. חשוב להקפיד על מזגן שקט שלא יעלה על מידת הרעש המותרת ולא יפריע ליושבי הבית, כמו גם לשכנים.

היחידה הפנימית היא המאייד, ומידת הרעש שלו לא תמיד מצוינת במפרט. רצוי להמנע כבר מראש ממזגן שבמפרט שלו לא מצוינת עוצמת הרעש. תפוקת המזגן היא אחד הפרמטרים המשפיעים על מידת הרעש. ככל שתפוקת המזגן גדולה יותר, כך עולה מידת הרעש. לדוגמא מזגן בתפוקה של כ-10,000BTU, שמידת הרעש שלו נעה סביב 35 דציבל נחשב שקט למדי, ויש אף שקטים יותר.

טיפים חשובים שכדאי לדעת:

  • למיזוג מספר חללים בעלי צרכים שונים, כדאי לשקול שילוב של שני סוגי מזגנים. לדוגמה, מזגנים עיליים בתפוקה נמוכה לחדרי השינה, ומיני מרכזי ליתר החללים בבית. זכרו שפתרונות המיזוג השונים נבדלים זה מזה בעלויותיהם, לעתים בפערים גדולים החורגים בהרבה ממסגרת התקציב. המטרה היא למצוא את הפתרון הטוב ביותר שהתקציב שלכם מאפשר, להחליט על מה אפשר להתפשר ועל מה לא כדאי לוותר.

  • חידושים: כיום קיימים שני סוגי דגמים חדשים המאפשרים להשיג חיסכון משמעותי בצריכת אנרגיה ומאפשרים לקבוע טמפרטורה עצמאית עבור כל חדר:
    אינוורטר - בטכנולוגיה זו ניתן לחסוך עד 50% בעלויות החשמל. מזגן מסוג זה מסוגל לעבוד בתנאי חוץ קיצוניים. בניגוד למזגן רגיל, בו המדחס פועל תמיד בתפוקה מלאה, מפסיק ומחדש את פעילותו לסירוגין, מה שגורם לתנודתיות בטמפרטורת החדר, לבזבוז חשמל ובלאי מואץ, טכנולוגית אינוורטר עובדת בתנאים קיצוניים, מביא את החדר לטמפרטורה הרצויה במהירות וזו נשמרת קבועה. הוא יעיל גם בטמפרטורה חיצונית נמוכה או גבוהה במיוחד. אסטתי מאוד, זאת משום שמדובר במנוע אחד בודד ולא מספר מנועים סביב הבית. החימום לא מייבש כמו במזגן רגיל, ניתן לפיקוד מרכזי לכל הבית עם ממשק לבית חכם, ניתן לשליטה מהאינטרנט, ניתן לשלוט על קומה שלמה.
    סקרול - טכנולוגיה חדשה, בה המדחס פועל באופן רציף, מתאים עצמו לצורך ובכך שומר על יציבות הטמפרטורות בחדר הממוזג. ובעל יכולת חיסכון משמעותית בחשמל.

  • אחריות על המזגן: כמו כל מוצר שאנו קונים, גם למזגן יש אחריות. כאן חשוב לשים לב לתוקף אחריות המזגן ואחריות על ההתקנה. יתכן והאחריות תינתן על ידי המשווק, ותהיה תקפה למתקין ולמזגן, או שהמזגן נקנה בנפרד ואחריות המזגן תינתן על ידי היבואן (או היצרן), ואחריות ההתקנה תהיה על בעל המקצוע שהתקין אותו עבורכם. תמיד כדאי לוודא על מי חלה איזו אחריות, כדי לבחור באופציה הטובה והבטוחה ביותר עבורכם. אחריות על מזגן היא לרוב למשך שנה אחת. על חלקים מסוימים לעיתים ניתנת אחריות לשנתיים. כמו על מרבית המוצרים, גם כאן ניתן להרחיב את זמן האחריות בתוספת תשלום. יש להקפיד לבדוק מהם תנאי האחריות המלאה, מהם כוללים בדיוק, ולוודא שאתם מבינים מהם סוגי התיקונים והתקלות הכלולים בה.

  • בבואכם לרכוש מזגן חדש חשבו גם את עלות ההתקנה. הפרסומים אודות מבצעים מנקרי עיניים אינם מציינים כי המחיר אינו כולל התקנה. במרבית המקרים עלות ההתקנה תחושב בנפרד מהמוצר עצמו ותוספות המתלוות לו. מחיר התקנה משתנה בהתאם לסוג המזגן, לכמות המזגנים המותקנים ולאורך הצנרת שיש להתקין. הסטנדרט הוא עד 2 מטרים צנרת, כשהמחיר עולה ככל שגדל המרחק בין המדחס למאייד. כך למשל התקנה בסיסית של מזגן מזגן עילי 1 כוס סוס, תתחיל לרוב ב-500 ש"ח ויכול להגיע גם ל-700 שקלים. זאת מבלי לקחת בחשבון עלויות נוספות כמו חיבורי חשמל, אורך צנרת, משתנים מבניים ועוד. מחיר התחלתי להתקנת מזגן מיני מרכזי נע בין 1500 ל-2000 ש"ח ויכול להגיע גם ל-5000 ש"ח, תלוי בפרמטרים משתנים כמו: מספר תעלות, מספר פתחים, כמה לוחות פיקוד יש להתקין ועוד.
  • אם מדובר במזגן בעל תפוקה גדולה (כמו מזגנים המותקנים במשרדים למשל) דרוש חיבור תלת פאזי (חיבור כזה מאפשר להפעיל בבת אחת מספר מכשירים מבלי לגרום עומס או קצר חשמלי). חשוב מאוד לדעת מי מתקין לכם את המזגן, לוודא שהוא מקצועי, מנוסה ומוסמך לכך. כמו גם האחריות על המזגן עצמו, משך אחריות על ההתקנה היא לרוב למשך 5 שנים, וגם במקרה זה ניתן להרחיב את האחריות למשך זמן ארוך יותר, עבור תוספת תשלום.

  • בעבר היה ידוע כי ימי תחילת הקיץ מקפיצים את עלות המזגנים. כיום ההבדל במחירים תלוי בעיקר בתחרות בין החברות השונות וכולם יציעו לכם מחירים מפתים. הגורמים המרכזיים המשפיעים על עלות המזגן הוא כמובן סוג המזגן (עילי, רצפתי, מיני מרכזי), תפוקת המזגן, ותכונות מתקדמות שמזגן מסוגל להציע. טווח המחירים של מזגנים עילי בתפוקה של9000BTU נע בין 2,500-1,000 ש"ח. מזגן מיני מרכזי בתפוקה של 36000BTU עולה בין 5,990 ל-7,500 שקל. מזגן אינוורטר בתפוקה של BTU 9000 מתחיל ב-1,890 ש"ח.

השתתפו, יעצו ונתנו טיפים חשובים: עמוס מזגנים, יבנה ודוד מבית המזגן, יצחק שדה 96 תל אביב