צלליות מרתקות אותי מאז ומעולם. יש בצללית משהו מסתורי ואפילו קצת אפל. מין תחושה מוזרה שאם תתקרב יותר מדי, היא תשתנה לך מול הפרצוף ותהפוך למפלצת מפחידה. מה, לא? טוב, כנראה שראיתי יותר מדי סרטים עם המספר 13.
כשהבן הגדול שלי, שהוא חוקר ויזואלי לא קטן, שאל אותי על צלליות, הסברתי לו על קצה המזלג את חוקי הטלת הצל. שיחקנו בצלליות על חוף הים לאור השקיעה, והוא היה מהופנט מהצל הענקי שרדף אחריו. בסוף, כשכבר נמאס לו לרוץ אחורה וקדימה, להתכופף ולנתר – הוא ניגש אלי ואמר לי בשקט: "טוב, הבנתי. עכשיו תגידי לו שהוא יכול ללכת".
בעיניים סקרניות של ילד הצל הוא אייטם היסטרי. לפעמים הוא ענק, לפעמים הוא קטנטן, לפעמים הוא מאוד שחור, לפעמים הוא בכלל כפול ומכופל והוא זז בכיוונים מוזרים. אין לנו כל שליטה עליו – והוא תמיד שם – רודף אחרינו כמו צל. בגלל זה לפעמים הוא קצת מטריד, שלא לומר מפחיד. בתיאטרון ובקולנוע הבינו את זה מזמן, ומשתמשים בצלליות ליצירת אפקטים דרמטיים ומסתוריים. בעולם עיצוב הבית, לעומת זאת, יש לצלליות שימושים מגוונים ויצירתיים, והן מופיעות לרוב בהקשרים שמחים ומשעשעים. למשל, בטקסטיל ניתן למצוא אותן בהדפסים על גבי כריות, וילונות ומצעים, וכן יש להן תפקיד משמעותי בעיצוב תמונות, כלי בית ומדבקות קיר.
כתבות נוספות של חגית:
- איקאה למתקדמים - געגועים לסניף הצפוני
- צמר צמר לך - למה כדאי ללמוד לסרוג?
- אביב על הקירות -איך להכין תמונת פרפרים אביבית
אז כיצד יוצרים צללית?
פשוט מאוד - לוקחים גוף תלת מימדי ו"משטחים" אותו. אפשר לעשות זאת על ידי הפיכת צילום למגזרת נייר, אפשר ליצור שבלונה, אפשר להקרין אור חזק על גוף תלת מימדי שיושב בסמוך לקיר (אם זה גוף חי, אז בבקשה שיישב בשקט) ולצייר עם עיפרון את הגבולות של הצל.
ואפשר גם בפוטושופ: בוחרים תמונה באיכות טובה (למשל: תמונה של הילד/ה, חיית המחמד, תמונות מן הטבע וכו'...) ופותחים אותה בפוטושופ. בתפריט Image (תמונה) נכנסים ל- Adjustments (התאמות), ובוחרים באפשרות Threshold (סף) – והופ! התמונה שלנו הפכה לצללית, ממש כמו התמונה המפורסמת של צ'ה גווארה. ניתן לשחק עם רמות הסף בחלונית שנפתחה, עד שמגיעים לצללית הרצויה, שומרים את הקובץ כקובץ תמונה, מדפיסים, וממשיכים לפי ראות עינינו.
את הצללית אפשר להדפיס על חולצה או תיק-ספר כמתנת יומולדת מגניבה, אפשר להפוך אותה לפוסטר, או להקרין על קיר גדול, לסמן – ולמלא אותה בצבע אחיד, ואפשר אפילו להכין ממנה שבלונה לעוגות. כל עוד הדמיון משתעשע – אין גבול לאפשרויות.
אני הכנתי מהצלליות ציורים על בד קנבס, וגם אתם יכולים: ציירו על גבי בד קנבס פרחים, קווים או צורות מופשטות. הכינו שבלונה מצללית שהדפסתם, הצמידו אותה לבד ומלאו אותה בצבע שחור (אפשר בצבע אקרילי או בתרסיס צבע). אפשר כמובן לבחור בצבע אחר מלבד שחור, להדפיס על רקע חלק, להוסיף לתמונה כפתורים, בדים וכו'. תוכלו ליצור יצירות משוגעות וכייפיות שיוסיפו טאץ' צבעוני לכל פינה בבית.
בשביל ההשראה
לצלליות יש שימושים רבים, והנה כמה שאני אוהבת במיוחד:
מחמם בחורף, נעים גם לאביב - צעיף בד עם הדפסי צלליות של סוסים וזברות.
גם המגבות צריכות להיראות טוב - מגבת ידיים עם הדפסים של קיפודים תכולים.
המלח והפלפל - רצוי שיהיו מקושטים. מלחייה ופלפלייה עם דוגמה מקסימה.
והשראה אינסופית אפשר לשאוב מקומפוזיציות מענייניות של צלליות ממוסגרות.
___________________________________________
חגית אמיר יוסיפון היא בעלת "נרילי", המתמחה בציורים ועיצובים לילדים. בקרו באתר שלה