הערב יורד מוקדם, ואין זמן טוב מזה להתרשם ממגוון המנורות החדשות שאפשר למצוא בחנויות או אצל מעצבים עצמאיים. המבחר כה גדול, שהחלטנו להתרכז במנורות בעיצוב ישראלי ובכאלה שעשויות מחומרים שונים, חלקם מוכרים יותר - כמו נייר או זכוכית - וחלקם מפתיעים, כמו בטון, בד או קוריאן. נתחיל דווקא בחומר ובצורניות קאלסיים:
מזכוכית מעושנת או חלבית: מנורות ''Shadows'' של דן יפת הישראלי ושותפתו הצ'כית לוסי קולדובה הן הומאז' למנורת התלייה הצרפתית המסורתית. אשכול המנורות כולל סוגים שונים של אהילי זכוכית, המטילים צללים מעניינים ומתוחים על חוטים באורכים שונים. מ-1,800 שקל, ב"הביטאט".
מאלומיניום ופרספקס: מנורת ''Candela'' של ענבל כהנר נותנת פרשנות עכשווית לצורניותה של העששית העתיקה. נורת לד בצינור פרספקס מחליפה את הנר, והיא ניתנת לכיוון ידני לגובה הרצוי, בהתאם לעוצמת התאורה המבוקשת. 1,100-1,420 שקל, inbaluts@gmail.com.
מאקריליק ולד: ''אוביקט 011'' של נעמה הופמן עשוי משני צינורות אקריליק בקטרים שונים, האחד מושחל לתוך השני, כשביניהם מפרידים חישוקי פרספקס ובתוכם פסי לד. 1,340 שקל, naamahofman.com.
מאקריליק, פולרייז (רשת ננו-מילימטרית שמשמשת בעיקר במסכי LCD) ולד: תום לוי, בוגר טרי של HIT, ביקש להשתמש באור כחומר גלם והצליח לעשות זאת באמצעות הפולרייז, מסנן שמאפשר לקרני האור לעבור דרכו רק בזווית אחת. לוי שילב את הפולרייז בשלושה גופי תאורה שמדגימים אור יום, אור דמדומים ואור לילה. מ-3,000 שקל, בהזמנה אישית, 052-4668066.
מקוריאן: המנורה של דור כרמון מעוצבת כצמד כיפות משולבות כאחד ולכן נקראת ''HONEYMOON''. חומר הקוריאן, המוכר בדרך כלל משימושים שונים לגמרי, מעניק לה איכות קטיפתית. 24,000 שקל, dorcarmon.com.
מאריג ניילון בהדפסה תלת-ממדית: במנורת "פוקוס" של סטודיו COZY (אופיר זנדני ויובל כרמל) האריג מיוצר כיחידה אחת בהתאם לקובץ המחשב, ואפשר להעשירו בפרטים עדינים, דמויי תחרה. האור שהיא מפיצה עובר דרך הפילטרים השונים ויוצר אפקט מיוחד. 1,480 שקל, cozy-decor.com.
מבד משי צבוע, מקופל בסגנון פליסה ומתוח על מסגרת מתכת: המנורות דמויות העפיפון של ''אקווה קריאיישנס'' קרויות ''ZOOID'' – מונח המתאר יחידה אורגנית שיכולה להיות גם חלק ממושבה. בהתאם, המנורה עומדת בפני עצמה, או כחלק ממקבץ. 10,944 שקל ליחידה, aquagallery.com.
מבד בטקסטורה תלת-ממדית: סדרת המנורות של מיקה בר וסטודיו Producks (יואב אבינועם וגיל שפי) עשויות מבד עם חיתוכים שמעניקים לו נפח תלת-ממדי, ולמשתמש הזדמנות לקחת חלק פעיל ולשנות את צורת האהיל. 1,800 שקל, ב"אלמנטו" או דרך אתר המעצבים pro-ducks.com.
מזכוכית מרוסקת ויריעות סיליקון: אירה רוז'בסקי מנפצת זכוכית מחוסמת כשהיא עטופה בסיליקון, ואז מקשיחה אותה בחזרה לצורה הרצויה, אין דוגמה זהה לאחרת. 6,000-20,000 שקל, iradesignlab.com.
מבטון ופליז: מנורות ''concrete jerrycan'' של אלון ביטון מ"טרמינל עיצוב" מחברות בין עולם התעשייה והפלסטיקה (שאותו מייצג הג'ריקן) לעולם האומנות ועבודת היד (יציקות הפליז שעליהן מופקדים פגועי נפש, דרך עמותת ''אנוש''). הניגוד בין שני החומרים מתעצם בעזרת הברק של הנורה החשופה. 1,600-1,800 שקל, alondesignstudio.com.
מעץ מלא ויריעת פורניר: המנורה השולחנית של כרם קמינסקי עשויה משני מופעים שונים של עץ – רגל המנורה עשויה מעץ גושני אטום, שלמעלה אוחז כמהדק את קצות האהיל, העשוי מיריעת פורניר מכופפת - דקה מספיק כדי שהאור יעבור דרכה. 950 שקל, keremunyoo@gmail.com.
מפורניר עם שכבה אקרילית: מנורות ''Folded'' של אריאל צוקרמן נעשות בטכניקות השאולות מעולם הנייר. קיפול, מתיחה ופיתול (החומר האקרילי מעניק לפורניר גמישות) מעניקים ליריעה השטוחה והדקה נפח תלת-ממדי. 4,500 שקל, ariel-design.com.
מפליז מודפס: שרון סידס יוצרת מנורות, קערות וכורסאות בטכניקה מיוחדת שפיתחה. היא סורקת גדמים של עצים ומדפיסה את הדימויים על שקפי אמולסיה, שאותם היא מניחה על פלטות של פליז. בשלב הבא היא משקעת את הפלטות בחומצה, שמאכלת את הפליז לפי ההדפס. 2,200-2,600 שקל, sharonsides.com.
מזכוכית, פורניר ופורמייקה: ''BALLS'' של אסף וינברום מעוצבות ככדור זכוכית שחבוק בתחתיתו ברצועה שעשויה מפורניר אלון או פורמייקה של גרניט - שני חומרים מסביבתו של הנגר, אחד עדכני והשני שהיה פעם פופולרי והיום אינו זמין עוד. 1,100 שקל, weinbroom.com
מחוטי מתכת ופשתן: ''Bodyless'' של אריק לוי הוא מארג של חוטי מתכת דקיקים, שעוטפים חלק פנימי מבד בגוני ירוק או ורוד פוקסיה. האור המתקבל מושפע מצבע הפשתן ומהצל שמטילים החוטים. מ-4,233 שקל, ''קרני תכלת''.