אחרי שבוע של חופשה הבנתי למה חנוכה הוא החג הכי שווה: זו החופשה החורפית היחידה שיש לנו, וכמה כיף להישאר במיטה עד מאוחר. שהייה ממושכת יותר במיטה אפשרה לי להסתכל סביב ולחשוב על חדרי שינה, פוסט שרציתי לכתוב מזמן.

נניח שאתם זוג עם תינוק. זוג עם שני ילדים. שלושה גדולים. בקיצור, אתם הורים ואתם עדיין נשואים*זה לזו. קודם כל: סחתיין.עכשיו תנו לי לנחש איך נראה חדר השינה שלכם. כשתכננתם את הבית והתרגשתם לקראת התינוק השקעתם המון מחשבה בבחירת הצבעים של החדר וקניתם דברים, אולי גם צבעתם שם קיר או הדבקתם טפט. השקעתם במטבח, בסלון, לא חסכתם על משהו מגניב בשירותי האורחים, ואיכשהו כשהגעתם לעיצוב חדר השינה שלכם נגמר התקציב. וגם הכוח והחשק. עם השנים חדר השינה שלכם נראה כמו הזוגיות שלכם: המקום המוזנח ביותר בבית, מחסן מגובב של פריטים שנאספו או נשארו, או חדר נטוש חסר אופי קוהרנטי.

החדר שלנו. המיטה הגיעה אחרי חמש שנים בערך

נכון, חדר השינה שלנו הוא חדר בו אנחנו גם ישנים. אבל עדיף לחשוב עליו באנגלית: Bedroom. חדר מיטות, או אפילו חדר מיטה. כי במיטה לא רק ישנים. נרדמים בה ומתעוררים בה, עושים בה סקס ועושים בה אהבה, מדברים בה שיחות קרובות, שלא לדבר על זה ששליש מהחיים שלנו וכו'... תכל'ס, עבור מי שגרים בבתים קטנים זה החדר היחיד בבית שהוא שלנו. וגם אותו אנחנו חולקים עם בן או בת זוג. אז איך הגענו למצב שהוא נראה כמו מחסן או כמו חדר אורחים מוזנח בבית של מישהו אחר?

הקטע הוא שחדר שינה, בעיקר בדירות קטנות, הוא אחד החדרים שהכי קל לעצב. קשה לפספס בו, יש לו חוקים כל כך ברורים. הרי תמיד תהיה בו מיטה, ולרוב היא זו שתתפוס את מרבית המקום. בדרך כלל יש בו גם שידות לילה לצד המיטה, ארון בגדים, ומתקן כלשהו שזורקים עליו את הבגדים שלא נכנסים לארון. (מזמן שכחנו איך הוא נראה, אולי פעם זה היה כסא). בחדרים גדולים יותר יהיה מקום לשידה או עוד רהיט אחסון, אבל בגדול אני מתייחסת לחדרים לא גדולים שזה מה שנכנס בהם (וגם מרבית התמונות בפוסט הזה הן של חדרים פשוטים ולא של חללים עוצרי נשימה בווילות של מיליונרים). כי הרי צריך להשאיר מקום לחדר ארונות וחדר רחצה צמודים, רמת חיים בסיסית בכל פרויקט קבלני היום, מה שנקרא "יחידת הורים". לי זה תמיד נשמע כמו "סיירת הורים". כמה רומנטי.

אנסה לכתוב את זה הפעם בצורה של טיפים, יאללה?

טקסטיל 1 - כיסוי מיטה או מצעים מושקעים:

בחדר שינה אנחנו כמעט לא רואים רצפה. זה לא כמו להיכנס הביתה ולמצוא סלון זרוע בלגן. כאן אם משהו יפה יהיה פרוס על המיטה - Voila! כבר 80% מהחדר מסודרים. המיטה הזו תופסת לנו כארבעה מטרים רבועים מתוך החדר, אז כדאי שהיא תיראה טוב. השקעה בכיסוי מיטה (לי יש שניים - לבן מכותנה מהודו לקיץ ואפור כהה ועבה לחורף) פוטרת אתכם מלהשקיע במצעים שמתאימים לגוונים של החדר, אבל מחייבת אתכם לסדר את המיטה. כן - אם יש דבר שאני מצליחה להקפיד עליו למרות שזה קוץ בתחת, זה לסדר את המיטה שלנו בבוקר. לפרוש כיסוי מיטה (יש מעולים ב-200-800 שקלים), לפזר כריות (אצלי שתיים נקנו בסיילים ב-20-30 שקלים, היתר נתפרו), לפרוס את השמיכה המהממת (שקיבלתי במתנה מלקוחה מהממת!) ולדעת שכך החדר מחכה לי כשאשוב.

שמיכת לבד של מיה קאלין. כשאין לי כח לסדר הכל אני רק זורקת אותה על המצעים, לבנים בדרך כלל

berlinquilter. שמיכת טלאים הורסת עם ציטוט משיר של המשורר האירי סמואל לאבר

הטקסטורות נותנות תחושת חום. Abigail Ahern, מתוך Design Sponge

טקסטיל 2 - וילונות וכריות:

גם חדר לבן ורגיל לגמרי ייראה חם ונעים עם וילונות (אם אפשר אז עד לרצפה) שמתאימים לסקאלת הצבעים של החדר. שימו לב לשלב בין בדים עם דוגמאות לבדים חלקים, ולהישאר בטווח של שניים שלושה צבעים ראשיים במינונים שונים. אפשר למשל כאן. הנה שני הכלבים של קרוליין על המיטה שלה, מתוךDesire to Inspire והפינה המתוקה שלהם "חיות מחמד על רהיטים".

ירוק עם ירוק ונגיעות של כלב

התאמה בין ראש מיטה, מצעים, כריות ווילונות

גם בחדר הזה יש חצאית לבנה למיטה וקירות לבנים, ומה שבעצם נותן את הטון הוא שילוב הצבעים המקסים בין הוילונות לשמיכה ולראש המיטה. החליפו אותם ויש לכם חדר שונה. צילום:Michael Graydon

במגזין House and Home תמצאו עוד רעיונות לחדרי שינה יפים בסגנונות שונים.

הישמרו מסימטריה וסטים תואמים מדי:

כאן הקוץ באליה. היתרון במיעוט הרהיטים בחדר שינה יוצר בדיוק את הבעיה שלהם: הסט קומפלט. אם חשבתם ש3+2+1 זה בורגני - בוקר טוב! מיטה ושידות תואמות, בייחוד אלו מהסוג הכבד והמרובע, מכבידים ומרבעים חדרי שינה. יש משהו קצת מדכא בסטים התואמים האלו, משהו שמיד זורק אותנו להכרה של "הי, אני ישנה בחדר השינה של ההורים. אני ההורים".

תגוונו, בשם אלוהים. כל סקסולוג מתחיל יגיד לכם את זה. אני לא יכולה שלא לחזור לאבחנות "עיצוב יוצר/ עיצוב משקף חיים": הרצון שלנו בהרמוניה וסימטריה בחדר השינה שלנו, מעבר למשיכה אנושית לסימטריה, משקף תפיסה של זוגיות, שלפיה שני בני הזוג פועלים כגוף אחד, באחידות ודמיון. והרי אנחנו יודעים שמדובר בשני אנשים שונים שחיים זה לצד זו וחולקים חדר: תנו לזה ביטוי בחדר שלכם (אצלינו, כמובן, אין לזה כל זכר, אבל מה ידעתי אז על זוגיות..): שהמיטה והשידות יהיו מחומרים שונים, סגנון או צבע שונה. ואפשר ממש א-סימטריה - כמו שבכל צד של המיטה ישן אדם שונה, עם טעם וסגנון שונים - בכל צד של המיטה יש רהיט אחר. אחידות ממש אינה חובה. להרגשתי החדרים שאינם סימטריים תמיד משדרים יותר מגניבות ויותר אותנטיות, גם בקטלוג של איקאה.

קיר צבוע מאחורי המיטה וקצת א-סימטריה. צילום: Pia Ulin

כמעט הכל לבן, חוץ מהשמיכה. מתוך the Purl bee

גם בחדר הזה הסימטריה של החלונות נשברת על ידי רהיטים שונים בשני צידי המיטה, וזרימת הצבע בכיסוי המיטה המהפנט הזה.בפוסט הזה תוכלו ללמוד גם איך להכין את הכיסוי הזה, באחת מההדרכות הרבות והמעולות שהבלוג הזה מציע, כמו גםלקנות את החומרים.

ראש מיטה:

העניין הזה מתחיל לתפוס גם בארץ. המיטה עצמה יכולה להיות כולה בסיס פושטי שמכוסה בבד יפה (ראו טקסטיל), או ארגז מצעים משוכלל (חבל לוותר על מקום האכסון מתחת למיטה) וראש המיטה יכול להיות המון דברים. הכי כיף ללכת לחנות בדים ולבחור כמה מטרים של בד יפה. אפשר להזמין אצל רפד בכל מיני סגנונות (חלק או עם כפתורים, תיפורים ישרים, אופקיים או אלכסוניים), ואפשר לאלתר בחומרים אחרים.

camilla molders

הנה שילוב מקסים של קיר אפור עם ראש מיטה מפוספס אדום-לבן, של קמילה מולדרס. גם כאן המצעים מתאימים לקיר. עם ראש מיטה שיש עליו דוגמה תמיד יותר בטוח ללכת על מצעים חלקים. זו יכולה להיות חתיכת עץ, כמו בחדר האפור-צהוב הזה:

עץ עם כיתוב. מתוך Catarina Regina

אוקיי, לא הדוגמה הכי טובה לזוגיות, אבל אחלה ראש מיטה. Mad Men

אבל ראש מיטה לא חייב להיות חתיכה נפרדת. זה יכול להיות גם טפט יפה או צבע עד לגובה מחצית הקיר, אסופה של תמונות או מדבקת קיר מעל למיטה, משהו ש"ממרכז" את המיטה בחדר. וכמובן - צבע.

צבע:

כמו תמיד, צבע מוסיף צבע. אפשר להדביק טפט על הקיר מאחורי המיטה, או לצבוע אותו. מותר כמובן שזה יהיה הקיר מול המיטה, אותו כמובן תראו כשאתם במיטה (לא דיברנו בכלל על סידור הרהיטים בחדר אבל תשאירו לי משהו להתפרנס ממנו). אז במקום להתעלף מהחדרים היפים שכאן ואז מיד להגיד "אבל אין לי אומץ", אני מזכירה לכם שלא מדובר על פירסינג בלי הרדמה או על קפיצה ממטוס. זה צבע לקיר. עבודה של יום אחד. לא מוצא חן? אפשר לשנות. נכון, טפטים זה יותר מסובך, אבל דברים לא נמאסים כל כך מהר, תתפלאו. אם יש משהו שמדליק אתכם פשוט לכו על זה. אתם תישארו בהיי מזה למשך הרבה זמן. בגדול אפשר ללכת על הגרסה האפלה והגרסה המוארת. בארצנו יש כל כך הרבה אור שבאמת אפשר להעז וללכת על חדר בגוונים כהים (דוגמאות בהמשך).

אפשר גם מיעוט צבעים, עם דוגמה של טפט. Camilla Molders

המיטה מאיקאה, הטפט מאנגליה. צילום: גלית דויטש-דביר

טפטים הפוכים בקירות מול המיטה. צילום: גלית דויטש-דביר

צבע וטקסטיל - גרסת העומס הקיטשי

הוטל שיק דרמטי בשחור-לבן. צילום: Luis Albuquerque

התאמת צבעים של תכלת וחום, עם טפט מקסים ברקע. צילום: Tracy Shumate

גם מול המיטה כדאי לשים משהו מעניין, עדיף לא ארון. גוונים עדינים עם קצת צהוב

תאורה:

כמו בכל חדר, אבל בעיקר בחדר שינה, אנחנו זקוקים ליותר ממצב תאורה אחד (טעות נפוצה אחרי שיפוץ היא להדליק את כל גופי התאורה יחד. צריך ללמוד את המצבים השונים לזמנים שונים ולהשתמש בהם!). במרכז התקרה יכולה להיות מנורה פשוטה (צמודה או יורדת קצת) שמאירה לנו את החדר כשאנחנו מתלבשים, למשל, וזקוקים לאור חזק, ולצד המיטה - על השידה, מהקיר או אפילו מהתקרה, יכולה להיות תאורה נוספת, חלשה יותר, "תאורת אווירה". גם המנורות יכולות להמשיך את העניין הסימטרי או לשבור אותו. על מיקום המנורות והסוג שלהן תחליטו רק אחרי שהחלטתם מה יש על הקיר - ואת מה צריך להאיר. אל תתקינו מיד מנורות קריאה אם אתם לא באמת קוראים במיטה, למשל.

מתוך Better Homes and Gardens

Petra Bindel photographer for Elle

בשני חדרי השינה שלמטה תאורת האווירה מגיעה משני מוקדים עיקריים: מנורות שמשתלשלות מהתקרה לצד המיטה, ופס תאורה נחבא מאחורי ראש המיטה. עיצוב של סטודיו Forma Design, צילום של Goeffrey Hodgdon

מנורות תלויות משני צדי המיטה ותאורה כלפי מעלה מעבר לראש המיטה. Forma Architects צילום: Geoffrey Hodgdon

אותו טריק תאורה של Forma Architects צילום: Geoffrey Hodgdon

ואותו טריק בשילוב טפט מוכסף ומנומר בחדר מלון בברלין. Cosmo Hotel, Berlin

הנה עוד כמה רעיונות לתאורה בחדרי שינה, בעזרת שרשראות נורות שנשארו מחג המולד...

תמונות:

כמובן שלצידי המיטה או מעליה אפשר וכדאי לתלות תמונות. אני יודעת שלא פשוט למצוא משהו לתלות ועוד בחדר השינה, וכן, אני מכירה יותר מגבר אחד שמתנגד לתלות תמונות שחור-לבן מהממות מהחתונה שלו בחדר השינה. אפשר למצוא גלויות שאנחנו אוהבים ולמסגר אותן במסגרות גדולות יחסית, למשל. איכשהו יותר קל לנו להחליט על אמנות בפורמט של גלויה, מתברר.

שש תמונות במקום ראש מיטה. מתוך Better Homes & Gardens

שני איורים מקסימים וכמה כובעים אצל ויויאנה אגוסטיניו

כדאי בכלל להציץ בבית המהמם של ויויאנה, זרוע כולו פריטי רטרו וצבעים מענגים.

שלוש גלויות ממוסגרות בסטייל מעל ראש המיטה. מתוך Better Homes and Gardens

חדר השינה בתמונה הזו, למשל, מאד אסתטי ונעים, אבל משעמם למדי, כי הכל באותו הצבע. אבל תחשבו איזה יופי הוא ייראה אם נזרוק על המיטה כיסוי בצבע אחר, או בדוגמה עשירה שיש בה את הגוון הירקרק של הווילונות והכריות. התמונות מעל למיטה הן בסך הכל בגודל של גלויה, והתלייה שלהן על רקע הקיר הצבוע מבליטה אותן. מסגרת העץ מתאימה לרהיטים.

ואפשר ממש להתחרע ולסדר את הכל בצורה של לב. מתוך מארי קלייר

את ההשראה לחדר שלכם אתם יכולים לקבל מכל חדר שיש בו מיטה. הנה תמונות מחדר מקסים של נערה אוסטרלית בשם קרוליין, שמאד מצא חן בעיני. תלייה של דברים מהתקרה מצמצמת את החלל מעל למיטה והופכת את החדר לאינטימי יותר. מאד אהבתי את השילוב של הטפט על הקיר (שהוא בכלל בד), המובייל וכיסוי המיטה.

כיסוי קיר עשוי בד (ממחלקת הבדים השווה של ג'ון לואיס) בחדר השינה של קרוליין ולין-אן ברונס

אסיים בשני טיפים כלליים:

רעיון מעולה של מרתה סטיוארט, מתברר (איך לא הבנתי מיד שהיא האחראית לגאונות הזו!), שישנה את חייכם:

מצעים מאורגנים בארון בסטים. צילום: Martha Stewart

יישמתי את זה בחדר הילדים וזה פשוט מבריק: מקפלים את הסדין והציפה בתוך הציפית! כך רואים מיד כמה סטים יש לנו, חוסכים בלגאן בארון כשמוציאים אותם, ואפשר תמיד להקפיד על סט מתאים! אפילו גברים יצליחו לסדר את המיטה!

הטיפ השני קשור לראשון: כמו בכל מקום בבית, כשעושים סדר מגלים מה יש לנו, ותמיד יש לנו יותר מדי. לחדר שינה עם מיטה אחת אין צורך באמת ביותר משלושה-ארבעה סטים של מצעים (אוקיי, למרתה יש שמונה). שמרו על אלו שאתם הכי אוהבים, או שהכי מתאימים לצבעים של החדר. והשאר? תזרקו אותם! אם ממש קשה לכם להיפרד, אפסנו את היתר בארון למעלה ותורידו כשמתחלפת העונה, לגיוון. זה יחסוך לכם זמן ובלגן בעתיד.

לסיום, גברים יקרים: בפעם הבאה שבא לכם להשקיע באשה שלכם, כשאתם מרגישים שהאינטימיות נעלמה והאהבה דועכת, היכנסו לחנות כלי בית ותשקיעו בסט מצעים חדש ושווה או בכיסוי מיטה (ותחסכו לי את הקשקוש של "אין לי טעם". כל אחד יודע מה הוא אוהב, ויש מוכרות שיעזרו). נכון, אחרי שתגידו לה "חשבתי שכדאי להשקיע קצת בעיצוב של החדר שלנו" סביר שהיא תחשוב שנפלתם על הראש, בגדתם בה או יצאתם מהארון, אבל אחרי שתפנו אותה לפוסט הזה זה יעשה לכם רק טוב. אם היא תזדעזע מהבחירה שלכם שלחו אותה להחליף אותו ב"מה שבא לך, אני סומך עלייך" (עוד אפרודיזיאק בדוק). מקווה שהכנסתי חום ואהבה לחדר המיטות שלכם, דווחו לי על השיפור בזוגיות!!

גוונים פסטליים ואפור. שקט, נינוח ומואר. בוקר טוב

* הפוסט מתייחס גם לרווקים, גרושים וזוגות שחיים יחד בלי חתונה, לנשים וגברים כאחד ולכל מי שיש לו חדר עם מיטה :)

עוד רעיונות ותמונות נפלאות גם פה:

>> צהוב עז ועליז שמקפיץ כל חלל בבית

>> צלחות על הקיר חזרו לאופנה, וממש לא כמו שאתם זוכרים מבית סבתא