נכון שכבר כמה שבועות את חושבת לקנות עציץ גדול כדי לשים בסלון או בכניסה לבית?

אז את על הטרנד. בין נגיעות הסטיילינג הפופולריות של הזמן האחרון גם העציצים חוזרים הביתה. כשגדלנו, בשנות השבעים, עציצים בתוך הבית היו דבר שבשגרה. לרוב תלויים במרפסת מהקירות, שרכים במעטפות מקרמה, או קקטוסים פרחוניים על הרצפה. הם נעלמו לכמה עשורים, אבל עכשיו הם חוזרים, בשלוש וריאציות עיקריות. קבלו אותן:

עציצים-עצים

פיקוס כינורי ענק בדירה במנהטן. צילום:  Liana Hayles Walker

פיקוס כינורי ענק בדירה במנהטן. צילום: Liana Hayles Walker

fiddle leaf fig kitchen 1

אין כמו עציץ גדול להפיח רוח חיים ומגע ביתי בכל חדר. גם הסלון הכי "קר ומנוכר" ייראה חם יותר כשהטבע יתפוס בו מקום בולט. עציצים גדולים מכניסים עניין בעצם היותם אלמנטים גבוהים, וכאלו אין לנו הרבה בבית, פרט לדלתות.

אפשר לעשות חלוקה גסה של חומרים ל"קר" ו"חם". אני מדברת מטפורית על התחושה שהם משדרים, אבל חלקם מתאים גם להגדרה הפיזית של טמפרטורה. חומרים טבעיים ורכים (עץ, קש) יהיו "חמים", בעוד חומרים תעשייתיים (זכוכית, ברזל) יהיו קרים יותר. העציצים, בהיותם לא סתם "חומר טבעי" אלא הטבע בעצמו, מחממים כל חלל. אין להם זוויות ישרות או משטחים חלקים מבריקים, והקימורים והעושר שלהם יוסיפו רוך ותנועה בבית ישר-קווים, למשל.

בניגוד לסתם עציץ, עץ או צמח גבוה בעציץ יהיה דרך טובה להפריד בין הכניסה לבין הסלון - למשל על קיר הכניסה הארוך והמוכר כל כך מדירות קבלן. הוא יכול להחליף רהיט גבוה או קיר נמוך, וליצור מחיצה או "מסגרת" לחדר.

העצים האלו משתלבים היטב בסגנון הקלאסי שמפעפע בעיצוב העכשווי, שכולל פרזולים מוזהבים או מתכתיים אחרים (ברזל, נחושת ופליז), וכנראה לא מעט השראה מסדרת המופת (אליה התמכרתי באיחור של כמה שנים) "אחוזת דאונטון". שם, בחדרי ההסבה מקשטים עציצים גבוהים את היום-יום, וזרים של פרחי ענק את האירועים המיוחדים.

הבוטיק של Yvonne Kone בקופנהגן. צילום: לין קליין

הבוטיק של Yvonne Kone בקופנהגן. צילום: לין קליין

עושה רושם שעציץ ענק החביב על הבריות הוא סוג של פיקוס המכונה "Fiddle leaf" - פיקוס כינורי, כנראה בגלל צורת העלים שלו, שמישהו חשב שדומים לכינור.

הנה הוא שוב:

צילום Dabito מתוך Old Brand New

צילום: Dabito, באדיבות Old Brand New

הצלם והמעצב דביטו צילם כמה בתים של חברים ולקוחות. בחלקם הצמחייה משלימה את המראה הביתי ה"זרוק" ובאחרים היא משמשת שחקן ראשי. בבית המקסים של משפחת בסטין תמצאו עציצים בכל מקום, החל מהסלון והמטבח ועד חדרי השינה וחדר הרחצה.

משרד האדריכלים הניו יורקי "אנסמבל" מעצב חללים מיוחדים ולא מעונבים או מעוצבים מדי. גם אצלם תמצאו הרבה בתים ודירות עם עציצים גדולים במקום מרכזי.

ושוב הפיקוס משחק אותה בבית גדול. Ensemble - Warren Mews Townhouse

ושוב הפיקוס משחק אותה בבית גדול. Ensemble - Warren Mews Townhouse

עציץ בינוני ממלא פינה בבית בברצלונה

קצת פחות גדול אבל עדיין עם נוכחות, בפינה בדירה בברצלונה. צילום: Tiia Ettala

הצמחים וגם הכלים בהם הם נתונים אינם זולים, אבל הנוכחות שיש להם בהחלט שווה השקעה של כמה מאות שקלים, לטעמי אף יותר. דמיינו דירה חדשה וריקה שאך עברתם אליה, וכיצד תיראה אם תשימו בה עציץ כזה בתוך כלי קיבול יפה. אפשר בהחלט להשקיע בעציץ סכום שהייתם משקיעים בתמונה, מנורה יפה או כורסה.

את הכלים תוכלו למצוא בהמון חנויות, בכל החומרים שפופולריים בדיוק עכשיו: בטון, נחושת ומתכות אחרות, קש, נייר, קרמיקה דמויית-נייר, בד, אריג קלוע או סרוג וזכוכית.

getimage

כלים קלועים מחומרים טבעיים של חברת MUUBS אפשר למצוא ב"הביטאט"

kne_kash

ועציצי בטון אפשר למצוא ב"קנה קש"

גורואית הסטייל אמילי הנדרסון נותנת כמה טיפים זריזים לסידור עציציםבסרטון הזה.

סוקולנטים - בין צומח לדומם?

kisu_small

מסעדת ''KISU'' החדשה, בעיצוב ירון טל. שדות ירוקים על הקיר ובין השולחנות - סוקולנטים. צילום: יואב גורין

צירוף נוסף שניבט אלינו מכל בלוג וצילום הוא הסוקולנטים. הרבה לפני שהם היו בשיא הטרנד הכרתי אותם דרך הגננת החביבה עלי, עתר, שאהבה לעבוד איתם מאז ומתמיד, ואף שכנעה כמה לקוחות שלי לשתול אותם באדניות ביתם. עתר אומרת שהדבר הכי משמעותי בסוקולנטים הוא ש"מאוד קשה להרוג אותם". זו קבוצה חמודה ובשרנית של צמחים, שיכולים לצמוח מייחור של עלה בודד וזקוקים למעט מים.

צילום: גלית דויטש

גם הוא בסוקולנטים. צילום: גלית דויטש

כך קרה שלקוחות שלי, ששתלו אדניות רבות של סוקולטנים בביתם הקודם, עברו ולקחו איתם רק כמה עלים לשתילה מחודשת: גם לא "עקרו נטוע" וגם יצרו המשכיות.

הסוקולנטים מגיעים בקשת צבעים מקסימה, שעליה מבוססים הרבה לוחות השראה פסטליים. הצורה שלהם אמנם יציבה ומוגדרת, מאובנת כמעט, ובכל זאת הם נשפכים ויוצרים תנועה, כמו עציצים רכים מהם. הם מגיעים בגדלים שונים וצורות רבות ואפשר ליצור איתם שילובים מקסימים, או רק לשים אחד בתוך כלי.

MOM_8170

אדניות של סוקולנטים בבית הישן בתל אביב. עלים מהם עברו לבית החדש. צילום: גלית דויטש

גם במשתלות התחילו לשים לב לטרנד, אבל לא כולם הקצו לו מקום מיוחד. ב"שתיל" ברמת השרון הקצו מחלקה שלמה לסוקולנטים, ושם אפשר לראות אותם במלוא תפארתם, לגינה וגם לבית.

ויש אפילו כרית. Dot and Bo

ויש אפילו כרית. Dot and Bo

שילובים של קקטוסים, עלים בשרניים וסתם עציצים תלויים נראים לאחרונה גם במסעדות וחנויות. המעצב ירון טל שילב אדניות של סוקולנטים במסעדת ''KISU'' החדשה בקרית אונו:

kizu

כמה טרנדים משולבים: בטון, ברזל וסוקולנטים. צילום: יואב גורין

חלק גדול מהקסם של הסוקולנטים הם הכלים והעציצים שבהם שותלים אותם. אפשר לסדר אותם במעין חממות קטנות מזכוכית, שכמותן רואים עכשיו רבות בחנויות. הסידור נקרא באנגלית ''Terarium'', ותוכלו לקבל הרבה רעיונות אם תחפשו אותו בפינטרסט. לאחרונה אני נתקלת גם בצמחי אוויר - צמחים שדורשים השקיה שאינה ישירה - ולכן אפשר לשתול אותם במערכים מיוחדים. בבלוג של המעצבת שרה גיבסון תוכלו למצוא פירוט של העציצים שיהיה לכם קל לגדל בבית.

oaky1

עציצים בתוך מתלי ברזל של OAKY, שאפשר למצוא בחנויות עיצוב שונות

פרחים ועלים ירוקים

הצירוף האחרון שנותן אותותיו בבלוגים ובאתרי סטיילינג של בתים הוא פרחים, או פשוט כמה עלים שקובצו יחד. ייתכן שהטרנד הזה "נדד" מצילומי סטיילינג והפקות של מגזינים לבתים של אנשים. בכל מקרה, מפתיע כמה חיים יכולים ארבעה ענפים של עלים להכניס לבית.

במקום סידורי פרחים שנראים מלאכותיים ומותאמים מדי, או סידורי הפרחים העצומים והגבוהים של המסעדות, המשלבים עלים ירוקים וענפים עצומים - הפרחים שתראו עכשיו באתרי אדריכלות רבים הם פרחים מסוג אחד: כלי יפה (זכוכית או חרס בדרך כלל) ובו המון פרחים מאותו הסוג, ללא כל תוספת. זר צבעונים, כלניות, נוריות. כמה ענפי קאלה, אסטרומריה או מה שזה לא יהיה, בסידור אוורירי, אקראי, טבעי יותר, נוסח "הנה כמה פרחים שקטפתי בגינה".

disc3

במקום זר פרחים מופרז וכבד - כמה ענפים של צמח אחד בכלי יפה. עבודה של סטודיו DISC

כשזה מגיע לכלים ולאגרטלים לא חסרות אפשרויות. לרוב הלקוחות שלי, למשל, יש איזה ארון (בדרך כלל לא ממש נגיש - במקום רחוק או מעל למקרר) ובו תקועים המון אגרטלי זכוכית זולים ולא מי יודע מה מרשימים. עדיף להיפטר מהם ולקנות 4-5 אגרטלים או כלים יפים ממש, שיהיו מרשימים יחד בתצוגה, גם בלי פרחים בתוכם. כך הם לא צריכים להיות סגורים בשום ארון, אלא תמיד יפים לעין.

בחנויות עיצוב טובות ("מלי'ס", "אלמנטו", "פלורליס" ועוד) יש גם מבחר מרשים של פרחים מלאכותיים, כולל ענפים וסוקולנטים (שגם ככה לא תמיד יודעים אם הם אמיתיים או לא). דווקא זוהי האופציה ה"ירוקה" יותר. לא נובל (רק צובר אבק - צריך לנקות). למי שרעיון המלאכותי לא מרתיע אותו - בשנים האחרונות יש צמחים ופרחים שקשה להאמין שאינם אמיתיים - צריך רק להתרגל למחיר. מחירו של ענף אחד של פרח או צמח מלאכותי איכותי ואמין ינוע בין 50 ל-150 שקל. מצד שני, זהו זר שנשאר למשך שנים, ולא צריך להחליף מים.

disc2

גישת "less is more" גם בסידורי פרחים. עבודה של סטודיו DISC

ikea_planter

גם "איקאה" מציעה עכשיו סדרה חדשה של עציצים, שאפשר לארגן או לתלות בצורות שונות. ראו כמה חיים מכניסים כמה ענפים ירוקים לבית הזה בניו יורק, בעיצוב משרד Ensemble:

נגיעה של טבע בתור אמנות, שמעשירה כל חלל. Ensemble 21st Street Loft

נגיעה של טבע בתור אמנות שמעשירה את החדר. Ensemble 21st Street Loft

ולסיום, צמחים מכל הסוגים האלו אפשר למצוא בעיצובים של ורוניקה ולנסיה, מעצבת וסטייליסטית מלוס אנג'לס:

vv-interior-lifestyle-1082-L

האביב נותן את אותותיו במזג האוויר המתחמם, בימים ששוב מתארכים, בניצנים החדשים שבחוץ - בהחלט זמן טוב להכניס מהירוק הנפלא הזה הביתה.