מילאנו. הרבה שינויים עוברים על המטבח בשנים האחרונות. אחד החללים המרכזיים בבית ממציא את עצמו מחדש, בהתאם לתמורות שעוברות על התא המשפחתי ועל צורת המגורים. החומרים החדשים והטכנולוגיות המתקדמות מאפשרים גם הם שינויים, מייצרים אפשרויות חדשות ושאלות חדשות - מהו המטבח, ומה חייב להיות בו?

יורוקוצ'ינה, תערוכת המטבחים הדו-שנתית שנערכה לאחרונה במסגרת שבוע העיצוב מילאנו, מספקת הזדמנות מצוינת להתעדכן בחידושים, להכיר חומרים ולהעמיק את ההבנה בתחום. תוך כדי התבוננות, פתיחת דלתות, לחיצה על כפתורים וישיבה על מערכות שונות, אספנו נקודות למחשבה שמאפיינות מגמות שונות, ולעתים אף מנוגדות, בעולם המטבחים.

1. טשטוש גבולות

אחת המגמות הבולטות היא טשטוש הגבולות בין המטבח לחללים האחרים בבית, כמו הסלון ופינת האוכל. כך נוצרים "חללים חופפים", המכילים כפל פעולות בו בזמן. המטבח מפסיק להיות רק מכונה משומנת (תרתי משמע) להכנת אוכל, והוא לא רק חלל מבודד ומרוחק שלא נכנסים אליו אלא כדי לבשל. עכשיו הוא משתתף באירוח ומהווה חלק מאזורי השהייה: ניתן לבשל תוך כדי אירוח, במהלך שיחה משפחתית או במקביל לצפייה בטלוויזיה.

 המטבח כחזית של הסלון. Scavolini (צילום: רוני אביצור)
המטבח כחזית של הסלון. Scavolini (צילום: רוני אביצור)

בתמונה למעלה, לדוגמה, רואים חלל משותף אורכי שכולל מטבח וסלון. זו חזית שיש בה מבנה צבעוני עם משחק של גבהים, עומקים וחומרים. הטלוויזיה "מפריעה" לרצף המטבח ומכניסה אליו את הסלון. נוצר מצב חדש ומפתיע שבו המטבח משמש כאחת מחזיתות הסלון. כמובן שמטבח כזה מעיד גם על מיקומו הזניח יחסית של הבישול בבית, והוא כנראה לא יתאים למשפחה שבה מעמידים סירים ומבשלים יומם וליל.

ראינו מטבח נוסף שמייצג אותה מגמה: תנור ומקרר (נסתר) בחזית אחת, משטח עבודה בחזית הנגדית, וביניהם, המטבח מתפרק - הארונות התחתונים ממשיכים בחצי גובה והופכים לדלפק נמוך שמעליו טלוויזיה. הארונות העליונים "פותחים פערים" ומפסלים מבנה של פתוח וסגור שמכניס חום וקלילות. כל אלה הופכים את החללים האלה למקומות שהייה, תצוגה ומפגש.

בתמונות הבאותהמטבח ממש עוטף את הספה, מכיל בתוכו את חלל הסלון ונעשה חלק ממנו. נראה שאפילו חברות המטבחים התבלבלו, וגם הן כבר לא יודעות היכן עובר הגבול בין החללים. נקודה מעניינת נוספת: ברגע שהמטבח נעשה חלק אינטגרלי מהאירוח בסלון ומהשיחה שנערכת בו, ברבים מהמטבחים מופנה משטח העבודה לכיוון מקום ההתרחשות של השיחה - במקום להפנות גב אליו. זו אינה מגמה חדשה, אך היא מתחזקת לנוכח השינוי שחל במקומו של המטבח והמבשל בבית.

מצד אחד ומצד שני: איפה נגמר המטבח והסלון מתחיל? (צילום: רוני אביצור)
מצד אחד ומצד שני: איפה נגמר המטבח והסלון מתחיל? (צילום: רוני אביצור)

2. המטבח כמכונה תעשייתית

מגמה מנוגדת לזו המטשטשת את מקומו של המטבח, היא המטבח התעשייתי. פה המטבח מודגש כמכונה, על כלל מרכיביה המחוספסים. ניכר שימוש בחומרים תעשייתיים כמו נירוסטה, פלדה, בטון חשוף, פח, ברזל וזכוכית תעשייתית מחוסמת. יש גם הדגשה של פריטים המזוהים עם המכונה: כפתורים, קולטי אדים חשופים ומגושמים, כיריים כבדות ורחבות וריבוי חלקים פתוחים המעצימים את הפעילות שמתבצעת במטבח.

 מטבח יוקרתי שעשוי כולו מנירוסטה (צילום: אופיצ'ינה גולו)
מטבח יוקרתי שעשוי כולו מנירוסטה (צילום: אופיצ'ינה גולו)

מטבח של Minacciolo. הדגשה מכוונת של מרכיבים כמו כפתורים (צילום: עופר רוסמן)
מטבח של Minacciolo. הדגשה מכוונת של מרכיבים כמו כפתורים (צילום: עופר רוסמן)

3. סופה של הקלאפה הבודדת

הקלאפה, אותו ארון צר עם צירים לפתיחה כלפי מעלה, מככבת במטבח הישראלי כבר שנים. עכשיו, כפי שאפשר לראות בתמונה הבאה, היא הופכת לחלק ממבנה מורכב, המכיל חללים פתוחים וסגורים, עמוקים ודקיקים. במקום פריטים אטומים ומנותקים, נוצרות מערכות אווריריות ומחברות.

מבנה מורכב בארונות העליונים (צילום: עופר רוסמן)
מבנה מורכב בארונות העליונים (צילום: עופר רוסמן)

4. הרצף נשבר

אחת האמיתות המוחלטות במטבחים נשברת עכשיו: משטח העבודה אינו חייב יותר להיות רציף ובגובה 90 ס"מ. המשטח נקטע, משתנה, נעשה גבוה ונמוך, משנה עומק ומרקם ומפתיע בחומריותו.

 מטבח של Spar (צילום: עופר רוסמן)
מטבח של Spar (צילום: עופר רוסמן)

כפי שרואים בתמונה למעלה, המטבח מתפרק לגורמים, פושט את החליפה (הלבנה בדרך כלל) ועובר ללבוש קז'ואל צבעוני, עם מבנים פתוחים ורעננים. מתוך כך נוצר גובה ביניים חדש: 140-150 ס"מ. ארונות, תנורים ואפילו מקררים יכולים להיכנס בגובה הזה. זהו ממש גובה העיניים, כך שהחלק העליון הופך למדף תצוגה ובכך מאפשר למטבח להיות פחות מחויט ויותר אוורירי.

 מטבח של Snaidero (צילום: עופר רוסמן)
מטבח של Snaidero (צילום: עופר רוסמן)

למעלה: עוד דוגמה למטבח ש"התפרק". הפעם התנור והמיקרוגל עזבו את הקיר ואת יחידות הארונות האטומות, שביניהן היו ממוקמים בדרך כלל. עכשיו הם עומדים, בצורה כמעט חצופה, על רהיט שבגבו תלויה הטלוויזיה, בצמידות לשולחן האוכל.

5. במקום חיפויי קיר

 מטבח של Composit (צילום: עופר רוסמן)
מטבח של Composit (צילום: עופר רוסמן)
תוספת של מדפים צרים לאחסון (צילום: עופר רוסמן)
תוספת של מדפים צרים לאחסון (צילום: עופר רוסמן)

אי שם בין משטח העבודה והארונות העליונים נמצא כר פורה לדמיון וליצירתיות - עולם שלם של אפשרויות שמייתרות את האריחים, השיש או אבן הקיסר המטפסים למעלה והזכוכיות הצבעוניות מאחור. שימושיות היא שם המשחק. כל האבזרים שכולנו מניחים ב"קצה השיש" (תבלינים, קרש חיתוך, כוסות, מתקן ייבוש, כלי בישול וכדומה) מקבלים עכשיו מקום של כבוד.

כדי שכל הטוב הזה יוכל להתקיים, עומקו של החלק התחתון במטבח גדל במעט (כעשרה עד 20 ס"מ, בהתאם לסוג השימוש של החזית החדשה) ומתרחק צעד נוסף ממוסכמת עומק ה-60 ס"מ המוכרת כל כך.

6. טכנולוגיות וחומרים חדשים

חברת Leicht הציגה דגם חדש של תריסים, Xtends (בתמונה הבאה), שבאמצעותם נעלמים הארונות העליונים ונוצר במטבח אזור חדש ופרקטי מאחורי הכיור שבקצה משטח העבודה. גם הטכנולוגיה הזו מתאפשרת על ידי העמקת החלק התחתון של המטבח.

התריסים החדשים של Leicht (באדיבות Leicht)
התריסים החדשים של Leicht (באדיבות Leicht)

מספר חברות הציגו מטבחים בחיפויי אבן מסוגים שונים. בחברת Hacker (בתמונה הבאה) מצאנו אבן דקיקה במיוחד - 1.3 מ"מ (!) – שהודבקה לדלת MDF, כך שדלתות הארונות אינן כבדות אבל המראה הטבעי נשמר.

השימוש בקוריאן מאפשר לפסל מטבח מעוגל. Hacker (באדיבות hacker)
השימוש בקוריאן מאפשר לפסל מטבח מעוגל. Hacker (באדיבות hacker)

הקוריאן, שכיכב בחלק ניכר מהמטבחים ב-2012, לא נעלם, אבל השנה ניתן לראות אותו בעיקר במטבחים מעוגלים ועקמומיים. זאת, כנראה בזכות האפשרויות הפיסוליות שהחומר טומן בחובו, לצד העובדה שהוא לא אידיאלי לשימוש כמשטח עבודה (בעיקר עקב רגישותו לחום).

 חומר חדש במטבח של Rifra. אפשר להשיג גם בארץ (באדיבות Rifra)
חומר חדש במטבח של Rifra. אפשר להשיג גם בארץ (באדיבות Rifra)

לצד הקוריאן יש מגוון רחב של חומרים חדשים, וביניהם בולט Dekton, שאותו ניתן להשיג גם בארץ. זהו חומר מלא, עמיד במיוחד, המתפקד כמשטח עבודה וניתן להשתמש בו כחזית לארונות, על ידי דיקוק. התוצאה מרהיבה (ראו למעלה). משטח העבודה והחזיתות מתלכדים למראה נקי ומחויט. חומר נוסף שמיטב המטבחים מצופים בו הוא הפורמייקה. בישראל אנחנו מקובעים מאוד על שיש, אבל הפורמייקה, כשהיא עשויה באופן איכותי, על גבי לוח HDF, היא חומר מוצלח במיוחד למשטח העבודה. היא מצטיינת בעמידות וביכולותיה להידמות לחזיתות המטבח.

 ה"אי" המרחף של Tonicelli (צילום: רוני אביצור)
ה"אי" המרחף של Tonicelli (צילום: רוני אביצור)

עוד חומר הוא קרבון פייבר - סיבי פחמן - חומר קל וחזק, שהגיע לתחום הריהוט מעולם התעופה והעיצוב התעשייתי ומאפשר רהיטים דקיקים, כמו "אי" מרחף וקליל (למעלה).

 קולטי אדים בצורת קופסאות צבעוניות (צילום: רוני אביצור)
קולטי אדים בצורת קופסאות צבעוניות (צילום: רוני אביצור)

חידוש ניכר גם בתחום קולטי האדים (למעלה), שהשנה הפתיעו הן בנוכחות והן ביצירתיות. חלק מהמוצרים תעשייתיים בצורה מוגזמת, ואחרים מוסתרים או הופכים לקופסאות צבעוניות השזורות במטבח.

7. תסמונת המטבח הנעלם

בתערוכה ראינו גם מטבחים שהפריטים בהם נעלמים בדרכים שונות, ולא ממש הצלחנו להבין את ההיגיון. למה להסתיר את הברז? למה להקשות בפעולות יומיומיות פשוטות כמו שטיפת פרי? ובכל זאת, הטכנולוגיות מעניינות והפרזול מרהיב.

כדי להרים את הקלאפה, יש לוודא שאין כלום על המשטח. זה יפה ונקי אבל ממש לא פרקטי  (צילום: רוני אביצור)
כדי להרים את הקלאפה, יש לוודא שאין כלום על המשטח. זה יפה ונקי אבל ממש לא פרקטי (צילום: רוני אביצור)

המטבח של Porcelanosa מוסתר כולו מאחורי ארונות עץ. למה? הוא כל כך יפה (צילום: רוני אביצור)
המטבח של Porcelanosa מוסתר כולו מאחורי ארונות עץ. למה? הוא כל כך יפה (צילום: רוני אביצור)
  (צילום: רוני אביצור)

למעלה: משטח ענק שמסתיר מערכת כיריים אינדוקציה. שוב, תהינו מה היה קורה אם הכיריים היו נשארות חשופות. איזו שימושיות יש במשטח הענק כשהוא סגור? האם כשהוא פתוח נוצר אזור אכילה? ואם כן, היכן מסתירים את הכסאות?

  (צילום: רוני אביצור)

כיורים נסתרים, עם ברזים קופצים, נראו במספר מטבחים, בדרך כלל של Barazza (בתמונה למעלה). גם כאן מסתבכת הפעולה הפשוטה של שטיפת כלי בכיור. לדעתנו, זה מתאים לכיורים שאינם נמצאים בשימוש יומיומי. אנחנו גם סבורים שלפריטים הנסתרים האלה יש פוטנציאל להישאר גלויים בסופו של דבר, ובכך לייצר הפרעה גדולה יותר מזו שיוצרים הברז והכיור עצמם (כמו הקלאפה למיקרוגל בבית הישראלי, שבדרך כלל נשארת פתוחה תמיד).

  (צילום: רוני אביצור)

8. פירוק לגורמים

לפעמים דברים נעשים מובנים מאליהם בלי ששמנו לב. כשנשרטט מטבח, לדוגמה, תמיד נמקם משטח ומתחתיו ארונות, כשהמשטח יהיה בעומק ובגובה מסוימים, ויימצאו עליו פריטים קבועים כמו כיור וכיריים. נחמד לראות שמישהו שואל שאלות, נותן ביטוי לתשובות חריגות ויצירתיות ומאפשר לנו להתבונן מחדש. הטרנד הזה מביא משטחים ללא ארונות תחתונים צמודים, כיריים שמונחים על שולחנות ומטבחים עגולים סביב ציר שבו עוברות המערכות.

 מטבח של la Cornue (צילום: רוני אביצור)
מטבח של la Cornue (צילום: רוני אביצור)

 המטבח מסתובב כולו סביב ציר מרכזי שדרכו עוברות מערכות המים והחשמל, ומאפשר שימוש משתנה על פי הצורך  (צילום: רוני אביצור)
המטבח מסתובב כולו סביב ציר מרכזי שדרכו עוברות מערכות המים והחשמל, ומאפשר שימוש משתנה על פי הצורך (צילום: רוני אביצור)

9. לאן נעלמו המקררים?

זהו, הם נעלמו. אי אפשר לראות אותם בכלל. המקררים, כמו מדיחי הכלים האינטגרליים שכבר מוכרים לנו, מסתתרים בין ארונות המטבח. המקרר כבר אינו פריט טכני נפרד, אלא חלק מהארונות, בעומק ובמראה. מאחר שאי אפשר לצלם את מה שלא רואים, בחרנו לצלם את אחד המקררים היחידים שכן ראינו: מקרר מיוחד ומרשים (למטה), שגם הוא ממשיך את הארונות סביבו.

  (צילום: רוני אביצור)

10. אי של שקט (או קצת שקט מהאי)

ולסיום, קבלו בשורה חדשה ומרעננת: לא כל מטבח חייב "אי". שולחן האוכל המסורתי חוזר לחיינו על שלל יתרונותיו: נוחות, אפשרות לישיבה ממושכת ואיכותית, ושוב - נוחות.

 לא ''אי''. שולחן (צילום: עופר רוסמן)
לא ''אי''. שולחן (צילום: עופר רוסמן)

11. נ.ב

מטבח אחד בתערוכה, של Valcucine, כבש את ליבנו במיוחד, והוא מהווה מגמה בפני עצמה (למטה). תראו את הפשטות, הניקיון, השקיפות, הקלילות, החומריות המיוחדת, העבודה בעץ מלא והעיטורים בעבודת יד. מטבח המורכב ממערכת חכמה, המכילה סוגי אחסון רבים ומגוונים.

  (באדיבות valcucine)
באדיבות valcucine
באדיבות valcucine

(הכותבים הם שותפים במשרד האדריכלות סטודיו XS המתמחה בתכנון דירות קומפקטיות)

עוד עיצוב פנים לפי חדרים:

>> 7 דרכים לעיצוב חדר שינה רומנטי ומפנק

>> ו-10 עצות מנצחות לעיצוב דירה קטנה

דירות קטנות בעיצוב סטודיו XS:

>> מהפך של דירת שיכון בבת ים

>> ודירת רווק בת 46 מ''ר בפלורנטין