הארקדה של פרובידנס היא מרכז הקניות המקורה הכי עתיק בארצות הברית. היא נבנתה ב-1828. במשך כמעט כשתי מאות תיפקדה הארקדה כמרכז קניות פעיל. ב- 1976 היא הוכרזה כאתר לאומי היסטורי - המקבילה האמריקאית של "בניין לשימור". לפני כחודש הוכרז על שיפוץ הארקדה, והסבתה לפרויקט מעורב של מגורים ומסחר. קומת הקרקע תישאר מסחרית, עם חנויות משופצות ומעודכנות, והרבה מסעדות. החנויות בקומה השנייה והשלישית יוסבו ל- 48 דירות, מיקרו-לופטים ליתר דיוק. הדירות הקטנטנות מרוהטות לחלוטין (מלבד מסך פלזמה), וכל אחת מהן היא חנות-לשעבר. הכניסה לדירות נעשית מתוך המסדרונות הפתוחים של של מרכז הקניות. יזמי הפרויקט מבטיחים להשכיר את הדירות במחירים סבירים ולייצר קהילה צעירה ודינמית, שיכולה להתגבש ולפרוח באמצעות החללים המשותפים שהפרויקט מציע – מסעדות, בתי קפה, חדר אופניים, מכון כושר, לאונג'ים, חדרי כביסה ומחסנים אישיים לכל דירה.
הקטגוריה של אתר היסטורי לאומי מחייבת שימור מחמיר. יש רק 2,430 מבנים כאלה בכל ארצות הבית. על אף שהארקדה של פרובידנס היתה פעילה באופן רציף כמרכז קניות מאז 1828, ב-2008 היא נסגרה.
ההסבה החלקית למגורים משמרת את הארקדה כמרכז קניות ואתר היסטורי מצד אחד, ומצד שני מאפשרת להוסיף 48 יחידות דיור מבלי לבנות מטר אחד נוסף. מבחינה זו הפרויקט הוא חסכוני, ירוק, אקולוגי ומכבד את הסביבה. הוא גם מכבד את ההיסטוריה של פרובידנס, מגדיל את מלאי הדירות של העיר, ומציע סוג חדש של דירות מאוד קטנות ושונות באופיין, שניתן להשכירן במחירים נמוכים מהמקובל. היזמים מבטיחים להשכיר את הדירות המרוהטות במחיר שמתחיל ב- 550$ לחודש, כולל חשבונות (חשמל, מים, חימום, מסים). אפילו בשביל דירת סטודיו בתל אביב, ותזכרו שהמיקום הוא המקבילה של דיזנגוף פינת קינג ג'ורג' בתל אביב, זה מחיר סביר מאוד. כמובן שבהשוואה למחירי הדירות במרכזי ערים בצפון אמריקה, המחיר הוא אטרקטיבי במיוחד. גרסה מעניינת של דיור בר-השגה עירוני.
הנה דוגמה לדירות שנמצאות בקומה השלישית. אלה הדירות הקטנות ביותר, ששטחן הוא כ-21 מ"ר בלבד. לדירות בקומה השנייה יש רוחב זהה ותוכנית דומה, אבל הן מעט ארוכות יותר, ושטחן 28 מ"ר. מכל מקום, נכנסים לחלל ישיבה קטן ברוחב של מטר וחצי. הספה באה יחד עם הדירה, את הפלזמה שתלויה מאחורי הדלת הדיירים צריכים לרכוש בעצמם. לאחר מכן יש מטבחון שמיועד בעיקר לאחסון וחימום אוכל שנקנה בחוץ. אחרי הכל, אם רק יורדים שתי קומות במדרגות, מגיעים לקומה המסחרית של הפרויקט ומזמינים משהו במסעדה. האמבטיה סבירה לחלוטין (גם בדירות הישנות של קריית יובל בירושלים ניתן למצוא חדרי אמבטיה בגודל כזה), ולאחר מכן מגיע חלל שינה. המיטה והארון באים יחד עם הדירה, וכל מה שצריך לקנות הוא שולחן כתיבה קטן.
ההסבה של הארקדה בפרובידנס היא פרויקט חשוב ומבורך. הפרויקט מציע שימוש-מחדש של מבנה עירוני בעל ערך, תוך כדי הוספה של מספר משמעותי של יחידות דיור ברמת בנייה גבוהה, עם רמת שירות גבוהה ומערך תומך של חללים ציבוריים שיכולים לייצר גם תחושת רווחה אישית, וגם קהילה.
ולגבי הגודל? אני מודה, זה מרגיש מאוד מאוד קטן. מצד שני, ייתכן שמבחינה כלכלית הפרויקט היה בלתי אפשרי אילו כל דירה היתה משתרעת על פני שתי חנויות, בשטח כולל של 42 מ"ר. זה אמנם נשמע טוב יותר, אבל השכירות הייתה מתייקרת ואותם צעירים דינמיים עם הכנסות צנועות היו ממשיכים לגור עם שני שותפים בדירות ארבעה חדרים בפרוורי העיר. דווקא מכיוון שמדובר בהסבה של אתר היסטורי, אני מקווה שנוצלה כאן ההזדמנות לפקח על היזמים, ולהבטיח כי הפרויקט סביר והוגן מבחינה כלכלית.
האם זה רלוונטי לגבינו? נסו לדמיין את דיזנגוף סנטר עם שתי קומות עליונות של דירות קטנות, במקום חנויות. יכול להיות מעניין.