ערכה למפגינים: אלונקה עשויה מסלי איקאה, זמבורה ממכל של נוזל כביסה

פסח כהן צפה בהפגנות הגואות ברחבי העולם, והחליט להקדיש להן את פרויקט הגמר שלו. הוא עיצב 10 כלים להגנה עצמית ולהגברת הווליום, והעלה אותם לאתר מרשים

סיגל נמיר

|

14.09.20 | 08:49

שקי איקאה הפכו לאלונקה מאולתרת לפינוי מפגינים שנפגעו. האתר הייעודי שהקים פסח כהן מיועד אך ורק לאמצעי הגנה והעצמת האפקט, ולא לכלי נשק למיניהם. גולשים מכל העולם מוזמנים לשתף בו מרעיונותיהם ומניסיונם (צילום: שרון אברהם)
שקי איקאה הפכו לאלונקה מאולתרת לפינוי מפגינים שנפגעו. האתר הייעודי שהקים פסח כהן מיועד אך ורק לאמצעי הגנה והעצמת האפקט, ולא לכלי נשק למיניהם. גולשים מכל העולם מוזמנים לשתף בו מרעיונותיהם ומניסיונם (צילום: שרון אברהם)
במטרייה נפער חלון, כדי לראות את המתרחש מצדה השני. העיקרון שהנחה את הסטודנט היה חומרים נגישים, שנמצאים בכל בית כמעט, והאתר כולל שרטוטים והוראות הכנה. ''האנושות נלחמת על עתיד טוב יותר, וזה מרגש'', אומר כהן. עוד ארבעה רעיונות שלו - בהמשך הכתבה (צילום: שרון אברהם)
במטרייה נפער חלון, כדי לראות את המתרחש מצדה השני. העיקרון שהנחה את הסטודנט היה חומרים נגישים, שנמצאים בכל בית כמעט, והאתר כולל שרטוטים והוראות הכנה. ''האנושות נלחמת על עתיד טוב יותר, וזה מרגש'', אומר כהן. עוד ארבעה רעיונות שלו - בהמשך הכתבה (צילום: שרון אברהם)

את העבודה על פרויקט הגמר שלו במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל התחיל פסח כהן באוקטובר האחרון, בתגובה להפגנות הבדלנים בקטלוניה. הוא לא דמיין באיזו מהירות ייהפך הפרויקט להיות רלוונטי גם למקומותינו.

 

באחד משיטוטיו ברשת נתקל בסרטון שהציג אלימות משטרתית נגד מפגינים בברצלונה. "הייתי עדיין הכי רחוק מלהיות פוליטי ואקטיבי בענייני הפגנות, אבל הסרטון הזה הצליח להפעיל אותי רגשית. אמרתי לעצמי – אם אני יכול בשמונה החודשים שנותרו לעבודה על פרויקט הגמר לתרום אפילו קצת למפגינים האלה, לביטחון הפיזי שלהם, לביטחון הרגשי שלהם – אשמח''.

 

כשדיבר עם חבר, עיתונאי בברצלונה, וסיפר לו על הסרטון שראה, סיפר לו החבר שסוף השבוע שלאחר שיחתם הוא מועד הבחירות, ומתוכננות הפגנות רבות. בתוך 24 שעות קנה כהן כרטיס טיסה ונחת בברצלונה, הסתובב בין אלפי המפגינים, ברחוב ובאוהל המחאה, דיבר עם אנשים מהשורה וגם עם אחד ממובילי המחאה. האחרון קישר אותו למארגני ההפגנות בהונג-קונג, שמחו באותו חודש נגד חוק ההסגרה לסין. התברר, הוא מספר, שמובילי שתי המחאות נמצאים בקשר, מתייעצים אלו באלו וחולקים טקטיקות.

 

להונג קונג לא יכול היה לטוס, כי בינתיים הקורונה סגרה את השמיים, ואז התחילו בארצות הברית ההפגנות בעקבות הרצח של ג'ורג' פלויד. חבר אקטיביסט צילם אותן כשכהן צופה בצילומים בזמן אמת, וזוכה בהצצה גם לעורף המחאות וארגונן. בשנים האחרונות, הוא אומר, אנו עדים להתעוררות אזרחית ברחבי העולם. מיליוני מפגינים יוצרים לרחובות בדרישה לשינוי, והפעילים פותרים מכשולים בדרכים יצירתיות, באמצעות אובייקטים מאולתרים.

 

10 אובייקטים, וזו רק ההתחלה

 

האמפתיה למפגינים החשופים, הנלחמים על אמונתם מול מערכת משומנת ושליחיה' הממוגנים והמתקיפים לעתים, הובילה את כהן לעיצוב של מגוון כלים שיוכלו להגן על המפגינים ולהעצים את האימפקט של מחאתם.

 

אחרי שמיפה את צרכי המפגינים בשלוש המחאות שאותן למד, החליט על שני עקרונות מנחים:

 

1. האובייקטים שיעצב למפגינים יורכבו ממוצרי יומיום, שנמצאים בכל בית.

2. הרעיונות ירוכזו באתר ייעודי, בתוספת הסברים קלים ליישום, להכנה עצמית.

 

מפגינים מסביב לעולם אף מוזמנים לשלוח לאתר רעיונות, כדי לשתף וללמוד מניסיונם של אחרים. כהן מדגיש שמטרת הפלטפורמה שהקים – Design of Discontent – היא פתרונות להגנה ולמחאה יעילה, ובשום אופן לא כלי נשק למיניהם.

 

זמבורה תוצרת בית, ממכל של נוזל כביסה, בלון, גומייה ודבק חם (צילום: שרון אברהם)
    זמבורה תוצרת בית, ממכל של נוזל כביסה, בלון, גומייה ודבק חם(צילום: שרון אברהם)

     

    שריון מגן משטיחי רכב (צילום: שרון אברהם)
      שריון מגן משטיחי רכב(צילום: שרון אברהם)

       

      קופסת איפור להסוואת הפנים, כדי למנוע זיהוי במצלמות (צילום: שרון אברהם)
        קופסת איפור להסוואת הפנים, כדי למנוע זיהוי במצלמות(צילום: שרון אברהם)

         

        כרגע מציג האתר המושקע עשרה אובייקטים, שכהן עיצב במסגרת לימודיו. ביניהם מטרייה שהוסיף לה חלון שקוף, כדי לאפשר למפגינים לראות מה קורה מעברה השני, כאשר היא הופכת לחיץ בין המפגינים לשוטרים (כפי שקרה בהונג-קונג); זמבורה המורכבת ממכל של נוזל כביסה, בלון, גומייה ודבק חם; שריון שמורכב משטיחי רכב; במה מתקפלת וקלה לנשיאה, על בסיס ארגז ירקות, הניתנת להרכבה תוך שניות; אלונקה מתקפלת וחסרת משקל מסלים של "איקאה" שנתפרו זה לזה; או קופסת איפור שיכולה לעבור ממפגין למפגין, עם הוראות להסוואת הפנים, כדי למנוע את זיהוין על-ידי מצלמות.

         

        פודיום מתקפל על בסיס ארגז ירקות התגלה כאפקטיבי במיוחד (צילום: שרון אברהם)
          פודיום מתקפל על בסיס ארגז ירקות התגלה כאפקטיבי במיוחד(צילום: שרון אברהם)

           

          פרויקט שהחל לפני שנה, לפני הקורונה

           

          כהן נולד בירושלים, גדל עד גיל עשר בניו המפשייר, ארצות-הברית, שירת בשייטת צוללות, טייל בעולם במשך שנתיים ועבד בעבודות מזדמנות ("חקלאות, בניתי בתים, כל הדברים האלה נתנו לי בסיס בעבודה שלי בעיצוב"). את לימודי העיצוב התחיל במכון הטכנולוגי חולון. אחרי שנתיים יצא לחילופי סטודנטים בגרמניה, ובתום הסמסטר נשאר שנה נוספת כעוזר הוראה. מששב לישראל, בחר לסיים את התואר בבצלאל.

           

          פסח כהן מנסה את אחד מעיצוביו (צילום: אביר סולטן)
            פסח כהן מנסה את אחד מעיצוביו(צילום: אביר סולטן)

             

            "את הפרויקט התחלתי הרבה לפני גל ההפגנות הנוכחי, אבל ההפגנות בבלפור אפשרו לי לצאת לשטח ולנסות את האובייקטים. חלקם התגלו כרלוונטיים לכל מקום, למשל הבמה המתקפלת, שממש הצליחה לשנות את הדינמיקה של ההפגנה, וחלקם פחות רלוונטיים בחלק מההפגנות, כי הם נושאים סמלים שמשמעותיים יותר למדינות ספציפיות. בדיעבד הבנתי, שחלק ממה שניסיתי לעשות בפרויקט הגמר זה להאיר את עיני הצופים לתנועה הבינלאומית של המחאות. בעשור האחרון אלפי אנשים יוצאים להפגין בעשרות מדינות ברחבי העולם. האנושות נלחמת על עתיד טוב יותר, וזה מרגש".

             

            • Design of Discontent – כלים להעצמת המפגין, פסח כהן, בצלאל. מנחה: ירון לובטון

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד