יוצאים מהכלים? איך מעצבים מטבח ישראלי של בשלנים וחובבי אפייה

ביקרנו במטבח של המעצבת חגית לונדנר שהסבירה איך מתכננים מטבח של בשלנים לעומת מטבח של אופים. לקינוח, היא פינקה לכבוד החג במתכון לעוגת דבש מושלמת

מיטל ר. פישמן - בשיתוף רגבה

|

17.09.20 | 14:57

עוגת דבש נימוחה וטעימה. צפו בהכנה.
צילום: ירון שרון | עריכה: רז רפאל

מאז שנכנסה חגית לונדנר לתחום העיצוב, אי שם באמצע שנות ה-80, המטבח הישראלי השתנה לאין שיעור, וכך גם המודעות לנראות ולעיצוב שלו. "מודעות לעיצוב תמיד הייתה, אבל אין ספק שלא כמו היום. כשיש היום אתרים כמו פינטרסט, כל אחד הוא סוג של מעצב פנים", מאבחנת לונדנר, ומוסיפה: "עם השנים המטבח הפך להיות המרכז של הבית, הוא הלך ונפתח יותר ויותר. האי נכנס אליו, והפך להיות חלל אירוח. שמתי לב שכשאני מארחת, אנשים מעדיפים להתקבץ סביב האי יותר מאשר לשבת בסלון. יש משהו חם ולא פורמלי באי".

 

המעצבת חגית לונדנר . מטבחי רגבה (צילום: גלית דויטש)
    המעצבת חגית לונדנר . מטבחי רגבה(צילום: גלית דויטש)

    שינוי נוסף שעבר על המטבח הישראלי בשלושת העשורים האחרונים, מציינת לונדנר, הוא חשיבותם ומרכזיותם של מכשירי החשמל. "כשעברתי לבית הראשון שלי, לפני שנכנסתי לתחום, התייעצתי עם מעצבת, שאמרה לי להשאיר מקום למדיח. הסתכלתי עליה המומה, והיא הבטיחה לי שיהיה לי מדיח כלים הרבה יותר מהר ממה שאני חושבת. כך באמת היה. היום כל מטבח שני שאני מעצבת יש בו שני מדיחים, כי אנשים מארחים הרבה. מי חלם על הדברים האלו בשנות ה-80?".

    המעצבת חגית לונדנר מכינה עוגת דבש במטבח שלה. מטבחי רגבה (צילום: אלבום משפחתי)
      המעצבת חגית לונדנר מכינה עוגת דבש במטבח שלה. מטבחי רגבה(צילום: אלבום משפחתי)

      עוד נקודה עליה מצביעה לונדנר היא העובדה שהישראלים נמצאים היום במטבח הרבה יותר מבעבר, והם שואפים להתמקצע ככל הניתן בבישול ובאפייה. אולם יש הבדלים בין מטבח של אופה למטבח של בשלן. "האפייה היא מאוד מדויקת. העבודה היא עם מידות מדויקות - חצי כפית אבקת אפייה, כפית סודה לשתייה וכדומה. הבישול, לעומת זאת, הוא הרבה יותר יצירתי. לא חייבים להיצמד למתכון ואפשר לאלתר".

       

      ישנו הבדל עיקרי אחד בין המטבח של האופה למטבח של המבשל, אומרת לונדנר. "מטבח של אופה דורש תכנון חכם של אחסון. עיצבתי לאחרונה מטבח של קונדיטור חובב, והיה לו המון ציוד אפייה, לכן הוא היה זקוק לאחסון רב יותר מהרגיל. אנשים שהבישול הוא המרכז אצלם, נגישות היא מילת המפתח. כשאני מבשלת, אני כל הזמן זזה במטבח, ואני צריכה שהכול יהיה בהישג יד. אני עוברת ממשטח העבודה, למקרר ואז לכיריים ולתנור. צריך לחשוב איך לתכנן את המטבח כך שהדברים שאנחנו יותר משתמשים בהם נמצאים קרוב למשטח העבודה ואלו שפחות, אפשר להרחיק אותם".

       

      בישול ואפייה יכולים להיות עסק מאוד מלכלך ומבלגן. האם צריך לקחת את זה בחשבון כשמתכננים מטבח?

      "בהחלט. יש לי לא מעט לקוחות שאומרים שהם מבשלים המון, אבל הם לא מסודרים ולא רוצים שיראו את הבלגן. יש דרכים שונות לפתור את זה. אפשר לתכנן מטבח חצי פתוח, או להסתיר מעט את הכיור, שזהו אזור שנוטה להיות מאוד מבולגן".   

      עיצוב: חגית לונדנר. מטבחי רגבה (צילום: גלית דויטש)
        עיצוב: חגית לונדנר. מטבחי רגבה(צילום: גלית דויטש)

        מטבחי רגבה (צילום: גלית דויטש)
          מטבחי רגבה(צילום: גלית דויטש)

          עם שיקולים של אי סדר במטבח התמודדה לאחרונה לונדנר כשעיצבה את הבית החדש שלה ברעננה, אליו עברה משפחתה לפני ארבעה חודשים בלבד. "זה בית ישן בן 40 שנה ששיפצנו מן היסוד. בחזון שלי ראיתי חלל אחד גדול שבו נמצא גם המטבח, גם פינת הואכל וגם הסלון. לא רציתי סלון או מטבח שיהיו רק ליופי, אלא מקום שבו אנשים חיים. רציתי שתהיה אפשרות להיות במטבח ולהסתכל על כולם, להיות חלק מההתרחשות בסלון. שמי שמבשל במטבח לא עומד מול קיר".

           

          לונדנר מודה כי בתכנון חלל פתוח שכזה צריך לקחת בחשבון שיש לשמור בצורה קפדנית על סדר וניקיון. "הייתי מוכנה לשלם את המחיר הזה, כי החלל הפתוח היה חשוב לי יותר מכל דבר אחר. אני שמחה על הבחירה שלי. עברתי הרבה דירות בחיי והיו לי הרבה מטבחים, וזה המוצלח ביותר שלי".

          עיצוב: חגית לונדנר. מטבחי רגבה (צילום: גלית דויטש)
            עיצוב: חגית לונדנר. מטבחי רגבה(צילום: גלית דויטש)

            לסיכום, תני לבשלנים ולאופים טיפ לתכנון נכון ופרקטי של המטבח.

            "אנשים שאופים ומבשלים הרבה צריכים לחשוב על הזרימה בבית, שהפונקציונליות תרגיש טבעית, שאנשים שנכנסים הביתה יראו שמישהו חשב על הצרכים הפרקטיים. אם שואלים אותך למה עשית ככה, סימן שמשהו לא בסדר. כדי להגיע למצב של מטבח פרקטי, צריך כבר בשלבים הראשונים לחשוב על הפרטים הכי קטנים, כמו מה לשים במטבח ואיפה. מקומות אחסון הם גם דבר מאוד חשוב, וצריך לחשוב על זה כבר בהתחלה".

            מקבלים את השנה החדשה עם עוגת דבש נימוחה וטעימה.  (צילום: ירון שרון)
              מקבלים את השנה החדשה עם עוגת דבש נימוחה וטעימה. (צילום: ירון שרון)

              עוגת דבש בניחוח תה ירוק, קינמון, מייפל ושקדים

              מרכיבים:

              4 ביצים L

              150 גרם סוכר (שלושת רבעי כוס)

              180 מ”ל שמן (שלושת רבעי כוס)

              כוס דבש או סילאן (180 מ"ל)

              240 מ”ל כוס תה ירוק חזק

              280 ג’ כוסות קמח (2 כוסות)

              2 כפיות אבקת אפייה

              כפית אבקת סודה לשתייה

              כפית קינמון טחון

              כפית תמצית וניל

              כוס אגוזים קצוצים

               

              אופן ההכנה:

              1. להכין כוס תה ירוק ולהשאיר את התיון בכוס למשך 10 דקות. לשלוף את שקיק התה, ולתת לתה להתקרר.

              2. לחמם תנור ל-180 מעלות.

              3. לשים במיקסר את הביצים והסוכר, להקציף כמה שניות במהירות נמוכה, ולהוסיף את השמן התה והדבש.

              4. להוסיף את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, תמצית הווניל, האגוזים והקינמון. להקציף במהירות נמוכה עד שכל הבלילה אחידה וחלקה.

              5. לשמן תבנית, ולהעביר אליה את הבלילה. להכניס לתנור ולאפות כ-45 דקות, או עד שקיסם יוצא נקי.

              6. אחרי שהעוגה יוצאת מהתנור - להזליף עליה מייפל, ולפזר את השקדים הקלופים.

               

              שנה טובה

               (צילום: ירון שרון)
                (צילום: ירון שרון)

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד