צילום: שי יחזקאל

מצב כפית: איך להימנע מטעויות מסוכנות כשנותנים תרופות לילדים

הילד לא מרגיש טוב? רגע לפני שאתם רצים לשלוף תרופה מהארון, הנה ארבע טעויות נפוצות במתן תרופות לילדים שאולי גם אתם עושים - וכדאי לשים לב אליהן

המחשבה שאם מאחסנים את התמיסות והסירופים במקרר אפשר להשתמש בהם עד לתאריך התפוגה שמוטבע על האריזה מוטעית מיסודה (צילום: Shutterstock)
המחשבה שאם מאחסנים את התמיסות והסירופים במקרר אפשר להשתמש בהם עד לתאריך התפוגה שמוטבע על האריזה מוטעית מיסודה (צילום: Shutterstock)

דוח שפורסם על ידי משרד הבריאות ביולי האחרון והתבסס על נתונים מטעם המרכז הארצי למידע בהרעלות, משרד הבריאות וארגון בטרם לבטיחות ילדים, מעלה ש-47% ממקרי ההרעלה בילדים נגרמים כתוצאה מבליעה לא מכוונת או משימוש לא נכון בתרופות. רגע לפני שאתם רצים לשלוף תרופה מהארון, הנה ארבע טעויות נפוצות במתן תרופות לילדים שאולי גם אתם עושים וכדאי לשים לב אליהן:

 

1. אתם נותנים בסמיכות שתי תרופות מאותה משפחה

אתם רוצים להאיץ למשל את הורדת החום ונותנים לילד בסמיכות שתי תרופות בשמות שונים שמכילות חומר פעיל זהה (למשל אקמול ודקסמול שמכילים פרצטמול, או נרות נורופן וסירופ אדוויל שמכילים איבופרופן). בכך אתם מסתכנים במינון יתר שעלול לגרום להרעלה, לכיב קיבה או לפגיעה בכבד או בכליות.

 

מה עושים:

1. לפני מתן התרופה קראו בעיון את העלון לצרכן וודאו מהו החומר הפעיל בה. במתן תרופה נוספת ודאו שזו אינה מכילה את אותו חומר פעיל.

2. לא בטוחים? היוועצו עם רוקח או עם אחות במוקד הטלפוני של קופת החולים שלכם.

3. אם אתם חושדים בהרעלה (תסמינים מפורטים בעלון לצרכן) או שהילד בלע בטעות תרופה, התקשרו מיד למרכז הארצי להרעלות ברמב"ם הפועל בכל שעות היממה, טל': 8541900־04. בכל מקרה, בשום אופן אל תגרמו להקאה יזומה ללא הוראה מפורשת מרופא.

 

2. אתם מרסקים (או חוצים) את הכדור

הכוונה שלכם טובה - להקל על הילד שחושש לבלוע אותו - אלא שבתרופות המכילות מנגנון לשחרור מושהה של החומר הפעיל, הצעד הזה עלול להרוס את מנגנון הפעולה. כתוצאה מכך הילד עלול לקבל תרופה במינון מוגבר כבר בהתחלה, וההשפעה תחול על פרק זמן קצר יותר.

 

הריסוק עלול להרוס את מנגנון הפעולה (צילום: Shutterstock)
    הריסוק עלול להרוס את מנגנון הפעולה(צילום: Shutterstock)

     

    מה עושים:

    נסו אחת מהאפשרויות הבאות:

    1. בררו עם הרופא המטפל אם יש תרופה חלופית שניתן לחצות או לכתוש.

    2. בררו עם הרוקח אם הוא יכול להכין את התרופה כך שתתאים לבליעת הילד. אם כן, יש לגשת לרופא המטפל כדי לקבל את המרשם להכנת התרופה.

    3. מגיל חמש למדו את הילד להתאמן על בליעת כדור, למשל באמצעות סוכריות טיק־טק ונוזל שמחליק בגרון כמו יוגורט או מילקשייק. ככל שמתחילים בגיל צעיר יותר, כך קל יותר בהמשך.

     

    3. אתם נותנים לילד תרופה על קיבה ריקה

    הכאבים והמחלה פוגעים בתיאבון של הילד ואתם מוותרים ונותנים לו את התרופה על בטן ריקה. אלא שבתרופות המכילות איבופרופן (כמו נורופן ואדוויל) נטילה על קיבה ריקה לאורך זמן עלולה לפגוע בציפוי הקיבה ובהמשך אף לגרום לכיב כיבה. בנוסף, לעתים נדרש ליטול תרופה עם אוכל כדי להגביר את ספיגתה.

     

    מה עושים:

    לפני נטילת תרופה בדקו את אופן השימוש. אם נדרש ליטול את התרופה עם אוכל, הסבירו לילד את החשיבות בכך. לפעמים די בפרוסת לחם קטנה, עוגייה או אפילו כמה לגימות מהשוקו.

     

    בתרופות כמו נורופן ואדוויל נטילה על קיבה ריקה לאורך זמן עלולה לפגוע בציפוי הקיבה ובהמשך אף לגרום לכיב כיבה (צילום: Shutterstock)
      בתרופות כמו נורופן ואדוויל נטילה על קיבה ריקה לאורך זמן עלולה לפגוע בציפוי הקיבה ובהמשך אף לגרום לכיב כיבה(צילום: Shutterstock)

       

      4. אתם נצמדים לתאריך התפוגה שמסומן על האריזה

      המחשבה שאם מאחסנים את התמיסות והסירופים במקרר אפשר להשתמש בהם עד לתאריך התפוגה שמוטבע על האריזה מוטעית מיסודה. תרופות בנוזל עלולות להזדהם בחיידקים, ולרוב מרגע פתיחת הסירופ או התמיסה אפשר להשתמש בהם עד שלושה חודשים, ובתכשירי עיניים ותמיסות אינהלציה – בדרך כלל עד חודש (ומרגע שפתחתם את הבקבוק עליכם להשתמש מיידית).

       

      פתחתם? ציינו על האריזה בטוש עמיד את תאריך השימוש ואת תאריך התפוגה החדש  (צילום: Shutterstock)
        פתחתם? ציינו על האריזה בטוש עמיד את תאריך השימוש ואת תאריך התפוגה החדש (צילום: Shutterstock)

         

        מה עושים:

        פתחתם את התכשיר? לפני שאתם מכניסים אותו למקרר, ציינו על האריזה בטוש עמיד את תאריך השימוש ואת תאריך התפוגה החדש (שלושה חודשים או חודש). ואל תחרגו מהתאריך הנקוב, גם אם התכשיר כמעט מלא.

         

        ייעוץ מקצועי: ד"ר ורדית קלמרו, רוקחת קלינית, מומחית למידע וטיפול תרופתי

         

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד