מחקרים רבים כבר הדגימו את התרומה של הירקות והפירות להפחתת הסיכון למחלות סרטן, אך מחקר ייחודי שפורסם ביולי האחרון בכתב העת Scientific Reports לקח את התובנה הזאת צעד אחד קדימה. המחקר, שנערך באוניברסיטת אימפריאל קולג' בלונדון, השתמש בבינה מלאכותית כדי לנסות לזהות את המולקולות הקשורות לעיכוב תהליכים סרטניים ואת המסלולים שבהם פועלות מולקולות אלה במגוון מזונות מהצומח. נמצא כי מבין כל הפירות והירקות, התפוזים מכילים את המספר הגדול ביותר של מולקולות שדומות למולקולות האנטי סרטניות המשמשות כיום בתרופות השונות לטיפול במחלות הסרטן.
איך נערך המחקר:
החוקרים נעזרו בפלטפורמת ענן המשתמשת בכוח של מחשוב ציבורי שאיפשר לה לבצע ניתוחים מורכבים בכמויות עצומות של מיליארדי נתונים. הם הזינו אל תוך האלגוריתם את הנתונים של 7,692 מולקולות פיטוכימיקליות המצויות במגוון מזונות מהצומח. במקביל "אומן" האלגוריתם לזהות את התכונות האנטי סרטניות של 199 תרופות מאושרות המשמשות כיום לטיפול בסרטן ופועלות במנגנונים שונים, כמו פגיעה במחזור התא הסרטני, תיקון ה־,DNA גרימת אפופטוזיס ("התאבדות" של התא) ועוד.
מה מצאו החוקרים: הניתוח הניב 110 תרכובות שיש להן פוטנציאל ספציפי למניעה ולטיפול בסרטן ודומות מאוד לתרכובות שמשמשות בתרופות נגד סרטן. תרכובות אלה נמצאו בחלק גדול מהפירות והירקות, אך כמה מהן הכילו את הכמות הגדולה ביותר שלהן (הרשימה בסדר יורד): תפוזים, ענבים, גזר, כרוב, סלרי, כוסברה, שמיר ותה.
כך, למשל, התפוזים נמצאו עשירים במיוחד בפלבנואיד שנקרא דידמין (שנמצא גם בכוסברה ובשמיר), והתה במולקולות קטצ'ינים, טרפנואידים וטאנינים, שפועלות במסלולים שונים לעיכוב ולטיפול בסרטן.
מסקנות החוקרים:
"אנו צופים שרשימה ראשונית זו של 'מזונות מנצחי סרטן' תשמש כאחד מעמודי התווך של הבסיס העתידי לרפואה גסטרונומית", כתבו החוקרים. "הרשימה אמורה לעזור ליצירת 'פספורט מזון' מותאם אישית כדי לספק מזונות בעלי פוטנציאל טיפולי לאוכלוסייה".
משמעות הממצאים: "מה שמעניין וייחודי למחקר זה הוא העובדה שהוא מצביע על שילובים של מסלולים שונים, שדומים למסלולים שבהם עובדות התרופות האנטי סרטניות", מסביר ד"ר שחר לב־ארי, ראש החוג לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב.
"התהליך הסרטני עצמו מערב מסלולים רבים, ולכן גם התרופות הכימותרפיות כיום ניתנות בשילובים של 3־2 תרופות, שכל אחת מהן פועלת במסלול אחר נגד הסרטן. במחקר זוהו בירקות ובפירות סדרות שלמות של מסלולים אנטי סרטניים, ולכן למעשה השילובים ביניהם הם הפוטנציאל הגדול. חשוב גם לציין שככל הנראה הממצאים ישימים יותר ברמת המניעה ופחות ברמת הטיפול, משום שהריכוזים של אותן מולקולות אנטי סרטניות בפירות ובירקות קטנים יותר מאשר בתרופות".