יוצאים מהפקקת: איך מטפלים בתופעת הוורידים הבולטים ברגליים?

ורידים ברגליים הם לא רק פגם אסתטי ועלולים להעיד על אי ספיקה ורידית כרונית. מי יסבול מהתופעה וכיצד ניתן לטפל בה? כירורג מומחה לכלי דם, ד"ר איגור מנביץ, מסביר

לתופעה יש נטייה גנטית, ויסבלו ממנה במיוחד נשים ובעלי עודף משקל, כל מי שאינם מבצעים פעילות גופנית סדירה, ובעלי מקצועות בעמידה או ישיבה, לאורך זמן רב (צילום: Shutterstock)
לתופעה יש נטייה גנטית, ויסבלו ממנה במיוחד נשים ובעלי עודף משקל, כל מי שאינם מבצעים פעילות גופנית סדירה, ובעלי מקצועות בעמידה או ישיבה, לאורך זמן רב (צילום: Shutterstock)
 

אנחנו מתקרבים לתקופת הקיץ ומן הסתם עולה הצורך בשיפור דימוי הגוף ו'תיקון' פגמים אסתטיים. אך מסתבר, שלעיתים בעיה אסתטית מעידה יותר על בעיה רפואית מהותית, אשר דורשת טיפול מוקפד ואף ניתוח. בעיה כזאת היא אי ספיקה ורידית - כרונית ברגליים: על פני השטח התופעה מתבטאת בוורידים בולטים ברגליים, שמהווים מראה בלתי אסתטי, אך בדיקה לעומק עשויה לגלות שמדובר בבעיה של אי ספיקת ורידים כרונית, אשר מצריכה ניתוח מיוחד.

 

הורידים ברגליים מחולקים לוורידים עמוקים ושטחיים וכוללים בתוכם מבנים חשובים שנקראים שסתומים. השסתומים האלו הינם חד כיווניים וממוקמים כל כמה ס"מ, לאורך כל וריד. תפקידם הינו למנוע חזרה או נפילת הדם בעת שהגוף נמצא במצב ורטיקלי (אנכי).

 

בעת הופעת אי ספיקה ורידית כרונית ברגליים, השסתומים הללו נהרסים וכיוון זרימת הדם בוורידים מתהפך – במקום שהדם יזרום לכיוון הלב, הדם זורם חזרה לוורידים. כתוצאה מכך, הוורידים מתרחבים בהדרגה והדם "עומד" בהם, במקום לזרום בכיוון התקין. מצב זה יכול לגרום להיווצרות קרישי דם בתוך הורידים – מצב שנקרא פקקת במערכת ורידית שטחית.

 

מלבד הפגם האסתטי, אי ספיקה ורידית כרונית גורמת לכאבים, נפיחות, אדמומיות, גושים, עייפות ברגליים, גרד ועוד
    מלבד הפגם האסתטי, אי ספיקה ורידית כרונית גורמת לכאבים, נפיחות, אדמומיות, גושים, עייפות ברגליים, גרד ועוד

     

    ורידים: תופעה כואבת במיוחד

    התופעה הזאת גורמת לכאבים, נפיחות, אדמומיות, גושים, עייפות ברגליים, גרד ועוד. בנוסף, התופעה מהווה מטרד אסתטי: שינויים בצבע הרגליים, ורידים בולטים ברגליים שנקראים דליות ומגיעים בצירוף נימים או ורידים, ברוחב של שערות או קורי עכביש. התסמינים מחמירים בעיקר בשעות הערב, לאחר עמידה או ישיבה ממושכת, בעונות החמות ואצל נשים לעיתים בזמן המחזור.

     

    מי יסבלו בעיקר מהתופעה?

    לתופעה יש נטייה גנטית, ויסבלו ממנה במיוחד נשים ובעלי עודף משקל, כל מי שאינם מבצעים פעילות גופנית סדירה, ובעלי מקצועות בעמידה או ישיבה, לאורך זמן רב, כגון: מורים, נהגי מוניות ועוד.

     

    איך מטפלים בתופעה?

    סוג הטיפול נקבע לאחר פגישה ובדיקה ע'' רופא כירורג כלי דם, ולרוב לאחר ביצוע הדמייה של הוורידים, רצוי בבדיקת הדופלקס: אולטראסאונד של ורידי הרגליים. בדיקה הפשוטה לביצוע ואינה פולשנית. מתבצעת בזמן שהמטופל עומד על רגליו ואינה כרוכה בחשיפה לקרינה. בהתאם לבדיקת המטופל ותוצאות בדיקת דופלקס ורידי הרגליים, ניתן לתכנן את סוג הטיפול המתאים. לעיתים, לצורך השגת תוצאות רצויות אפשר לשלב בין שיטות שונות, וכדאי גם לדעת שלעיתים התוצאות אינן מיידיות ולפעמים אף מצריכות טיפול חוזר.

     

    במקרים שבהם נמצא כי ניתוח הוא הפעולה המתאימה ביותר יש כמה אפשרויות טיפוליות ביניהן טיפולים אנדוורידיים. במהלך הניתוח הווריד החולה מצונתר ומוכנס בו חוט דקיק – סיב גלי לייזר / סיב גלי רדיו או סיב קיטור. בעת הפעלת הסיב, הווריד מתחמם מבפנים וגורם להרס הווריד. כלומר, הווריד נשאר בגוף, אך זרימת הדם ההפוכה בו מנוטרלת, ואז הווריד מתנוון, נספג ונעלם עם הזמן. פעולה זו מתבצעת ללא כל צורך בחתכים, בעלת אחוזי הצלחה גבוהים, 95-98 אחוזים.

     

    ״ההצלחה הטיפולית תלויה בהתאמת השיטה או שילוב השיטות המתאים ביותר עבור כל מטופל״. ד"ר איגור מנביץ
      ״ההצלחה הטיפולית תלויה בהתאמת השיטה או שילוב השיטות המתאים ביותר עבור כל מטופל״. ד"ר איגור מנביץ
       

       

      אודות ד"ר איגור מנביץ

      ד''ר איגור מנביץ, מומחה בכירורגיה כללית ובכירורגית כלי דם, רופא בכיר במחלקת כלי הדם במרכז רפואי "רבין", קמפוס בלינסון וחבר באיגוד הישראלי לכירורגיית כלי דם (וסקולרית). ד"ר מנביץ מומחה בעל ניסיון רב בניתוחים לטיפול בבעיות ורידים: אי ספיקה ורידית כרונית ברגליים, העלמת נימים.

       

      מטפל בכל שיטות הטיפול: הזרקות/ הטרשת קצף (סקלרוטראפי), ונוסיל, גלי רדיו, אנדולייזר, אדי קיטור, כריתת דליות. מומחה בניתוחים במערכת עורקית בצוואר:ניתוחים של עורקי תרדמה (קרוטיס) ובניתוחים של שחזורים ומעקפים של כלי דם היקפיים (פריפריים) ברגליים וידיים, ניתוחי סימפאוקומפיה (sympathectomy) להקלה בהזעת יתר בכפות ידיים, תסמונת מוצא חזה (TOS) ותסמונת May Thurner (חסימת ורידים באגן) .

       

      ד"ר מנביץ מקבל ב-3 מרפאות:

      • מרפאת ראשונים מדיקל סנטר: הנחשול 30, אחוזת ראשונים ראשל"צ
      • מרפאת נארא: רח' הברזל 28, רמת החייל ת"א
      • מרפאת מדספייס : רח' ז'בוטינסקי 3, מרכז גירון רעננה

        טל׳: 054-4937867 (לאה)


        

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד