קובנה - החלה של יהודי תימן (צילום: אפיק גבאי)
קובנה - החלה של יהודי תימן
>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן
מרכיבים
- 1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח
- 1 כף שמרים יבשים
- 1/4 כוס (50 גרם) סוכר
- 1 כפית מלח
- 150 גרם חמאה, מומסת
- 1/2 1 עד 2 כוסות (480-360 מ"ל) מים פושרים
אופן ההכנה
- מערבבים בקערה את הקמח, השמרים והסוכר. יוצרים במרכז גומה ושמים בתוכה את המלח, 50 גרם מהחמאה המומסת ו-1/2 1 כוסות מים פושרים.
- לשים עד שמתקבל בצק אחיד, גמיש ומעט דביק – אם יש צורך, מוסיפים עד 1/2 כוס מים. מכסים בניילון ומתפיחים כ-40 דקות.
- מקמחים קלות את משטח העבודה ולשים מעט את הבצק, להוצאת אוויר. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים. מרדדים כל אחד מהם ומורחים אותם בנדיבות בחמאה.
- מגלגלים את עלי הבצק לגלילות וחוצים כל אחת מהן במרכזה, כך שמתקבלות 6 גלילות קצרות.
- משמנים ביתרת החמאה סיר ג'חנון בינוני ושמים בתוכו את הגלילות כשצדן החתוך פונה כלפי מעלה. מכסים ומתפיחים 25 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-170 מעלות.
- סוגרים את מכסה הסיר ואופים כחצי שעה. מסירים את המכסה ואופים כ-6 דקות נוספות, עד להשחמה.
- מגישים בליווי עגבניות מרוסקות ו/או סחוג.
פוגאס - לחם צרפתי ממולא גבינה
מרכיבים
5 יחידות
- 500 גרם (1/3 3 כוסות) קמח לבן
- 1 כף שמרים יבשים
- 1 כפית שטוחה סוכר
- 1/4 כוס שמיר קצוץ דק
- 1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
- 4 כפות שמן זית
- 1 כפית מלח
- 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים פושרים
- אפשרות: חופן עגבניות מיובשות קצוצות
- למילוי: 200 גרם גבינת פקורינו מגוררת (או גבינה קשה אחרת)
- לציפוי: שמן זית
אופן ההכנה
- מערבבים בקערה רחבה את הקמח, השמרים, הסוכר, השמיר והפטרוזיליה. יוצרים גומה במרכז התערובת.
- שמים בגומה את שמן הזית, המלח וכוס מהמים (וגם את העגבניות, אם רוצים). מתחילים ללוש ומוסיפים בהדרגה בחצי כוס מים, עד שהבצק רך, גמיש ונעים למגע. לשים 10-5 דקות נוספות.
- מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים כשעה.
- מקמחים היטב את משטח העבודה. לשים קצרות את הבצק ויוצרים ממנו 5 כדורים שווים. מרדדים כל כדור לעלה דק בצורת אליפסה. מפזרים על מחצית מהעלה גבינת פקורינו מגוררת, סוגרים מעל את המחצית השנייה ומהדקים היטב את שולי הבצק.
- מרדדים מעט עם מערוך את הכיכרות. בעזרת סכין חדה יוצרים בכל כיכר 4 חתכים, שמתחילים סמוך לצדה הישר ומסתיימים בצדה הקמור (ראו תמונה). יוצרים חתכים קטנים בתוך 3 "אצבעות" הבצק שנוצרו. מרחיבים מעט את החתכים באמצעות האצבעות, כדי שלא ייאטמו באפייה.
- מניחים את הכיכרות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים כחצי שעה. בינתיים מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מברישים את הכיכרות בשמן זית, ואם רוצים מפזרים עליהן מלח גס ושומשום. אופים כ-20 דקות, עד שהכיכרות מזהיבות היטב.
לחמניות כפריות עם ערמונים וגבינת גאודה
מרכיבים
16 לחמניות
- 1 ק"ג קמח כפרי
- 3 כפות סוכר חום בהיר
- 2 כפות שמרים יבשים
- 3/4 2 כוסות (660 מ"ל) מים פושרים
- 3 כפות שמן זית
- 1 כף שטוחה מלח
- 100 גרם ערמונים קלופים, מפוררים גס
- 100 גרם גבינת גאודה מפוררת
- מעט קמח לבן
אופן ההכנה
- מערבבים בקערה את הקמח, הסוכר והשמרים. יוצרים במרכז גומה ויוצקים לתוכה את המים, שמן הזית והמלח. לשים היטב כ-3 דקות. מוסיפים לבצק את הערמונים והגבינה, ולשים כ-3 דקות נוספות. מכסים בניילון ומתפיחים כשעה.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ולשים אותו 5 דקות. אם הבצק דביק מדי, מוסיפים לו מעט קמח.
- מחלקים את הבצק ל-16 חלקים שווים ויוצרים מכל חלק לחמנייה אליפטית. מפזרים על הלחמניות מעט קמח לבן ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה. יוצרים לרוחב כל לחמנייה 3-2 חתכים מקבילים באמצעות סכין חדה.
- מתפיחים כ-30 דקות, ובינתיים מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מניחים בתחתית התנור תבנית עם מים (האדים יתרמו ליצירת קרום פריך) ואופים את הלחמניות 40-30 דקות, עד שהן משחימות.
- עוד מתכונים מצוינים של אינס שילת ינאי - בבלוג "תיק אוכל"
וגם יש את המתכון של סבתא ללחם פרנה מרוקאי - לחצו על התמונה