מיליארד סינים יודעים: מה תאכלו השנה לחיזוק היסודות שלכם?

השנה החדשה הסינית שמתחילה היום, מביאה איתה התרחשויות שונות שמשפיעות על הבריאות. החדשות הטובות הן שתפריט מתוכנן היטב יעזור לכם לעבור אותה בשלום

דנה קמחי

|

05.02.19 | 06:54

מנות טעימות לחיזוק אלמנטים חלשים (צילום: דנה קמחי)
מנות טעימות לחיזוק אלמנטים חלשים (צילום: דנה קמחי)

ראש השנה הסינית בפתח והשנה תהיה זו שנת החזיר. הסינים מאמינים שהאדם מושפע מאוד משינויים המתרחשים בטבע ולכן, כדי שנרגיש טוב ולא נסבול ממחלות שונות אנו צריכים להתאים את התזונה שלנו למה שמתרחש סביבנו. כיצד נדע לצפות את העתיד להתרחש? לפי האסטרולוגיה הסינית, כל המתרחש בטבע הוא מחזורי - כל 60 שנה כדור הארץ, השמש וכוכבי הלכת מסתדרים בצורה זהה ולכן ניתן לחזות כיצד הטבע יתנהג בכל שנה ושנה.

 

אחת התורות המרכזיות ברפואה הסינית היא תורת 5 האלמנטים, לפיה כולנו בנויים מאדמה, מתכת, מים, עץ ואש. לכל אחד מהם מאפיינים רבים שמשפיעים על מגוון תחומים בחיינו, אני אתייחס לתחום הבריאות והחולי בחיינו ולאופן שבו נוכל לשפר את בריאותנו בעזרת תזונה מתאימה.

 

השנה יש 3 אלמנטים שעלולים להחלש בעקבות השפעת הטבע. אלו הם אלמנט האדמה, אלמנט המתכת ואלמנט המים. היחלשות האלמנטים הללו עלולה לגרום למגוון בעיות בריאותיות, לדוגמא: קשיים במערכת העיכול, קשיי נשימה, בעיות בדרכי השתן, בצקות, כאבי גב תחתון וברכיים ותחושות קור מוגברות.

 

החדשות הטובות הן שאנו יכולים לחזק את האלמנטים האלו בעזרת התזונה. כל אחד מהם מושפע ממזונות מסוימים שמחזקים או מחלישים אותו. אנחנו כמובן מחפשים לחזק:

 

אלמנט האדמה: ירקות כתומים (גזר, דלעת, דלורית, בטטה), קינואה, שיבולת שועל, אורז, עדשים כתומות, חומוס, גרעיני דלעת וחמנייה, תמרים, תפוח, אגס, ירקות ותבלינים מחממים (כרישה, בצל, שום, שומר, ג'ינג'ר, אגוז מוסקט, קינמון, פלפל שחור, אורגנו)

 

אלמנט המתכת: ירקות שורש (קולורבי, גזר לבן, שורש סלרי ושורש פטרוזיליה, לפת), שיבולת שועל, אמרנט, שעועית לבנה, אגסים וג'ינג'ר

 

אלמנט המים: אספרגוס, עגבנייה, ארטישוק ירושלמי, סלק, מלפפון, חסה, גרגר הנחלים, אבטיח, מלון, פירות יער, תאנים ותמרים, שעורה, כוסמין, כל סוגי השעועית, טופו, סומסום שחור, אגוזים וזרעים, נבט חיטה, אצות וסרדינים

 

>> המתכונים הבאים מכילים בתוכם מזונות שיעזרו לכם לחזק את שלושת האלמנטים שהוזכרו:

 

 ירקות כתומים ועדשים בחלב קוקוס וקארי מדרס

 

תבשיל ירקות כתומים ועדשים (צילום: דנה קמחי)
    תבשיל ירקות כתומים ועדשים(צילום: דנה קמחי)

     

    מרכיבים

     

    • 1 כף שמן קוקוס
    • 1 בצל גדול קצוץ

    • 4-3 שיני שום כתושות
    • שורש ג'ינג'ר (כ 4 ס"מ), מגורד
    • שורש כורכום קטן טרי מגורד או 1 כפית אבקת כורכום
    • 1 כפית תבלין קארי מדרס
    • מעט פלפל צ'ילי, לא חייבים
    • 3-2 גזרים, פרוסים לטבעות
    • 300 גרם דלעת או דלורית קטנה אחת חתוכה לקוביות בינוניות
    • 2 בטטות בינוניות, חתוכות לקוביות בינוניות
    • 1 כוס עדשים כתומות
    • מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
    • 250 מ"ל נוזל קוקוס, ללא חומרים משמרים

     

    • 2-1 בצלים ירוקים פרוסים (להגשה)
    • קינואה אדומה מבושלת, לגשה (לא חייבים)

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד לריכוך כמה דקות. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר והכורכום וממשיכים לטגן כדקה נוספת. מוסיפים את יתר התבלינים, מערבבים ומטגנים 3-2 דקות נוספות עד שריח התבלינים עולה.
    2. מוסיפים את יתר המרכיבים, מערבבים ומוסיפים מים רותחים עד לכיסוי אם יש צורך. מבשלים עד לריכוך הירקות והעדשים, כרבע שעה.
    3. מקשטים בבצל ירוק ומגישים לצד קינואה אדומה מבושלת.

     

     

     

     סלט ירקות שורש ונבטים ברוטב אסייתי

     

    סלט ירקות שורש (צילום: דנה קמחי)
      סלט ירקות שורש(צילום: דנה קמחי)

       

      מרכיבים

       

      • 1 קולורבי, קלוף
      • 2-1 גזרים, קלופים
      • 1 סלק, קלוף
      • 3-2 צנוניות גדולות
      • חופן נבטים סיניים
      • חצי צרור כוסברה טרייה
      • 2 בצלים ירוקים, קצוצים
      • 3-2 כפות שומשום שחור

       

       

      לרוטב 

      • 6-5 כפות שמן זית
      • מיץ מחצי לימון
      • 1 כפית שמן שומשום
      • 1 כפית מירין
      • 1 כפיות רוטב סויה
      • 1 שן שום כתושה
      • ג'ינג'ר כתוש (1 ס"מ)

       

      אופן ההכנה

      1. פורסים את הירקות לגפרורים/רצועות בעזרת מנדולינה, קולפן ייעודי, פומפייה או סכין. מניחים בקערה יחד עם שאר רכיבי הסלט.
      2. בכלי נפרד מערבבים את מרכיבי הרוטב עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים ומגישים.

       

       

       ממרח שעועית לבנה ושורש פטרוזיליה

       

      ממרח שעועית לבנה ושורש פטרוזיליה (צילום: דנה קמחי)
        ממרח שעועית לבנה ושורש פטרוזיליה(צילום: דנה קמחי)

         

        מרכיבים

         

        • 1 כוס שעועית לבנה, מבושלת
        • 1 שורש פטרוזיליה, פרוס לטבעות דקות
        • 6-5 כפות טחינה משומשום מלא
        • מיץ מלימון אחד
        • 1 שן שום, כתושה
        • מלח ופלפל לפי הטעם

         

        אופן ההכנה

        1. שמים את השעועית המבושלת בסיר, מוסיפים את שורש הפטרוזיליה ומים ומבשלים עד לריכוכו, כ-20 דקות.
        2. מסננים ומעבירים למעבד מזון או לקערה גבוהה. מוסיפים את יתר המרכיבים וטוחנים את הכול במעבד המזון או בבלנדר מוט עד למרקם הרצוי. טועמים ומתקנים תיבול.
        3. להגשה, מטפטפים מעט שמן זית, פטרוזילה קצוצה ובצל ירוק.

         

         

        דנה קמחי היא מרצה לתזונה סינית בקמפוס ברושים

         

           

          עוד מתכון מומלץ לפי הרפואה הסינית:

           

           לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Sutterstock)
          לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Sutterstock)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          מתכון מהיר
          כשר פרווה
          דרגת קושי קלה
          דירוג הגולשים (2 מדרגים)
          לחצו על הלבבות כדי לדרג