מה לערמונים, רפואה סינית מסורתית וכאבים בגב תחתון ובמפרקים?

הם נראים כמו אגוזים אבל הרכבם התזונתי שונה. הם נראים קשים לפיצוח אבל הם ממש פשוטים להכנה. קבלו שני מתכונים עם ערמונים שיעזרו לכם להנות מסגולותיהם

ד"ר גיל ברזילי

|

20.11.18 | 07:24

אורז עם ערמונים ושומשום שחור (צילום: Sutterstock)
אורז עם ערמונים ושומשום שחור (צילום: Sutterstock)
 

הערמונים, זרעיו של עץ הערמון, מבשילים בסוף הסתיו ואפשר למצוא אותם בקלות ברשתות השיווק והשווקים. למרות המראה האגוזי, הם שונים מהם ויש להתייחס אליהם אחרת. לפני הכול, בערמונים יש כמחצית מהקלוריות שמצויה באגוזים והרבה פחות שומן. ב-100 גרם שלהם תמצאו רק 245 קלוריות וקצת יותר משני גרם שומן. בנוסף, הערמונים עשירים בוויטמין C, בוויטמינים מקבוצת B (וביניהם תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, B6 וחומצה פולית) ובמינרלים (מגנזיום, מנגן, זרחן ואשלגן). 

 

על פי הרפואה הסינית יש חשיבות לאכילת מזונות מסוימים בזמנים מסוימים. הקפדה על כך, תסייע לאזן את הגוף ותמנע פגיעה מפתוגנים/מחוללי מחלות של העונה. הערמונים שמופיעים בסתיו, ידועים בהשפעתם המחממת ובספרות של הרפואה הסינית המסורתית יכולת החימום הזאת, מחזקת את 'צ'י הכליות' ומשפרת את זרימת הדם. הכליות הממוקמות באזור התחתון של הגב, אחראיות על העצמות ושולטות בחלק התחתון של הגוף, הן מחזקות את הגב, הברכיים, הקרסוליים והגידים הקשורים.

 

אם אנרגיית הכליות מספיקה, היא תעביר את האנרגיה (Qi) והדם לחלקים תחתונים של הגוף, תחזק אותם ותותיר אותם גמישים ובריאים  (בזכות זרימה טובה יותר לאזורים אלה). חוסר באנרגיית הכליות, במיוחד בחורף הקר שמשפיע ממילא על מחזור הדם, עלול להתבטא בכאבי גב תחתון, ברכיים וקרסוליים, לגרום לנפיחות או נוקשות ברגליים, להטלת שתן תכופה במהלך הלילה, ירידה בליבידו, אימפוטנציה, הקדמת תסמונות גיל המעבר וכו'.

 

הערמונים הם רק אחד המאכלים שתומכים בכליות, מחממים את הגוף ומשפרים את זרימת הדם. הם מפחיתים כאבים אבל לא ניתן לסמוך רק עליהם. אבחנה מדויקת תוביל לטיפול משולב הכולל דיקור, צמחי מרפא והמלצות תזונה פרטניות.

 

קל מאוד להכין ערמונים: מתחילים בחריצה של X בקליפתם. כמו כן מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מסדרים את הערמונים על המגש ואופים 30-20 דקות, עד שהערמונים מתבקעים. שיטה נוספת היא לשים אותם במים רותחים למשך 15-10 דקות. לאחר ההכנה הבסיסית אפשר לאכול אותם כמו שהם או להכין מגוון מנות, החל ממרקים וכלה בקינוחים. להלן שתי הצעות:

 

אורז ערמונים יפני (Kurigohan)

>> כאן נמצא המתכון המקורי

 

מרכיבים

  • 400 גרם אורז קצר/עגול
  • 600 מ"ל מים
  • 1 כף סאקה
  • 1 כף מירין
  • 1 כף רוטב סויה
  • 400 גרם ערמונים, קלופים
  • זרעי שומשום שחור (להגשה)

 

אופן ההכנה

  1. מנקים ושוטפים את האורז במים קרים עד שהמים צלולים.
  2. מערבבים בסיר גדול את האורז, מים, סאקה, מירין וסויה. מביאים לרתיחה, מקטינים את האש ומכסים. מבשלים את האורז עד שכל הנוזלים נספגו, כ-20 דקות.
  3. מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את הערמונים ומכסים שוב ומשאירים לאידוי במשך כ-10 דקות.
  4. מגישים בקערות, עם מעט זרעי שומשום שחור מלמעלה.

 

 

ירקות שורש צלויים עם תפוחים וערמונים

 

מרכיבים

  • 1/2 כוס חומץ תפוחים
  • 1/2 כוס ציר ירקות או עוף
  • 1 כף סירופ מייפל
  • 2 בטטות גדולות או חתיכת דלעת, חתוכות לקוביות
  • 2 בצלים אדומים בינוניים, פרוסים גס
  • 200 גרם ערמונים, קלופים
  • 1/4 כוס שמן זית כתית
  • 1 כף עלי טימין
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • 2 סלקים בינוניים, קלופים וחותכים לקוביות
  • 2 תפוחים חמצמצים (מסוג גרני סמית למשל) חתוכים לשמיניות

 

אופן ההכנה

  1. יוצקים לסיר קטן את חומץ התפוחים, ציר הירקות ווסירופ מייפל ומביאים לרתיחה. מבשלים על חום גבוה עד שהנוזלים מצטמצמים עד חצי, כ -15 דקות.
  2. במחבת גדולה מאוד, שמים את הבטטות, הבצל, הערמונים, שמן הזית, הטימין, המלח, הפלפל והסלקים מערבבים עד לציפוי אחיד ומבשלים 20 דקות.
  3. מוסיפים את התפוחים ומבשלים כ-20 דקות נוספות או עד שכל הירקות והתפוחים רכים ומושחמים קלות.
  4. יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים.

 

ד"ר גיל ברזילי הוא מטפל ברפואה סינית ויפנית ומרצה למחקר ברפואה סינית בקמפוס ברושים

 

     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד