מה כדאי להוסיף לתפריט וממה עדיף להימנע אם יש לך אנדומטריוזיס?

אחת מתוך עשר נשים בגיל הפריון סובלת מהמחלה השקטה והערמומית הזאת, שמסווה את עצמה במגוון תסמינים 'תמימים' שאנחנו רגילות לייחס למחזור החודשי

סיון ורקר-פלג

|

07.01.19 | 08:04

כואב לך הרבה מעבר ל'כאבי מחזור רגילים'? זה לא רק בראש שלך (צילום: Shutterstock)
כואב לך הרבה מעבר ל'כאבי מחזור רגילים'? זה לא רק בראש שלך (צילום: Shutterstock)

היא שקטה וערמומית, קשה ביותר לאבחון ומעטים יודעים שהמחלה הזאת בכלל קיימת - מחלת האנדומטריוזיס הפכה לאחת המחלות היותר מאתגרות לגילוי ולטיפול, במיוחד בגלל שהרבה מהתסמינים שלה קשורים בתסמונת קדם וסתית שמגיעה ממילא.

 

אנדומטריוזיס הוא מצב שבו תאים מרירית הרחם מופיעים באזורים אחרים בגוף, לרוב בחצוצרות, בשחלות או באיברים אחרים באזור האגן, אך לא רק. נוכחות התאים האלה מפריעה לתפקוד תקין בעיקר בזמן הווסת. לא ידוע מה הגורם החד משמעי למחלה, אך נמצא קשר בינה לבין האסטרוגן, מאחר ונתגלו קולטנים לאסטרוגן על הנגעים.

 

מסתבר שכ-10% מהנשים בגיל הפריון סובלות מהמחלה ומהתסמינים שלה, שכוללים:

  • כאבי מחזור קשים בצורה חריגה – אחד מהסימפטומים שמקשים על גילוי המחלה מאחר וסף כאב משתנה בין אישה לאישה. הכאבים יכולים להופיע לפני המחזור או/ו במהלכו
  • דימום כבד במהלך המחזור החודשי
  • כאבים סביב קיום יחסית מין
  • כאבים ביציאות, שמלווים לעיתים גם בדימום רקטאלי
  • כאבי אגן
  • תכיפות וצריבה במתן שתן
  • הפרעות בפריון
  • תסמינים נוספים אשר עשויים להקשות אף יותר על אבחון המחלה כגון, מיגרנות, תשישות, בחילות והקאות, קוצר נשימה בזמן המחזור ועוד

 

איך אפשר לדעת שאכן מדובר באנדומטריוזיס?

הטיפול במחלה קשור באבחון נכון על ידי גניקולוג מומחה, כאשר אבחון חד משמעי מתבצע באמצעות לפרוסקופיה - הליך ניתוחי בו ניתן להבחין בנגעים עצמם. יחד עם זאת, יש דרכים נוספות לזיהוי המחלה שכוללות תחקיר מעמיק של אופי התסמינים והיסטוריה רפואית, אולטרה סאונד ובדיקות גניקולוגיות.

 

איך מטפלים?

הטיפול הינו מותאם אישית על ידי גניקולוג מומחה. האופציות מורכבות מטיפול המשלב: שימוש במשככי כאבים, אמצעים הורמונאליים (גלולות, התקן תוך רחמי ועוד) וניתוח להסרת הנגעים עצמם.

במקביל לטיפול הקונבנציונאלי, מסתבר שקיימים פתרונות תזונתיים שעשויים לסייע במניעת המחלה ולשיפור תסמיניה. חשוב לציין כי כל האמור הינו הדגמת תוצאות ממחקרים בלבד ואינו נועד להחליף כל ייעוץ תזונתי או רפואי פרטני.

 

האם לתזונה יכולת למנוע את התפרצות המחלה?

נראה שכן. מחקר משנת 2013, הדגים קשר בין רמה תקינה של ויטמין D לבין התפתחות מחלת האנדומטריוזיס. החוקרים בחנו היסטוריה רפואית של 70,556 נשים בגיל הפוריות, שנשלפה מתוך מחקר מתמשך על 116,430 אחיות. בממצאים סיכמו כי רמה תקינה של ויטמין D קשורה בהפחתת הסיכון לחלות באנדומטריוזיס.

 

השערת החוקרים היא כי מאחר ואנדומטריוזיס קשור בתפקוד נמוך של מערכת החיסון (שבמצב תקין אמורה להשמיד את תאי רירית הרחם ש'נדדו' לאיברים אחרים), מחסור בוויטמין D מעלה את הסיכון למחלה. לוויטמין זה, מעבר לתפקידו המוכר בשיפור ספיגת הסידן, יש יד בתפקוד תקין של מערכת החיסון. נשים עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין D (מבין משתתפות המחקר), היו בעלות סיכון נמוך ב-24% לחלות במחלה.

 

קשר מעניין נוסף שנמצא במחקר זה הוא בין צריכה של מוצרי חלב לבין הפחתת הסיכון לחלות באנדומטריוזיס. נשים שצרכו יותר משלוש מנות של מוצרי חלב ביום היו בסיכון הנמוך ב-18% לחלות במחלה.

 

מחקר אחר משנת 2004, בדק את ההשפעה של מגוון מזונות על הסיכון לחלות באנדומטריוזיס. החוקרים מצאו כי נשים שצרכו יותר ירקות ירוקים ופירות טריים, היו בעלות סיכון נמוך יותר לחלות, לעומת נשים שצרכו יותר בשר אדום. לא נמצא קשר משמעותי בין היארעות המחלה לבין צריכת חלב, כבד, גזרים, גבינות, דגים, דגנים מלאים, אלכוהול וקפה.

 

קיימות עדויות נוספות הקושרות בין צריכת שומן טראנס לבין התפתחות המחלה. שומן טראנס הוא מרכיב שכידוע רצוי להפחית מאוד בצריכתו, עד כדי העלמותו מהתפריט לחלוטין. אחד המחקרים בנושא מצא כי צריכת שומנים באופן כללי אינה משפיעה על התפתחות המחלה, אך איכותם מגבירה/מפחיתה את הסיכון במידה ניכרת. כך למשל, הנשים שצרכו הכי הרבה חומצות שומן מסוג אומגה 3, היו בסיכון נמוך ב-22% לחלות באנדומטריוזיס, לעומת הנשים שצרכו מהן הכי פחות. כמו כן, נשים שצרכו הכי הרבה שומן טראנס מבין משתתפות המחקר, היו בסיכון גבוה ב-48% לעומת האחרות.

 

במקביל, קיימות עדויות כי צריכה מספקת של ויטמיני מסוג C ו-E, מפחיתה את הסיכון לחלות. חשוב להדגיש כי ההפחתה נצפתה כאשר הייתה צריכה מספקת של הוויטמינים הללו מן המזון עצמו, כאשר היה שימוש בתוספי תזונה, לא נצפה קשר מטיב שכזה.

 

כיצד משפרים את התסמינים של אנדומטריוזיס?

מחקר מ-2016, בדק את ההשפעה של מוצרי חלב על כאבי אגן אצל מתבגרות החולות באנדומטריוזיס. החוקרים בחנו את התפריט של 69 משתתפות במהלך שלושה ימים. תוצאות המחקר לא היו מובהקות מאוד מבחינה סטטיסטית אך הן כן הדגימו קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הפחתה בכאבי האגן אצל אותן הבנות.

 

מחקרים מוקדמים יותר התייחסו להפחתה בתסמיני המחלה בעת שימוש בתוספי תזונה מסוג אומגה 3 וויטמין E, אימוץ תפריט דל שומן וצריכה מוגברת של סיבים. בנוסף, מאחר והמחלה קשורה בנזק חמצוני, ישנם מחקרים המדברים על צריכה מספקת של פירות וירקות העשירים בנוגדי חמצון, כבעלי יכולת לשפר את אורח חייהן של נשים הסובלות מכאב אגן כרוני (שהוא אחד מתסמיני המחלה). 

 

במקביל לכך, כדאי להימנע ממזונות מתועשים, שהרי אלה מכילים לרוב סוכר לבן ושומנים לא בריאים שמגבירים את הכאבים ואת הדלקתיות. לשיפור התסמינים, כדאי לנסות להחליף את המזון המתועש והשומנים הלא בריאים (כמו, מאפים קנויים, צ'יפס, קרקרים, ממתקים ומאכלים מטוגנים) במזון טבעי, עשיר באומגה 3, כמו דגים שמנים, דגנים מלאים, פירות וירקות טריים.

 

המזונות הללו, עשירים בסיבים תזונתיים שנמצאו כמשפיעים על רמות האסטרוגן, מה שעשוי להשפיע על התסמינים של המחלה. כמו כן, הם מכילים נוגדי חמצון שנמצאו כיעילים בהפחתה של כאבי אגן.

 

>> עם האמור לעיל, חשוב להדגיש כי צריכה לא מבוקרת של תוספי תזונה אינה מומלצת ועלולה אף לגרום לנזק ממשי, לכן יש להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני נטילתם.

 

 

לסיכום, מדובר במחלה שעדיין נחקרת. קיימים פתרונות שונים ברפואה ובתזונה למניעה ולטיפול בתסמינים, אך בראש ובראשונה ישנה חשיבות לגילוי ואבחון נכונים ומדוייקים על ידי רופא מומחה. לכן, אם אתן מזהות חלק מהתסמינים ומרגישות שהכאבים שאתן חוות יוצאים מגדר הרגיל, כדאי להתעקש על בדיקות מעמיקות יותר ולא להסתפק באמירות בדבר רגישות יותר. בהמשך, בהתאם לטיפול הרפואי המוצע, מומלץ להגיע גם לדיאטנית קלינית שמתמחה בתחום, כדי לחשוב ביחד על רכיבי תזונה חשובים שכדאי להוסיף לתפריט היומי העשויים להפחית את תסמיני המחלה וסיבוכיה.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    ואיך התזונה משפיעה על רמת הפוריות?

     

     לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד