אל תגידו שלא אמרנו: כך משפיעה תזונה שגרתית על רמת הפוריות

מעבר למשקל ולמראה חיצוני, התזונה משחקת תפקיד מרכזי בבריאות הגוף, המוח ואף הנפש. שלא במפתיע השפעה זו לא פסחה גם על הסיכויים שלכם להרות

סיון ורקר-פלג

|

12.12.18 | 09:11

רוצים לשפר סיכויים? תבדקו גם מה יש לכם בצלחת (צילום: Shutterstock)
רוצים לשפר סיכויים? תבדקו גם מה יש לכם בצלחת (צילום: Shutterstock)

מעבר למשקל ולמראה החיצוני, התזונה משחקת תפקיד מרכזי בבריאות הגוף, המוח ואף הנפש שלנו. השפעה זו, לא פסחה גם על מערכות הרבייה ופיריון האשה והגבר, כאשר המחקר המדעי מצביע על תפריט מזין ומאוזן כאחד הגורמים שעשויים לשפר את סיכויי הכניסה להריון. במקביל הרשת גדושה בהמלצות ממקורות שונים, חלקן תוצאות של מחקר וחלקן מבוססות על מקורות אמינים פחות. לכן כדאי תמיד להביט בעין בוחנת וביקורתית על כל מידע שנתקלים בו. ההמלצה שלי כמובן היא, לבדוק מה מתוך מה שקוראים מגובה מבחינה מדעית, ומה לא. להלן המלצות לשיפור הפוריות האישה והגבר:

 

פוריות האישה

 

שמירה על משקל - מדד BMI גבוה מ- 30 (נתון המעיד על השמנה) קשור בירידה בפוריות, כך שניסיונות להיכנס להריון במשקל כזה, עלולים להיות בעייתיים. ירידה במשקל עשויה לשפר את הסיכויים להרות. לעיתים תספיק אף ירידה של 10-5 % בלבד ממשקל הגוף ההתחלתי. זאת גם אם לא נרשמה ברקע תסמונת השחלה הפוליציסטית שגם במקרה שלה, ירידה במשקל ידועה כמשפרת את סיכויי ההיקלטות.

 

הפחתה של צריכת אלכוהול - מסתבר שצריכת אלכוהול בעייתית לא רק בתקופת ההריון אלא גם בתקופה של הניסיון להיכנס להריוןן. מחקרים לא מעטים (כמו זה, זה או זה) מעידים על קשר בין צריכת אלכוהול לירידה בפריון. האלכוהול מתפרק בכבד על ידי האנזים אלכוהול דהידרוגנז (Alcohol dehydrogenase) ומאחר ויכולת פירוקו של האנזים משתנה בין אישה לאישה, אין לדעת בוודאות מהי הכמות שלא תפגע בפריון. על כן, מומלץ לשקול הימנעות מצריכת אלכוהול גם בתקופה שלפני הכניסה להריון.

 

הפחתה בכמות הקפאין - גם הקפאין ידוע ביכולתו לעשות נזק כאשר נצרך בכמות גדולה ולא רק בהריון. מחקרים שונים הדגימו קשר בין צריכת כמות גדולה של קפאין לבין הפלות או מומים מולדים. במחקרים אחרים (כמו זה או זה) נמצא כי לקפאין ישנה השפעה גם על פוריות האישה. על מנת לוודא שכמות צריכת הקפאין אינה מוגזמת, מומלץ שלא לעבור את הכמות של 200 מ"ג קפאין ליום, כלומר 2-1 כוסות קפה ליום (כמות זהה לזו המומלצת בהריון). אל תשכחו כי הקפאין נמצא לא רק בקפה אלא גם בתה, קולה, דיאט קולה ושוקולד.

 

הפחתה בצריכת שומן - שלא במפתיע לצריכה גבוהה של שומן יש השפעה גם על פוריות האישה. אמנם אין כמות שומן מוחלטת שנמצאה באופן חד משמעי כמקטינה את הסיכוי לפיריון, אך כדאי לוודא באופן כללי שרוב התפריט אינו מבוסס על שומן (דיאטנית קלינית תוכל לסייע לכם בכך) וכן לתת את הדעת לסוג השומן שנצרך. מומלץ לוותר על שומן טראנס ועל שומנים מוקשים לחלוטין, ולהעדיף צריכת שומן לא רווי, בעיקר שומן חד בלתי רווי המצוי בשמנים מן הצומח.

 

ויטמין D - לאחרונה עדכן משרד הבריאות את ההנחיות לצריכת ויטמין D לנשים הרות והמליץ על צריכת תוסף תזונה של ויטמין D במינון של 400-200 יחידות בינלאומיות. במקביל, קיימות עדויות לכך שלוויטמין D יש גם תפקיד הקשור בפוריות האישה. סקירה שהתפרסמה ב-2017, סיכמה כי לויטמין D תפקיד חשוב בתסמונת השחלה הפוליציסטית ובאנדומטריוזיס (מצבים הפוגעים בפיריון) ובהחלט אפשר לצפות כי הוא משפיע על הפוריות באופן כללי. רקמות השחלות, הרחם, השליה ואברים אחרים רצופות קולטנים לוויטמין זה, מכך אפשר להסיק על חשיבות תפקידו. מומלץ להימנע ממחסור בוויטמין D גם ללא קשר לניסיונות כניסה להריון.

 

פוריות הגבר

 

השיח על פוריות מתמקד לרוב בנשים בלבד, אך כדאי לזכור שיש שחקן נוסף שאסור להתעלם ממנו. מסתבר שבעיות פוריות שמקורן בגבר בלבד, מהוות כ-20% ממקרים של אי פוריות אצל זוגות ובלא מעט מקרים מוקד העניין הוא אי תקינות הזרע. ידוע כבר כי ישנם גורמים שונים שמשפיעים על איכותו, בין השאר חום ישיר, קרינה, ביגוד צמוד וכו'. אך השאלה לעניינו היא: האם לתזונה יש מה לתרום בהקשר של פוריות הגבר? בקצרה: מסתבר שכן.

 

מחקר מ-2015 בדק את ההשפעה של שאריות חומרי הדברה המצויים בפירות וירקות, על איכות הזרע של 155 גברים המטופלים במעבדת פוריות. החוקרים ביקשו לבדוק האם כמות גבוהה של שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות קשורה בירידה באיכות הזרע. המידע עליו התבססו החוקרים הוא כי חשיפה גבוהה לחומרי הדברה, קשורה באיכות זרע נמוכה, שאלת המחקר הייתה האם חשיפה באמצעות מזון, תהיה בעלת אפקט זהה. תוצאות המחקר הראו כי לא היה קשר בין צריכה כוללת של פירות וירקות לאיכות הזרע אך כן היה קשר בין הימצאות גבוהה של חומרי הדברה בהם, לירידה באיכותו.

 

מחקר נוסף מ- 2016, בדק השפעה של תוספת אומגה 3 מסוג DHA על פרמטרים שונים הקשורים לאיכות הזרע: נפחו, ריכוזו, יכולת תנועתו, צורתו ורמת החיות שלו. במחקר, 57 גברים חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה 3 קפסולות שמן העשיר ב-DHA ליום (סה"כ 1500 מ"ג ליום), בעוד הקבוצה השנייה קיבלה 1500 מ"ג קפסולות של שמן חמניות. תוצאות המחקר לא הדגימו שיפור במדדי הזרע שנבדקו אך כן הראו כי בקבוצה שקיבלה DHA נצפה פחות נזק חמצוני בתאי הזרע.

 

 

מחקרים נוספים בדקו השפעה של רכיבי תזונה שונים על פוריות הגבר, ביניהם סויה, מתכות כבדות (מדגים למשל), מוצרי חלב, מוצרי בשר ואחרים - אך התוצאות היו לרוב לא חד משמעיות. אחרים בדקו השפעה של תוספי תזונה של ויטמינים שונים כמו ויטמין C, ויטמין B9 (חומצה פולית) וויטמין E. אך הכמויות שניתנו למשתתפים היו גבוהות מאוד עד כדי רעילות. מתוך כל אלה, כן נצפה קשר שלילי בין איכות הזרע לבין תזונה עשירה בכספית.

 

ההמלצה הטובה ביותר שמגובה היטב מבחינה מדעית היא אימוץ הדיאטה הים תיכונית במקביל לפעילות גופנית, שמירה על משקל תקין וצריכה מספקת של דגנים מלאים, פירות, ירקות ושומנים בריאים. באופן לא מפתיע שכזה נראה שאורח חיים בריא מטיב הן עם פוריות האישה והן עם פוריות הגבר. והרי לכם עוד סיבה לשמור על תזונה נכונה ועל עצמכם.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    ומה כדאי שתדעי על תזונה בהריון?

     

     הקליקו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
    הקליקו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד