
להתחסן או להתחסן (נגד שפעת) זו השאלה. מה שלא תחליטו, החיסון הוא לא ערובה לחורף נטול וירוסים וחיידקים. כך תחזקו את המערכת החיסונית שלכם בצורה טבעית, בריאה וגם טעימה:
1. ירקות כתומים
הבטטה, הגזר והדלעת עשירים בבטא קרוטן, שהגוף ממיר לוויטמין A, ובוויטמין C - שניהם שחקני חיזוק חשובים במערכת החיסון המעודדים את פעילות הלימפוציטים, תאי הדם הלבנים שנלחמים בנגיפים ובחיידקים.
2. ירקות עליים ירוקים
ברוקולי, חסה, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, שמיר, מנגולד וקייל מכילים כמויות גדולות מאוד של נוגדי חמצון, שאף הם מעודדים את פעילות הלימפוציטים. בנוסף הם מגינים על תאי דם לבנים מפני נזק חמצוני וכך מאפשרים להם להמשיך ולתקוף נגיפים או חיידקים רבים יותר.
3. פטריות
הן מייצרות רב־סוכרים ייחודיים מסוג אלפא ובטא גלוקנים, שהוכחו במחקרים כבעלי תכונות נוגדות דלקת. בין היתר נמצא שיש להן יכולת אנטי ויראלית המאפשרת להן לפעול כנגד מגוון נגיפים, בהם נגיפי שפעת שונים.
4. זרעי דלעת וחמנייה
הם עשירים בוויטמין E שמגביר את ייצור תאי הדם הלבנים ומעלה את רמות הנוגדנים בדם. כמו כן, הוא נוגד חמצון חיוני המגן על הרקמות מפני הרס שנגרם כתוצאה מנזק חמצוני.
5. מיץ רימונים
כמה מחקרים הצביעו על כך שלרימון יש תכונות אנטי ויראליות, בין היתר כנגד נגיפי שפעת ונגיפי הרפס. זאת הודות למספר תרכובות פלבנואידיות נוגדות חמצון שהוא מכיל, ובעיקר לתרכובת שנקראת פוניקלגין, שהוכחה במחקרי מעבדה כבעלת השפעה מעכבת על נגיפי השפעת, כלומר מונעת את השתכפלותם והפצתם בגוף.
6. שום טרי
פועל לחיזוק מערכת החיסון והוכח במחקרים שנטילת טבליות אליצין, החומר הפעיל בשום, יעילה במניעת מחלות חורף כמו שפעת והצטננות.
7. אגוזים ושקדים לא קלויים
הם עשירים באבץ, החיוני לחיזוק מערכת החיסון ולהפחתת הסיכון ללקות במחלות חורף. הוא גם מעכב התפתחות נגיפים וחיידקים שאינם מסוגלים להתקיים בסביבה עשירה באבץ וגם משפיע על פעילותם של תאי מערכת החיסון, ובעיקר על תאי ה־T, הנלחמים בזיהומים באופן ישיר.
8. מרק עוף
על תרופת הסבתא הזו המליץ הרמב"ם כבר במאה ה־12 כטיפול בהצטננות ובשפעת, אך בשנים האחרונות מחקרים מוכיחים כי הוא באמת מסוגל לעכב את התגובה הדלקתית הנוצרת מנדידת תאי דם לבנים. מלבד העוף עצמו, גם הוויטמינים, המינרלים והסיבים שבירקות המבושלים איתו, מחזקים את מערכת החיסון ויכולים לעזור במניעת השפעת.
9. מרק מיסו
מזונות מותססים למיניהם, כמו מרק מיסו, טמפה, יוגורט, כרוב כבוש או חמוצים אחרים הכבושים במלח בכבישה ביתית, יעזרו לשפר את מאזן החיידקים במעי ולהוסיף באופן טבעי חיידקים פרוביוטיים. מחקרים הראו שלחיידקים ידידותיים אלה השפעה חיובית על הפחתת המשך והחומרה של תחלואת שפעת.
10. שורש ג'ינג'ר טרי
נמצא שלתמצית שורש הג'ינג'ר יש השפעה מעודדת על פעילות המקרופגים (תאים השייכים למערכת החיסון ומסלקים נגיפים וחיידקים על ידי בליעתם), ובדרך זו גם על עיכוב התפתחותו של נגיף השפעת. את השורש הטרי מומלץ לקלף ולגרר לתה, לתבשילים ולמרקים.
