מדעי הארגונומיה: תכנון מטבח שמציב את חוויית המשתמש במרכז

    איך מעצבים מטבח שיהיה לא רק אסתטי אלא גם יתאים לצרכים הספציפיים שלכם? מהמיקום של המדיח ועד המרחק בין הכיור לכיריים: ככה מתכננים מטבח ארגונומי

    נעה חסלוביצר, בשיתוף רגבה

    |

    10.07.18 | 08:26

    "בדיוק בגובה שלי": כך מעצבים מטבח ארגונומי נכון

    ארגונומיה היא חוויית משתמש - מערכת היחסים שבין אדם לבין החפצים שמקיפים אותו, כך שהאדם יפיק מהם את המיטב תוך שמירה על יעילות, על בריאות ועל נוחות. איך מתכננים מטבח ארגונומי שהכל יהיה בו קרוב ונוח? שכל הפונקציות שלו יהיו מותאמות למי למשתמש בו - ילדים ומבוגרים, גבוהים ונמוכים, ימניים ושמאליים? תכנון ארגונומי במטבח, החלל שמתפקד כלב הפועם של הבית, לוקח בחשבון נוחות ויעילות מקסימליות בעיצוב אישי, אבל בלי להתפשר על האסתטיקה. אז איך עושים את זה נכון?

     

    משטח העבודה

    משטח העבודה, הפונקציה החשובה ביותר בעבודה במטבח, יהיה תמיד בין הכיור לכיריים. זה המקום שבו מתבצעות רוב העבודות הכרוכות

    בהכנת האוכל לקראת הבישול: שטיפה, קיצוץ, חיתוך, ערבול, השריה, סינון ועוד. "בגלל המרכזיות של השטח שבין הכיור לכיריים והחשיבות שלו, נשתדל תמיד לתכנן אותו כך שיהיה גדול מספיק - מומלץ לא פחות מ-60 ס"מ, ואפילו עד 120 ס"מ", אומר ערן בן בסט, סמנכ"ל מכירות במטבחי רגבה. "מבחינת נוחות העבודה, רצוי שהכיור והכיריים ימוקמו על משטח משותף. אם מחליטים למקם את המטבח והכיריים במשטחים נפרדים, בגלל אילוצי מקום או בחירות עיצוביות, כדאי לקחת בחשבון שנוחות העבודה עלולה להיפגע, ושיהיו גם כמה טפטופים על הרצפה בין שני המשטחים".

     

    משטח עבודה מרכזי ומרווח. מטבח ארגונומי (אדירכלית: שרי עוז. צילום: שי אפשטיין)
      משטח עבודה מרכזי ומרווח. מטבח ארגונומי(אדירכלית: שרי עוז. צילום: שי אפשטיין)

       

      משטח העבודה ימוקם בין הכיור לכיריים כדי למנוע טפטופים ולהגדיל את הנוחות (עיצוב פנים: מאיה שיינברגר. צילום: שי אפשטיין)
        משטח העבודה ימוקם בין הכיור לכיריים כדי למנוע טפטופים ולהגדיל את הנוחות(עיצוב פנים: מאיה שיינברגר. צילום: שי אפשטיין)

        גודל משטח העבודה יהיה לפחות 60 ס"מ (אדריכלית: אורית כוכבי. צילום: שירן כרמל)
          גודל משטח העבודה יהיה לפחות 60 ס"מ(אדריכלית: אורית כוכבי. צילום: שירן כרמל)

           

          מדיח הכלים

          את המדיח נכון למקם צמוד לכיור, ובמידת האפשר נקפיד גם על הצבה שלו משמאל לכיור לאנשים ימניים, ומימין לכיור לאנשים שמאליים. "רצוי שלא למקם את המדיח בין הכיור לכיריים, כי אז הוא עלול להוות מכשול למשטח העבודה העיקרי כשהוא פתוח בזמן העמסה או פריקה", ממליץ בן בסט. "אם המטבח מקבילי או צר, רצוי למקם את המדיח בקצה שרחוק מהכניסה, כדי שלא יהווה מכשול למעבר".

           

          מדיח מימין לכיור לאנשים שמאליים. תכנון ארגונומי (עיצוב פנים: דורית רגב. צילום: יח"צ)
            מדיח מימין לכיור לאנשים שמאליים. תכנון ארגונומי(עיצוב פנים: דורית רגב. צילום: יח"צ)

            מדיח הכלים ליד הכיור. נוחות ויעילות בפריקה וטעינה של המדיח (עיצוב פנים, תכנון והום סטיילינג: איריס פלס אזולאי. צילום: יואל אליווה)
              מדיח הכלים ליד הכיור. נוחות ויעילות בפריקה וטעינה של המדיח(עיצוב פנים, תכנון והום סטיילינג: איריס פלס אזולאי. צילום: יואל אליווה)
               

               

              מיקום מוצרי חשמל קטנים על השיש

              מערבל, מעבד מזון, טוסטר קופץ, טוסטר לחיץ, קוצצים חשמליים - מוצרי חשמל קטנים רבים משמשים אותנו מדי יום במטבח ותופסים מקום נכבד למדי על המשטח. "המוצרים הקטנים נרכשים ברוב המקרים מיצרנים שונים ואין להם שפה עיצובית זהה", מסביר בן בסט, "לכן נשתדל למקם אותם כך שיהיו נגישים לעבודה ולשקעי חשמל, אך יחד עם זאת לא יתפסו מקום רב על השיש ולא יפגעו בעיצוב המטבח. הפתרונות לכך יכולים להיות ארונות תריס או אחרים שמונחים על גבי משטח העבודה ובתוכם נמקם את המכשירים. עם זאת, חשוב לציין שמוצרים שפולטים חום ואדים כמו מכונת קפה, טוסטר, מכשירי חימום וקירור מים, אין למקם בתוך ארונות".

              תא נסתר על משטח העבודה למיקום מערבל המזון. במצב סגור (עיצוב פנים: ניצן הורוביץ. צילום: עודד סמדר)
                תא נסתר על משטח העבודה למיקום מערבל המזון. במצב סגור(עיצוב פנים: ניצן הורוביץ. צילום: עודד סמדר)

                תא נסתר על משטח העבודה למיקום מערבל המזון. במצב פתוח (עיצוב פנים: ניצן הורוביץ. צילום: עודד סמדר)
                  תא נסתר על משטח העבודה למיקום מערבל המזון. במצב פתוח(עיצוב פנים: ניצן הורוביץ. צילום: עודד סמדר)

                  ארון תריס למיקום מכשירי החשמל הקטנים (עיצוב פנים: לימור חכמוב לנגביץ. צילום: יח"צ)
                    ארון תריס למיקום מכשירי החשמל הקטנים(עיצוב פנים: לימור חכמוב לנגביץ. צילום: יח"צ)
                     

                    תליית ארונות עליונים

                    כשקובעים באיזה גובה לתלות את הארונות העליונים, כדאי לבדוק קודם כל מהו הגובה של המשתמשים העיקריים במטבח ולוודא שהם מגיעים בקלות לפחות למדף הראשון של הארון כדי להכניס אליו חפצים ולהוציא אותם. "מומלץ גם להשאיר מרווח של 65-45 ס"מ בין משטח העבודה לגבול התחתון של הארונות העליונים", מוסיף בן בסט. "חישוב הגובה חשוב במיוחד כשמדובר בארון אלמגוב (ארון שבו מותקן מתקן לייבוש כלים). אם מתכננים ארון עם פתיחת קלאפה, חשוב לשים לב שבמצב פתוח, דלת הארון תהיה מעל גובה המשתמש ולא תהיה סכנת התנגשות של הראש בדלת ואם מתכננים קולט אדים נסתר בארון העליון, יש להשאיר מרווח של 70-65 ס"מ בין המשטח ובין תחתית הארון".

                     

                    לחשב את גובה הארונות על פי גובה המשתמשים העיקריים (עיצוב פנים: אורלי פלדמן. צילום: דניאל שכטר)
                      לחשב את גובה הארונות על פי גובה המשתמשים העיקריים(עיצוב פנים: אורלי פלדמן. צילום: דניאל שכטר)

                      ארונות עליונים שנוח וקל להוציא מתוכם חפצים (עיצוב פנים: שיר בר גיל - כהן. צילום: אלעד שרעבי)
                        ארונות עליונים שנוח וקל להוציא מתוכם חפצים(עיצוב פנים: שיר בר גיל - כהן. צילום: אלעד שרעבי)
                         

                        תכנון גובה המיקרוגל

                        כשמתכננים היכן להציב את המיקרוגל במטבח, צריך לחשוב בעיקר על בטיחות המשתמשים בו. "תמיד דמיינו הוצאת קערית מרק רותח מהמיקרו", ממליץ בן בסט. "לרוב נמקם את המיקרוגל מעל התנור, ובגובה של עד 132 ס"מ מהרצפה. בגלל סיבות בטיחותיות, לא מומלץ למקם את המיקרוגל מתחת לגובה השיש, ואם מדובר במיקרוגל אינטרגלי, כזה שהדלת שלו נפתחת קדימה ולא הצידה, נמקם אותו עד 117 ס"מ מגובה הרצפה".

                         

                        דמיינו את עצמכם מוציאים קערת מרק רותח. מיקום המיקרוגל (עיצוב פנים: הדס אלטמן. צילום: שי אפשטיין)
                          דמיינו את עצמכם מוציאים קערת מרק רותח. מיקום המיקרוגל(עיצוב פנים: הדס אלטמן. צילום: שי אפשטיין)

                          מיקרוגל ממוקם מעל תנור האפייה לנוחות המשתמשים (עיצוב פנים: ליבנת כהן מרין. צילום: עודד סמדר)
                            מיקרוגל ממוקם מעל תנור האפייה לנוחות המשתמשים(עיצוב פנים: ליבנת כהן מרין. צילום: עודד סמדר)

                             

                            בשיתוף רגבה

                             

                             
                            הצג:
                            כל התגובות לכתבה "מדעי הארגונומיה: תכנון מטבח שמציב את חוויית המשתמש במרכז"
                            אזהרה:
                            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד