"אישה אינה נולדת אישה - היא נהיית כזאת", טבעה הפילוסופית, הסופרת והפמיניסטית סימון דה בובואר את אחד מהמשפטים המכוננים בתחום המגדר. משמעותו אולי נתונה לפרשנות, אבל המסר הבסיסי אחד: לאבולוציה שעוברת אישה לאורך שנות חייה אין שום מקבילה בעולם החי. מרגע לידתן עוברות הנשים תחנות הורמונליות שונות שגברים לא יחוו לעולם. תחנות שיהיו בעלות השלכות רבות על תפיסת עולמן, על החיבור לגופן ועל אופן התנהלותן.
בשנים האחרונות נכתבו לא מעט ספרים שעסקו בתהליכים השונים שחוות נשים בכל העולם, כמו "גופה של אישה תבונתה של אישה" של ד"ר כריסטיאן נורתרופ (הוצאת אור עם), "מעברים" של גייל שיהי (הוצאת זמורה ביתן) ועוד. וכך חלחלה לאט־לאט לרפואה המערבית ההבנה שהייתה קיימת כבר בתרבויות עתיקות בדבר חשיבות הרפואה המגדרית ומתן התייחסות שונה לגברים ולנשים בכל הנוגע לאבחון ולטיפול במחלות ובמצבים בריאותיים שונים.
המסע הפיזיולוגי של נשים במהלך החיים נסוב סביב צמתים הורמונליים שייחודיים רק להן. הוא מתחיל כבר מגיל הנערות עם קבלת הווסת והגוף שמתעגל, וממשיך לאורך תקופת ההיריון, הלידה, ההנקה וגיל המעבר. המעברים האלה והשינויים שהם מביאים איתם מקבלים ביטוי בהיבטים חיצוניים פיזיולוגיים, כמו גם בהיבטים נפשיים־רגשיים, שאין להם מקבילה בעולם הגברי. הרפואה ההודית המסורתית (איורוודה) התייחסה לכל אחד מהצמתים האלה, וניפקה לנשים לא מעט כלים להתמודדות עמם במהלך החיים. אנו מזמינים אותך להצטרף למסע.
וסת היא ברכה
בעולם המערבי נהוג להתייחס לווסת כאל מטרד, משהו שמשבש את שגרת החיים השוטפת, בייחוד אם את בדיוק בדרכך לחופשת בטן־גב. אבל ברפואות המסורתיות מתייחסים לווסת כאל ברכה שמטרתה להכין את הגוף לקראת הפריה והיריון ולאפשר לרחם להתנקות מרעלים ולהתחדש מדי חודש.
לפי האיורוודה, וסת תקינה צריכה להתרחש בתדירות שבין 27 ל־30 יום, והדם המופרש אמור להיות בגוון אדום בוהק ולהישטף מהבד בקלות בלי להכתים אותו. הווסת אינה אמורה להיות מלווה בכאב, והדימום צפוי להימשך 3־7 ימים באופן רציף.
באופן כללי כדאי להקפיד על כמה כללים במהלך ימי הווסת, מתוך הבנת חשיבותה לבריאותך ולתהליך הניקוי וההתחדשות המתרחש בזמן זה.
שבעה צעדים שכדאי לאמץ בימי הווסת:
1. נוחי. השתדלי להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומפעילות מינית והקדישי זמן לפעילות מרגיעה ולמנוחה.
2. התפשרי. ותרי על מקלחות חמות או קרות מדי (וגם על שחייה).
3. בשלי. העדיפי מזון מבושל, חם וקל לעיכול (למשל: דגנים בשילוב ירקות מבושלים).
4. תגברי באומגה 3. הוסיפי לתזונה מזונות עשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 (זרעי צ'יה, שמן המפ, דגים, שמן דגים, עלי ריג'לה, אגוזי מלך, זרעי פשתן), שמקילים גם על התסמינים של תסמונת קדם וסתית.
5. העשירי את התזונה גם בברזל. הוא מצוי בין השאר בירקות (סלק, שעועית ירוקה), בפירות מיובשים (צימוקים, תאנים), בקטניות (סויה, עדשים, אפונה, חומוס, מאש, פול), בירקות עליים (תרד, חוביזה, עלי בייבי, בזיליקום, פטרוזיליה) ובטחינה משומשום מלא.
6. הימנעי מגזירת ציפורניים או שיער. לפי האיורוודה, הווסת קשורה לאנרגיה של ואטה - איכויות של אוויר וחלל, שלפיהן פעולות טיפוח אלה עלולות להתבטא בזרימת דם מועטה ובנטייה לקרישי דם, כאבי בטן והתכווצויות, כאבי גב ושינויים במצב הרוח.
7. היצמדי לשגרה. שמרי על שגרת יום ועל שגרת שינה.
+ + +
היריון הוא מלאכת בריאה
האיורוודה נותנת להיריון ולאישה מקום של כבוד. ההתייחסות לחשיבות יכולתם של גבר ואישה להשתתף בבריאת חיים מוצאת ביטוי עוד טרם המפגש בין הזרע לביצית. אין זה מעשה של מה בכך, אלא עניין הדורש התכווננות והכנה פיזית, רוחנית ונפשית של שני בני הזוג, החל בדגש על תזונה ואורח חיים טרם ההתעברות, דרך יצירת אווירה ותנאים למפגש בין בני הזוג ויכולת להשפיע על המטען הגנטי במהלך ההיריון, וכלה באורח החיים של האם הכולל תזונה ונטילה של צמחי מרפא לתמיכה ולהזנה שלה ושל העובר במהלך ההיריון.
במהלך תקופת ההיריון ממליצה האיורוודה על תזונה סאטווית (תזונה מזינה ומאזנת את התודעה והחושים) שעשירה בגהי (חמאה מזוקקת), חלב (אורגני, מורתח ומתובל במעט ג'ינג'ר, כמון והל), חלבונים מהצומח (קטניות), מגוון ירקות כולל ירוקים עליים ופירות (בייחוד כאלה העשירים בוויטמין C ועשויים לסייע בספיגת הברזל), דגנים ועוד.
במקביל, מוטב להימנע ממזון חריף, מתובל יתר על המידה, מטוגן או ג'אנק פוד, מאלכוהול וקפאין, ולהעדיף מזון חם, מבושל וטרי שיכלול את ששת הטעמים - מר, מלוח, מתוק, חריף, מכווץ, חמוץ. ומה עם הבחילות וההקאות? ובכן, גם לזה יש לאיורוודה לא מעט פתרונות.
חמש דרכים להרגעת בחילות והקאות:
1. שתי תה ג'ינג'ר. תה על בסיס מים ופרוסות ג'ינג'ר טריות מומלץ לשתייה בשעות הבוקר. הג'ינג'ר ידוע כמסייע להקלה על בחילות והקאות האופייניות לתקופת ההיריון ונובעות ככל הנראה משינויים הורמונליים. לחלופין אפשר למצוא כיום על מדפי חנויות הטבע גם פורמולות של ג'ינג'ר בשילוב ויטמין B6.
2. שתי מי אורז. משרים במשך שמונה שעות כוס אורז בסמטי לא מבושל במים. שוטפים ומסננים את האורז, מוסיפים שמונה כוסות מים ומרתיחים עד שהאורז הופך לרך מאוד והמים מקבלים גוון סמיך. מסננים ושותים.
3. אכלי שקדים. משרים עשרה שקדים לא קלויים במים במהלך הלילה, קולפים ואוכלים למחרת היום. השקדים מהווים גם מקור מצוין לחלבון, ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין B2, ויטמין E ועוד.
4. שתי חלב ורדים. מרתיחים כוס חלב חם עם 1־2 טיפות של תמצית או מי ורדים, ושותים ברגע שחשים בחילה.
5. לעסי עלי מנטה טריים. פשוט שוטפים ולועסים. הטעם החריף של המנטה יעניק תחושה מקררת ומרעננת בפה וימתן את הבחילה.
+ + +
לידה היא מסע של עוצמה
הלידה בחברות המסורתיות והשבטיות הייתה אירוע חברתי שלם. האישה הייתה מקבצת סביבה את האנשים הקרובים לה ביותר, שמהם הרגישה שהיא יכולה לספוג תעצומות נפש ותמיכה כדי שיסייעו לה במסע של הבאת חיים חדשים לעולם. כיום על פי רוב חסרה אותה רשת עוטפת של ביטחון, הכלה ועוצמה נשית, וכך מוצאים את עצמם האישה ובן זוגה (או בת זוגה) בסיטואציה שלא ממש נערכו לה.
בספרה Birthing Normally ("ללדת נורמלי", בתרגום חופשי) כותבת גייל פטרסון כי "נשים יולדות באותו אופן שבו הן חיות", כלומר את תפיסת החיים שלנו אנחנו מיישמות גם על חוויית הלידה שלנו. כך למשל, נשים שמתייחסות לחוויית הלידה כאל משבר וחשות חוסר אמון ביכולת של גופן להתמודד עם המשימה, מעדיפות על פי רוב לזרז את ההליך ולבקש התערבות רפואית (זריקת זירוז, אפידורל, ניתוח קיסרי). לעומת זאת, נשים המתייחסות ללידה כאל חוויה רוחנית עמוקה המאפשרת מפגש עם רבדים שונים בנפשן וחיבור עם העובר שנשאו ברחמן ועם בן הזוג, צפויות לחוות לידה קלה יותר ללא סיבוכים.
כך או כך, האתגר לא מסתיים עם צאת הרך הנולד לאוויר העולם אלא לובש צורה נוספת בדמות ההתמודדות עם נושא ההנקה וההזנה. מה שנדמה כפעולה טבעית, כמעט אוטומטית, הופך עבור לא מעט נשים למוקד ללחץ נוסף. נשים רבות מעדיפות לבטוח ביצרני תחליפי החלב מאשר בגופן וביכולתן להזין את התינוק כראוי, מה גם שאפשרות ההזנה המלאכותית נדמית כקלה ופשוטה יותר ומאפשרת תמיכה של בן הזוג, בהשוואה להנקה שדורשת מחויבות ו"הקרבה" גדולה יותר מצד האם.
סוגיה נוספת שלא מרבים לדון בה היא הפגיעה בדימוי העצמי ובמיניות בחודשים ובשנים הראשונות שלאחר הלידה: הקושי לקבל את הגוף שעבר טלטלה ושינויים פיזיים, תפיסת האיברים האינטימיים שמשתנה. כמו כן, חלקים שבעבר נחשבו לארוטיים ממלאים פתאום תפקיד שונה ("קייטרינג מהלך"), מה שיוצר דיסוננס גם בתחושה של האישה כלפי גופה, נשיותה ומיניותה.
חמישה צעדים שיאפשרו נחיתה רכה יותר לאחר הלידה:
1. הקפידי על תזונה בריאה ומאוזנת. נסי להיעזר במעגל החברות והמשפחה בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, ובקשי שיסייעו לך בבישולים ובהכנת האוכל.
2. לכי על מזון מבושל וחמים. השתדלי לאכול מזון מבושל, שמנוני וחמים (מרקים, תבשילי אורז וירקות), והשתדלי להמעיט באכילת עוף ובשר או להימנע מהם בחודש הראשון, כדי לא להכביד על הגוף והעיכול שנחלשים לאחר הלידה.
3. תפסי תנומה בכל רגע אפשרי. יש לך רגע פנוי? נצלי אותו לתנומה קצרה. הטיפול ברך הנולד גוזל הרבה מאוד כוחות, ולכן חשוב שתמלאי מצברים ככל האפשר.
4. פרגני לעצמך עיסוי. הוא מסייע להרגיע את מערכת העצבים ומערכות אחרות ו"לקרקע". את יכולה להיעזר באיש מקצוע או לעשות זאת בעצמך.
5. עטפי את הבטן. בתקופה שלאחר הלידה עטפי את הבטן בבד כותנה הדוק. פעולה זו מסייעת בהיבט הפיזי, כמו גם הנפשי, ומקנה תחושת יציבות.
+ + +
גיל המעבר הוא הישג של ניסיון חיים
במערב תקופת המעבר (המנופאוזה) זוכה בעיקר לקונוטציה שלילית, אבל בחברות המסורתיות, כמו בהודו, יפן וסין, שבהן יש הערכה לגיל ולניסיון החיים, ההתייחסות לתקופה זו (המתרחשת בטווח הגילאים 45־55) היא כאל מצב טבעי המהווה תקופת מעבר. אצל לא מעט נשים בחברה המערבית התקופה הזאת מתאפיינת בשינויים הורמונליים ומתבטאת בתופעות כמו גלי חום, עלייה במשקל, שינויים במצב הרוח, דיכאון, רגישות בשדיים, יובש בנרתיק, הזעת לילה, אובדן צפיפות העצם, ירידה בחשק המיני, סחרחורות, כאבי ראש, בעיות שינה ועוד, אבל במזרח נשים מדווחות פחות על התסמינים האלה. באילו תרופות סבתא הן נעזרות?
חמש תרופות סבתא להרגעת תסמיני גיל המעבר:
1. תרסיס מי ורדים: מסייע להקלה על גלי חום ומעניק תחושה קרירה ומרעננת.
מכניסים לסיר 1/2־3/4 כוס עלי ורד אדומים רעננים, שטופים היטב, ומוסיפים 1.5 כוסות מים. מבשלים על אש קטנה בלי להגיע למצב של רתיחה, עד שצבעם של עלי הכותרת דוהה והם נעשים שקופים (תהליך זה אורך כ־10 דקות). מורידים את הסיר מהאש, מסננים ומצננים. מוזגים לבקבוק סטרילי ומאחסנים בקירור כמה שבועות.
2. חליטת היביסקוס: נחשבת כמסייעת באיזון הורמונלי והפחתת גלי חום בגיל המעבר. ניתן לשתות את התה במתכונת קרה. משרים 2 כפיות של גביעי פרחי היביסקוס אדומים בכוס מים בטמפרטורת החדר במהלך הלילה ושותים בבוקר. ניתן להשיג בבתי הטבע והמרכולים גם חליטות מוכנות.
3. חליטת שוש קירח (ליקוריץ): מערבבים 1 כף אבקת שוש קירח בשתי כוסות מים, מרתיחים עד שכמות הנוזלים מצטמצמת לחצי (כלומר כוס אחת), ושותים פעמיים ביום.
4. מיץ רימונים מחוזק: מערבבים כוס מיץ רימונים עם 1 כפית סוכר גבישי (סוכר נבטי) או סוכר אורגני ו־5־10 טיפות של מיץ ליים או לימון. שותים 2־3 פעמים ביום או על פי הצורך.
5. שקדים: משרים במים 10 שקדים למשך הלילה. בבוקר קולפים אותם ואוכלים יחד עם כוס חלב חמים.
במקביל לכל הצעדים האלה מומלץ לצרוך סויה על בסיס קבוע שכן היא מכילה פיטואסטרוגנים - תרכובות צמחיות שיש להן יכולת להשפיע על ריכוז הורמוני המין ופעילותם בגוף. עוד מומלץ להעשיר את התפריט במזונות עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, להימנע ממזון מלוח, חריף וחמוץ ולהקפיד על שינה מספקת.
ואם גלי החום, בעיות השינה, ההשמנה ועוד תופעות לא הספיקו, גיל המעבר מביא עמו גם את האוסטיאופורוזיס (הידלדלות העצם) שפוגעת בעצמות והופכת אותן למועדות לשברים. לאחר גיל המעבר הנשים הופכות לפגיעות יותר לתופעה עקב מחסור באסטרוגן, מכיוון שהיעדר ההורמון מפחית את ספיגת הסידן מהמזון וחדירתו לעצמות, אולם לתופעה זו קיימות סיבות נוספות, כמו תורשה, תזונה, עישון, תרופות, חסר בוויטמין D, סטרס ועוד.
חמישה צעדים שיסייעו לך לשמור על מאזן הסידן:
1. העשירי את התזונה במזונות עתירי סידן. כדי להגביר את רמת הסידן בעצם הקפידי על תפריט עשיר במזונות הבאים: סויה, חלב שקדים, ירקות ירוקים (חוביזה, שומר, עלי בייבי, ברוקולי, כרוב, במיה), שומשום מלא, פירות מיובשים (פפאיה, תאנים, שזיפים), פירות טריים (בייחוד תפוח העשיר בבורון, מינרל המסייע לספיגת הסידן), קטניות (שעועית לבנה, אפונה), סרדינים וגבינות עשירות בסידן כמו ריקוטה.
2. לעסי זרעי שומשום קלויים עם כוס חלב. קולים חופן זרעי שומשום על מחבת יבשה, לועסים בשילוב עם שתיית חלב חמים.
3. תרגלי יוגה. מומלץ לתרגל יוגה על בסיס יומיומי בתדירות של חמש פעמים בשבוע, לפחות 30 דקות ביום. היוגה יכולה לעודד את העצמות לשמור על הסידן, בתנאי שהגוף מקבל מספיק סידן מלכתחילה. זאת באמצעות תנוחות ספציפיות שמשפיעות על עמוד השדרה, הידיים, הכתפיים, המרפקים, הרגליים, הברכיים, הקרסוליים והרגליים, תוך עידוד טווח מלא של תנועה.
4. עסי בשמן שומשום. עסי את גופך בשמן שומשום או בשמן שקדים על בסיס יומיומי. את העיסוי מומלץ לבצע בשעות הבוקר המוקדמות, לאחר התרוקנות בשירותים. מחממים מעט את השמן ומושחים אותו מלמעלה למטה - מתחילים באזור הראש, ממשיכים לכיוון העורף, הכתפיים, הזרועות, הידיים, הגוף והרגליים. לסיום מתמקדים בכפות הרגליים. לאחר שכל הגוף משוח בשמן חם, יש להמתין לפחות 15 דקות ולהתרחץ במים חמימים (אין צורך להשתמש בסבון). אם את קצרה בזמן, כדאי להתמקד בשימון של אזור הקודקוד, הראש, האוזניים וכפות הרגליים.
5. בדקי את רמות ויטמין D. הוא מסייע לספיגת הסידן בעצם, והדרך הטבעית לקבל אותו היא באמצעות חשיפה מספקת לשמש. מאחר שבמערב רובנו לא נחשפים מספיק לשמש, מומלץ לבדוק את רמתו בגוף ובמידת הצורך להשלים את החוסר בהתאם למינון שייקבע על ידי הרופא.
+ + +
הודי לאלוהי הביוטי
הרפואה ההודית המסורתית לא הזניחה גם את הנושא שמעסיק נשים רבות מילדות ועד בכלל - המראה שלהן. בשל התפיסה ההוליסטית, באיורוודה היופי שלך לא נשען רק על מה שבא מבחוץ אלא גם על הזנה מספקת של רקמות הגוף השונות באמצעות תזונה, צריכת מים מספקת, שינה נאותה והימנעות מחשיפה לתנאי מזג אוויר קיצוניים. חוץ מההנחיות האלה היא מציעה גם שלל מסכות טבעיות לתגבור מראה העור והשיער.
מסכת שמנים מזינה לקרקפת
- 5 טיפות שמן לבנדר
- 5 טיפות שמן רוזמרין
- 3 טיפות שמן תימין
- 1 כף שמן חוחובה
מערבבים היטב את כל המרכיבים בקערה ומורחים על הקרקפת לפני השינה. כדי לא להכתים את המצעים מומלץ לעטוף את הראש בכובע רחצה ולהניח מגבת על הכרית. חופפים את השיער בבוקר.
מסכת בננה־דבש לעור זוהר
- 1 בננה בשלה מעוכה
- 1/4 ספל יוגורט
- 2 כפות דבש
מערבבים היטב את כל המרכיבים ומורחים על הפנים ועל הצוואר למשך 10־15 דקות. שוטפים במים חמימים.
מסכת יוגורט־קוואקר לעור קורן
- 1/2 כוס מים חמימים
- 2־3 כפות שיבולת שועל
- 2 כפיות יוגורט
- 2 כפות דבש
- 1 חלבון ביצה
מערבבים היטב את כל המרכיבים ומורחים על הפנים ועל הצוואר למשך 10־15 דקות. שוטפים במים חמימים.
מסכת לחות לשיער
- 1 אבוקדו בשל
- 1 כף דבש
- 1 כף שמן זית
- 3 כפות חלב
- 5־10 טיפות שמן לבנדר
מערבבים את כל הרכיבים היטב (אפשר בבלנדר) עד לקבלת מרקם אחיד. מברישים את השיער היטב ומורחים על הקרקפת, על השיער ועל קצות השיער (אפשר לכסות את השיער בכובע אמבטיה) למשך 30־60 דקות. שוטפים היטב.