צילום: שי יחזקאל

חיים ללא גלוטן? יותר
מפוקסים, פחות מנשנשים

הדיאטנית הקלינית מיה בן אפרים קליין מצביעה על היתרונות של תזונה מופחתת גלוטן גם למי שאינם חולים בצליאק ומציעה תחליפים משביעים ומזינים

אין צורך להימנע לחלוטין מגלוטן, אך המעטה בצריכתו יכולה רק לתרום למערכת העיכול, לתסמינים ולתופעות הלוואי, וכמו כן לנקות את הקיבה מהקמח התעשייתי (צילום: Shutterstock)
אין צורך להימנע לחלוטין מגלוטן, אך המעטה בצריכתו יכולה רק לתרום למערכת העיכול, לתסמינים ולתופעות הלוואי, וכמו כן לנקות את הקיבה מהקמח התעשייתי (צילום: Shutterstock)
הגלוטן נמצא במזונות רבים, אך לעיתים מזיק לגופינו. רובינו לא מודעים לעובדה זו ולכך שיש תחליפים רבים שניתן ליהנות מהם ולחוש בריאים יותר באמצעותם. מיה בן אפרים קליין*, דיאטנית קלינית Bsc ומומחית לתזונה נכונה וירידה במשקל, פותחת לכם דלת לשינוי בריא באורח החיים:

 

גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון, כוסמין ודגנים שונים. שמו, בא מהמילה דבק (GLUE), והוא המרכיב שמעניק ללחם את גמישותו ואת מרקמו המיוחד. מחלת הצליאק, דגנת בעברית (ובעבר כרסת), היא מחלה אוטואימונית, אשר בה חשיפה לחלבון החיטה גורמת להיווצרותה של דלקת ברירית המעי ותגובה דלקתית הפוגעת בסיסי המעי הדק ובבסיס הסיסים. כתוצאה מכך, קטן שטח הספיגה של המעי ולא מתאפשרת ספיגה נאותה של רכיבי המזון.

 

ישנה השערה, כי המחלה התפתחה עם תחילת עיבוד הדגנים כמזון, אך לעיתים המחלה הינה גם תורשתית. למחלת הצליאק ישנן דרגות חולי שונות - החל מחולים אסימפטומטים (ללא תסמינים) ועד חולים עם תסמונת קשה של שלשולים, בטן תפוחה, תת ספיגה וחסרים תזונתיים.

 

מלבד החולים בצליאק, בשנים האחרונות ישנם דיווחים רבים על תחושות ותסמינים דומים גם אצל אנשים אשר כלל אינם צליאקים. התסמינים כוללים פריחה, בעיות עור, חוסר הצלחה בירידה במשקל, קשקשים, הפרעות קשב וריכוז, כאבי ראש, נפיחות, חוסר פוריות ולעיתים אף דכאון וחרדה. התסמינים הללו עלולים להצביע על אי סבילות לגלוטן או אלרגיה לגלוטן. בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים עוברים לתזונה ללא גלוטן בכדי להרגיש טוב יותר, להפחית נפיחות ולהימנע מאותן תחושות, בעיות ותסמינים.

 

בנוסף, תזונה ללא גלוטן מפקסת ומדייקת את האדם, ומפחיתה את הצורך בצריכת בצקים, הדגנים רווי הסוכר והמתוקים. רבים זקוקים למיקוד הנ"ל בכדי להימנע מנשנושים ולהרגיש מחויבים יותר לתהליך.

 

הקושי היחיד שיש לפעמים בתזונה ללא גלוטן הינה שאין לחם מתאים, אך כיום עם תחליפי הלחם המשובחים מבית גרין לייט, אין בעיה כלל (צילום: גרין לייט)
    הקושי היחיד שיש לפעמים בתזונה ללא גלוטן הינה שאין לחם מתאים, אך כיום עם תחליפי הלחם המשובחים מבית גרין לייט, אין בעיה כלל(צילום: גרין לייט)

     

    דעתי היא, שאם אין בעיה בכך, אין צורך להימנע לחלוטין מגלוטן, אך המעטה בצריכתו יכולה רק לתרום למערכת העיכול, לתסמינים ולתופעות הלוואי, וכמו כן לנקות את הקיבה מהקמח התעשייתי.

     

    באשר לתזונה ללא גלוטן - חיים ללא גלוטן הם חיים נפלאים, שלווים ולא קשים כמו שהרבה חושבים לעצמם. הקושי היחיד שיש לפעמים בתזונה ללא גלוטן הינה שאין לחם מתאים, אך כיום עם תחליפי הלחם המשובחים מבית גרין לייט, אין בעיה כלל.

     

    אז, מה אוכלים כשאין גלוטן?

    בבוקר אפשר לאכול דייסת צ'יה, עם פרי וחמאת בוטנים,או כריך ללא גלוטן עם אבוקדו, טחינה או גבינה. חילופין, ניתן לאכול יוגורט עם פרי ואגוזים, צ'יה וסילאן ועוד.

     

    בנוסף, ניתן לאכול בשרים, דגים, עופות, ירקות, אורז, סושי, אטריות אורז, סשימי, מוקפצים, ביצים, לחם ללא גלוטן, בטטה, קטניות, טחינה ועוד.

     

    ומה עושים אם מתחשק לנו קצת מתוק? עוגיות זה כיף וזמין אך יש עוד אופציות מעניינות. היום כל חטיפי האנרגיה האיכותיים מכילים פירות יבשים ואגוזים. עוד אפשרויות: חטיפי שוקולד על בסיס אגוזים, כדורי תמרים, שייק חמאת בוטנים, לחם ללא גלוטן עם ממרח שקדים, שוקולד או ריבה, עוגות על בסיס קמח שקדים, מוסים ואף מעדנים לילדים.

     

    * מיה בן אפרים קליין (38, נשואה ואם לשלושה) היא הבעלים ומנכ"לית המותג "מיה בן אפרים", המפעילה תכניות ייעוץ ותמיכה אינטרנטית לישראליות בכל העולם. היא משמשת כדיאטנית אתר המסעדות 2eat ויועצת קולינארית לתפריטי בריאות במסעדות,רבות דוגמת הרשתות ריבר נודלס בר, פרש קיטשן ולחם ארז.

    לאתר:  www.mayabenefraim.co.il

    טלפון: 03-7419624

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד