צילום: שי יחזקאל

הגיע הזמן שנבהיר משהו: איך לטפל בהצלחה בכתמי שמש ופיגמנטציה

כתמי הפיגמנטציה מטריפים אותך? עם בוא הסתיו זה הזמן להתחיל לטפל ביעילות בבעיה: הנה 10 דברים שכדאי שתדעי לפני שתפצחי בטיפולי הבהרה

בכתמי שמש ניתן לטפל בהצלחה יחסית על ידי תהליך של לייזר או פילינג, בייחוד אם הם על עור הפנים (צילום: אוהד רומנו)
בכתמי שמש ניתן לטפל בהצלחה יחסית על ידי תהליך של לייזר או פילינג, בייחוד אם הם על עור הפנים (צילום: אוהד רומנו)

1. אם לא תביני ממה נובעים הכתמים, לא תדעי איך לטפל בהם

כל כתמי העור נראים אותו דבר אבל הסיבות להיווצרותם שונות ובעקבות כך גם הטיפול בהם. טיפול שיכול להיות יעיל לסוג מסוים של כתמים, עלול דווקא להזיק לסוג אחר. בעיקרון קיימים שלושה סוגי פיגמנטציה: כתוצאה מחשיפה לשמש (שאופיינית לבהירי עור), פוסט דלקתית (שאופיינית בעיקר לכהי עור) והורמונלית (מלזמה), שהיא העקשנית והקשה ביותר לטיפול. חשוב להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים תהליך הבהרה כדי לזהות את סוג הפיגמנטציה וכך לדעת איך לטפל בה.

 

עוד בערוץ מנטה:

 

2. בכתמי שמש מומלץ לטפל באמצעות פילינג או לייזר. בסוגי פיגמנטציה אחרים - ממש לא

בכתמי שמש ניתן לטפל בהצלחה יחסית על ידי תהליך של לייזר או פילינג, בייחוד אם הם על עור הפנים. סוגים אחרים של פיגמנטציה, כמו מלזמה או פיגמנטציה פוסט דלקתית, לא רק שלא משתפרים בעקבות פילינג או לייזר, אלא יכולים אפילו להחמיר. בכתמים אלה יש לטפל באמצעות תכשירי הבהרה.

 

השמש עלולה להחריף את הנזקים בזמן טיפולי הבהרה. זה לא אומר שיש לטפל בהבהרה בחורף בלבד (שהוא מאוד קצר בישראל), אבל בהחלט מומלץ להתחיל את הטיפול בעונה זו
3.
בכל תהליכי ההבהרה המטרה היא פירוק של המלנין

הכתמים נוצרים כתוצאה מהצטברות מקומית של פיגמנט המלנין שמיוצר על ידי תאים הקרויים מלנוציטים. כמות המלנין המיוצרת בעור מושפעת מגורמים רבים והחשובים בהם הם גנטיקה והחשיפה לשמש. בתהליך של הבהרת העור המטרה היא לעכב את ייצור המלנין בעור ולפרק את המלנין העודף שכבר נוצר, ובכך לגרום להבהרת הכתם.

 

4. החומר היעיל והנפוץ ביותר להבהרת העור הוא הידרוקינון

הוא חודר למלנוציטים, מאט משמעותית את קצב יצירת המלנין על ידי עיכוב האנזים שיוצר אותו, ובכך תורם לירידה בכמותו ולהבהרת הכתם. ריכוז ההידרוקינון בתכשירים מסחריים הוא 2%־4%.

 

5. ומומלץ לשלב אותו עם חומצה רטינואית וויטמין C

חומצה רטינואית (רטין A) מבהירה את הכתמים על ידי תהליך קילוף תאי העור וחידושם, ובנוסף משפרת את יעילות ההידרוקינון ומאפשרת שימוש בריכוזים נמוכים שלו. החומצה הרטינואית לא קיימת בתכשירי מדף כלל. ניתן להשיגה במרשם רופא כתרופה מוכנה לשימוש, בריכוזים של 0.025% ו־0.05%. בהכנה רוקחית (על פי מרשם רופא) ניתן להגיע ל־0.1%. יש להיות במעקב רפואי בתקופת השימוש. ויטמין C מעכב את ייצור המלנין ומונע התחמצנות של ההידרוקינון. ניתן לרקוח אותו בריכוזים של 10% ומעלה. השילוב של שלושת החומרים נחשב לטיפול היעיל ביותר בכתמי עור, אך הוא לא מתאים לבעלי עור רגיש מאוד ואסור בזמן היריון. נדרשת תקופת טיפול הנמשכת יותר מחצי שנה עד שהתוצאות נראות לעין.

 

6. חומצה אזלאית פועלת במנגנון דומה להידרוקינון, אך יעילה פחות

מדובר בחומצה טבעית המופקת מחיטה ושעורה והיא מקלפת את השכבה העליונה של העור ומעכבת את ייצור המלנין. היא דומה בפעילותה להידרוקינון, יעילה לטיפול בכל סוגי הכתמים, אך עלולה לגרום לגירוי העור. בתכשירי מדף ואצל קוסמטיקאיות ניתן להשיגה בריכוז של עד 10%, ואילו אצל רופאי עור בריכוז של 20%. ההשפעה תיראה לאחר כשלושה חודשים לפחות, תלוי בחומרת הכתמים.

 

7. חומצות אלפא הידרוקסיות מתאימות לטיפול בפיגמנטציה קלה

החומצות הטבעיות האלה (שנקראות גם "חומצות פירות") מקלפות את השכבה העליונה של העור יחד עם המלנין העודף הנמצא בה. הן מיועדות לכתמי שמש בהירים ויעילות בעיקר לטיפול בפיגמנטציה "צעירה" שלא שקעה עמוק. במוצרי מדף החומצות האלפא הידרוקסיות (AHA) נמצאות בריכוז של 4%־10%. מומלץ יותר לעשות בהן שימוש אצל קוסמטיקאיות, שמורשות לעבוד בריכוזים של 10%־15%, או אצל רופא לטיפול בריכוזים גבוהים יותר.

 

8. יש חומרים רבים שמוגדרים כחומרי הבהרה. לא כולם עובדים

קיימת שורה ארוכה של חומרים קוסמטיים להבהרת העור, תוצרים צמחיים לרוב, דוגמת ארבוטין (מפירות יער). חומרים אלה הם בטוחים לשימוש אך חלשים יחסית ולא תמיד יעילים.

 

9. מומלץ להתחיל את טיפולי ההבהרה בחורף

השמש עלולה להחריף את הנזקים בזמן טיפולי הבהרה. זה לא אומר שיש לטפל בהבהרה בחורף בלבד (שהוא מאוד קצר בישראל), אבל בהחלט מומלץ להתחיל את הטיפול בעונה זו. בזמן הטיפול יש להימנע כמה שיותר מהשמש ולהשתמש בקרם הגנה עם SPF50.

 

10. נשים עם פיגמנטציה קלה יכולות להסתפק במוצרי מדף

אבל אם מדובר בכתמים "ותיקים" וחמורים יותר, רצוי להתייעץ עם רופא עור.

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור ומין

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד