





בשנים האחרונות כובש העיצוב הברזילאי מקום וגדל בתודעה הבינלאומית. רהיטיהם של דור האדריכלים ואומני העץ המודרניסטים שפעלו באמצע המאה הקודמת - אוסקר נימאייר, לינה בו ברדי, סרג'יו רודריגז, חוזה זאנין קלדאס, ז'ואקים טנריירו, ג'וזפה סקפינלי, הוגו פרנקה, חורחה Zalszupin - מוצגים תדיר בגלריות היוקרתיות. אחת מהן, גלריה Nilufar במילאנו, הקדישה לקלסיקאים הברזילאים הללו את התצוגה שלה בשבוע העיצוב האחרון, באפריל השנה.

גם דור המעצבים הצעיר פרץ את גבולות היבשת הדרומית. ולא מדובר רק באחים קמפאנה המפורסמים. סביב הסטודיו של האחים הומברטו ופרננדו, בסאו פאולו, קמה בעשר השנים האחרונות קהילה של מעצבים צעירים, בני המקום, שחלקם עברו בזמן זה או אחר דרך הסטודיו של האחים בדרכם לעצמאות מקצועית.

פדרו פאולו פרנקו הציג שלוש שנים ברציפות ב"סלונה סאטליטה", מתחם הצעירים בשבוע העיצוב מילאנו, לפני שהחליט להקים מותג עצמאי שיקדם את העיצוב הברזילאי בעולם - ואת העיצוב העולמי בברזיל. ב-2012 ייסד את A lot of Brazil וגייס מעצבים ידועי שם כמו אלסנדרו מנדיני, פביו נובמברה, קארים ראשיד, ניקה זופנק והאחים קמפנה. כעבור שנה כבר הציג בביתן 20, הביתן הנחשק ביותר במילאנו, לצד חברות מובילות כמו ויטרה או מורוסו. אשתקד הציג פרנקו סדרת רהיטים אחת בלבד - רהיטי הגן Estrela בעיצוב הומברטו ופרננדו. השנה כבר הציג יותר סדרות של רהיטים, רובן בעיצובו.

מילאנו חשפה השנה לעיני המשוטטים ביריד מותג רהיטים ברזילאי אחר, Sollos, הנשען על עיצוביו של Jader Almeida. אלמיידה (35) נמצא בעולם הרהיטים מאז גיל 16. הוא משלב טכנולוגיות ייצור סדרתיות עם גימור ידני, ורהיטיו מתאפיינים בקווים זורמים, בחיבורים מורכבים בין חלקים, בשכבות עץ ובדקדוק בפרטים.

ברונו ג'הארה חזר לארצו אחרי שבע שנים באיטליה, שם למד ועבד תוך שהוא סופג את רזי הייצור התעשייתי האיטלקי, ואת מומחיותם הייחודית של אומניה. כששב לסאו פאולו, פתח סטודיו. מאז הספיק לפתוח שלוחה בריו דה ז'נירו, להסתובב ברחבי העולם ולהפוך לאחד הנציגים המוכרים של דור המעצבים הצעירים של ברזיל. הריחות שלה, הטעמים, הטבע והאדריכלות – כל אלה נטמעים בעבודותיו, ומקבלים גוון גלובלי עם שורשים לוקליים. החומרים, לעתים קרובות, ממוחזרים.
סדרת הכלים Batucada עשויה מאלומיניום ממוחזר, שפני השטח שלו התקבעו בתהליך אלקטרוכימי ועוצבו במכות פטיש, ובכך מייצגים את היופי שבחוסר השלמות; Multiplastica Domestica מציגה חפצים שימושיים רבי קסם, שבסיסם - המזכיר טוטם – הורכב מחלקי פלסטיק צבעוניים שנאספו מהזבל; ותחת תערוכת Handmade שמקיים מגזין הלייף-סטייל הבריטי Wallpaper מדי שנה במילאנו, הציג ג'הרה בשנה שעברה סט כלים מנירוסטה מוזהבת, הנראים כתכשיטי שולחן.

לאו קפוטה (35) עבד ב"טמבורייה" של סבא שלו, שעם לקוחותיה נמנו האחים קמפאנה. באחד הימים, כשסיפר להם שהוא אוהב עיצוב, קיבל הזמנה להצטרף אליהם לסטודיו, בתנאי שיבחר במסלול של לימודים גבוהים. קפוטה נרשם ללימודי עיצוב תעשייתי באוניברסיטת סאו פאולו, ושנה לפני סיומם נחת אצל האחים הכוכבים. הוא הציג ב-MAD, המוזיאון הניו יורקי לאמנות ועיצוב, שתי פרשנויות אישיות עשויות אומי ברגים לכיסא "פנטון" ולכיסא "טוליפ" של ארו סארינן, ואז הסביר שמבחינתו החפץ הקיים הוא חומר הגלם; תחת ידיו הוא מאבד את ייעודו המקורי, עובר שינוי, והופך לחלק ממערכת אחרת שבה יש לו ייעוד חדש. יותר משהם נראים נוחים ומזמינים לשבת, "ייעודם" החדש של שני הכיסאות האיקוניים הוא בהיותם עבודת אמנות.
השפעתם של פרננדו ואומברטו על קפוטה ניכרת. כמותם הוא לוקח חפצי יומיום, מנתק אותם מהקשרם המקורי ושותל אותם במרכזו של סיפור חדש. זה יכול להיות כיסא שמושבו ומשענתו עשויים כפות, כיסא אחר מפטישים, שלישי העשוי מ-1,200 מסמרים, או נברשת שבסיסה עשוי משרשראות אופניים ישנות. הפעולה הזו נקראת לעתים קרובות Upcyclish – מעגל חיים נוסף, באמצעות מיחדוש, אגב שדרוגו של החפץ הפשוט למשהו רחב יותר במשמעותו.
היערות ומלאכות היד המקומיות - בייחוד קליעת הסלים והאריגה - משתקפים ברהיטים של סרחיו ג' מאטוס ששופעים צורות אקספרסיביות, צבעוניות עזה ומרקם פני שטח ייחודי. כמה מהם הוצגו בגלריות ברחבי העולם ובשבועות העיצוב של מילאנו, ולפני שנתיים זכה מאטוס בפרס המעצבים הצעירים של Be Open.
גם הרהיטים של רודריגו אלמידה נמצאים על קו התפר שבין עיצוב ואמנות. מרובי שכבות וחומרי גלם - בדים, מתכות, עור, עץ לבוד, חבלים - הם נוצרים אחד-אחד בעבודת יד. מושפעים מהטרופיקליזם – הזרם ששילב ביטויי תרבות ברזילאיים מסורתיים עם חדשנות אסתטית רדיקלית בהשראת תנועות האמנות האוונגרדיות ומוזיקת הפופ שצמחו באותן שנים - הם מגיבים לעבודות נודעות מתולדות העיצוב והאמנות.

את המעגל סוגר זניני דה זנין, בנו של חוזה זאנין קאלדס, אחד ממעצביה ואומניה המיתולגיים של ברזיל. דה זנין נבחר בשנה החולפת כמעצב השנה של M&O AMERICAS , המיזם החדש של Maison & Objet - תערוכת העיצוב הבינלאומית הנערכת פעמיים בשנה בפריז - ביריד העיצוב דיזיין מיאמי.

הוא גדל בסטודיו של אבא, מוקף אדריכלים, אמנים ומוזיקאים. משבגר יצא לדרך עצמאית, והיום הוא מיוצג על ידי גלריות בינלאומיות ועובד, במקביל לרהיטים שהוא מייצר תחת השם שלו, The Zanini studio, עם חברות משפיעות כמו קאפליני, פולטרונה פראו, וטוליקס.
יש לי בית טרופי יפה: שלל הצעות לעיצוב הבית בטרנד הטרופי