מהמושבה קדימה לספר השיאים: כך נוצר סוס הנדנדה הגדול ביותר בתבל

מה גרם לבעל סדנת נגרות לגייס 1,000 ילדים, למצוא ספונסרים מסחריים ולהיכנס למאבקים בינלאומיים? סדרת כתבות: אנשים ששמו אותנו על המפה בלי שידענו מזה

אסי גל

|

01.12.15 | 16:01

עופר מור על הסוס. "זה היה אדיר, תחושה עצומה של סיפוק. הסוס הזה שינה אותי" (צילום: ענבל קרן מור)
עופר מור על הסוס. "זה היה אדיר, תחושה עצומה של סיפוק. הסוס הזה שינה אותי" (צילום: ענבל קרן מור)
עופר מור התאהב בסוסים בילדותו, ובבגרותו הוא התמקד בסוסי נדנדה. לשיא תהילתו בתחום הגיע לפני שלוש שנים, כשסוס הנדנדה שייצר בבית המלאכה שלו שבמושבה קדימה נכנס לספר השיאים של גינס כמוצר הגדול ביותר מסוגו בעולם: הגובה של הסוס הוא 6.1 מטר, הרוחב 7.6 מטר, האורך 3.22 מטר, המשקל שני טון. "ולמרות המשקל הכבד, הוא מתנדנד", מדגיש מור. "חששנו מזה בהתחלה, אבל התייעצנו עם פיזיקאים, הם אמרו שלא תהיה בעיה, ושאפילו ילד אחד יכול לנדנד את הסוס. הם צדקו: ילד אחד יכול לשבת על האוכף, להתנדנד קדימה ואחורה, והסוס יתחיל להתנדנד ויתפוס יותר ויותר תאוצה".

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

אז ילדים ממש עולים עליו?

"לא. אני לא מוכן להעלות ילדים למעלה, אבל בין הרגליים יש ספסלים, אז מושיבים עליהם ילדים, הם מתנדנדים ביחד, ואז גם הסוס מתנדנד. זאת אחלה פעילות".

 

אתה עצמך התנדנדת על הסוס?

"כמובן. ברגע שהוא היה מוכן, עליתי עליו בעזרת מנוף, התיישבתי על האוכף ונדנדתי אותו. זה היה אדיר, תחושה עצומה של סיפוק. בכלל, הסוס הזה שינה אותי. בעקבותיו אני מעביר סדנאות על התמודדות עם קשיים והגשמת חלום".

 

צפו בעופר מור בראיון לערוץ 10:

 

 

זהירות, יש לנו מתחרים

 

מור (50) מספר שסוסי הנדנדה ריתקו אותו מאז ומתמיד. "תמיד רציתי לייצר סוסי נדנדה", הוא אומר, "אבל אני לא יכול להגיד בדיוק למה. כילד גדלתי עם סוסים שהיו להורים שלי בכפר מעש, ליד פתח תקווה, אז אולי ככה נוצר החיבור. סוסי נדנדה תמיד נראו לי משהו קסום, שורשי, מחובר לעבודה".

 

לפני שנים אחדות הקים את סוס ועגלה - סדנה לייצור של סוסי נדנדה בקדימה - ובעקבות זאת החליט להסתער על ספר השיאים. קודם לכן נאלץ להתמודד עם משבר. "הקמתי את הסדנה אחרי שהעסק הקודם שלי נפל. אני מעצב מוצר במקצועי, והייתה לי סדנה שבה עיצבתי כלים ולאחר מכן מכרתי אותם למשווק מסוים שהפיץ אותם. הכול זרם טוב, עד שאותו אדם נסע לסין וגילה שהוא יכול לייצר שם את אותם מוצרים שאני מייצר לו, ולהביא אותם לארץ בזול. באותו רגע העסק שלי נתקע. החלטתי שאני לא מוכן יותר לייצר בשביל אנשים אחרים, והקמתי סדנה שבה אני מייצר סוסי נדנדה בעבודת יד".

 

הרעיון לכבוש שיא נולד במטרה לייחצן את העסק החדש. "ידעתי שאני צריך להשיג מממנים לפרויקט הזה", אומר מור, "ועלתה הצעה לחבר אותו לרעיון מהתחום החברתי. החלטנו לחלק את בניית הסוס ל-1,000 חלקים שונים, ושכל ילד שיגיע לסדנה ישלם 30 שקל ויוכל להכין חלק אחד מהסוס. את הכסף החלטנו לתרום לעמותת ילדים בסיכון". השמועה על הפרויקט עשתה את שלה, ומור השיג מחסן עץ שסיפק לו את חומר הגלם. סיוע נוסף קיבל מחברת מכשירי החשמל בוש. במשך שנה הגיעו לסדנה שלו 1,000 ילדים שבנו את הסוס, ולפני שלוש שנים הוא היה מוכן.

 

זמן קצר לפני שהמיזם הגיע לקו הגמר, נאלץ מור להתמודד עם מכשול לא צפוי. "היה לנו אתר שבו תיעדנו את ההתקדמות שלנו", הוא מספר. "ככה יצרנו לעצמנו יחסי ציבור. בשלב מאוד מתקדם, כשכבר היינו קרובים לסיום, ראינו פתאום שיש כניסות לאתר מקנדה. זה היה מוזר, והחלטתי לבדוק את העניין. גיליתי שהכניסות נעשות ממש על בסיס יומיומי ושמדובר בחבורה של קנדים שבדיוק כמונו רוצים לשבור את השיא הקודם – סוס נדנדה בגובה חמישה מטרים שנבנה בכפר באנגליה".

 

יצרני הסוס הקנדי עקבו אחר האתר של מור כדי לראות כיצד מתקדם הסוס שלו. הרעיון שלהם היה לראות לאיזה גובה הוא מגיע, לחכות שהוא יירשם כבעל שיא, ואז לייצר סוס קצת יותר גבוה. מור הבין שהדרך היחידה לנצח אותם היא להתחכם. "הודענו באתר שלנו שסיימנו את בניית הסוס, פרסמנו את הגובה שלו וחיכינו. זמן קצר לאחר מכן ראיתי שגינס מאשרים את הסוס הקנדי כגבוה ביותר. בתגובה, הוספתי לסוס שלי רעמה שלא הייתה מתוכננת לפני כן, ושהגביהה את הסוס שלי ב-60 ס"מ. הודענו על כך לגינס וקיבלנו אישור שהשיא שלנו. ככה פתרנו את המכשול הכי גדול שעמד בפנינו".

 

צפו בכתבות טלוויזיה על הסוס של מור ששודרו בארצות הברית ובישראל:

 

 

הסוס נכנס לספר השיאים של גינס ב-2012 ונשאר שם גם ב-2013 וב-2014. לאחר מכן שבר את השיא סוס שיוצר בסין ושגובהו 12 מטר, והוא זה שמופיע כיום בספר. הסוס של מור עדיין עומד מחוץ לסדנה שלו, שבה הוא ממשיך לייצר סוסי נדנדה, אם כי בשנים האחרונות הוא מתרכז בהעברת סדנאות הדרכה לגורמים שונים. "בעקבות הסוס נכנסתי חזק לתחום של חינוך וחברה", אומר מור. "זה משהו שלא עסקתי בו לפני כן. הסוס זרק אותי למקום מאוד מעניין, מאוד מעצים. למדתי שבעזרת נחישות ועקשנות אפשר להתגבר על קשיים ומכשולים, ועכשיו אני מנסה להעביר את זה הלאה".

 

הסוס של מור בקדימה. "זרק אותי למקום מאוד מעניין" (צילום: ענבל קרן מור)
    הסוס של מור בקדימה. "זרק אותי למקום מאוד מעניין"(צילום: ענבל קרן מור)

     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד