שלוש היריות שהרגו כאן ראש ממשלה ב-4 בנובמבר, 1995, עדיין מהדהדות במציאות הישראלית היומיומית, ולכל מי שחי את הרצח ההוא היה ברור ברגע: שום דבר כבר לא יהיה אותו הדבר. כיכר מלכי ישראל הפכה בין רגע לכיכר רבין, ולסמל להפגנות עממיות. 16 שנה חלפו מאז רצח רבין, ומדינת ישראל הנציחה את שמו ואת אשתו לאה ז"ל בעשרות מקומות ברחבי הארץ. לפי GISrael - מאגר המידע הגאוגרפי של חברת מפה יש בישראל 71 אתרים הנקראים על שמו של יצחק רבין: 35 מוסדות, 15 שכונות, תשעה רחובות, מחלף אחד, בית חולים אחד וכן חניון, מסוף, כיכר, תיאטרון, אכסנייה, שני גשרים ושתי אנדרטאות.
הערים שבהן שמו של רבין מונצח במספר האתרים הרב ביותר הן תל אביב, ירושלים וחולון (עם ארבעה אתרים כל אחת), כרמיאל, נהריה, נשר, נתניה וראשון לציון (עם שלושה אתרים כל אחת) ולאחריהן אילת, הרצליה, קרית גת, שדרות, שלומי ותל מונד (עם שני אתרים כל אחת).
כאן נתמקד בסיפורם של ארבעה אתרים הקרויים על שמו של רבין - מהכיכר ההיא, דרך מוזיאון מרתק ועד פארק גדול ומזמין המאפשר טיול מהנה באזור ירושלים.
כיכר רבין, תל אביב
כיכר רבין (כיכר מלכי ישראל לפני הרצח) נמצאת במרכז העיר תל אביב ופרוסה כשטיח למרגלות בניין העירייה, מוקפת מכל עבריה בבתי קפה, חנויות ומוסדות תרבות. בצדה הדרום מזרחי נמצאת האנדרטה לשואה ולתקומה שתכנן האמן יגאל תומרקין ואשר בנייתה הושלמה ב-1975. צלליתה של האנדרטה משתקפת בבריכת מים יפה שנבנתה בסמוך. דגי זהב, שושנות מים בסגול ולבן, צמחייה ירוקה ועצים מצלים מגדירים את בריכת הנוי עדינת המראה.
כיאה לכיכר העיר המרכזית, גם כיכר זו הפכה לאבן שואבת לאירועים המוניים של שמחה ועצב, חגיגות וריקודים לצד עצרות פוליטיות וימי זיכרון. ב-7 באפריל, 1977 זכתה קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב לראשונה באליפות אירופה, ואלפים גדשו את הכיכר בחגיגות ספונטניות שנמשכו עד אור הבוקר. "תקרית הצ'חצ'חים" של דודו טופז, שיש הטוענים שהשפיעה על תוצאות הבחירות ב-1981, התרחשה אף היא מעל במת הכיכר. ב-22 במאי, 1998, הניפה לראשונה עיריית תל אביב את דגל הגאווה מעל התורן המרכזי בכיכר, פעולה שהיוותה אבן דרך במאבק הקהילה הומו-לסבית בארץ.
ב-4 בנובמבר, 1995, השמחה שהכיכר אופיינה בה הפכה לטרגדיה ולטראומה לאומית: בסופה של עצרת המונים לתמיכה והזדהות עם תהליך השלום שהוביל רבין, נורה ראש הממשלה על-ידי יגאל עמיר. מתחת לבניין העירייה, במקום הרצח, הוקמה אנדרטה מאבני בזלת שחורות ושמה של הכיכר שונה. מדי יום שישי נערך במקום מפגש שירה בציבור של אנשים שחרטו על דגלם לזכור ולא לשכוח את רבין ואת פועלו למען השלום.
מרכז יצחק רבין, תל אביב
בבניין המרשים של מרכז יצחק רבין, שמשקיף מגבוה על שדרות רוקח ומישיר מבט אל אופק גרדי השחקים של תל אביב ורמת גן, תמצאו מוזיאון, מרכז הדרכה, ארכיון, ספריה, אולם אירועים וכיתות לימוד. מטרת המרכז היא הנצחת האיש ופועלו הביטחוני והמדיני, במקביל לסיפורה של החברה הישראלית והתהפוכות שעברה משנות ה-20 של המאה ה-20 ועד 4 בנובמבר 1995. מכאן גם שהשם שנבחר למוזיאון - המוזיאון הישראלי - המבטא את תכניו במלואם, זיכרון פרטי לצד זה הלאומי. הוגת המוזיאון והאחראית על תכניו היא כלת פרס ישראל להיסטוריה הפרופ' אניטה שפירא, כשעל הקו האדריכלי חתום משה ספדיה. התוצאה מרשימה ויזואלית, מרתקת תוכנית ומפעילה את גלגלי הזיכרון וההיסטוריה.
המוזיאון מתפרש על שלוש קומות ובעל מבנה פנימי ספירלי, כמו קפיץ מתוח. התצוגות במוזיאון מסודרות לאורך ציר הזמן, כששני קווים היסטוריים נמתחים במקביל ומנתבים את מהלך הביקור בין התצוגות: רבין כנער, לוחם ומדינאי במקביל לתקומת המדינה, גלי העלייה, המלחמות, הפערים החברתיים, החברה הישראלית בכלל והפוליטיקה. התצוגות עשירות בתמונות וסרטי ארכיון, ובעזרת אוזניות אישיות אפשר לשמוע קטעי קריינות ופרטי מידע המלווים את המייצגים. פריטים אישיים של רבין מלווים את נתיב חייו ובהם פנקס אישי ורשימות בכתב ידו, משקפיים, מחבט טניס, הסיגריות ושחזור הסלון הביתי של משפחת רבין.
הביקור מתחיל באולם גדול המחזיר אותנו אל עצרת ההמונים בכיכר מלכי ישראל והמיצגים האחרונים במוזיאון חוזרים אל נקודת ההתחלה, למסע הלוויה של רבין ואל נוער הנרות שהאיר את כיכר מלכי ישראל באלפי נרות נשמה. במיצג האחרון יש מקום להתבטאות אישית, ומי שלא עשה זאת בימים ההם בכיכר, מוזמן לכתוב ולחתום על קיר פלסטיק צבעוני את אשר על לבו.
ניכר כי מתכנני המוזיאון השקיעו מחשבה רבה בדרך להעביר מידע כה רב בשעה וחצי-שעתיים של סיור. כל תקופה מתומצתת לעיקריה, הסרטים ערוכים במדויק, קיים איזון בין הטקסטים על הקיר לטקסטים המושמעים באוזניות ותצוגה מובילה לתצוגה ברצף היסטורי טבעי. הביקור במוזיאון מומלץ לילדים מעל גיל 10 ויש לתאם את הביקור טלפונית. בסיום מומלץ לצאת אל המרפסת המשקיפה לעבר פארק הירקון ורבי הקומות שסוגרים עליו מדרום. מקום טוב לסדר בו את המחשבות ולנשום עמוק אל מול נוף מרשים של מציאות ישראלית.
- איפה: רח' חיים לבנון 8, תל אביב.
- לפרטים נוספים: 03-7453333 או באתר המרכז.
פארק רבין, ליד בית שמש
בין צומת נחשון לצומת שמשון, סמוך לבית שמש, נמצא פארק רבין: פארק גדול בשפלה ובהרי ירושלים. רבין פיקד במלחמת העצמאות על חטיבת הפלמ"ח הראל, שכאן היה אזור הפעילות העיקרי שלה.
שטחו של הפארק כ-15 קמ"ר והוא כולל יערות נטועים של קק"ל (בהם יער מסילת ציון וחלק מיער הנשיא) ובהם מיני אורן ועצי ברוש, אקליפטוס וחרוב. דרך בורמה ההיסטורית, שתרמה רבות לשבירת המצור על ירושלים ב-1948, חוצה את הפארק במהלך דרכה מקיבוץ נחשון במערב ועד שמורת המסרק במזרח. כמו כן, יש בפארק אתרים רבים הקשורים בקרבות תש"ח, אתרים ארכיאולוגיים, מצפי נוף וחניוני יער.
תחילת החורף היא תקופה מצוינת לבקר בפארק, המתאפיין בשטחי יערות ופריחה מגוונת. ברחבי הפארק דרכי עפר המתאימות לנסיעה ברכב פרטי, מצפורים וחניוני נופש רבים.
- איפה:ליד בית שמש, כביש 44, בין צומת נחשון לצומת שמשון.
- לפרטים נוספים: 1800-350550 או באתר קק"ל.
תחנת הכוח "אורות רבין", חדרה
תחנת הכוח הגדולה בישראל מספקת למבקרים בה חוויה מושקעת למדי. מרכז המבקרים שוכן באולם תצוגה חדש ויפהפה שמתמקד בבעלי המקצוע שמאחורי התעשייה. התחנה פועלת על בסיס שריפת פחם וכיום נמצאת בתהליך מעבר לגז - חומר בעירה אקולוגי יותר. כך או כך, האש היא לצורך הרתחת המים שבמערכת הדוודים. כשהמים רותחים נוצר לחץ קיטור שמניע טורבינה. אגב הסיבוב, יוצרת הטורבינה שדה אלקטרו מגנטי שמתורגם על ידי גנרטור לחשמל. הארובות הן להוצאת עשן השריפה ומי הים התיכון משמשים לקירור המערכת הסגורה, בה אדי המים הרתוחים הופכים חזרה למים. זה הסיפור בגירסה הקצרה. כדי לשמוע את הגירסה הארוכה ועוד כמה דברים מעניינים, כמו על הקמת מתקן להתפלת מים באתר, מומלץ כי תגיעו למרכז המבקרים.
לאחר צפייה בסרטון על ייצור החשמל, שמתמקד בפן הסביבתי של הייצור, יוצאים לסיור ממונע אל מזח פריקת הפחם הנטוש, שפולש אל הים ואורכו כשני קילומטרים. הנוף מנקודה זו מרהיב. הסיור נחתם בנסיעה דרך מאגרי הפחם הענקיים, תפאורה סוריאליסטית שנותנת תחושה כאילו הגעתם לכוכב אחר. הביקור במקום בתיאום מראש בלבד, ומיועד לקבוצות מאורגנות. בחופשות ובחגים, בהתאם לפרסומים באמצעי התקשורת, נפתח המרכז גם לבודדים ומשפחות.- איפה: יש לרדת מכביש החוף (כביש 2) במחלף קיסריה ולנסוע לכיוון אתר תחנות-הכוח שנצפה מן הכביש. הכניסה לאתר נמצאת מערבית למחלף, בדרך לקיסריה.
- לפרטים נוספים: 03-5677777 או באתר מרכז המבקרים.
המידע באדיבות אתר מפה