אנחנו מתים על שווקים, הם עושים לנו שמח בעיניים וחם בלב. השפע, הצבעוניות, הטריות, ההמולה והמפגש הבלתי אמצעי עם אנשי השוק מריצים אותנו גם בחו"ל בראש וראשונה לדגום את השוק המקומי – פשפשים, עתיקות, פרחים, איכרים, דגים, בגדים, הכל הולך. שם, גם אם אתם לא "עושים שוק" וחוזרים הביתה עמוסים בעשרות שקיות ניילון, אתם לומדים להכיר את האנשים והסביבה ועל הדרך קונים כמה גודיס ויוצאים לחפש את הספסל הקרוב לפתוח עליו פיקניק קטן.
>> תאוות בשרים: טיולי קולינרי למטיבי לסת
1. כפר יאסיף
חמישי זה יום השוק שמתמקם במרכז הכפר. לצד הדוכנים העמוסים בפירות וירקות בלאדי, פיצוחים, ממתקים, חומרי ניקוי ובגדים מנצנצים, יושבות נשים על שרפרף נמוך ומציעות עלי חובזה ועולש בר שקטפו בהרים ובשדות הגליל. לשאלה "מה עושים עם זה"? קיבלנו מתכון לקציצות חוביזה וסלט עם הרבה לימון סחוט.
ירקות הבלאדי נחטפים ראשונים כולל התפוזים העסיסיים במיוחד. פותחים את הסיבוב בשוק בניגוב חומוס, מחלוטה ומשאושה אצל אבו אדהם המקורי, חוזרים לסמטת הרחוב ל"עשות שוק" ולשרוף קלוריות ומסיימים את השופינג בחנות מתוקים המזרחיים של אלוואליד.
- איפה? כפר יאסיף, כביש 70 צפונית לעכו
2. שוק הפשפשים, חיפה
כל השבוע השוק שקט ורגוע, אבל בראשון הוא מתעורר ומתמלא חיים משעות הבוקר המוקדמות, וזה הזמן להגיע לרחבה הפתוחה ולדוג את המציאות האמיתיות שהרוכלים המזדמנים פורשים על המדרכה.
בדומה לאחיו היפואי גם כאן חנויות הריהוט המשומש ואלו שמוכרות אוספים של כלים וחפצים יפים בטעם של פעם הן האטרקטיביות ביותר. בחנות "עתיקות משה" העמוסה תמצאו כל מה שעולה בדעתכם כולל כסא ישן ומיוחס עליו ישבו משה דיין ויגאל ידין כשחיפשו מטבעות וכלים עתיקים. למשה סיפורים מעניינים וקונים נאמנים שחוזרים שוב ושוב.
בשוק אין דוכני אוכל אבל בסמוך לו תמצאו מרק צ'ורבה וקבב רומני עסיסי ב"מעיין הבירה" (נתנזון 4) ודגים במסעדה של ז'קו (קהילת סלוניקי 12).
- איפה? רחוב קיבוץ גלויות.
3. שוק ראש העין
אחד מהשווקים הכי מדוברים בעיקר בגלל המבחר הגדול והטוב שאפשר למצוא בין הדוכנים. השוק גדול ופעיל במיוחד והוא מתקיים בכל יום שישי ומתגאה בלקוחות קבועים המגיעים מרחוק.
את הבוקר פותחים עם ג'חנון ומלאווח בדוכן של כרמלה ורק אחר כך הולכים לבדוק מה חדש בדוכנים. אצל משה בגדי נשים China in Mad, אצל גיא כובעים וצעיפים מדרום אמריקה ואצל חיים תכשיטים בשנקל.
בצד הדרום-מערבי של השוק ממוקמים דוכני הפירות והירקות, צמחי תבלין (הגת מככב), חמוצים, פיצוחים, עוגות ולחמים.
- איפה? רחוב המרץ בסמוך לאזור התעשייה.
4. שוק בנמל, תל אביב
השוק המקורה בנמל צופה אל הים שמוסיף לו תפאורה נפלאה. השוק, שנחשב להכי יאפי בארץ, מתפרס על שתי קומות - בקומת הקרקע חנויות, דוכנים ומסעדות שוק ("קלופס" עם אוכל יהודי ובר טאפסים של האחים ירזין), ובקומה השנייה ייפתחו בקרוב מסעדת שף, קפה-גלריה, מרכז לסדנאות בישול וספרייה שתוקדש למגזינים וספרות גסטרונומית מהארץ ומהעולם.
מעבר לפרודוקטים, המוצגים לראווה מעוררת חיך, נראה שכל הטובים והאיכותיים מתחום המזון בארץ התקבצו זה ליד זה והם מציעים לנו מעדנייה עם 850 סוגי גבינות גורמה מכל העולם ("באשר פרומז'רי"), שרקוטרי עם נקניקים ונקניקיות בעבודת יד לצד פטה ובשרים ממולאים (מרסיה ודידיה לבקוביץ) , סטייקים משוישים ובשר עגל לקדרות חורפיות (בדוכן של "מו ומו"), מעדניית בשרים משובחים ("דלישס"), ניחוח ממכר של לחמים ומאפיים שזה עתה נשלפו מהתנור ("מאפיית לחמים" של הנחתום אור שפט), שרימפס, סיגליות (הלובסטר הישראל).
דגים טריים, טריים מונחים על מצע של קרח, ירקות ופירות אורגניים (משק שוורצמן ממושב נטעים) ועוד היד נטויה. לקנות, לקחת הביתה אבל אם לא תתאפקו תמיד תוכלו לתפוס פינה ולהתחיל לנשנש מול גלי הים המתנפצים על המזח.
- איפה? האנגר 12, נמל תל אביב.
5. שוק הפשפשים, כיכר דיזנגוף, תל אביב
מי שמכיר את שוקי הפשפשים הקטנים של פריז ולונדון ישמח לגלות דמיון לזה המתקיים בכל שלישי ושישי בכיכר דיזנגוף. ענתיקות, כלי פורצלן, כסף וזהב, מצלמות נושנות, בקבוקי זכוכית בהן אחסנו פעם תרופות, שעונים, תכשיטים ומיני שמטאס יד שנייה.
השוק קטן ואינטימי ובין הדוכנים מסתובבים החובבים שמתמקחים בנחת על המחיר ולצדם האספנים המקצועיים שמנסים לצוד מציאות. שווה להגיע ולו רק כדי להתבשם מהאווירה.
6. שוק לוינסקי, תל אביב
תשכחו מהשוק המוכר לכם, זה עם הדוכנים והרוכלים הצועקים בקולי קולות חמשירים וחרוזים. כאן הרבה יותר שקט וסולידי כי את הדוכנים מחליפים חנויות, ואת הרוכלים מוכרים הרבה יותר סבלנים ונינוחים. ראשיתו של השוק השכונתי בשלהי שנות ה-20, אז הגיעו אליו עולים חדשים מסלוניקי שגרו מעל החנויות.
שמו של השוק הולך לפניו בעיקר בשל שקי היוטה העמוסים בקטניות, עשרות סוגים של פירות יבשים ותבלינים מיוחדים כמו לימון פרסי קטן ושחור, זעפרן אמיתי, שורש של כורכום, פרחי שושנים לשים בתה ועוד.
גם הדליקטסים של השוק עושים חיל ויש המגיעים מרחוק כדי להתענג על עשרות סוגי הזיתים של חיים רפאל וגם על הגבינות והלקרדה הנהדרת שלו.
עוד חנות שמושכת אלה היא את הקונים היא "תבליני פרג" – שמוכרת לצד התוספות שמשדרגות את האורז והסלט, עשרות סוגי חליטות לתה ותבלינים שנטחנים במקום. כשרעבים הולכים, כמובן, לזלול את הבורקס הנהדר של פנסו ואת הלחמאג'ון הטורקי עם משקה האירן והמלבי לקינוח.
- איפה? רח' לוינסקי ושלוחותיו.
7. חופשישי, ירושלים
שוק יוצא דופן בו לא מוכרים וגם לא קונים, אלא מביאים חפצים שאין בהם צורך ולוקחים מה שרוצים והכל ללא תשלום.
מארגני השוק (סטודנטים למען שינוי סביבתי חברתי) מאמינים בעולם שיכול להיות טוב יותר ובכל שישי האחרון של החודש (בשעות 11:00-14:00) הם מתמקמים בחצר סרגיי היפהפייה ופורסים את מרכולתם מסביב לבריכת הנוי.
על הספסלים נפרשים בגדים ונעלי ילדים הנראים כחדשים, שמלות צבעוניות, ספרים, כלי בית וצעצועים המסודרים על מחצלות ודוכנים קטנים. בפינת הגן הרכבי מוזיקה שמנעימים את האווירה.
- איפה? חצר סרגיי, רחוב הלני המלכה 13, ירושלים.
8. שוק יעפורי
נשים בתלבושת מסורתית עומדות בחזית הדוכנים ומציעות כמעט את אותה סחורה. בחזית מסודרים ארגזים של תפוחים טריים-טריים בשלל צבעים שאח נקטפו מהעצים וירקות בלאדי ממיטב התוצרת של חקלאי האזור.
על המדפים מסודרות צנצנות של כדורי לבנה, זיתים דפוקים כבושים, דבש, ריבת דלעת, סירופ רימונים, חומץ תפוחים ושמני זית שבוקבקו בבקבוקי פלסטיק ממוחזרים. למרות שלכולם אותה מוצרים המחירים שונים ומניסיון, כדאי לעשות סקר שוק לפני שקונים וגם קצת להתווכח. יש כמובן גם פיתה דרוזית שנאפת במקום ונמרחת בנדיבות בלבנה וזעתר.
השוק ממוקם מול אחוזת קבר מטופחת בראשה כיפה לבנה והיא מוקפת בגדר עצים, זהו קברו של נבי יעפורי, מהנביאים החשובים לדרוזים.
- איפה? בכפר מג'דל שאמס,
צפון רמת הגולן
9. שוק טבריה
העיר מתהדרת בעבר מפואר שאת יסודותיה הניח הורדוס שקרא לה על שם הקיסר טיבריוס. בתקופת מרד בר כוכבא היא היוותה מרכז מסחרי חשוב שהלך והתעצם לאחר ההתיישבות היהודית בעיר.
אחד המאפיינים הבולטים, המעניקים לה את אופייה, הם שלל השווקים הססגוניים כשהמומלץ שבהם הוא שוק הדגים ששופץ והפך למדרחוב המציע דגים טריים, טריים שאך עלו מרשת הדייגים בכנרת. לצד חנויות הדגים ממוקמות חנויות עם תבלינים אקזוטיים לתבל בהם את הדגים והסלט ושקים גדולים ובהם קטניות משלל צורות וגודל.
במדרחוב יש גם מסעדות עממיות ובתי קפה קטנים שכולם מכירים שם את כולם. ירקות ופירות תוכלו למצוא בשוק הפתוח לצד קצבים מוותיקי העיר, מאפיות טובות וגם שופינג של בגדים ונעלים.
בימי שלישי מגיע לעיר השוק הנודד שמציע בעיקר דוכני טקסטיל של וילונות, מפות ומצעים לצד כלי בית, בגדים וצעצועים. בלילות הקיץ ובימי שישי מתקיים במדרחוב היורד לכיוון טיילת העיר יריד אומנים בסגנון עדות נחלת בנימין.
- איפה? שוק הדגים ברחובות הפרחים והירקון, השוק הפתוח ברחוב הגליל ויריד האומנים ברחוב הירקון.
קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס
>> עוד טיולים בארץ