יש משהו מרתק ושובה לב בשווקים: צבעים, ניחוחות, אנשים, קולות, טעמים וקניות מתמזגים זה בזה, ויוצרים חוויה רבת חושים. אפשר להסתובב שעות בין הדוכנים כך סתם בשביל הפאן, אפשר להגיע ממוקדים לקניות ואפשר להצטרף לטרנד הגואה של סיורים מודרכים בין השווקים והדוכנים שהפכו לסוג של בילוי אנתרופולוגי- קולינארי מלא חן ועניין.
יש לכם טיפים על חנויות ודוכנים שאסור לדלג עליהם? רוצים להמליץ על שוק שלא מופיע בכתבה? המליצו בטוקבקים
שוק הכרמל, תל אביב
סיור מודרך בשוק הכרמל? "נו, באמת", אמרתי, "מה כבר אפשר לחדש"? ואז הגיע דורון עוזר והוביל אותנו בין החנויות לדוכנים וההפתעה היתה דווקא ברחובות הקטנים - עזה, גדרה וכרם התימנים, שם מסתתרים האוצרות האמיתיים. אם נוסיף לגילויים גם את ההיסטוריה, הסיפורים, הפיקנטריה שבהם תיבל את הסיור, את היכרותו עם הסוחרים והבסטיונרים, הרי שקיבלנו חוויה אנתרופולוגית־קולינרית הכוללת מפגש עם אנשים מרתקים והרבה טעימות.
דורון שופע קסם והוא אוצר היסטורי מהלך של תל אביב ושל השוק הססגוני, שהוקם ב־1920 ובשנות ה־70 היה חלק מתוכנית שיקום אסירים. עשרות שנים נחשב שוק הכרמל למלך הבלתי מוכתר של ישראל, ולב פועם כדי שפוליטיקאים יוכלו למשש את הדופק.
עצרנו בטורקיה הקטנה, מזנון בורקס בתחילת השוק. חצילים, גבינות, תרד על בסיס שמן ויוגורט ומשקה איירין כדי להחליק את הכל. קצת היסטוריה בבית ששימש כתחנת השידור של הלח"י ובו היתה גאולה כהן השדרית הראשית.
הלאה דרך קפה שטרן הפינתי שכבר 62 שנה נראה בדיוק אותו הדבר, כולל השלטים הנושנים. תרבות הקפה חוזרת לשוק בחנות החדשה של קופילאב, שמכנים את עצמם מעבדת קפה בשל 38 סוגי הקפה הנטחנים במקום. עוד קפהלוג מצאנו בקפה כהן, ולא סתם קפהלוג אלא מהזן המזמר. הסבא שלמה התחיל לקלות ולטחון קפה ב־1935 והנכד שלמה ממשיך בדרכו תוך שהוא מזמר אריות ומחזן שירים, כי בנוסף לקפה הוא גם חזן ולומד שירה קלאסית.
לתחנות קולינריות נוספות עוצרים בדוכני הדגים המעושנים, בחנות התבלינים המיוחדת של לחאם, בדוכן הקציצות שנחטפות תוך שניות ובבית החרושת לחלבה. חזרנו הביתה עייפים אך לא רעבים. הסיור עם דורון הוא אחד מ־38 הסיורים התיירותיים של עמותת התיירות תל אביב־יפו שאנחנו ממליצים עליהם כי הם הזדמנות להכיר זוויות אחרות של העיר.
- רק היום בזיל הזול, בשוק הכרמל. עמותת התיירות תל אביב־יפו. 03-5166188. 60 שקל
שוק הפשפשים
קחו את הזמן כדי לשוטט בין סמטאות השוק שמציע בעיקר בגדים ותכשיטים תוצרת הודו וצ'יינה. את המציאות השוות באמת תוכלו למצוא בחנויות המעוצבות שנפתחו לאחרונה שמציגות ריהוט רטרו משנות ה-30-70 שזוכה לשיפוץ נאמן למקור בהם כורסאות של לה-קורבוזייה (וינטג', עולי ציון 13) ומנורות ושנדלריים מראשית המאה (רבי פנחס 16). הבעיה, מחירם הגבוה של הפריטים ולרוב גם קשה להתמקח עם הסוחרים החדשים בשוק.
ברחוב עמיעד פתחו את רחבת הרוכלים, שפורסים בכל בוקר את האלטזעכן על המדרכה. מול הרחבה התמקם "מרכז עמיעד" שהפך אכסניה טרנדית לאירועים ותערוכות. לקראת ערב מתפנה השוק ואז הברים והמסעדות ("שרקוטרי", "מרגוזה" ו"האטלקיה") פותחים שולחנות ועוברים להתנחל על המדרכות.
גם השנה יחזור הפשפשוק ובכל חמישי החנויות והדוכנים יהיו פתוחים כל הלילה ביניהם יציגו תערוכת חוצות, הרכבים מוזיקאליים מנעימים ברקע ומופעי רחוב משלימים את החגיגה הלילית.
- שוק הפשפשים, ברחובות מרגוזה, עמיעד ועולי ציון, יפו
שוק מחנה יהודה, ירושלים
כמו עפרה מול ירדנה, נינט מול שירי והראל מול הראל, גם שוק הכרמל מול שוק מחנה יהודה, הוא סוג של יריבות מיתולוגית ולכל אחד מהם עדת מעריצים משלו.
מה יש בו במחנה יהודה שהירושלמים עפר לרגליו? צבעוניות, קולניות, דינמיות, פולקלור, אותנטיות ממכרת ומוכרים שלעולם יזכרו את שמך ובאיזה גודל וצבע אתה מעדיף את העגבנייה שלך.
חוץ מהמגוון המוכר שאפשר למצוא בכל שוק מצוי, הייחוד הירושלמי שבין התבלינים לפירות היבשים, לבצל, לחצילים, לחמוצים (עשרות סוגים אצל צדקיהו) ולפיצוחים (הכי טובים של אלי ואחיו), צצו חנויות סטייליסטיות, כמו חנות הגבינות המשובחות של באשר שעל מדפיה 800 סוגי גבינות מכל העולם. וכך בין הבאסטות אפשר למצוא בגדי מעצבים, תכשיטים, אספרסו בר ובתי קפה לצד החאמרות של שחקני השש־בש בשוק העירקי והסירים שמתבשלים על פתיליות אצל עזורה, מורדוך ורחמו.
אצל מוריס אפשר לאכול קציצות מבשר שנטחן על המקום, בפיש אנד צ'יפס לזלול דגים שהגיעו מהדוכן הסמוך, אצל אמא כעשרה סוגים של קובה והבטן נטויה. אפשר להסתובב לבד ואפשר להצטרף לסיורים הקולינריים של טלי פרידמן שמסיימת אותם בסדנת בישול באטלייה שלה ולאחריה ארוחה על הגג המשקיף על כל השוק.
- שוק מחנה יהודה, בין רחוב אגריפס ליפו, ירושלים. טלי פרידמן, 050-4619687. 340 שקל לסיור, סדנה וארוחה .
- ואם אתם בירושלים, למה שלא תקפצו לעיר דוד?
שוק תרשיחא
שוק תרשיחא אזורי שפותח דוכנים רק בשבת משעות הבוקר המוקדמות ובצהריים אין לו זכר. ערבית, עברית ורוסית מתערבבים עם הררי פיצוחים, גבעות של זיתים, בקבוקי שמן זית מכתית אחרונה, ערמות של פירות וירקות בלאדי עם עגבניות בטעם של פעם. על מחצלת נפרשים עולש, פיגם, מלוחייה (נפלא למרק מצרי), כוסברה, שומר, פטרוזיליה ונענע ריחנית שנקטפו דקות קודם. באמצע השוק סוחטים מיץ רימונים עסיסיים וגזר מתוק. בסמוך לכיכר כנאפה ובקלוואה נוטפי סוכר ופלאפל מתובל.- שוק תרשיחא, כביש 89 נהריה־צפת
שוק כליל
בכפר האקולוגי הכי אוטנטי מתקיים בכל חמישי שוק כפרי, צבעוני באווירת שאנטי אינטימית מלאת הפתעות. אחר הצהרים מתייצבים המקומיים ופורשים מרכולתם על דוכנים ארעיים ועל הרצפה - לחם שיאור, עוגות וחלות שאופה רני, גבינות עיזים שמכינה דנה, טופו מקדיתא, דבש ממכוורות הגליל וסלק, קישואים, מלפפונים ועשבי תיבול אורגניים שגדלים בחצר האחורית.
- שוק כליל, כביש 70 בין הצמתים יאסיף ולכברי
שוק עכו
הבזאר האוריינטלי הנושק לים לחומות ומתפתל בסמטאות מקורות נודע בעיקר בשל הדגים הטריים שמספקים הדייגים בנמל ובשל הררי התבלינים.
פותחים עם החומוס־פול של סעיד ועל בטן מלאה מתחילים למלא את הסלים. בחנות של האחים ג'ראחי קונים צמחי מרפא, תבלינים וקפה שנטחן במקום. אצל מדיאן מיץ שקדים, חלבה, שמני מרפא, תערובות לתה ותבלינים מסוריה ופקיסטן לתבל את הדגים שקונים אצל אחמד זכור.
סחלב ומלאבי בעגלה של איברהים ומממתקים אצל קשאק. בין הדרבוקות לגלביות צלחות קרמיקה מצוירות לקישוט שולחן החג.
- שוק עכו, עכו העתיקה, מכביש 4 פונים לכיוון הים
- והנה עוד כמה הצעות לבילוי בעכו
שוק נצרת
השוק העתיק עבר שיפוץ מקיף ושומר על אותנטיות וחיי מסחר תוססים. מגשי כנאפה ובקלאווה ברחוב אל בישארה.
שוק בגדי הכלות המפורסם לצד סמטת הצורפים שרוקעים טבעות נישואין. בסמוך למסגד הלבן שוק ירקות ופירות, דוכני תבלינים וקטניות, האטליז של אוסמה עודה, שבחזיתו תלויים נתחי הכבש והבקר, בתי נרגילות, מסעדות וקטאיף אגוזים וגבינת עיזים אצל אשרף בדיוואן אל סראיה.
מסיימים בין שקי התבלינים, הקטניות, צמחי המרפא, אבנים להרחקת עין רעה וארומת הקפה הנטחן במקום אצל אלבאבור ברחוב הבנקים.
- שוק נצרת, רחוב פאולוס השישי, נצרת תחתית
שוק ואדי ניסנס
באווירת כפר שלווה נחבא שוק שבו עגבניות, קישואים ומלפפונים בלאדי ותפוחי אדמה מעוותים אך נהדרים לפירה. הבאסטות עמוסות עשבי בר כעולש, עכוב וחוביזה למביני עניין, חצילונים קטנטנים ותפוזים בטעם שכמעט נשכח. אם תבקשו יפה, ירוקנו עבורכם את הקישואים, יפרידו את גרגרי הרימון וילמדו לכבוש חמוצים.
דגים שעלו לפני רגע מהרשת, שורות של רחת לוקום, סוכריות וממתקי שקדים וריח חזק שמכה בנחיריים שמגיע מקפה חיפה, שם קולים קפה שנטחן במקום. באטליז במבינו מערבבים קבבים, ממלאים פרגיות באורז ואורזים רוסטביף משובח.
במעדניית סווידני הוותיקה יש עראק מירדן, שוקולד מסוריה, חלבה מלבנון וטחינה משכם. במכולת של מטר ניתן למצוא כל התבלינים שבעולם ומלפפונים, חצילים וזיתים כבושים בבקבוקי פלסטיק. ברחוב הוואדי פלאפל משובח ואוכל שמתבשל על פתיליות אצל נדימה.
- שכונת ואדי ניסנס, חיפה תחתית
שוק הפשפשים, חיפה
כל השבוע השוק שקט ורגוע אבל בראשון הוא מתעורר ומתמלא חיים משעות הבוקר המוקדמות וזה הזמן להגיע לרחבה הפתוחה אז פורשים הרוכלים המזדמנים את המציאות השבועיות. בדומה לאחיו היפואי גם כאן חנויות ריהוט משומש ואוסף כלים וחפצים יפים בטעם של פעם.
בחנות "עתיקות משה" העמוסה תמצאו כל מה שעולה בדעתכם כולל כסא ישן ומיוחס עליו ישבו משה דיין ויגאל ידין כשחיפשו מטבעות וכלים עתיקים. למשה סיפורים מעניינים וקונים נאמנים שחוזרים תמיד. בשוק אין אוכל אבל בסמוך תמצאו קבב רומני וצ'ורבה ב"מעיין הבירה", ודגים במסעדה של ז'קו.
- שוק הפישפשים, רחוב קיבוץ גלויות, חיפה.
שוק רמלה
ברביעי שוק רמלה־לוד הנודד לצד השוק הקבוע. פותחים את הבוקר באיירין ובשבלול בורקס תרד וחמינדוס טורקיים מהעגלה של סמי וסוגרים צהריים עם הסנדביץ' הטוניסאי המהולל של אלי.
השוק העירוני הוא סוג של קיבוץ גלויות של מוכרים וקונים ערבים, רוסים, הודים, אתיופים, טורקים ומרוקאים. על הבסטות פירות וירקות צבעוניים, ממתקים בשלל צבעים, פיצוחים, קטניות, תבלינים ריחניים בתוך שקים גדולים, גבינות, דגים מעושנים ומיליון סוגי זיתים וחמוצים מעשי ידיהם של משפחת כרמל.
- שוק רמלה, רחוב הרצל, רמלה
שני שווקים באשקלון
לאשקלון שני שווקים - שוק הירקות והתבלינים המקורה (אצל אזרזר טוחנים את תבלינים במקום, מה שמוסיף לטריותם ולארומה העזה) בשכונת מגדל, שכבר פועל 50 שנה והשוק העירוני התוסס והצבעוני שפתוח בימי שני, רביעי וחמישי.
על הדוכנים מגוון מסחרר של ירקות והפירות ולצידם אפשר לרכוש עשרות סוגי זיתים וחמוצים, מארזי גרביים ותחתונים ב־10 שקלים, חולצות פאייטים אלגנטיות ב־30 שקל וחיקוי קרוקס ב־20.
- שוק התבלינים בשכונת מגדל, השוק העירוני, אשקלון
שוק באר שבע
בחמישי פועל השוק הבדואי המפורסם. מתחילים בשוק העופות ברחוב חברון, המהווה מפגש מעניין עם אנשים ובעלי חיים, ועוברים לחפש כלי נחושות ורקמות בדואיות. זו גם עונתם של כמהין הנגב שהבדואים אוספים בשטח ומוכרים בקופסאות פח בעודן עטופות רגבי עפר.
ממשיכים לשוק העירוני הגדול שמחולק למתחמים נפרדים - בשר, דגים, פירות ירקות ודברי מאפה של לחמים אתיופים, גרוזינים ומרוקאים. ובלי ארוחה אצל סמי וסוסו הרומנית הוותיקה הביקור לא יהיה שלם.
- שוק באר שבע, דרך חברון, באר שבע
יש לכם טיפים על חנויות ודוכנים שאסור לדלג עליהם? רוצים להמליץ על שוק שלא מופיע בכתבה? המליצו בטוקבקים
קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס