לכבוד החג: כל הכתבות והטיפים לסידור, ארגון וניקיון הבית
גם אם אתם שייכים לזן נדיר של אנשים, כאלה שמאושרים לקבל את פירוט חשבונות הבנק שלהם, השבועיים הקרובים לא הולכים להיטיב איתכם. פיננסית מדובר בחודש רגיש ובעייתי למשפחה בישראל. הנה כמה נתונים סטטיסטיים מעוררי מחשבה (ובעיקר פאניקה) משנים קודמות:
סקרים שונים מצביעים על כך שמשפחה בישראל תחרוג מהתקציב שלה בחודש אפריל בסכום שנע בין 1,500 שקל ל-5,000 שקל לפחות.
אחת מחברות כרטיסי האשראי בדקה ומצאה שיש גידול של 54% בממוצע בקניות בכרטיסי אשראי בשבוע שלפני חג הפסח, בהשוואה לקניות שנעשו בשבוע המקביל בחודש הקודם. בשנים האחרונות ההוצאות למשקי הבית בחג הפסח נעות בין 4 ל־5 מיליארד שקל – סכום מרשים מאוד, שיוצא, כמובן, מהכיס של כולנו.
לכבוד החג והאוברדראפט המאיים, החלטנו להחליף את עשר המכות בעשר עצות לחיסכון בתחומים שונים. השבועות הקרובים יהיו לא קלים מבחינה קלורית ואולי גם מבחינה משפחתית, אז בואו ננסה למזער נזקים לפחות בחזית הכלכלית:
1. בגדים:
שוק האופנה בארץ, שמגלגל, לפי הערכות, יותר מעשרה מיליארד שקל בשנה, נמצא כרגע במעין צומת דרכים. אמריקן איגל ו"Forever21" שעשו עליה, מעלות את רמת האדרנלין אצל המתחרות המקומיות. האם המתיחות בענף היא הזדמנות בשבילנו, הצרכנים, ליהנות ממחירים אטרקטיביים? התשובה היא לא ולא.
הרשתות החדשות עדיין לומדות את השוק המקומי ומתמחרות את פרטי הלבוש גבוה יחסית והרשתות המקומיות לא מפגרות אחריהן. אבל, מאחר שהקולקציות החדשות (והיקרות) הן קייציות באופיין ובליל הסדר עדיין קריר, ואולי אפילו קר, זה הזמן לפנות למדפי "סוף העונה" ולהתחדש לחג ממש בזול.
.2 ניקיון:
לקראת פסח, קניית חומרי ניקוי היא סוג של אובססיה. גם אם נתעלם לרגע מהעובדה שהחומרים במוצרים אלה מסוכנים לבריאות ואף גורמים לזיהום סביבתי, כלכלית מדובר בהוצאה נוספת של לפחות 350 שקל לחבילת מוצרי ניקיון בסיסית. לכן, במקום לקנות כל מיני חומרים כימיים אגרסיביים, זה הזמן להשתמש בחומץ, בלימון טרי, באבקת סודה לשתייה ובחומרים טבעיים נוספים שעולים עשירית ממחירם של חבריהם בעלי המותגים ועושים את העבודה באותה יעילות.
אם עדיין לא למדתם איך עובדים עם חומרים אלה, באינטרנט תוכלו למצוא עשרות אתרים עם טיפים לניקוי אקולוגי, בין היתר באתר גרינפיס ובאתר "אקו ויקי".
3. אוכל:
כולנו כבר מכירים עצות כמו "אל תיקחו איתכם ילדים לקניות" או "אל תלכו רעבים לרשתות המזון." אלו עצות טובות שנכונות תמיד, אבל הנה ארבע עצות שכדאי לזכור במיוחד לקראת החג:
א. אל תפצחו בסדרה של קניות לקראת ערב פסח, אלא התמקדו בקנייה אחת ראשית ויחידה.
ב. את הקנייה הזו כדאי לעשות ברשתות המוזלות שמחוץ לעיר. שנה אחר שנה, כמעט כל סקר שבודק איפה הכי זול לקנות, מוכיח שבפריפריות זול יותר.
ג. אם אתם יודעים שאתם מתפתים לקנות מצרכים שלא מופיעים ברשימה שהכנתם בבית, עדיף שתערכו את הקנייה באמצעות אתרי האינטרנט של רשתות השיווק, בלי שתהיה לכם אפשרות להיסחף לבזבוזים מיותרים.
ד. הקפידו לבדוק את החשבון בקופה. גם בימים רגילים מחירי המבצעים לא תמיד מעודכנים בקופות, ובתקופות של עומס הסיכויים שיתווספו לכם לחשבון עוד כמה מספרים בטעות גבוהים במיוחד.
.4 אירוח:
אם לקחתם על עצמכם לארח את כל הפמליה בליל החג (או ביום שאחריו), ההוצאות על הקניות לחג עומדות להתנפח. מילא, אם רק היה מדובר בהוצאות נוספות על קניית אוכל ושתייה, אלא שהרבה פעמים אנחנו נסחפים וקונים סט כלים חדש (לפחות 250 שקל), מפת שולחן חגיגית (בין 100 ל־300 שקל ויותר), סידור פרחים מרשים (100 שקל לפחות) ועוד.
איך נוכל לחסוך? לפחות בכל מה שקשור לאוכל, אפשר להאציל סמכויות ולבקש מכל אורח להביא איתו מאכל שהוא מתמחה בהכנתו. כך תחסכו כמה מאות שקלים, וגם זמן הכנה יקר.
.5 תווי שי:
הפופולאריות של תווי השי יורדת בשנים האחרונות, ועדיין, לפי הערכות של גורמים מוסמכים, מדובר בשוק שמגלגל בין חצי מיליארד למיליארד שקלים. לתווים שנחים לנו בארנק צריך להתייחס בחשדנות: נסו להיזכר מתי השתמשתם לאחרונה בתו ולא השלמתם סכום כסף נוסף על הקנייה. אין מצב, נכון? המסקנה היא שהתלושים הם מלכודת דבש שגורמת לנו להוצאה כספית נוספת.
אז איך אפשר להשתמש בהם בחוכמה? לאסוף אותם, ולהשתמש בהם כ"מרככים" בעת הוצאות גדולות, כמו למשל רכישת טלוויזיה או כרטיס טיסה לחו"ל.
.6 ניהול:
הדרך הטובה ביותר לא לצאת מרוששים מהחג היא לנהל את ענייננו הכספיים "ביד חזקה ובזרוע נטויה." זה הזמן לנצל את התוכנות החינמיות של הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, שמאפשרים להנפיק דוחות השוואתיים של הוצאות והכנסות בחתכים שונים.
תוכנות נוספות אפשר למצוא באתרים של יועצים לכלכלת המשפחה. נסו, למשל, את האתר "כמה ולמה" או את זה של היועצת הפיננסית רות שרון שם תוכלו למצוא דוחות לניהול תזרים מזומנים או קבצים לניהול התקציב המשפחתי.
.7 איזון:
כמו בכל תחום בחיים, איזון הוא סוג של שאיפה גם בנושא הכלכלי. מאחר שאנחנו יודעים שבתקופה הקרובה צפויות לנו הוצאות רבות בתחומים מסוימים, זה הזמן להשתדל לצמצם הוצאות במקומות אחרים. כל המשפחה צריכה להתחייב לעשות במהלך החודש הקרוב כמה צעדים קטנים - ומשמעותיים במצטבר - כמו לדבר פחות בסלולר, לדחות הוצאות לא הכרחיות, להתאמץ לחסוך בהוצאות מים וחשמל, לקחת אוכל מהבית ולא לקנות בחוץ וכדומה.
כל הוצאה בנפרד היא בגדר כסף קטן, אבל כששקל ועוד שקל נערמים, הם יכולים לעזור לנו להתגבר על גירעון גדול.
.8 בילויים:
חול המועד הוא זמן של "פריקת עול" בכל הקשור להוצאות על בילויים, תחום שגם בימים כתיקונם רובנו, ובעיקר הורים לילדים, מתקשים לעקוב אחריו. כדי לא לבזבז הרבה יותר מדי, הפתרון הטוב ביותר הוא להעריך, לתכנן ולהקצות סכום כסף במזומן שייועד רק לבילויים (סרטים, ג'ימבורי, מסעדות ועוד).
הכניסו את הסכום למעטפה מיוחדת ודעו שרק ממנה אתם רשאים להוציא על בילויים במהלך החג. אם יאזל הכסף באמצע החופשה, תצטרכו להתחיל לחפש פעילויות פנאי ללא תשלום!
9. הלוואות:
לקראת החג, הבנקים וחברות האשראי מדווחים על עלייה של עשרות אחוזים בלקיחת הלוואות בסכומים של בין 20 ל־50 אלף שקל. אם אתם שוקלים את הצעד הזה כדאי שתדעו שיש עוד גופים מהם ניתן ללוות סכומים של כמה עשרות אלפי שקלים, כמו חברות הביטוח או קרנות הפנסיה. גם שם תצטרכו לבדוק אם הריביות משתלמות, אבל ייתכן שתוכלו ליהנות מתנאים מועדפים כמו קבלת הלוואה ללא תשלום עמלת פירעון מוקדם.
בכל מקרה, חשוב לא להתמקד רק בהשוואת ריביות. בהלוואות בסכומים של עשרות אלפי שקלים בודדים, כדאי לפעמים לבחור הלוואה עם ריבית מעט גבוהה יותר אבל בתנאים אטרקטיביים אחרים, למשל, בלי להתחייב לשעבד נכס.
.10 מתנות:
לבסוף, לאחד הנושאים הכאובים בחג: מה שהתחיל כמחווה של אהבה הפך לסוג של הנהלת חשבונות בין האורחים והמארחים - מי שמנצח הוא זה שקונה הכי ביוקר. הדרך הטובה ביותר לצאת מהפלונטר הזה היא לבחור מתנות אישיות, שלפחות חלק מהן תעשו בעצמכם כך שלמקבל המתנה יהיה קשה לתמחר אותה. למשל, סט של שלושה עציצים שהילדים יציירו עליהם בעצמם, ובהם שתולים צמחים שקניתם בזול מהמשתלה.
אפשרות אחרת: לבחור מתנות עם ערך מוסף שאינו כספי, כמו מוצרי סחר הוגן, פריטים שהוכנו במפעלי שיקום או ע"י אנשים עם מוגבלויות.
*יש לכם טיפים נוספים לחיסכון? כתבו לנו!
____________________________________________________________________________________________________________
עוד בלאשה:
- ויהי סדר: טיפים לסידור ארון הבגדים