רויטל גל
מלבד דוכנים מלאי כל טוב, בכל יום שישי מתקיימים במנטה מרקט גם אירועים בריאים לגוף ולנפש: סדנאות על בישול בריא, טיפולים אלטרנטיביים מרגיעים, והדובדבן שבקצפת – שיעורי צ'י קונג, שמועברים על ידי נירה רבינוביץ'. רבינוביץ' (70) היא מנהלת מגמת צ'י קונג בקמפוס ברושים ועוסקת ברפואה סינית ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז הרפואי רבין. לאחר שחקרה את עולם הצ'י קונג בעקבות מחלה, אין יום שבו היא אינה מתרגלת את השיטה ומלמדת אותה את כל מי שרק אפשר. "במנטה מרקט אלמד סדרת תרגילים מתוך הצ'י קונג לפתיחת הלב, שמתאימה לכל הרמות", היא מספרת. "התנועות מלוות בהסברים על מהות התנועה, זהו לימוד דרך החוויה".

"עבורי, צ'י קונג הוא אורח חיים". נירה רבינוביץ' (צילום: מאירה פולני)

איך התחלת להתעסק בתנועה?
"מאז שאני זוכרת את עצמי התנועה היא חלק מחיי. אבי נהג להתרחץ בים בחורף ולשחק בכדור כוח, מה שנקרא 'מדיצין בול'. כילדה הייתי מתלווה אליו, וזיכרונות הילדות הטובים ביותר שלי הם מהתרגול האקרובטי של אבי עם מתרחצי החורף בחוף גורדון. עד היום הים והתנועה הם חבריי הטובים, וזה גם כנראה עובר בגנים: בתי, נילי וייסרברג, היא פזיותרפיסטית נוירו־התפתחותית, ובתי השנייה, דנה פרנס, היא שחקנית, רקדנית ומטפלת בתנועה. שפת התנועה היא התקשורת במשפחה שלנו".
איך נחשפת לצ'י קונג?
"התעניינתי בטיפול כבר בתקופת התיאטרון ופגשתי את ד"ר טרייגר, אבי שיטת 'האינטגרציה הפסיכופיזית' – חיפוש אחר תנועה חסרת מאמץ. נסעתי אליו לארצות הברית והתחלתי לעבוד בשיטה הטיפולית המופלאה הזאת. לפני 26 שנה התגלה אצלי גידול ממאיר בשד. לאחר שסיימתי את הטיפולים הקונבנציונליים, החלטתי להעמיק ולחקור מה בגוף־נפש שלי יצא מאיזון ואפשר למחלה להתפתח. דבריו של ד"ר טרייגר, 'תנועה חסרת מאמץ’, הדהדו באוזניי. הבנתי שהמקור נעוץ בפילוסופיה הטאואיסטית ונסעתי לסין כדי להיפתח לעולם התנועה האנרגטית וללמוד את הצ'י קונג. למדתי סינית כדי להגיע למאסטרים הזקנים, תרגלתי כל יום במשך שעות וחוויתי על עצמי את הקסם של הצ'י קונג. כשחזרתי לארץ התחלתי ללמד את השיטה וכמובן להתאמן יום־יום".
מאיפה המודעות לבריאות?
"אני מגיעה ממשפחה שטיפוח הבריאות היה לחם חוקה. שני הוריי היו ספורטאים ותלמידים של ד"ר נצח, שהיה מחלוצי הרופאים הטבעונים בארץ. את הבוקר פתחנו עם כוס מים עם לימון, עשינו תרגילי מתיחה וקפיצה בחבל, וכל זה היה מלווה בשירה. התזונה שלנו הייתה מבוססת ברובה על ירקות, ואמי הפליאה בגיוון: סלטים, מרקים, קציצות נפלאות מירקות, 'רסק תפוחים' מקישואים, 'כבד קצוץ' מחצילים".
מה בריא בצ'י קונג?
"הצ'י קונג מחבר אותנו אל חוכמת הגוף. אנחנו עובדים על טיהור והעצמה, וכך לומדים לקחת חלק פעיל בשמירה על הגוף. הסינים אומרים שבמקום שיש תנועה - יש בריאות, והכוונה היא גם לתנועה רגשית ותודעתית. התרגילים בצ'י קונג משלבים תנועה מודעת בהרמוניה עם הנשימה, תודעה רגועה ופתיחת הלב. בעקבות זאת מערכת החיסון מתחזקת, כמות החמצן הנכנסת לגוף גדלה ואיתה חל שיפור ברמת האנרגיה, התיאבון מתאזן, רמת החרדה יורדת, הגוף נרגע והשינה משתפרת".
אג'נדה בריאותית?
"בבילינסון אנו מעודדים את שלושת ה'ת': תזונה, תנועה, תקווה. היום אני מלמדת צ'י קונג גם ילדים צעירים, ומדהים לראות כיצד הם נשאבים אל תוך עולם התנועה, הדמיון והרוגע. עבורי צ'י קונג הוא אורח חיים ולא תנועה בלבד - זה לחיות את החיים המודעים, מדיטציה מתמשכת. עבורי מדיטציה היא לא לברוח מהחיים אלא להתחבר אליהם".

רוצים לשאול את נירה שאלה? כתבו לה.