מערכת מנטה

פיליס גלזר מגישה: קדירת ירקות שורש וכוסמין בפטריות ויין

(צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

חומרים ל-8 מנות:
2 כפות שמן זית
2 בצלים אדומים קצוצים
2 כוסות גרגרי כוסמין, מושרים לשעה במים קרים
20 גרם פטריות שיטאקי מיובשות, מושרות במים רותחים
1 כוס שעועית פנדה, מושרת למשך הלילה
1 כף אורגנו יבש
2 עלי דפנה


לירקות:
25 גרם חמאה
5 כוסות קוביות גזר, סלק, קולורבי, תפוח אדמה, בטטה, ארטישוק ירושלמי
2 כפיות אורגנו יבש
2 כפיות תימין יבש
מלח ופלפל, לפי הטעם


תוספות:
2 שיני שום כתושות
2 כפיות חרדל דיז'ון
1/3 כוס יין אדום יבש 2 כפות קוסברה קצוצה דק

אופן ההכנה:
1. מחממים שמן בסיר גדול, ומרככים את הבצל על אש בינונית-גבוהה. מסננים את הכוסמין ואת הפטריות (שומרים את מי ההשריה), ומוסיפים לסיר עם השעועית המסוננת והאורגנו.
2. מודדים את כמות מי ההשריה ומוסיפים מים עד לקבלת 5 כוסות נוזלים. מוסיפים לסיר יחד עם עלי הדפנה. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש בינונית כשעה, עד שהשעועית מוכנה. בוחשים מדי פעם ומוסיפים מים רותחים אם חסרים נוזלים.
3. הירקות: ממיסים את החמאה במחבת גדולה, ומטגנים את קוביות הירקות עם התבלינים, עד שהן מתחילות להשחים.
4. מוסיפים חצי מהתערובת לקדירה, בוחשים ומבשלים על אש נמוכה 30 דקות, עד שהירקות מוכנים. ממשיכים לטגן את שאר התערובת, עד שהירקות מוכנים.
5. בוחשים לקדירה שום, חרדל ויין. מתקנים את התיבול, מבשלים 5 דקות ומחלקים לקערת ההגשה. מקשטים כל מנה בירקות המטוגנים ובכוסברה.

אראלה טהרלב בן־שחר מציעה: זה הזמן למסוק ולכבוש זיתים

(צילום: קית' גלסמן)

עונת מסיק הזיתים בעיצומה, וזה הזמן לצאת למסיק, עם או בלי הילדים, ובחזרה הביתה למלא צנצנות בזיתים ולכבוש אותם. לאורך תקופת המסיק צבע הזיתים משתנה. זיתי נובמבר הם לרוב סגולים או שחורים. אם יצא לכם לקטוף זיתים ירוקים, ודאו שאין עליהם עקיצה, שכן במקרה כזה כנראה יש בהם זחל של זבוב הים התיכון.
איך כובשים זיתים ירוקים: שטפו את הזיתים וחרצו אותם בסכין או הכו בהם בפטיש. השרו במים בין עשרה ימים לשלושה שבועות עד שהם אינם מרים יותר (החליפו את המים כל שלושה ימים). על כל ליטר מים שימו 100 גרם מלח והוסיפו תבלינים כמו לימון, שום, עלי דפנה, פלפל או זעתר לפי הטעם. העבירו את הזיתים לצנצנת אטומה מזכוכית או מפח.

ייעוץ מקצועי: אהרוני אמיתי, מגדל זיתים גלילי; אבנר שילוח, מארגן פסטיבל כובשי הזיתים במשתלת גבעת ברנר.

דלי רום מאתגרת: הידעת?

שאלות:
1. מה פירוש המילה קארמה?
2. מהו "רפלקס מורו"?
3. מהו "מבחן אפגר"?
4. מהם "צבעי זפת הפחם"?
5. מה מודדים בדיופטר?
6. מהן הזיות אודיטוריות?
7. מהו המונח הפופולרי ל"כיב פפטי"?
8. מהו שלד צירי ומהו שלד תוספי?
9. איך נקראת בעברית המחלה טטנוס?
10. בפסיכולוגיה: מהו "גשטאלט"?

(צילום: שטארסטוק)


תשובות:
1. "פעולה" או "מעשה" בסנסקריט.
2. רפלקס של לפיתה המופיע בעת בהלה אצל יילודים ונעלם לאחר ארבעה עד שישה חודשים.
3. המבחן הראשון הנערך לתינוק מיד עם הולדתו. בודק דופק, נשימה, טונוס שרירים, תגובה לגירוי וצבע עור.
4. צבעי מאכל המופקים מנפט, בדרך כלל הצבעים הצהובים, הכתומים והאדומים, או הצבעים הכהים – שחור, סגול וכחול.
5. לקות ראייה.
6. הזיות שבהן הסובל "שומע קולות".
7. כיב קיבה, אולקוס.
8. השלד הצירי מורכב מהגולגולת, עמוד השדרה, הצלעות ועצם החזה והשלד התוספי מורכב מהגפיים העליונות והתחתונות, חגורת הכתפיים, האגן ועצמות הפנים.
9. פלצת.
10. אסכולה שמתייחסת לתהליכים נפשיים כדבר שלם שלא ניתן לפרק למרכיבים.