למה בעצם החורף הוא עונה מאתגרת למי ששומרים על תזונה נכונה או מנסים לרדת במשקל? מה יש בעננים, בגשם ובסופות שלכאורה גורם לנו לעלות במשקל?
החורף אכן יכול להוות אתגר בפני אנשים מסוימים, אבל רוב ההבדל הוא מנטלי. אנחנו רגילים בחיינו לשגרה מסוימת ולהרגלים שהתעצבו להם. חילופי עונות טומנים בחובם שינויים בשגרה הזאת, ולכן עלולים להוות מכשול.
באופן אובייקטיבי מה שמשתנה בין עונת הקיץ לבין החורף זה גם מזג האוויר וגם אורך היום, ובהחלט יש לגורמים האלה השפעה על חיי היומיום שלנו. כך למשל יכולים להשתנות מצב הרוח שלנו והחשקים שלנו לאכול דברים מסוימים.
הסיבה לכך שאנשים נוטים יותר למצב רוח שלילי ויותר בא להם פחמימות זה שמחשיך מוקדם.יש במוח הורמון שנקרא סרוטונין והוא אחראי למצב רוח חיובי ולתחושת שובע. כשאין אור ושמש, מופרש פחות סרוטונין במוח ואנחנו מקבלים את ההיפך: מצב רוח ירוד וחוסר תחושת שובע.
לכך מצטרף גם קושי נפשי. בחורף יש יותר חשק לאכול פחמימות כי רוצים להתחמם ויש הרגשה שהפתרון טמון באוכל חם ומנחם.
כשאנחנו מקדישים זמן ומחשבה לשמירה על המשקל ולניהול אורח חיים בריא, יש כמה דברים שקל לנו יותר לעשות בקיץ. קודם כל, קל לנו יותר לאכול קל: סלטים, ירקות טריים, פירות – כל אלה הם חברים טובים שלנו בקיץ, אבל נעלמים בחורף. תופעה מוכרת נוספת היא הירידה בפעילות גופנית. הקור, הגשמים והערב המוקדם מורידים לנו את החשק לצאת מהבית, ומפחיתים את ההזדמנויות והנוחות של הפעילות.
מאפיין נוסף שהופך את החורף למאתגר הוא אופן הלבוש שלנו. בחורף קל יותר להסתיר את הקילוגרמים הנוספים מתחת לבגדים, והרבה יותר קל לדחות למחר את הניסיון להתמודד איתם.
אז מה עושים?
כאמור, חלק מהקשיים שלנו נובעים מירידה בכמות הסרוטונין במוח, ומכאן מגיעים גם מצב רוח ירוד וגם חסך בתחושת שובע. כדי להקטין את ההשפעה השלילית הזאת כדאי להיות כמה שיותר שעות באור –כלומר, לקום מוקדם יותר כך שיופרש יותר סרוטונין.
גם מבחינה תזונתית חשוב לנסות ולדאוג שלא יהיה לנו קר – כשחוזרים הביתה כדאי לא לגשת מייד לאכול אלא לחמם את עצמנו ואת הבית. רק כשנעים לנו, אפשר להתיישב ולאכול. ככה אנחנו מוודאים שאנחנו אוכלים רק מתוך רעב ולא מתוך צורך בחום.
בנוסף, כדאי לשים לב מה אוכלים. יש הרבה מאוד מאכלים חמים שגורמים לנו לתחושת שובע ועדיין מאפשרים לאכול בריא - מרקים על בסיס ירקות, תבשילי ירקות, פשטידות דלות שומן ועוד.
פחמימות וחלבונים - למרות שבא לנו יותר פחמימות בגלל הסרוטונין שיורד, חשוב לאכול מסודר לאורך היום ולשמור על איזון מבחינת שאר אבות המזון בתפריט. בין היתר כדאי להקפיד ולשלב מספיק חלבונים כמו מוצרי חלב, בשרים רזים, ביצים ודגים כמו טונה.
מאכלים קרים כמו מוצרי חלב, ירקות ופירות כדאי להוציא כחצי שעה לפני שרוצים לאכול. כשהם לא קרים מהמקרר הם הופכים לאטרקטיביים יותר לאכילה. לגבי פעילות גופנית - בהחלט אפשר להתארגן גם בחורף ולעשות פעילות גופנית בבית או בחדר הכושר. כדאי לזכור שבחורף הישראלי במיוחד יש הרבה מאוד ימים יפים שאפשר לנצל כדי לצאת ולעשות פעילות גופנית ממש כמו בקיץ, בלי הזיעה והלחות שהורסות את החוויה בעונה החמה.זכרו: הקיץ מעבר לפינה ואיתו גם בגד הים, הטייץ והגופיות. לא כדאי לטמון את הראש באדמה, אלא לנסות לאכול בריא גם בחורף. זה משתלם.