חנוכה, אחד החגים היותר משמינים במחוזותינו, הגיע בשעה טובה לסיומו. כעת, הגיע הזמן לבצע בקרת נזקים קטנה, ולחזור למשקל שהיינו בו לפני הנר הראשון – ואפילו להמשיך בתהליך הירידה במשקל גם לאחר מכן.
אחד הפתרונות לירידה במשקל הוא הגברת צריכת החלבונים והוספת פלפל אדום חריף לדיאטה. מחקר שנעשה באוניברסיטת מסטריכט בהולנד בדק את ההשפעה של דיאטה בה הוחלפו הפחמימות בחלבונים והוסף קפסאיצין (החומר החריף שבפלפל אדום חריף). החוקרים בדקו את הקצב המטבולי שמראה את קצב שריפת השומן, ואת תחושת השובע בתגובה לדיאטה ב-12 צעירים ו-12 צעירות בגיל ממוצע של 27 שגופם הכיל בממוצע 25% שומן.הסוד של פלפל השאטה
היום כבר ידוע שכשאוכלים פחות, הגוף מגיב בהורדת הקצב המטבולי, בקצב שריפת האנרגיה ובמקביל פוחתת תחושת המלאות והשובע. העובדה שהגוף מאט את הקצב המטבולי בעקבות דיאטה, מובילה לעתים לאפקט "יו-יו" בו חוזר משקל הגוף לקדמותו עם תום הדיאטה.בחיפוש אחר פתרונות לתופעה זו, מדדו החוקרים ההולנדים את הקצב המטבולי של הנבדקים ותחושת המלאות והשובע שלהם פעם ראשונה לפני המחקר, פעם שנייה לאחר שאכלו תזונה עשירה בחלבון ללא הגבלה קלורית, ופעם שלישית כשאכלו תזונה עשירה בחלבון בתוספת קפסאיצין ללא הגבלה קלוריות. אותן בדיקות נעשו על הנבדקים כאשר אכלו את אותם רכיבים, אך הפעם – עם כמות קלוריות שנמוכה ב-20% ממה שהגוף דורש.
החוקרים מצאו ירידה בקצב המטבולי ובתחושת השובע כשהנבדקים אכלו 20% פחות קלוריות ללא העשרה בחלבון וללא תוספת קפסאיצין. המצב השתנה כשהדיאטה מופחתת הקלוריות הזו הועשרה בחלבון וכאשר הוסיפו לה קפסאיצין: הנבדקים לא הראו ירידה בקצב המטבולי, ולא חשו ברעב מוגבר.
החוקרים מציינים שהעשרת הדיאטה בחלבון ותוספת קפסאיצין יכולים להבטיח את המשך ירידת המשקל בתהליך הרזייה, למנוע את ירידת הקצב המטבולי ושריפת שומן ולספק תחושת שובע ממושכת יותר.
במילים אחרות, כדי למחוק את הקלוריות של החג יש לאכול חלבונים, ירקות, פלפל אדום חריף (בזהירות), מעט פירות ולשתות הרבה נוזלים.
כך תוסיפו חלבונים בדיאטה
חשוב לדעת שיש לקבל אישור מרופא משפחה או מדיאטנית בבחירת דיאטה עשירה בחלבון. הנה כמה עקרונות הבסיסים:
אכלו מזונות חלבוניים בכמות לא מוגבלת בכל ארוחה עיקרית: בארוחת בוקר, בארוחת צהריים ובארוחת ערב.
התחילו לפחות שתי ארוחות ביום עם ירקות בצורת סלט ו/או מרק ירקות, ו/או ירקות מבושלים, ו/ או ירקות שלמים לפני אכילת החלבון.אכלו פרי בין הבוקר לצהריים, בין הצהריים לערב, ופרי שלישי אחרי ארוחת הערב.
שתו מים, תה ירוק, תה לבן, קפה תורכי עשיר בפוליפנולים לפני כל אכילה ובין הארוחות.
כמה דוגמאות לחלבון:
• גבינות לבנות עד 5% (למי שרגיש ללקטוז מומלץ לבחור בגבינה לבנה דלת לקטוז או קוטג' 5%)
• לבן ביצה ללא הגבלה, צהוב ביצה עד אחד ליום.
• דגים (עדיף דגי בריכה ישראלים או סלמון)
• עוף, הודו, בקר רזה, טופו.