לרימון מייחסים סגולות רבות הן בריאותיות (מאט תהליכי הזקנות, מסייע במניעת סרטן, תורם לבריאות הלב ומספק לגוף ויטמינים, מינרלים וברזל) והן סמליות (הרימון מסמל פריון ושפע). עטרתו של הרימון הדומה לכתר וגרעיניו הדומים לאבני אודם רק מעמיקים את ההרגשה שמדובר כאן בפרי מלכותי ובאוצר בלום.

טבחים מאוד אוהבים אביזרי קישוט אכילים ורבי יכולות כגרגרי הרימון: הם מנקדים באדום מבריק את הצלחת, אינם מתקלקלים מהר ומשתלבים בקשת רחבה למדי של מאכלים ומרקמים. לכן, קל למדי (בעונה) למצוא גרעיני רימון המקשטים סלטים, סביצ'ה, לבנה חמצמצה או חציל קלוי.

עוד רעיונות לראש השנה בהבראת מתכונים

>> מאפינס תפוח בדבש

>> פשטידת כרשה אישית

>> דג סלמון כבוש

איך פורטים רימון?

רבות הן השיטות והכלים לפריטת רימון (פריטה מלשון לפרק לפרטים), ואני מבטיחה שאחרי שתנסו את השיטה הבאה, לא תרביצו עוד לרימון עם ידית של כף עץ ולא תשפדו אותו בתוך כלים המזכירים את בתולת הברזל (מפלסטיק) של ימי הביניים.

את הרימון אני חוצה לשניים על ידי חריצת הקליפה בחוד של סכין ובציעתו לשני חלקים. בתוך קערת מים עמוקה אני פורטת את חצאי הרימון בתוך המים. התוצאה: הקליפה האדומה והלבנה צפה והגרעינים שוקעים. בסיום הפריטה שולים את הקליפות, מסננים את המים ותוך 30 שניות יש לכם קערת גרעיני רימון מוכנים לתפארת, בלי שהסביבה, הבגדים והאצבעות יוכתמו כלל.

מנות שזקוקות לרימון

גרעיני הרימון משתלבים נפלא בסלטים, ולא רק בסלט חסה או סלט קינואה, אלא גם עם קטניות כדוגמת שעועית הלוביה (שעועית שחורת עין). זו חביבה עליי על שום מרקמה הנימוח, המהירות בה היא מתבשלת ועצם העובדה שהיא מסתפקת במעט שעות השרייה. בנוסף, הלוביה היא חלק בלתי נפרד מברכות שולחן ראש השנה אצל הספרדים וגם היא, כמו הרימון, מסמלת ריבוי (לוביה = רוביה).

הסלט הזה, עם כוסברה ופלפל צ'ילי חריף, נותן מכה נגדית למתיקות של הרימון והשעועית. החמיצות של הלימון ורכז הרימונים מרעננים את הסלט ומחדדים את טעמיו. הסלט יכול להמתין במקרר כ-24 שעות לפני הגשתו. הקפידו לא להגישו קר, אלא להניח לו להגיע לטמפרטורת חדר כשעה לפני ההגשה.

מרימונים אפשר לסחוט מיץ חמצמץ ובריא, אותו מרכזים בבישול ארוך מאוד ללא תוספים לכדי רכז רימונים חמוץ וסמיך. רכז הרימונים מוסיף חומציות כובשת חיך למיני מאכלים, ובדרך כלל אפשר למצוא מנות של בשרים ועופות עם רכז רימונים משום שהחומציות שלו "שוברת" את השומניות של הבשר. הקפידו לקנות רכז איכותי שלא מכיל סוכר.

באופן לא מפתיע, רכז הרימונים משתדך נפלא גם לחצילים, אלא שאנו נוותר על הטיגון המסורתי ונקלה את פרוסות החציל בגריל. למנה טעימה לא פחות, וכזו שדורשת פחות עבודה, ניתן להכין פרוסות חצילים רוחביות (עגולות) ולוותר על הגלגול, להגיש את החצילים עם הרוטב על מצע של רוקט ובקישוט של אגוזים ורימונים מעל.

רימונים, ככל הפירות, משתלבים נהדר גם במנות אחרונות. אני אוהבת לשדך אותם לטאפיוקה (גרגרים עשויים עמילן של שורש הקסבה). את הטאפיוקה מבשלים ומסננים כמו פסטה ומערבבים עם מחית מנגו וחלב קוקוס.

הטאפיוקה שלפניכם לא מכילה סוכר משום שהמנגו מתוק מספיק, אך אם אינכם מסתפקים במתיקות הטבעית אך המרומזת הזו, אתם יכולים להוסיף עד שלוש כפות סוכר בזמן טחינת המנגו וחלב הקוקוס. רצוי להכין את חלב הקוקוס בעצמכם: מדובר בפעולה פשוטה למדי, בריאה יותר, וכזו שמשדרגת מאוד את הטעם.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

סלט לוביה

סלט לוביה (צילום: דודו אזולאי)
סלט לוביה (צילום: דודו אזולאי)

מרכיבים

  • 1 כוס שעועית לוביה (שעועית שחורת עין)
  • עלה דפנה
  • 1 לימון שלם
  • 4 גבעולי בצל ירוק / 1 בצל סגול
  • חופן כוסברה קצוצה (או פטרוזיליה)
  • 1 פלפל אדום / כתום / צהוב
  • מקטע של 4 ס"מ פלפלון חריף (אופציונלי)
  • 2 כפות רכז רימונים טבעי
  • 2 כפות שמן זית
  • כחצי כפית מלח
  • ½ כוס גרעיני רימון

הוראות הכנה

1. משרים את השעועית בקערת מים ל-4- 12 שעות.

2. מסננים את השעועית ומעבירים לסיר. מכסים במים טריים ומוסיפים עלה דפנה. מרתיחים בסיר לא מכוסה ומבשלים עד ריכוך שעה עד שעה וחצי. טועמים ובודקים את מידת הרכות הרצויה. מסננים.

3. בינתיים, מקלפים עם סכין את הלימון (חותכים את שני הקצוות המחודדים, מעמידים כחבית על הקרש ועם סכין טובה מלמעלה למטה בתנועות קמורות חותכים את הקליפה וחושפים את בשר הלימון). נפטרים מהגרעינים וחותכים את בשרו של הלימון לקוביות.

4. מעבירים את קוביות הלימון והמיץ שניגר על הקרש לקערה, חותכים את הבצל הסגול לקוביות קטנות או את הבצל הירוק לחישוקים קטנים, קוצצים פטרוזיליה או כוסברה. חותכים את הפלפלים לקוביות קטנות ופורטים את הרימון כפי שמוסבר למעלה.

5. מוסיפים לקערה את השעועית שהתקררה, מתבלים בשמן זית, מלח ורכז רימונים, טועמים ומתקנים תיבול.

6. אפשר להגיש על מצע של רוקט ובקישוט גרעיני רימון נוספים.

______________________________________________________________________________________________________

פרחי חצילים ברכז רימונים

מרכיבים

  • חציל חממה (לא בלדי)
  • מעט שמן זית
  • 3 כפות רכז רימונים טהור
  • 1 שן שום
  • 1 כף שמן זית
  • קורט מלח
  • ½ צרור רוקט
  • חופן אגוזי מלך שבורים גס
  • 1 רימון
  • מעט מלח גס

ההכנה

1. פורסים לאורכם את החצילים לפרוסות בעובי של כמעט 1 ס"מ, משטחים על מגש מרופד בנייר אפייה, מושחים במעט שמן זית וקולים בגריל חם עד השחמה, הופכים ומשחימים את הצד השני.

  (צילום: דודו אזולאי)

  (צילום: דודו אזולאי)

2. מכינים את הרוטב: מועכים את שן השום ומערבבים עם רכז הרימונים ושמן הזית וקורט מלח. מורחים מעט רוטב מצידי כל פרוסה כל עוד החצילים חמימים ומניחים שיתקררו.

3. מניחים על משטח עבודה את פרוסת החציל לאורכה, מניחים לרוחב צרור רוקט קטן, מעט אגוזים ורימונים ומגלגלים לגלילה. פורסים כל גלילה לשני גלילים קצרים ומניחים על-גבי הצד החתוך. מקשטים עם גרגרי רימון ומעט מלח גס.

  (צילום: דודו אזולאי)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

קינוח טאפיוקה עם רימונים

מרכיבים (ל-6 מנות)

  • ½ כוס גרגרי טאפיוקה קטנים
  • 1 מנגו בשל
  • ½ 1 כוסות חלב קוקוס דל שומן
  • 1 כפית תמצית וניל או 1 כף רום אמיתי
  • 1 רימון

ההכנה

1. ממלאים סיר עם הרבה מים (יותר מליטר) ומרתיחים. מוסיפים ½ כוס גרגרי טאפיוקה קטנים. מבשלים 20 דק' תוך ערבוב, מסננים ומניחים עד שיתקרר.

  (צילום: דודו אזולאי)

  (צילום: דודו אזולאי)

2. טוחנים עם בלנדר מוט את בשר המנגו עם 1 כוס חלב קוקוס ותמצית וניל או מעט רום (אמיתי, לא תמצית).

  (צילום: דודו אזולאי)

  (צילום: דודו אזולאי)

3.מערבבים את הטאפיוקה עם מחית המנגו-קוקוס, מגישים מקורר עם חופן גרעיני רימון מעל.

חלב קוקוס ללא חומרים משמרים

  • 1 כוס קוקוס יבש
  • 2 כוסות מים רותחים

ההכנה

1. טוחנים בבלנדר את הקוקוס והמים, מערבלים היטב במשך 5 דקות.

2. מסננים דרך מפית בד, סוחטים היטב.

3. משתמשים מייד או מחלקים לכוסות חד פעמיות ומקפיאים עד לשימוש.