אראלה טהרלב בן־שחר וסמדר כהן־טרקל
1. התחסנו נגד שפעת
החיסון מפחית ב־70%־80% את הסיכון להידבק. כדאי עוד יותר להתחסן אם אתן בהיריון, אסתמטיים, סובלים ממחלת רקע כרוניות (לב וריאה או השמנת יתר) או שיש לכם קרובי משפחה הסובלים ממחלות אלה.
2. שמרו מרחק
אם עובד מצונן הגיע למשרד, נסו לשמור על מרחק הגדול ממטר ממנו והימנעו משימוש בציוד משותף.
3. התעטשו לתוך טישו או המרפק
הווירוסים נפוצים לכל עבר בהעברה טיפתית והפעולה הפשוטה הזו תצמצם את הסיכוי שלהם "להתלבש" על מישהו אחר.
4. חטאו ידיים
לפני ארוחות והכנת אוכל, וכמובן לאחר ביקור בשירותים והתעטשות, הקפידו לשטוף את הידיים במים פושרים וסבון נוזלי ויבשו את הידיים במגבת נייר ולא במייבש ידיים. לסיום סגרו את הברז בעזרת מגבת הנייר. ברז הוא אחד מהמשטחים המשותפים המכילים כמות גבוהה של חיידקים.
5. ציידו את המגירה האישית
במה? בשלל פריטים שיעזרו לכם לעבור את החורף הזה: ג'ל חיטוי (השתמשו בו אחרי שימוש בציוד משותף), טישו, זוג גרביים (למקרה שנרטבו לכם הרגליים), קרם ידיים ושפתון שמנוניים (היובש ששורר באוויר בגלל החימום, הקור שבחוץ וחיטוי הידיים גורמים ליובש העור והשפתיים).
6. הישארו בבית אם חליתם
אל תבואו לעבודה חולים ושלחו את החולים הביתה. בלי להעליב, אם כל העובדים החולים יפסיקו להיות עובדים־חולים ויהפכו להיות חולים במשרה מלאה בבית -- זה יצמצם בהרבה את הסיכון להידבק.
7. חזרו לעבודה בזמן (לא לפני)
בשפעת למשל אפשר להדביק כ־24־48 שעות לפני תחילת התסמינים ובמשך חמישה ימים לאחר הופעתם. הטוב ביותר הוא להתייעץ עם הרופא שלכם. לרוב אפשר לחזור כשמתקיימים התנאים הבאים: החום ירד מתחת ל־37.5 מעלות, הנזלת והליחה בהירות ולא מוגלתיות, אין לכם תחושה של מחנק וקשיי נשימה וגם לא כאבי ראש.
8. זוזו כמה שיותר במהלך יום העבודה
ההמלצה הזו תופסת כמובן גם בעונות השנה האחרות בהקשר של בריאות והשמנה, אבל מחקרים מראים שפעילות פיזית מתונה משפרת את יעילות מערכת החיסון גם בהתמודדות עם נגיפי חורף. מה עושים? קומו כמה שיותר מהכיסא (לכו להביא מים, עלו לשירותים בקומה גבוהה יותר, דברו בטלפון בעמידה, הציבו את הפקס ומכונת הצילום הרחק מכם).
9. אל תשכחו לשתות
תנאי קור מגבירים את קצב ייצור השתן ולכן יש להיזהר מאיבוד נוזלים, מה גם שכאשר הגוף עובד חזק כדי להילחם בהתקררות הוא מנצל יותר נוזלים. שתו 8־12 כוסות מים ביום (אפשר לשלב גם חליטות צמחים לא מומתקות).
10. עברו לתזונת חורף
צרכו פחמימות מורכבות שעשירות בסיבים תזונתיים (דייסת שיבולת שועל, לחם מקמח מלא, לחם שיפון, אורז מלא, גרגירי חומוס, עדשים); אכלו סלט טונה או כריך סרדינים לפחות פעמיים בשבוע; אכלו מזונות בעלי אנרגיה מחממת (אגוזי מלך, דבש, צנוברים, תמרים, בשר בקר ובשר עוף, קינואה, ביצים, בטטה); תבלו בתבלינים מחממים (ג'ינג'ר, קינמון, הל, חזרת, קורנית, בצל, שום, אגוז מוסקט, עלי דפנה, כמון, קימל, רוזמרין); אכלו ירקות ופירות בכל הצבעים, אגוזים ושקדים לא קלויים ומוצרי חלב רזים.