ארגון הבריאות העולמי (WHO) מגדיר את מחלת הסוכרת כמגיפה עולמית. לפי נתונים שהוא מפרסם, מספר חולי הסוכרת עולה מדי שנה, והיום חיים 347 מליון איש עם המחלה ברחבי העולם - פי שתיים יותר חולים מאשר בשנות ה-80.
לפי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת, בישראל מעל 400 אלף חולי
סוכרת מטופלים ועוד כ-200 אלף חולים שאינם מודעים למחלתם. בנוסף, מעל 300 אלף ישראלים מוגדרים כ"קדם סוכרתיים". כלומר, רמת הגלוקוז בדמם גבוהה מהרגיל אך לא מגיעה לרמה של סוכרת. קדם סוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה לפתח סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, נתונים שפורסמו ב-2010 חשפו כי שיעור הפטירות ממחלת הסוכרת בישראל הוא השני בשיעורו מבין מדינות ה-OECD. ההערכה היא כי בשנת 2030, שיעור חולי הסוכרת יגיע ל-12.5% מהאוכלוסייה - 1.2 מיליון חולי סוכרת. כבר היום, סוכרת היא גורם המוות מספר 1 בקרב נשים בישראל והרביעית בקרב גברים.
מהי סוכרת, מדוע הסיבוכים ממנה כל כך מסוכנים, ומה אומרים המחקרים על האמצעים התזונתיים שניתן לאמץ כדי למנוע אותה?
סוכרת מהי
סוכרת מוגדרת כמחלה כרונית המאופיינות ברמות גלוקוז (סוכר) גבוהות בדם. כתוצאה מכך, נפגם ייצור האינסולין בגוף. האינסולין הוא הורמון המופרש מתאי בטא בלבלב, ודרוש לגופנו על מנת להפיק אנרגיה ממולקולות המזון. הוא חיוני על מנת שתאי הגוף יקלטו את הגלוקוז מהדם.
יש ארבע סוגי סוכרת: סוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2, סוכרת הריונית וסוכרת מסוגים שונים שאינה נופלת לאף אחת מהקטגוריות הללו. שני סוגי הסוכרת הנפוצים ביותר הנם:
- סוכרת מסוג 1 (Type 1 Diabetes), המכונה גם "סוכרת נעורים". בסוכרת מסוג 1 הגוף לא מייצר אינסולין. סוכרת זו מצויה בחמישה אחוזים מחולי הסוכרת בעולם, והיא עלולה להתפרץ מלידה ועד גיל 45. הסיבה להופעת המחלה לא ברורה לגמרי אך כן ברור כי לתורשה, לזיהומים ויראלים ולתגובות המערכת החיסונית תפקיד ראשי בהתפרצותה.
- סוכרת מסוג 2 (Type 2 Diabetes) מוגדרת כמצב שבו תאי הגוף לא מגיבים לאינסולין שמופרש מהלבלב, והא מפסיק לייצר אינסולין. זוהי מחלת הסוכרת הנפוצה ביותר באוכלוסייה. לגנטיקה השפעה גדולה מאוד על הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 אך גם לסביבה השפעה ניכרת. אנשים שסובלים מהשמנה, יתר לחץ דם ושומנים בדם, נמצאים בקבוצת הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
סיבוכי הסוכרת הם רבים, ורוב חולי הסוכרת מתים כתוצאה מסיבוכי המחלה - ולא מהמחלה עצמה. חולים שלא מקפידים על טיפול הולם ואיזון רמות הסוכר באופן יומיומי עשויים לפתח סיבוכים, ורמות לא מאוזנות של סוכר לאורך זמן עלולות לגרום להופעת מחלות כליה, מחלות עיניים, פגיעה בכלי דם קטנים במוח וברגליים, ומחלות לב וכלי דם.
>> רוצים לדעת מהי ההשפעה של המזונות השונים על רמת הסוכר בדם? כנסו למחשבון האינדקס הגליקמי
חשיבות התזונה בטיפול בסוכרת
מטרת הטיפול במחלת הסוכרת היא טיפול בסימפטומים, ושמירה על רמות גלוקוז תקינות ככל האפשר בדם. בסוכרת מסוג 1 עיקר הטיפול הינו תרופתי בתחליפי אינסולין, שמטרת לענות על הצורך של הגוף באינסולין, בניסיון לחקות את פעילותו הטבעית בגוף.
הטיפול בסוכרת מסוג 2 הוא משולב וכולל טיפול תרופתי בנוסף לטיפול התנהגותי, הכולל שינוי באורח החיים. התרופות במקרה זה עובדות במנגנון של שיפור רגישות תאי הגוף לאינסולין, או סחיטת הלבלב לייצור יותר אינסולין. ישנם חולי סוכרת מסוג 2 המקבלים גם טיפול באינסולין. הטיפול ההתנהגותי כולל טיפול תזונתי, המלווה בהנחיות לביצוע פעילות גופנית יומיומית.
במחלת הסוכרת הטיפול התזונתי הוא בעל חשיבות עליונה, שכן איזון רמות הסוכר תלוי באופן ברור בשמירה על דיאטה מתאימה. מחקרים עדכניים מצאו כי בקרב קבוצות הסיכון לסוכרת, תזונה נכונה ושילוב של פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. לפניכם המלצות המבוססות על כמה מהמחקרים העדכניים על תזונה וסוכרת, המיועדות למניעתה.
- נסו להפחית ממשקלכם, ולשמור על משקל גוף תקין. סקירת מחקר מקיפה
שנערכה באוניברסיטת קאלגרי שבקנדה השנה, ובדקה מחקרים על טיפול בסוכרת מסוג 2 מ-1990 ועד 2009, מצאה כי ירידה במשקל מפחיתה הן את התחלואה והן את התמותה מסוכרת סוג 2.
- צרכו יותר פחמימות מורכבות, והמעיטו בצריכת פחמימות פשוטות. לפחמימות מורכבות לוקח יותר זמן להתעכל, ובעקבות כך הן גורמות לעלייה איטית מאוד של רמות הגלוקוז בדם לאחר אכילתן. לכן יש להעדיף אותן על פני פחמימות פשוטות שגורמות לעלייה מהירה מאוד של רמות הגלוקוז בדם. ההמלצות האחרונות של האגודה האמריקנית לסוכרת
מדברות על 45-60 גרם של פחמימות מורכבות בכל ארוחה של חולה סוכרת. מספר זה הוא כללי כמובן, שכן התאמת התזונה במקרה של סוכרת מתבצעת לפי הגורמים הגופניים האישיים של כל חולה. דוגמאות לפחמימות מורכבות הן כל מה שנחשב לדגנים מלאים - פסטות מחיטה מלאה, אורז מקמח מלא, קוסקוס מלא, בורגול מלא, תירס, דוחן ועוד.
- הקפידו לספור את מנות הפחמימה.הטיפול התזונתי מלווה תמיד בטיפול תרופתי, וזה מכתיב את כמות הפחמימות לכל אדם ואדם. יש לדאוג, כמובן, שכמות הפחמימות תתאים לתוכנית הטיפול התרופתי. איך סופרים פחמימות? אחד המקורות הטובים ביותר ברשת למי שמבקש להתחיל לחיות בריא כבר מעכשיו, שייך שוב לאגודה האמריקנית לסוכרת,
שדואגת להסביר בצורה פשוטה וישירה כיצד לעשות זאת. המטופלים במחלה מקבלים הנחיות, כמובן, מרופא ואיש מקצוע המומחה בתחום התזונה.
- איכלו יותר פירות וירקות.מטא-מחקר שבוצע באנגליה
מצא כי צריכה של ירקות ירוקים עליים הפחית ב-14% את את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. ההמלצות המעודכנותשל
האגודה האמריקנית לסוכרת כוללות אכילה של ירקות ללא עמילן (רב-סוכר המורכב מיחידות חוזרות של גלוקוז) כגון ארטישוק, אספרגוס, שעועית ירוקה, סלק, ברוקולי, גזרים, נבטים, סלרי ועוד רבים וטובים. ההמלצה היא לאכול בין שלוש לחמש מנותמינימום
של ירקות ללא עמילן ביום.
- התחילו לאכול יותר דגי ים עמוקים.דגים מסוג סלמון, מקרל, טונה והליבוט מכילים את חומצת השומן החיונית אומגה שלוש, שעוזרת להגן על הלב וכלי הדם מפני סיבוכים של מחלת הסוכרת. מספר מחקרים מהשנים האחרונות מצאו קשר בין שמן דגים והפחתת התחלואה,
עם סייג ברור כי בשל מורכבות המחלה, יש תמיד להיוועץ עם רופא לפני ש"מתנפלים" על הדג בצלחת.
- צרכו יותר חומצות שומן בריאות.צריכה של חומצות שומן חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות מסוג אבוקדו, שקדים,
טחינה, שמן זית, שמן קנולה ואגוזים עשויה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול. רק חשוב לשים לב לכמות השומנים שצורכים במהלך היום, שכן המאכלים המוזכרים כאן עשירים בקלוריות.
- הקפידו על פעילות גופנית יומיומית. הוספת פעילות גופנית תסייע לשמירה על משקל תקין ותתרום לבריאותכם. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת בהפחתת רמות הסוכר בדם ומעלה את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL). במחקר של משרד הבריאות האמריקני,
נמצא כי שינויים באורח החיים הכוללים פעילות גופנית ותזונה דלת-שומן מפחיתים את הסיכון ללקות בסוכרת ב-58%.