צילום: thinkstock

יום אחד אלוהים רצה להחביא משהו מפני בני האדם. הוא כינס את כל המלאכים לפגישת התייעצות. "מהו מקום מסתור טוב אותו לא יגלה האדם?" שאל אלוהים. מלאך אחד הציע את הפסגה המושלגת של ההר הגבוה ביותר בעולם. אלוהים חשב לרגע ופסל את ההצעה, "הם הרי יתחילו לטפס כדי לכבוש את ההרים וימציאו מסוקים שיוכלו להגיע לשם". מלאך אחר העלה כרעיון את מצולות הים. אלוהים נד בראשו לשלילה, "הם יפתחו מועדוני צלילה, ימציאו צוללות ויבנו אסדות קידוח. אין ספק, גם לתחתית האוקיינוס האדם יגיע". מלאך קטן שישב על קצה הענן הרים את ידו בהיסוס. כל המבטים הופנו אליו. "אולי כדאי להחביא במקום האחרון בו יחשוב האדם לחפש". "היכן נמצא מקום זה?" שאל אלוהים. "בתוך עצמו, בלב שלו," ענה המלאך.

עליה במשקל בתוספת ריבית


כולנו מבינים שיש קשר בין אכילה והשמנה. בימנו יותר אנשים מתחילים להבין שגם קיים קשר בין מצבם הבריאותי לבין מה שהם מכניסים לגוף. ובכל זאת, מספר גדל והולך של אנשים עושה דיאטה בעיקר כדי להפחית במשקל. לרוב זה לא יסתיים בדיאטה אחת. האדם יחווה ירידה במשקל, אך כעבור זמן מה יחזרו הקילוגרמים שנשרו, פעמים רבות עם תוספת ריבית. אז מגיעה תורה של התנסות בדיאטה אחרת, חדשה יותר, אופנתית יותר. שוב ירידה, שוב עליה. החיים כיו-יו.

הסטטיסטיקה אינה לטובתנו. 95 מתוך 100 אנשים שירדו במשקל באמצעות דיאטה, עוטים מחדש את כל אותם הקילוגרמים שהשילו. מדיאטה לדיאטה הגוף נדפק וזה נעשה קשה יותר לרדת במשקל. הגוף אינו מעוניין ביו-יו הזה שפוגע בתפקוד התקין שלו.

בלי רשימת מותר ואסור


אנשים שהשכילו להבין שדיאטות אינן יכולות לשמש בסיס איתן ומעשי לאורח חיים בריא, אלא רק כפעולות תגמול צבאיות בשדות השומן, פונים לחפש עזרה תזונתית מעמיקה יותר. לרוב הציפייה מאיש המקצוע התזונתי היא שיכתיב הנחיות של מה לאכול וממה להימנע. אפשר לקרוא לזה "תפריט", אפשר אפילו לכנות זאת "דיאטה", אלא שהפעם השאיפה היא שתהא זו דיאטה מאוזנת. פעמים רבות ימצא עצמו האדם יושב מול איש המקצוע, ואין זה משנה אם מדובר בנטורופת, יועץ מקרוביוטי, מטפל איורוודי או דיאטן קליני. בדרך כלל האדם ייצא מהפגישה עם שתי גזרות: רשימה של אסור ורשימה של צריך. כיף גדול זה לא.

קיימים מצבים בריאותיים קריטיים, כמו סרטן או טרשת עורקים במצב מתקדם, בהם תפריט נוקשה עשוי להיות הכרחי. אולם תודה לאל, מרבית האוכלוסייה אינה סובלת, לפחות בשלב זה, מסוגיה בריאותית בה נשקפת סכנת חיים. על כן, יועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית יתאפק מלהכתיב תפריטים וליצור רשימות של מותר ואסור. ההתמקדות היא בהוספה הדרגתית של מזונות טבעיים לתזונתו הנוכחית של הלקוח, כן, אפילו אם היא כוללת משקאות מוגזים ו-12 כוסות קפה ביום.

התשובה לא על האוורסט ולא במצולות


הרעיון הוא "לצופף החוצה" מזונות מזיקים. מצד אחד, ככל שיתווספו מזונות עשירים בערכים תזונתיים, יהיה פחות מקום בצלחת (ובבטן) למזונות המזיקים. מצד שני, ריבוי במזונות שתורמים לגוף יסייע באופן אוטומטי לכך שהתשוקות למזונות מזיקים תפחתנה באופן טבעי, ללא מאבקים.

יועץ התזונה האינטגרטיבית עורך יחד עם הלקוח ניסויים תזונתיים שמטרתם לגלות אלו מזונות תורמים ללקוח ומתי. תזונה בחופשה תהא שונה מתזונה בתקופת עבודה, תזונה בגיל הנעורים שונה מזו שבשיבה, תזונת קיץ שונה מזו של החורף, תזונתה של אותה האישה תשתנה בזמן הריון, וכולי.

אורח החיים המערבי המודרני על ריבוי מזונותיו המתועשים והמעובדים, קבר את יכולתנו להרגיש ולבחור מה טוב לנו, מתי ולאיזו מטרה. החדשות הטובות: אין צורך במשלחת ארכיאולוגית וציוד חפירה כבד כדי לחשוף את האני המיטבי שלנו. פתרון הפאזל התזונתי האינדיבידואלי אינו נמצא על פסגת האוורסט ואף לא לצידי שרידי הטיטניק במצולות ים. כדברי אותו מלאך קטן, הפתרון חבוי היטב בתוך כל אחד ואחת מאיתנו. תהליך הדרגתי ותומך יסייע בחיבור ללב ולחשיפת האינטואיציה התזונתית האישית.

לאתר של זהר צמח וילסון