קערת לחם מקמח שיפון וקמח רגיל, שבתוכה סלט פריקי עם עגבניות, פלפל חריף, שום והרבה שמן זית - ועל הכל ביצת עין עסיסית.

כדי לקבל לחם אוורירי יחסית, למרות השימוש בקמח שיפון, יוצרים לילה לפני האפייה ראש עיסה (סטארטר) שמתחיל להפעיל את השמרים.

לצורך עיצוב הלחם יש להצטייד בקערת מתכת או בתבנית בקוטר 24-22 ס"מ.

מרכיבים

לראש העיסה
  • 1/2 כוס (55 גרם) קמח שיפון
  • 1/2 1 כוסות (190 גרם) קמח לבן
  • 1 כפית שמרים יבשים או 8 גרם שמרים טריים (שישית קובייה)
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים

ללחם
  • 1/2 כוס (55 גרם) קמח שיפון
  • 2 כוסות (250 גרם) קמח לבן
  • 1 כף סוכר חום או סילאן
  • 1/2 1 כפות שמרים יבשים או 37.5 גרם שמרים טריים (3/4 קובייה)
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית גדושה מלח
  • 1 כף זעתר
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) מים

לסלט הפריקי
  • 2 כוסות פריקי (חיטה ירוקה קלויה – להשיג בחנויות תבלינים ובחנויות טבע)
  • 3 עגבניות טריות
  • 1 פלפל ירוק חריף
  • 5 שיני שום טריות
  • 4 כפות שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 ביצה

אופן ההכנה

ראש העיסה
  1. מערבבים את כל מרכיבי ראש העיסה בקערה. עוטפים בניילון ומשאירים בטמפרטורת החדר 12-8 שעות.

הלחם
  1. מערבבים בקערה רחבה את שני סוגי הקמח והסוכר. אם משתמשים בשמרים יבשים מוסיפים גם אותם לתערובת.
  2. יוצרים במרכז התערובת גומה ושמים בתוכה את ראש העיסה, השמן, המלח, הזעתר והמים. אם משתמשים בשמרים טריים, ממיסים אותם במים לפני שיוצקים אותם לגומה.
  3. לשים 5 דקות (או יותר, אם יש כוח) עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק (לחלופין, לשים את הבצק במיקסר במשך כ-4 דקות). מכסים את הקערה בניילון ומתפיחים כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  4. מחממים את התנור ל-200 מעלות ומניחים בקרקעיתו תבנית עם מים חמים (האדים יסייעו ליצירת קרום קשה ללחם).
  5. מניחים על משטח העבודה, כשהיא הפוכה, קערת מתכת 24-22 ס"מ (אפשר להשתמש גם בתבנית). משמנים אותה ומקמחים, או לחלופין מצפים בנייר אפייה.
  6. לשים את הבצק כדקה על משטח מקומח. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של תפוז ומניחים בצד. מחלקים את יתרת הבצק לשליש ושני שליש.
  7. מרדדים מהחלק הגדול עלה גדול ומכסים בו את התבנית. יוצרים מגוש הבצק בגודל התפוז שני נחשים בקוטר התבנית. מלפפים אותם זה סביב זה ומניחים אותם מסביב לבסיס התבנית ההפוכה. מהדקים לבצק שמכסה את התבנית.
  8. יוצרים מיתרת הבצק שני לחמים ארוכים וצרים (פלוטים). יוצרים בהם כמה חריצים אלכסוניים ומפזרים עליהם מעט קמח.
  9. מתפיחים את קערת הלחם ואת הלחמים במשך 10 דקות.
  10. אופים את קערת הלחם ואת הלחמים 10 דקות. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות ואופים כ-30 דקות נוספות, עד שהבצק משחים.
  11. משחררים את קערת הלחם מקערת המתכת ומצננים.

הסלט
  1. משרים את הפריקי במים רותחים כשעה, עד שהיא מתרככת. מסננים ושמים בקערה.
  2. חותכים את העגבניות לקוביות גדולות, ואת הפלפל החריף והשום לפרוסות דקות. מוסיפים לקערה ומתבלים בשמן זית, מלח ופלפל.
  3. מטגנים ביצת עין.
  4. ממלאים את קערת הלחם בסלט ומניחים מעל את הביצה.