שקדי המרק שאנחנו מכירים אינם אלא צורה אחרת של הפרפלך, המנדלך והקליסקלך שהכינו הסבתות שלנו כדי למלא את המרק בתוכן כשלא היה בשר.
כל התוספות האלה הן בעצם בצקיות, אך יש להן צורות הכנה שונות: אפויות, מטוגנות או מבושלות במים. הן גם מקבלות צורות שונות: פתיתים, ריבועים קטנים, מעוינים או נטיפים.
היום אפשר לקנות חלק מסוגי הבצקיות, אבל אין כמו להכין אותן בבית - המראה והטעם יהיו כל כך יותר טובים.
מאזיני התוכנית "סיר לשבת" סיפרו כל אחד על הפרפלך שלו.
פרפלך - שקדי מרק אפויים או מבושלים
מתכון של שושנה מנדל מגבעת אבני וציפי בר ששת מצפת.
מרכיבים200 גרם (1/2 1 כוסות פחות 1 כף) קמח
2 ביצים
3-2 כפות מים
אופן ההכנה1. מערבבים יחד את כל המרכיבים עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק.
2. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה דק בעובי של 2 מ"מ.
3. נותנים לבצק להתייבש במשך 15-10 דקות, עד שאפשר לגלגל אותו בלי שהוא יידבק לעצמו, ומגלגלים לרולדה לא מהודקת.
4. חותכים את הרולדה לפרוסות בעובי של 1 ס"מ. פותחים את הפרוסות וחותכים אותן למקטעים באורך 1 ס"מ, כך שמתקבלים ריבועי בצק.
5. כעת יש שתי אפשרויות: לבשל את הבצק או לאפות אותו. בישול (השיטה של שושנה): מרתיחים בסיר מים עם 1 כפית מלח. מוסיפים את הפרפלך ולאחר שהם צפים מבשלים דקה נוספת. מסננים (אפשר, כמובן, לבשל את הפרפלך ישירות במרק). אפייה (השיטה של ציפי): מפזרים את הפרפלך בשכבה אחת בתבנית אפייה ואופים כ-5 דקות בתנור שחומם מראש ל-180, עד שהם מעט מזהיבים (חשוב להשגיח עליהם בזמן האפייה, כדי שלא יישרפו).
6. מגישים עם מרק עוף, גולאש או כל רוטב שאוהבים.
מנדלך - שקדי מרק מטוגנים
2 ביצים
2 כפות שמן
מלח
כ-1 כוס קמח
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה1. מערבבים יחד את הביצים, 2 כפות השמן, המלח והקמח, עד שמתקבל בצק רך ולא דביק.
2. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעובי של 4-3 מ"מ.
3. חותכים את הבצק למעוינים בגודל של כ-1.5 ס"מ: ראשית יוצרים בו חתכים מקבילים, ולאחר מכן יוצרים חתכים מקבילים נוספים בזווית של כ-45 מעלות לחתכים הראשונים.
4. מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את המעוינים עד שהם מזהיבים מעט.
5. מסננים מהשמן ומניחים על מגבות נייר.
6. מגישים מיד או באותו היום.
נטיפי פרפלך מבושלים (שפצלה)
מתכון שרעיה בורשטיין מנאות גולן למדה מאמא שלה, שמוצאה מליטא.
מרכיבים
150 גרם (1 כוס ועוד 1 כף) קמח
1/2 כוס מים
1 ביצה
1 כפית שטוחה מלח
אופן ההכנה1. מערבבים יחד את כל המרכיבים עד שמתקבל בצק אחיד ורך מאוד, כמעט נוזלי.
2. מגררים את הבצק באמצעות פומפייה שטוחה או מכשיר מיוחד המיועד לכך היישר לתוך מרק עוף רותח או מי מלח רותחים.
3. מבשלים 4-3 דקות, עד שהפרפלך מוכנים.
פרפלך אפויים
1 כוס קמח
2 כפות שמן
1/3 כוס מים
אופן ההכנה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים יחד את כל המרכיבים עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק.
3. צובטים בכל פעם כמות קטנה של בצק ומגלגלים בין האצבעות, כך שנוצרים פתיתים קטנים, עגולים ומאורכים המזכירים את הפתיתים הקנויים. הפתיתים אינם צריכים להיות שווים בדיוק בגודלם ובצורתם.
4. מפזרים את הפתיתים בשכבה אחת בתבנית ואופים כ-10 דקות, עד שהם מזהיבים. חשוב להשגיח שהם אינם נשרפים.
5. מגישים עם צלי בשר.
קליסקלך
מתכון שעדנה גליק למדה מאמא שלה.
מרכיבים2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לרבעים
1 בצל, קלוף וחתוך לרבעים
2 ביצים
מלח
פלפל שחור
3-2 כוסות קמח
לבישול: 1 כפית מלח ו-1 כף שמן
אופן ההכנה1. מבשלים את תפוחי האדמה והבצל במים רותחים עד שהם מתרככים.
2. מועכים לפירה ומקררים לטמפרטורת החדר.
3. מוסיפים לפירה את הביצים, מלח ופלפל.
4. מוסיפים את הקמח בהדרגה, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק.
5. מקמחים קלות את משטח העבודה. יוצרים מהבצק נחשים בקוטר 1 ס"מ וחותכים אותם למקטעים באורך 1 עד 1.5 ס"מ.
6. מרתיחים מים עם כפית מלח וכף שמן. מבשלים את הקליסקלך 5-4 דקות, עד שהם צפים. חשוב לבשל אותם בכמה סבבים, כך שלא תהייה צפיפות רבה מדי בסיר.
7. מגישים עם רוטב, אפילו רוטב פשוט של בצל מטוגן עם רסק עגבניות.
פרפלך עם אגוזים וסוכר
מתכון שיוליה פיביק מנצרת עילית למדה מסבתה.
מרכיבים100 גרם (2/3 כוס ועוד 1 כף) קמח
1 ביצה
1/2 כפית מלח
להגשהחמאה רכה
אגוזים
סוכר וניל
אופן ההכנה1. יוצרים מכל המרכיבים בצק. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד ל-30 דקות.
2. מקמחים את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לעלה בעובי של כ-2 מ"מ וחותכים לריבועים בגודל של כ-1X1 ס"מ.
3. מבשלים במים רותחים כ-4 דקות, עד שהם רכים מבפנים, ומסננים.
4. מערבבים את הפרפלך עם חמאה, סוכר וניל ואגוזים (אפשר להגיש אותם גם עם מרק עוף או עם רוטב צלי).
אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע