כשאני מנסה לחשב עד כמה מתכון כלשהו מסובך ובכמה טרחה מדובר, אני משתמשת ביוריסטיקה פשוטה להערכת קושי ההכנה: פשוט סופרים את מספר הסירים/תבניות/קערות שצריך לשים על האש/בתנור או במיקסר/מעבד מזון. אם מדובר במרק שמכינים בסיר אחד או בעוגה פשוטה ללא ציפוי שבה מערבבים את כל הרכיבים בקערה אחת, הרי שרמת הקושי היא 1. אם מדובר בעוגה שצריך להקציף בה חלבונים במיקסר, לקפל אותם לתוך יתר התערובת ואז לאפות, רמת הקושי היא 2. כך גם לגבי קציצות שאחד ממרכיביהן הוא מחית תפוחי אדמה - כי צריך לבשל את תפוחי האדמה ואז לבשל את הקציצות.

לא מדובר בשיטה קוהרנטית בעלת חוקיות ברורה – זה סתם כלל אצבע שאני משתמשת בו כדי להחליט אם יש לי כוח להכין מתכון מסוים או לא.

ירקות ממולאים שאינם בשריים לרוב מאיימים עלי בריבוי השלבים שלהם. צריך לבשל אורז ו/או קטניות (לפעמים בסירים נפרדים) ואז למלא את הירקות ולבשל שוב - כלומר, מדובר ברמת סיבוכיות גבוהה. זאת בניגוד לממולאים בשריים שאני מכינה בסיר אחד - מערבבים את האורז והבשר, ממלאים את הירקות ומבשלים באותו סיר שבו הכנו את הרוטב (מתכון בהזדמנות).

לאחרונה התחשק לי להכין קישואים ממולאים בתנור - כדי שהחום היבש ימתיק אותם וימנע מהם להפוך לסמרטוטיים, כמו שקורה לפעמים בבישול ברוטב. אבל אם כך, צריך לבשל את המילוי בנפרד, שהרי אי אפשר לאפות פחמימות בתנור בלי נוזלים. אולם יש פתרון: בורגול, שזקוק אך ורק להשריה של 10 דקות במים רותחים בזמן שמכינים את הקישואים. כך המתכון שומר על רמת סיבוכיות 1. הידד לעצלנות!

למתכון הזה יש עוד הרבה יתרונות. הוא מצליח להיות ממלא ומשביע, אבל במקביל גם קליל ולא מכביד מדי. אוכלים אותו ומרגישים טוב. אפשר להכין אותו חלבי, עם גבינת פטה או בולגרית חמצמצה ומלוחה, ואפשר פרווה, כתוספת לארוחה בשרית או כעיקרית לצמחונים וטבעונים.

אל תיבהלו מהעובדה שיש במתכון הזה הרבה מלל. זה פשוט מתכון שקצת קשה להסביר במילים, אבל קל להכין אותו: בסך הכל מרוקנים את הקישואים ואופים אותם, גם הסירות וגם הבפנים, ובזמן האפייה משרים את הבורגול ומוסיפים אליו את שאר מרכיבי המלית.

סבבה?

מרכיבים

כמות: 6-4 מנות כעיקרית, 12 מנות כתוספת

עלות: כ-12 ש"ח

  • 3 קישואים גדולים ועבים או 6 קישואים עגולים
  • מעט שמן זית, מלח ופלפל
  • 2/3 כוס בורגול
  • 3/4 כוס מים רותחים
  • 50 גרם (1/3 כוס) שזיפים מיובשים
  • 2-1 כוסות עשבי תיבול: פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום – אחד מהם או תערובת של כמה
  • 1 שן שום קטנה
  • 50 גרם (1/2 כוס) אגוזי מלך
  • 1/4 כפית מלח
  • 1 כף שמן זית
  • 1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. שוטפים את הקישואים וחותכים את הקצוות שלהם. אם משתמשים בקישואים רגילים, חוצים אותם לאורך ואז לרוחב; אם משתמשים בקישואים עגולים, חוצים אותם.
  3. מרוקנים את תוכנם של הקישואים בעזרת כפית, כך שייווצרו מעין סירות (שימו לב, כשכתוב "תוכים" מכאן והלאה הכוונה לבפנוכו של הקישוא, לא לציפור). הקפידו כי עוביין של דפנות הקישואים יהיה לפחות כ-1 ס"מ.
  4. מסדרים את סירות הקישואים בתבנית גדולה. עורמים בפינת התבנית את תוכי הקישוא שחצבתם החוצה (אם אין מקום בתבנית, אפשר כמובן להניח אותם בתבנית נפרדת).
  5. מפזרים מעל הסירות ותוכי הקישואים מעט שמן זית, ומברישים בשמן גם את דפנות סירות הקישואים (נעזרים באצבעות). מפזרים מעט מלח ופלפל על הסירות ותוכי הקישוא.
  6. אופים במשך 30-20 דקות, עד שסירות הקישואים מתרככות ומזהיבות מעט בקצוות. מומלץ לערבב מדי פעם את ערימת תוכי הקישוא, כדי שייאפו באופן אחיד יותר.

בזמן שהקישואים נאפים מכינים את המלית:
  1. מניחים את הבורגול בקערה חסינת חום. מוסיפים את השזיפים הקצוצים ומערבבים. יוצקים מעל את המים הרותחים, מכסים ומשהים כ-10 דקות.
  2. בינתיים שוטפים וקוצצים את עשבי התיבול ושן השום. קוצצים גם את האגוזים (אם רוצים לשדרג אותם, קולים אותם כמה דקות במחבת יבשה, עד שהם מזהיבים).
  3. לאחר שהבורגול ספג את כל המים מערבבים ומאווררים אותו. מוסיפים את עשבי התיבול, השום, האגוזים, המלח, שמן הזית ומיץ הלימון ומערבבים.
  4. כשסירות הקישואים מוכנות מוציאים אותן ואת תוכי הקישואים מהתנור. לא מכבים את התנור.
  5. קוצצים את התוכים גס ומערבבים אותם לתוך מלית הבורגול.
  6. עורמים כמה כפות מהמלית בכל סירת קישוא. ייתכן שתישאר לכם מעט מלית - זה בסדר, אפשר ומומלץ לאכול עם כפית.
  7. מחזירים את הקישואים לתנור ואופים עוד 5 דקות, כדי שהטעמים יתחברו.
  8. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, עם יוגורט ו/או טחינה.

גיוון: מלית עם גבינה

  • אפשר להכין את הממולאים גם עם מלית חלבית: מחליפים את השזיפים המיובשים, אגוזי המלך ומיץ הלימון ב-100 גרם גבינת פטה או בולגרית מפוררת – מוסיפים אותה לבורגול המוכן.