עם צבע סגול עמוק וטעם מתקתק, סלק הוא שורש שקשה לא לאהוב. הוא גם מגיע ממשפחה מיוחסת: אחד מקרוביו, סלק הסוכר, הוא מקורה של כמעט ממחצית כמות הסוכר הלבן שמופקת בעולם.
עוד בערוץ האוכל של Xnet:
- לחמניות מהירות: בלי שמרים ומיקסר, עם המון טעמים
- צ'יפס בתנור עם פטנט: פחות קלוריות, יותר טעם
- טארט בצל - וגם מרק: מתכונים מושלמים לחורף
גם עלי הסלק משמשים למאכל – אך התכנסנו כאן היום לכבוד השורש. וכרגיל, נתחיל בכמה טיפים:
- רכשו סלקים קטנים – ככל שהסלק קטן יותר, הוא צעיר יותר ופחות סיבי (הוא גם יתבשל מהר יותר). הסלק גם צריך להיות קשה – סלק רך ובעל קליפה מקומטת איבד את טריותו מזמן.
- כדי שהסלק יחזיק מעמד כמה שיותר זמן, חתכו את העלים כמה סנטימטרים מעל השורש, ואחסנו אותו במקרר בתוך שקית סגורה (חשוב שהוא יהיה יבש לחלוטין כשמכניסים אותו לשקית).
- בשלו תמיד את הסלק בקליפתו (גם אל תסירו את גזע הגבעול) – אם הוא יהיה מקולף, כל הטעם שלו יזלוג לתוך המים וייעלם.
- לאחר הבישול שטפו את הסלק במים קרים. לאחר מכן הקליפה תיפרד ממנו בקלות.
- סלק מכתים את הידיים, בעיקר כשהוא טרי. לכן, כדאי ללבוש כפפות חד-פעמיות או כפפות גומי כאשר מטפלים בו.
- כדאי לבשל פעם בשבוע כמה סלקים ולשמור אותם בכלי אטום במקרר. כך תהיה לכם אספקה זמינה של סלק בכל השבוע ותוכלו לשלב אותו במאכלים רבים – מסלטים וסנדביצ'ים ועד פסטה.
סלק ממולא בדג ים ונענע
מרכיבים (6 מנות)- 6 סלקים בינוניים
- 50 גרם (1/4 כוס) בורגול גס
- 1/2 ק"ג פילה דג ים (מוסר ים או אינטיאס), מנוקה מעור ועצמות וקצוץ לקוביות קטנות
- 10 עלי נענע קצוצים
- עלי כוסברה קצוצים מ-5 גבעולים
- חופן פיסטוקים מקולפים, קצוצים גס
- 2 שיני שום כתושות
- צ'ילי חריף פרוס דק, לפי הטעם
- שמן זית לפי הטעם
- מלח לפי הטעם
- להגשה: יוגורט
- שמים בסיר את הסלקים (לא לקלף אותם). מכסים אותם במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות, עד שהם מתרככים. מקררים מעט ומקלפים.
- בזמן שהסלקים מתבשלים משרים את הבורגול במים במשך 20 דקות.
- קוטמים את ראשם של הסלקים. מרוקנים את תוכנם של הסלקים באמצעות כפית או כף פריזיאן. מקפידים להשאיר דפנות מספיק עבות, כדי שהסלק הממולא לא יתפרק.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מערבבים את כל המרכיבים, למעט היוגורט.
- ממלאים את הסלקים ומניחים בתבנית. אופים 20 דקות.
- יוצקים על כל סלק כף יוגורט ומגישים.
- אפשר לוותר על האפייה, וכך להפוך את המילוי לסביצ'ה. אם עושים זאת, מוותרים על הבורגול ומתבלים גם במיץ לימון.
סלק אפוי עם שמנת חמוצה וגבינת רוקפור
מרכיבים (6 מנות)- 5 סלקים בינוניים
- 2 גביעי שמנת חמוצה
- 50 גרם גבינת רוקפור
- 1/3 כוס אגוזי מלך
- שמן זית
- חומץ בלסמי
- סילאן
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- עוטפים את הסלקים בנייר אלומיניום ואופים אותם כשעה, עד שהם מתרככים. מצננים לטמפרטורת החדר.
- חותכים את הסלקים לרבעים ושמים בקערה. מתבלים בשמן זית, חומץ בלסמי וסילאן לפי הטעם ומערבבים. מניחים לחצי שעה לספיגת טעמים.
- מסדרים את הסלקים בצלחת גדולה ושטוחה, ובעזרת כף שמים מפזרים ביניהם תלוליות של שמנת חמוצה. מפזרים מעל את גבינת הרוקפור והאגוזים.
גספצ'ו סלק עם קרם פרש
מרכיבים (10 מנות)
- 1 ק"ג סלק (רצוי שהסלקים יהיו כמה שיותר קטנים)
- קרוטונים מ-3 פרוסות לחם דגנים (מכינים אותם בקלי קלות: חותכים את הלחם לקוביות, מזלפים עליו שמן זית ואופים 10 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות)
- 2 עגבניות בינוניות
- 1 פלפל אדום
- מלח
- פלפל שחור
- 1/2 כפית כמון
להגשה
- 200 מ"ל קרם פרש או מסקרפונה או שמנת חמוצה
- שמן זית
- עלי בזיליקום
אופן ההכנה
- שמים בסיר את הסלקים (לא לקלף אותם). מכסים אותם במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות, עד שהם מתרככים. מקררים מעט, מקלפים וחותכים גס.
- בזמן שהסלקים מתבשלים קולים את הפלפל והעגבניות. הפלפל: מניחים ישירות על להבת הכיריים וקולים כ-5 דקות מכל צד (הקליפה תתפחם, וזה בסדר גמור). מצננים בתוך שקית סגורה. מוציאים מהשקית, מקלפים ונפטרים מהגרעינים. העגבניות: קולים קצרות מכל הצדדיים, עד שהן מעט נשרפות.
- טוחנים היטב את כל המרכיבים. מסננים ומתקנים תיבול.
- מוזגים את הגספצ'ו לכוסות או צלחות מרק. מוסיפים לכל מנה כף של קרם פרש, יוצקים מעט שמן זית ומקשטים בכמה עלי בזיליקום.
- רועי אגאי הוא שף מסעדת בית היין
שבקיבוץ מעברות