החרם על טורקיה החזיר את רודוס, היעד התיירותי המוביל של שנות השבעים, למפת התיירות העכשווית של הישראלים. יש הרבה סיבות לבחור ברודוס כיעד לחופשה מושלמת: היא משלבת היסטוריה, ארכיאולוגיה, ים נהדר, טבע מעניין, חיי לילה תוססים וכפרים מסורתיים. העיר העתיקה ברודוס הוכרזה כאתר מורשת עולמית, ולא בכדי. יופיה המסתורי מקבץ אליה תיירים מכל העולם. רובם נוהים אחרי ארכיטקטורה ימי-ביניימית המתובלת בחומות עתיקות, בסמטאות צרות, במבצר מרשים, בנמל משובץ יאכטות, ולקינוח - שפע של חנויות לשטויות שתיירים אוהבים: ספוגים שעלו ממצולות ים, תבלינים מהאזור, סבונים משמני זית ומפות רקומות. אבל יש עוד סיבה טובה, ולא פחות חשובה, לבקר באי הקסום הזה: האוכל. המטבח היווני מציע הרבה יותר מצזיקי-מוסקה-עלי גפן ממולאים. הנה כמה מהמסעדות המוצלחות שמצאנו ברודוס.
Alexis 4 seasons
המון מסעדות דגים פזורות בעיר העתיקה, כיאה למיקומן הסמוך לנמל. יש מסעדות שהלקוחות הקבועים מתקשרים אליהן מראש, מתעניינים מה הגיע היום מן הים - ואף משריינים לעצמם את הדג שבו הם חושקים לארוחת הערב. למרות פשטותן, המחירים במסעדות האלה דווקא די גבוהים. אחת ממסעדות הדגים הטובות ביותר בעיר העתיקה היא Alexis 4 seasons עטורת הפרסים, שפועלת כבר 53 שנה. זהו עסק משפחתי עם חזות צנועה למדי, אבל הדגים ופירות הים שלו טריים שבטריים והם מוצגים בוויטרינה בכניסה. נכנסים, בוחרים, והדג עובר להכנה. בעל המסעדה גאה בעובדה שאצלו הדגים אינם נשלחים אוטומטית לגריל, אלא יש שיטות הכנה נוספות: בישול ברוטב, טיגון בחמאה ושום, שילוב בריזוטו ופסטה ועוד. 60-40 יורו לארוחה לאדם. שימו לב: המחירים בתפריט מחושבים לפי קילו.,Alexix 4 seasons רח' ,aristotelous 33 טלפון: 2241070522
Turkish Coffee Shop
ברחובה הראשי של העיר העתיקה מצוי בית קפה ותיק מאוד, לא מושקע במראהו אבל מאוד אותנטי. הריהוט מעץ פשוט, על הקירות תלויות עשרות צלחות, ובמרכז התקרה מאוורר מסתובב בעצלתיים. בעל בית הקפה, שמשום מה מכונה "הטורקי" אף שהוא יווני לגמרי, מבשל פה קפה על גחלים. התאזרו בסבלנות: התהליך לוקח 10 דקות, אבל התוצאה - עם או בלי סוכר וחלב - מצוינת. לא נותר לכם אלא לקוות שהמקום יהיה פתוח כשתגיעו לשם. קשה לצפות מתי נופלת עייפות על בעל הבית, אז הוא סוגר את הדלתות ופשוט מנמנם על הכיסאות.
Turkish Coffee Shop, רח' סוקרטס ,76 העיר העתיקהMarinos
אם תמשיכו לשוטט ברחובות הפנימיים של העיר העתיקה, תגיעו גם לחנות היינות המרשימה שמציעה מבחר של אלפי יינות ומשקאות מכל העולם, חלקם נדירים ביותר. בעל הבית, תיאופילוס מרינוס, ישמח להעניק לכם הסברים מלומדים על יינות יווניים, שהשתפרו מאוד בשלושת העשורים האחרונים. למרינוס יש סיפור מעניין: במלחמת העולם השנייה הסתיר אביו המנוח ילדה יהודייה מהנאצים, וכך הציל את חייה. עברו השנים, והילדה היא כיום קשישה שמתגוררת בנתניה. לא מכבר, כשהאישה ביקרה באי, היא הגיעה במקרה גם לחנות ונתקלה בתמונתו של האב, התלויה בכניסה. היא זיהתה אותו מיד והמפגש עם בנו, כצפוי, היה מרגש עד דמעות.Marinos, רח' ,Ermou 23 טלפון: 2241077141
Panorama
ברוכים הבאים לטברנה עם הנוף הכי יפה ברודוס. מסעדת פנורמה נמצאת בצפון האי, סמוך לכנסייה המפורסמת ,Tsambika שהמקומיים מאמינים ביכולתה לחולל נסים לנשים עקרות. המסעדה צופה על הים עד קו האופק, כיסאותיה צבועים כחול, על שולחנותיה נפרשות מפות נייר כחולות, וכל כולה אומרת פשטות וחדוות אכילה. בכניסה יקדמו את פניכם תמנונים תלויים. אל תיבהלו. עדיף להסיט את המבט אל המנגל האימתני, שעליו צולים בשר, דגים ופירות ים. נוסף לבשרים ולדגים תמצאו פה עלי גפן נהדרים, דקים כאצבעות זאטוט וממולאים באורז עם בשר. הם מוגשים חמים ואסור להחמיץ אותם. יש פה גם במיה מצוינת, מוסקה, ממולאים, צזיקי מרענן וצלעות כבש טובות. השירות מהיר ויעיל, והמלצר המבוגר, ששיניו כבר ראו ימים טובים מאלה, משעשע במיוחד ואפילו מתהדר בחבר אשקלוני.Archangelos ,Panorama, טלפון 2244023153
Mavrikos
,Mavrikos בכניסה ללינדוס, טלפון 2244031232
מחירוס ועד סגאנקי: מילון למאזטית מדוברת
• סגאנקי: גבינת פטה אפויה בתנור, יחד עם עגבניות והרבה שמן זית.
• מקרונס: פסטה קצרה המוגשת עם בצל מטוגן מיובש ומעין גבינת קוטג' מלוחה ויבשה מחלב עיזים.
• מרק פצה: מרק מאיברים פנימיים של כבש, המתובל בהרבה פטרוזיליה.
• קפתדס: כדורי בשר מטוגנים.
• חירוס: השווארמה היוונית. לרוב עשויה מחזיר או מעוף.
• קלפטיקו: שוק כבש שחילצו ממנה את העצם, תיבלו בכמון ובאורגנו, מילאו בפלפלים ובגבינת פטה, עטפו בעלי גפן ואפו בתנור.
• טירופיטקיה: הגרסה היוונית לבורקס. ממלאים בעיקר בגבינות, אבל יש גם מילויי תרד, בשר או דגים.
• פסולדה: מרק חורפי של שעועית לבנה המבושלת עם עגבניות וגזר.
• מרק דגים: יחד עם הדגים מבשלים גם הרבה ירקות ומוסיפים ביצה ולימון.
• דלעת מטוגנת: פורסים לפרוסות דקות, מצפים בקמח וביצה, מטגנים ומקשטים בפטרוזיליה.
• בריהם: תבשיל ירקות הכולל: פלפלים, תפוחי אדמה, חצילים, בצל, גזר ועגבניות, המתבשלים יחדיו במעין גרסה יוונית לגיבץ.'
• תבלינים: אחד התבלינים השכיחים ביותר ברודוס הוא האורגנו, טרי או מיובש. על בשר שנצלה בגריל מפזרים בדרך כלל תימין מיובש. אבל המלך הבלתי מעורער הוא שמן הזית. היוונים כה מאוהבים בו, שלפעמים שאר האוכל נראה רק תירוץ שנועד להסוות את חיבתם העזה לתועפות שמן זית ירקרק, שטעמו עדין ומתון. הם יוצקים כמויות ממנו כמעט על כל מנה ומתמכרים לטבילת הלחם בשלוליות המענגות. למרות זאת, ובדרך מסתורית למדי, רוב היוונים אינם סובלים מעודף משקל.