באביב הראשון אחרי שנטלי אביטל-נדל עברה לקיבוץ שניר שבאצבע הגליל היא סבלה מאלרגיה במשך חצי שנה. בסופה, היא אומרת, "'נפתח לי חוש הריח". בעקבות זאת החלה לחקור את עולם הסבונים, למדה באמצעות אתרים שונים ברשת על הכימיה של הסבון וערכה ניסיונות במטבח הביתי. בהמשך למדה ארומתרפיה במכללת תל חי וקורס בקוסמטיקה טבעית בקמפוס ברושים באוניברסיטת תל אביב והייתה סבונאית במלון מצפה הימים. היא רוקחת סבונים טבעיים בבית מלאכה שהקימה סמוך למפל הבניאס - "נטלי – בית מלאכה לסבונים", ועורכת בו סדנאות להכנת סבונים טבעיים.
כן, ה–DIY הגיע גם לתחום הטיפוח, ובמקרה זה המניע הוא לא רק ההנאה מהיצירה והצורך בצמצום ההוצאה הכספית, אלא גם הרצון להימנע ממרכיבים נפוצים במוצרי הקוסמטיקה התעשייתיים, ובהם פרבנים (חומרים משמרים) או תוצרי נפט. כשרוקחים סבונים לבד, מסבירה אביטל–נדל, "נשמרות התכונות של השמנים והסבון מותאם לסוג העור ומתייחסים לייעוד של הסבון ולמרכיבים שלו. לדוגמה, סבון שמיועד לעור שמן ולאקנה מכיל חימר ירוק שסופח שומנים ומנקה לעומק, וכן שמן עץ התה, שבין היתר הינו אנטי–בקטריאלי ומייבש מעט". "כשאנו מכינים את המוצר שלנו אנחנו יודעים בדיוק מה יש בו, אנחנו בוחרים את המרכיבים שאנחנו צריכים ואוהבים", מוסיפה טלי כהנא-שפיגל, שהחלה גם כן ליצור מוצרי טיפוח כתחביב. כהנא-שפיגל גילתה את הרפואה הטבעית, רפואת הצמחים ואת הטיפוח הטבעי במהלך טיול בברזיל. אחרי שסיימה לימודי תואר ראשון במדעי הצמח באוניברסיטה העברית, רכשה מזקקת שמנים אתריים. במשך מספר שנים עשתה ניסיונות בבית ולמדה טכניקות ייצור שונות. היום היא בעלת "טיפתא", בית לרוקחות טבעית ומוצרי טיפוח אורגניים. "מוצר טבעי", היא מסבירה, "הוא כזה שבתהליך הכנתו ובמוצר המוגמר קיימים רכיבים טבעיים בלבד. הוא לא מכיל צבעים וריחות סינתטיים, חומרים משמרים ומייצבים סינתטיים שמצויים בשפע ברוב מוצרי הטיפוח היום".תחום נוסף שאפשר להתנסות בו בעשייה עצמית הוא תחום הבישום. כשרוקחים בושם לבד, מסביר ארז רוזן מ–Zielinski & Rozen, בית מרקחת לרקיחת בשמים אישיים הנמצא בשוק הפשפשים ביפו, אפשר לייצר חותמת ריח אישית שמורכבת רק מהריחות שאנו אוהבים. "ריח מספר עלינו סיפור, כמו הבגדים שאנו לובשים או התכשיטים שאנו עונדים, וחשוב שהוא יתאים לסגנון החיים שלנו", הוא אומר.
"כשמכינים בושם כדאי להתחשב בעמידות הריח של המרכיבים השונים. "כשאנו משתמשים בבושם נריח בתחילה את התווים העליונים (בדרך כלל ריחות של פירות הדר כמו לימון, אשכולית ועוד), שגם מתפוגגים ראשונים", מסביר רוזן, "אחר כך את תווי האמצע, שהם לב הבושם (לבנדר, יסמין, ורד ועוד), ובסוף יישאר הניחוח של התווים התחתונים, שנותנים לבושם את העומק (וניל, וטיבר, סנדלווד וכד') והם עמידים במשך שעות".
לצורך הכנת מוצרי טיפוח טבעיים יש להצטייד בשמני בסיס, בשמנים אתריים ובסודה קאוסטית. זו זמינה בחנויות וברשתות לחומרי בניין גם באריזות של קילוגרם אחד, המספיקות לייצור ביתי. לסבון אפשר להוסיף צמחי מרפא שונים כמו זית, פטל, הדס, דפנה, גרניום וסוּמק, אומרת אביטל–נדל. "אני מקפידה להשתמש בחומרי גלם מקומיים ומגדלת בגינה הביתית גם צמחים אחרים שמוצאים את דרכם אל תוך הסבון, כמו אתרוגים, ליפה וסמבוק שחור", היא מסבירה.
הציוד הנדרש אינו שונה בהרבה מזה שקיים במטבח של חובבי בישול: בלנדר מוט, תבניות שונות (עדיף גמישות מעט), משקל דיגיטלי ברמת דיוק של 1 גרם, מדחום לבישול ומטחנת תבלינים או קפה אם מייבשים לבד צמחים.
בושם-שמן של ארז רוזן
בושם קיצי
* כ-50 גרם
חומרים:
- 35 גר' אלכוהול
- 5 גר' שמן אשכולית
- 3 גר' שמן לימון
- 2 גר' שמן רוזמרין
- 5 גר' מים
אופן ההכנה:
מערבבים את השמנים והאלכוהול, ממתינים יומיים ומוסיפים את המים. אפשר להוסיף טיפה אחת של שמן וניל או פצ'ולי.
בושם קיצי רומנטי לשעות הערב
* כ-50 גרם
חומרים:
- 35 גר' אלכוהול
- 2 גר' שמן תפוז או שמן ברגמונט
- 5 גר' שמן יסמין
- 2 גר' שמן ורד
- 1 גר' שמן וניל או שמן פצ'ולי
- 5 גר' מים
אופן ההכנה:
מערבבים את השמנים והאלכוהול, ממתינים יומיים ומוסיפים את המים.
שפתון מנצח של טלי כהנא-שפיגל
* כ-50 גרם
* אפשר להכין כמות גדולה יותר, לחלק לצנצנות ואז להוסיף שמנים אתריים שונים לכל צנצנת.
חומרים – יש לשקול במשקל (עדיף דיגיטלי):
- 3 גר' שעוות דבורים אורגנית
- 35 גר' חמאת שיאה אורגנית
- 15 גר' שמן קלנדולה אורגני
- 15 טיפות שמן אתרי אורגני - אפשר לערבב גם מספר שמנים (מומלץ: נענע, לבנדר, גרניום)
אופן ההכנה:
מרתיחים מים בסיר קטן ובו סיר אחר או כוס עמידה בחום (באן מארי).
ממיסים בסיר הפנימי את השעווה וממתינים להמסה מלאה עד שהצבע צלול ושקוף.
מוסיפים את חמאת השיאה ושוב ממתינים להמסה מלאה.
מוסיפים שמן קלנדולה וממתינים להמסה מלאה.
מסירים מהאש, מוסיפים שמן אתרי ומערבבים בכף (עדיף מעץ ובכל מקרה לא מאלומיניום).
מאחסנים בצנצנת זכוכית.
קרם שפתיים של נטלי אביטל-נדל
* כ-120 גרם
חומרים:
- 30 גר' שעוות דבורים
- 20 גר' חמאת קקאו / שיאה / קוקוס
- 50 מ"ל שמן שקדים / זרעי ענבים / שומשום
- 50 טיפות שמן אתרי לבנדר / לימון
- ויטמין E (משמש כחומר משמר טבעי ותורם לאלסטיות העור)
אופן ההכנה:
מרתיחים מים בסיר קטן ובו סיר אחר (באן מארי).
מחממים בסיר הפנימי את שעוות הדבורים, החמאה והשמן עד להמסה מלאה.
מסירים מהאש ומוסיפים שמן אתרי וויטמין E תוך כדי ערבוב.
יוצקים לצנצנת, עדיף מזכוכית או מפלסטיק PET, ממתינים להתמצקות התערובת וסוגרים עם מכסה.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
עוד במגזין GOstyle:
- מילה של ביוטינסטה: הכל על קניות טיפוח ברשת