הקליפ החדש והמדובר שמסמן את הקאמבק של הזמרת הבריטית לילי אלן נפתח בסיטואציה שנויה במחלוקת. אלן, שפרשה מעולם המוזיקה לפני ארבע שנים על מנת להעמיד בית כשר וצאצאים בריטיים, שכובה בקליפ על מיטת הניתוחים, שעה שצוות מרהיב של מנתחים שואב שומן מבטנה הדשנה. הגבר שמשחק את מנהלה של הזמרת בקליפ, מסתכל עליה בזעזוע ומנסה להבין איך מישהו אפשר לעצמו להגיע למידה כזאת. "ילדתי שני ילדים", מסננת אלן באומללות ובושה הניכרות מבעד לריסיה הגדושים – והרי לכם סאטירה מופלאה לאחד הדיונים הערים של השנים האחרונות – המראה של נשים מפורסמות במהלך ההיריון ומיד לאחר הלידה. מדובר בדיון מוכר, שמייצר תגובות קיצוניות לשני כיוונים: כמיהה עזה להיראות כמוהן, כשהן יוצאות מבית החולים נטולות סממנים כלשהם לכל אשר אירע במהלך תשעת החודשים האחרונים, או לחילופין - פליאה מהולה בשמחה לאיד, כשהן נתפסות ברפיסתן בעדשת מצלמות הפפראצי.
רשת CNN תבעה השבוע באתר האינטרנט שלה מושג חדש ורשמי לתופעה המצביעה על הסלמה באובססיה ההיריונית – תכירו את ה-Pregorexia, היריונורקסיה, אם תרצו בעברית. המונח, המשלב בין המילים היריון ואנורקסיה, מתאר נשים שסובלות מאובססיה לגבי המשקל שלהן, התזונה שלהן והפעילות הגופנית שהן עושות במהלך ההיריון - הכול במטרה לשמור על הגזרה שלהן כבר במהלך ההיריון, על מנת למזער את "נזקי" הלידה עד כמה שניתן. הנשים הללו לא אוכלות בשביל שניים - ואפילו לא בשביל אחת.
עוד בערוץ האופנה
- הציץ שמציץ: המחשופים החדשים של הכוכבות
- אסתי גינזבורג: "הדבר האחרון שאפשר להגיד עליי זה שאני ריקנית, טיפשה ולאטמה"
- H&M מודים: "הדוגמניות שלנו רזות מדי"
בכתבה שפורסמה במדור ההורות באתר האינטרנט של רשת החדשות, מתוארות ההיריונורקסיות כנשים שמוכנות לעשות הכול כדי לא לאבד את גזרתן הטרום היריונית, גם במחיר של נזק לעובר. אחת המרואיינות בכתבה מספרת כי הוסיפה למשקלה במהלך ההיריון רק תשעה קילוגרמים, וכי במהלך חודשי החיים הראשונים של בתה, סבלה התינוקת מפרכוסים והתקפים שהרופא איבחן כקשורים לתזונה הלקויה שלה במהלך ההיריון.
עוד מובהר בכתבה, כי לא מדובר במושג שמופיע בספרות המקצועית, בשלב זה, אלא במטבע לשון שלקוחה מהדיון הציבורי של השנים האחרונות סביב הרגלי האכילה של נשים במהלך תקופת ההיריון. התופעה שהמושג מתאר כוללת פעילות גופנית מוגברת, התנזרות ממאכלים מסוימים וכן אכילה כפייתית והיטהרות (מילה מכובסת להקאה יזומה). אין עדיין נתונים סטטיסטיים על התופעה, אך בכתבה כן מצוין כי במחקרים שערך המרכז לחקר האכילה בדנוור, קולורדו, נמצא כי כ-30 אחוזים מהנשים האמריקאיות לא מעלות מספיק קילוגרמים במהלך ההיריון שלהן.
הכתבה אומנם מדגישה שנשים שנמצאות בסיכון גבוה להיריונורקסיה הן כאלו שגילו נטייה או אובחנו כלוקות בהפרעות אכילה עוד לפני הכניסה להיריון, ובהן בעיקר אלו שהדימוי העצמי שלהן לקוי, אולם במקביל היא מציגה בהרחבה את תרומתו הרבה של העיסוק התקשורתי בהיריונותיהן של הכוכבות לקידום תופעת ההיריונורקסיה בקרב נשים מן השורה. זה קורה גם בישראל, כשמידת הג'ינס שלבשה גל גדות ביציאה מבית החולים לאחר הלידה, או ההיריון הכמעט סמוי של יונית לוי, או הכחישות ההריונית של רותם סלע, זוכים לכותרות על גבי כותרות בתקשורת. אבל כמובן שמעבר לים זה קורה בעוצמה רבה יותר - מהעיסוק בבטן הלא תופחת של קייט מידלטון, שהגיע עד לכדי שאלות כמו האם מדובר בהריון מזויף או שמא הנסיכה לוקה באנורקסיה, ועד הדיון ביולדת קים קרדשיאן, שהיה אפוף שמועות לגבי האופן שבו חזרה במהירות כה מסחררת ממידת היריון עצומה למידה חדשה וחטובה.