תחום האופנה בישראל זכה בשנים האחרונות לזריקת עידוד עם ייסודם של שבועות אופנה מקומיים, אך בה בעת ספג לא מעט מכות כלכליות שגרמו להידלדלות בשורות המעצבים. כבכל שנה, עם חג השבועות יצאנו ללקט קולקציות ביכורים ולהכיר את השמות החדשים ששמו להם למשימה לעורר ולעניין את התעשייה המקומית.
לאחר שבשנים קודמות ערכנו היכרות עם המותג First Kiss, עם מעצב שמלות הכלה טל כחלון, עם המעצבת הצעירה רחל כהן למותג Common Raven ומעצב בגדי הגברים שמעון צרפתי – הפעם לכדו את עינינו ארבעה מותגים חדשים ומעניינים, שלכולם חזון אישי, אסתטיקה חדשה, שפה מקורית ועבודה ברמה גבוהה. למרבה הצער, השנה בולטים בהעדרם מעצבי בגדי גברים – תחום שראה פריחה בשנה שעברה עם מותגים מצוינים כמו חביבה שטראסה ואדם גפן.זיוה אפשטיין ודיאנה ברויטמן לנולה
רזומה: כבר 30 שנה שזיוה אפשטיין, בת 60, אורגת להנאתה על נול ויוצרת פריטי נוי וטקסטיל, כמו וילונות ומפות. היכרות שנערכה לפני שנה וחצי בינה לבין דיאנה ברויטמן, מהנדסת טקסטיל בת 36, הולידה את המותג נולה (כלומר – הנול שלה). בימים אלו הן משיקות קולקציית ביכורים, אשר כוללת פריטי לבוש לנשים הנארגים בנול הביתי של אפשטיין עם עזרה מצד שתי אורגות דרוזיות. ברויטמן, מצדה, אחראית על העיצוב ועל חיבור האריגים לכדי פריטי לבוש.
סגנון: שילוב בין עבודת יד בעלת גוון אתני לגזרות גיאומטריות בסגנון היי-טק. האריגה הייחודית של אפשטיין, בשילוב הברק של חוטי אצטט, יוצרים פריט שמצד אחד נראה עתידני ומצד שני נראה כאילו הגיע אלינו מתרבויות עתיקות. הסגנון המקורי הוא תוצר של יריעות האריג, הנוצרות במיוחד לטובת הבגד. כלומר, בניגוד למעצבי אופנה שרוכשים גליל בד וממנו חותכים את הגזרה, בנולה הגזרה נבנית כבר בתהליכי החשיבה המקדימה והאריגה.
מה בקולקציה: כשבעה דגמים עליונים, המגיעים בארבעה צבעים: אדום, זהב, אפור-כסף ושחור. אהבנו במיוחד את שמלת הקולר השחורה, שבצידיה נופלים חוטים היוצרים חיתוך גוף מעניין. עוד אהבנו את עליונית הזהב הפתוחה, שאפשר ללבוש מעל לשמלת ערב.
מודל לחיקוי: "בכל הצניעות, אנחנו מאמינות שהבאנו שפה חדשה לעולם האריגה", אומרת אפשטיין.
מוזה: "החומרים", הן אומרות יחד. "אנחנו לא מגיעות מתחום האופנה, והחומר הוא מה שמוביל אותנו בעבודה על הקולקציה". אפשטיין מוסיפה כמקור השפעה גם את העיצוב היפני ובעיקר את האריגה של בדי הקימונו, שמשלבת בין בדים מסורתיים וטכנולוגיה חדשה.
חומרים: חוטי אצטט סינתטיים. בימים אלו הן עובדות גם על פריטים הארוגים מחוטי משי הודיים.
הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: שתיהן מספרות כי לקח להן זמן להבין איך לחלק ביניהן את העבודה ולשלב כוחות.
למה אהבנו: כבר תקופה ארוכה ששוק בגדי הנשים המקומי צמא למעצבים מפתיעים. ההתרגשות שלנו מהמותג נובעת מהטקסטיל של אפשטיין את ברויטמן, שמבדיל אותן משאר השוק הישראלי. זוהי בהחלט הוכחה לכך שמעצבי האופנה צריכים לשים יותר דגש על טקסטיל ולא להתמקד רק בבניית קונספט או בפיתוח גזרות.
להשיג: בחנות קום איל פו, בית בנמל, נמל תל אביב; ובטל' 03-9333316 (זיוה), 054-9246800 (דיאנה).
מחירים: 3,000-1,000 שקל.
נעליים: רותם גור ל-VAS
רזומה:
רותם גור, 29, בוגרת מחלקת האופנה והצורפות בבצלאל. עם תום הלימודים עבדה בבית המלאכה ליצור נעליים של אבי נובוס, שם למדה מקרוב את רזי המקצוע, ובתום ההתמחות החלה לעצב את הליין שלה. כמה חודשים אחר כך, נצפו הדגמים שלה בשבוע האופנה גינדי תל אביב, בתצוגה של מותג הבגדים העולה סאמפל. והשאר היסטריה.סגנון: נותן כבוד למסורת ולהיסטוריה בעזרת אלמנטים השאובים ממאות קודמות, בתוספת טוויסט מודרני. העיצוב נקי תוך הקפדה לחתוך את הגפה בחתיכה אחת, ללא תפרים או תוספות מיותרות.
מה בקולקציה: שישה דגמים במידות 41-36. אומנם מדובר בקולקציית קיץ, אך מכיוון שהנעליים לא חושפות את אצבעות הרגליים, הן מתאימות לכל עונות השנה.
מודל חיקוי: "אנשים מתמידים, שלא מתייאשים ולא מוותרים. אבי נובוס הוא אחד כזה. הוא האב הרוחני שלי. הוא לימד אותי לחקור את החומר, לבוא עם ידע, לא לוותר ולנסות עד שמצליחים. אני מאמינה בריצה למרחקים ולכן פועלת לאט ובטוח, למרות שהמחיר יקר".
מוזה: "החומרים הם המוזה הכי טובה שלי. כל חומר נותן אופציית עיצוב אחרת והאפשרויות צומחות מתוך החומר עצמו".
חומרים: הכול עשוי עור, לרבות הרפידות הפנימיות והבטנות. הנעליים מיוצרות בעבודת יד בבית מלאכה קטן בתל אביב, בו היא עובדת בשיתוף עם אנשי המקצוע. גור מנסה בעצמה כל דגם שיוצא למשך חודש, על מנת לבדוק כל פרט בנעל ואת אופן השחיקה.
הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "כשאני מפנטזת על משהו ומגלה שאני לא יכולה לעשותו מבחינה טכנית, זו אכזבה מטורפת. לפעמים יודעים שזה לא עובד כבר משלב הסקיצה, אבל יש פעמים שהדגם כבר מוכן ורק אז פתאום מגלים שהנעל לא יושבת טוב על הרגל. ההנאה הכי גדולה שלי היא לקום כל יום בבוקר ולשתות קפה שחור עם הפועלים. מדובר בגברים מבוגרים ומקסימים, מלאי הומור, חיים, מסורת ושמחת חיים. כל אחד מהם הוא נצר למשפחה שעסקה בתחום הנעליים במשך דורות. הם מאוד מרגשים אותי".
למה אהבנו: הנעליים של גור כבשו את לבנו מהרגע הראשון שראינו אותן, בתצוגה של סאמפל. היא מצליחה לשלב בין שני אלמנטים מנוגדים: מראה תקופתי ומראה אולטרה מודרני, וליצור נעליים מסוגננות ונחשקות.
להשיג: בחנויות סאמפל, מרכז שוסטר רמת אביב ג'; צ'וצ'ה, שינקין 43; בלוק 190, דיזנגוף190; ובשואורום של אליהו מדר, שדרות רוטשילד 1 – תל אביב.
מחירים: 1,500-1,200 שקל.
תיקים: Complet בעיצובה של סיון מושקוביץ ובשיתוף ליאונורה פורר
רזומה:
סיון מושקוביץ, 29, היא בוגרת המחלקה לאופנה בשנקר, וליאונורה פורר, 25, בעלת תואר ראשון בתקשורת מהמרכז הבינתחומי. מושקוביץ הקימה את Complet בקיץ האחרון לאחר ששבה משהות בת שנה בניו יורק, שם עבדה אצל המעצב הישראלי יגאל עזרואל. לפני מספר חודשים פגשה את פורר (בתו של אספן האמנות הנודע רוני פורר) ויחד עבדו על הפיתוח העסקי של המותג, כאשר פורר אחראית על השיווק והפרסום ומושקוביץ על העיצוב ופיתוח החומרים.סגנון: אורבני מחוספס. התיקים של מושקוביץ מורכבים מהדפסי רשת, הדפסי משי והדפסים דיגיטליים אותם היא מעצבת, מייצרת ואחר כך משלבת בתיקי עור.
מה בקולקציה: כעשרה דגמים של תיקים, רובם לנשים אך חלקם גם יוניסקס. מבין הדגמים בלטו תיקי הקלאץ' המלבניים, אשר צידם העליון מתקפל פנימה ויוצר מראה של "אוזניים" החושפות הדפס. המוטיב הזה חוזר בדגמים נוספים, כמו תיק M&M מעוגל.
מודל לחיקוי: "האמנית המנוחה פרנצ'סקה וודמן, שפעלה בשנות ה-70", מספרת מושקוביץ על האמנית האמריקאית שבגיל 22 קפצה אל מותה. לדברי המעצבת, עבודותיה של וודמן, שנהגה לצלם את עצמה בחללים ריקים ובמבנים מתכלים, משמשים השראה להדפסים שהיא יוצרת, המזכירים קירות מתקלפים, חלודה ומפות קרועות.
מוזה: הזמרת האמריקנית פטי סמית'. "כשהאמנות היתה ערך עליון ולא דבר זול וזמין כפי שהיא היום".
חומרים: עורות נאפה איכותיים ושילובי בדים עליהם מדפיסה מושקוביץ דימויים שהיא יוצרת במחשב.
הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "ההנאה הכי גדולה היא לראות שאנשים מוציאים את מיטב כספם על מוצר שלך, במיוחד כשאין היום לאנשים הרבה כסף". בגזרת הקשיים, מונה מושקוביץ את מכירת התיקים שמשלבים בד ועור: "לא מבינים כאן מדוע צריך לשלם על בד מודפס כסף. לך תסביר להם במה כרוך ייצור של הדפס והדפסתו על חומר".
למה אהבנו: התיקים של מושקוביץ מצליחים להציע שפה אישית וייחודית, שמתבטאת מיצירת החומר ועד לשלבי העיצוב הסופיים. התיקים נוחים לנשיאה, בעלי חלוקה נכונה ומכניסים לשוק התיקים הרווי של ישראל משב רוח רענן.
להשיג: בחנויות קום איל פו, בית בנמל, קניון רמת אביב – תל אביב; בחנויות מאיה נגרי; בבוטיק בנקר, דיזנגוף 210, תל אביב; ובתמה, הגנים 7, קריית שאול.
מחירים: 1,400-650 שקל.
תכשיטים: קרן ריסליק ל-eclectiker
רזומה:
קרן ריסליק, 29, היא בוגרת החוג לאופנה במכללת 6b, שהתמחתה בסלון הכלות של מלי זנזורי. במהלך חופשת הלידה שלה, עלה לה רעיון מקורי: לפרק תיקים של בעלה ושלה וליצור מהם תכשיטים. את הספתח למכירת התכשיטים עשתה ביום הראשון לאחר חופשת הלידה, כשבדרך לפעוטון של בנה עצרה אותה אישה ברחוב וביקשה לרכוש את התכשיט שלבשה.סגנון: שרשראות, צמידים וחגורות בסגנון רוקיסטי המתובל נגיעות אתניות. את ההשראה שואבת ריסליק מהרחוב ומחברות אופנה בעלות שפה זהה לשלה, כמו זאדיג אנד וולטייר.
מה בקולקציה: שני קווים: הראשון הוא יוניסקס מחוספס ובו שרשראות בשילוב באבנים ושרשראות גורמט בכסף או בצבע שחור. הקו השני נשי יותר, וכולל צמידי עור מלופפים המשולבים באבנים ותיפורים ידניים לצד שרשראות עם נגיעות ניאון.
מודל חיקוי: "אמא שלי. בזכותה יש לי כוחות ליצור ולהאמין בעצמי".
מוזה: "קייט מוס. אני אומנם לא חושבת עליה כשאני מעצבת, אבל הייתי שמחה שהיא תענוד את התכשיטים שלי".
חומרים: עורות ועורות לא מעובדים בחיתוך ידני, כמו גם אבני חן, נוצות, פליז, שרשראות מצופות כסף ומשי צבוע שפרום ביד ומשתלב בתוך התכשיטים.
הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "הקשיים הם ללא ספק החומרים. קשה לי להשיג בדיוק את החומרים שאני מחפשת ובדרך כלל המחיר שלהם גבוה מהמצופה. בנוסף, יש גם קושי לחדור לשוק המקומי ויש גם עניין של העתקות, אבל אני תמיד ממשיכה הלאה וחושבת על הצעד הבא. ההנאות הן ללכת ברחוב ופתאום לראות מישהי שעונדת תכשיט שלי. זה מרגש אותי מאוד".
למה אהבנו: התכשיטים רעננים ומשלבים אלמנטים מעולם הרוק והתרבויות האתניות. השילובים בין הגורמטים לחומרים האחרים יוצרים תכשיטים מחוספסים ומקוריים, מבלי לעבור את גבול ה"מעוצב מדי".
להשיג: בחנות קום איל פו, בית בנמל, נמל תל אביב; צ'וצ'ה, שינקין 43, תל אביב.
מחירים: 700-250 שקל.