במהלך שנות ה-90 נחשבה הדוגמנית מעיין קרת למוזה של מעצב האופנה איב סאן לורן, והיתה לדוגמנית אדומת השיער עם החיוך הכי ויטאלי על המסלולים בפריז ובמילאנו. פניה המנומשים הציצו משערי מגזינים חשובים, כמו ווג או מארי קלייר, וממודעות קמפיינים לחברות אופנה וקוסמטיקה כבנטון, לקוסט ולוריאל פריז, עם אותו יופי מרוחק ובתולי שהסתיר הפרעות אכילה קשות מהן סבלה תקופה ממושכת.

בשנת 2003 ראה אור ספרה "הנשים היפות" (הוצאת ידיעות אחרונות), בו אוגדו 14 מונולוגים של שחקניות, רקדניות ודוגמניות מישראל ומחו"ל, שגוללו את סיפורי הפרעות האכילה מהן סבלו. באותו ספר, חשפה קרת גם את סיפור האנורקסיה האישי שלה.

עוד דוגמניות מבשלות

עשר שנים מאז, המחלה והעיסוק האובססיבי באוכל כבר מאחוריה. "אני מוכרחה לומר בלב שלם, שאין לי יותר דבר וחצי דבר עם אוכל", היא מודה. "אני לא מתעסקת בדיאטות ולא חושבת באופן אובססיבי על אוכל. היה, עבר, היום נאדה. מצד שני, מכיוון שאני מתעסקת בנושא ומעבירה הרצאות לבני נוער בבתי ספר, אוכל מעסיק אותי באופן יומיומי. מעניינת אותי האינטימיות שבין אדם לצלחת שלו, ומה אנשים בוחרים לאכול".

  (צילום: ענבל מרמרי)

לדבריה, הרגלי האכילה שלה השתנו מאז החלה לדגמן בגיל 15 ונכנסה לתעשייה שמעודדת רזון קיצוני בקרב דוגמניות. "אני מאמינה שכל מי שבתעשיית האופנה הוא קורבן אופנה ושטוף מוח בנושא הגוף", היא אומרת. "היום אני יודעת שלא רק מעצבים וגברים ניתבו את זה. מודל הרזון נוצר מהרבה סיבות, שאינן קשורות להומוסקסואלים כפי שמנסים לטעון. קראתי מחקר שנעשה בארצות הברית, שטוען שמאחר שביטוח הבריאות בארצות הברית הוא פרטי, אם אתה במשקל עודף מהמשקל ה'בריא' של הפוליסה - תיאלץ לשלם פוליסה גבוהה יותר, ובמקביל יצאו המון מחקרים שהוכיחו ששמן זה לא בריא ורק רזה זה בריא - שני מקרים שעודדו את שלטון הרזון. מצד שני, יש מחקרים שמראים שזה דווקא בריא להיות שמן. כמובן לא אוביס, אבל עם רקמות שומן בריאות על הגוף".

אז לדברייך דימויי היופי והגוף נוצרים גם משיקולים כלכליים?

"בוודאי. על זה גם מבוססת כל תעשיית הקוסמטיקה. הרי דימוי היופי הוא לרוב רחוק מהמציאות שלנו, ואנשים רבים ירכשו כל מה שניתן כדי להיות חלק ממנו".

מה דעתך על חוק ה-BMI החדש?

"זה חוק לא ישים ויהיה קשה לאכוף אותו. הבעיה היא לא דוגמניות נורא רזות, אלא שיש רק כאלה. כל התעשייה חייבת להוסיף מנעד של דימויי גוף ולצלם יותר נשים 'מלאות' כמו בר רפאלי או נעה תשבי. אבל כמה דוגמניות כמו ריי שגב כבר יש?".

בכניסה לביתה ברחוב הירקון בתל אביב, כשרחש הגלים חודר בשקט אל הבית מהחלון במטבח, ריח הפול המבושל מציף את הדירה. כשאני תוהה אם מדובר בטרנד הטבעוני ששוטף את תל אביב, היא מנידה ראשה לשלילה, אך מציינת כי חשובה לה ההקפדה על מוצרי המזון שהיא מכניסה הביתה. את המתכון קיבלה מאחותה הצעירה שמתגוררת בכליל שבגליל. "אני משתדלת לבשל אוכל עונתי, ופול ירוק זה ירק שגדל בדיוק העונה", מסבירה קרת. "למדתי להכין את המנה הזאת מאחותי. היא מלמדת אותי תבשילים רבים. אני אוכלת אצלה ואז לוקחת את המתכון".

"הבעיה היא לא דוגמניות נורא רזות, אלא שיש רק כאלה" (צילום: ענבל מרמרי)
"הבעיה היא לא דוגמניות נורא רזות, אלא שיש רק כאלה" (צילום: ענבל מרמרי)

את מבשלת באופן קבוע?

"אני מבשלת מדי יום בשבילי ועבור שני הבנים שלי, בני 12, וחמש וחצי. כשהם ישובו היום מבית הספר אני אבשל קציצות. אני מחזיקה בבית תמיד לחם, חלב סויה, ביצים, משהו לשים לילדים בסנדביץ' - נקניק, גבינה, ממרח עגבניות, בזיליקום. כמובן שתמיד יש גם ירקות ופירות, ואפילו חטיפים וממתקים. אני מאפשרת לילד ממתק פעם אחת ביום, לפעמים פעמיים".

את חושבת שחשוב שאישה תדע לבשל?

"חשוב שכל אדם ידע לבשל, לא רק נשים. לא חייבים לבשל גורמה, כן? שכל אחד ייעשה מה שהוא יכול. זה שלב חשוב בהתפתחות של העצמאות, כמו ללמוד לעשות כביסה".

בימים אלו פועלת קרת בשלל תחומים: היא מרצה על תזונה ודימוי עצמי בפני נערות צעירות, כותבת בלוג אישי ומאמרים בעיתונים, ומנהלת עסקית של מעצבת האביזרים לרה רוסנובסקי. בין לבין היא ממשיכה לדגמן, והעונה עשתה קטלוג למעצבת טל בק.

כשאני שואל על מה היא תעדיף לבזבז כסף, על בגדים או על אוכל, היא חושבת פרקטי. "זאת שאלה מכשילה", היא מודה, "אבל אני כמעט לא רוכשת בגדים. יש לי הרבה בגדים שקיבלתי בעבר ממעצבים שעבדתי איתם כמו מארק ג'ייקובס ומרטין מרג'יאלה, בייסיק טוב מזארה ופריטים של תמר פרימק, שהיא גם חברה טובה. לרוב אני משקיעה בווינטג' טוב מחו"ל. אז לשאלתך, התשובה היא אוכל. ובשורה התחתונה - אוכל הרבה יותר חשוב. כי אי אפשר בלי אוכל".

תבשיל פול ירוק ותפוחי אדמה של מעין קרת (צילום: ענבל מרמרי)
תבשיל פול ירוק ותפוחי אדמה של מעין קרת (צילום: ענבל מרמרי)

המתכון של מעין קרת

תבשיל פול ירוק ותפוחי אדמה, לצד קרפצ'יו סלק וטחינה

המצרכים

4 כפות שמן זית

1 בצל

חצי קילו פול ירוק טרי

1 תפוח אדמה גדול חתוך לקוביות קטנות

חופן שמיר

מלח

פלפל

1 סלק

פלפל חריף ירוק

טחינה גולמית

שן שום

רסק עגבניות מעגבניה אחת

אופן ההכנה

מטגנים בצל יבש עד להשחמה. מוציאים את הפול מתוך התרמילים ומוסיפים לסיר יחד עם קוביות תפוח האדמה. מוסיפים שמיר, מלח ופלפל, ומכסים במים, עד להתרככותם של תפואי האדמה (במשך 15 דקות לערך). ניתן להוסיף חצי לימון סחוט.

לקרפצ'יו סלק: לחתוך את הסלק לפרוסות דקות, לפזר מעט מלח גס וחתיכות קטנות של פלפל חריף, על פי הטעם

את הטחינה להכין על פי הוראות היצרן, ולהוסיף שן שום כתושה ומעט מלח. מעל יש להניח רסק עגבניות טרי מעגבניה אחת.