>> צפו בכל התוכניות של ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT
בסוף החודש תתקיים במתחם התחנה בתל אביב, תצוגת אופנה חגיגית בהשתתפותן של שבע נשים מובילות דעה מתחומי הפוליטיקה והתקשורת הישראלית, ביניהן יו"ר מפלגת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, העיתונאיות גל גבאי ונסלי ברדה, מגישת הטלוויזיה דפנה לוסטיג ופעילת הפמיניזם המזרחי אורטל בן דיין (שגם הצטלמה לתמונות הדגמים שבכתבה). לילך צור בן משה מעמותת "הופכות את היוצרות", שיזמה את האירוע, מספרת כי נעשתה פנייה לנשים רבות מתחומי הבידור והאופנה הישראלית, אך כולן סירבו בנימוס. אולי כי מעטות הידועניות שיסכימו לעלות על המסלול בבגד שעוצב על ידי זונה בשיקום.
"הופכות את היוצרות" היא עמותה חדשה, שהוקמה באוקטובר האחרון על ידי לילך צור בן משה, עיתונאית ועורכת, ואיריס שטרן לוי, רכזת מתנדבות ממרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית תל אביב. השתיים מכירות מזה 20 שנה דרך עבודתן במרכז הסיוע. מטרת העמותה היא להוציא נשים וטרנסג'נדר ממעגל הזנות באמצעות פיתוח מיומנויות למידה של עיצוב אופנה. "אופנה היא נקודת מוצא אופטימית", מסבירה צור בן משה את הרעיון שעומד מאחורי הפרויקט. "היא מתחברת ישירות לדימוי גוף, לעיצוב פרקטי ושימושי, ולהישגיות מהירה. יצירה של בגד היא תהליך קצר וניתן לראות את התוצאה באופן מהיר. באופנה יש גם היבט אמנותי וכלי לביטוי אישי. זאת הפעם הראשונה שאותה אישה יכולה לדבר על העדפה ועל בחירה - בין אם זה צבע של בד או סוג של בד - דברים שנראים לך אולי מובנים מאליהם, אבל חסרים מאוד אצל זונה שחיה שנים רבות תחת דיכוי מתמשך".
בימים אלו נמצא בעיצומו הקורס השלישי, המתקיים בבית הספר שנקר בהנחייתה של מעצבת האופנה חיה ניר. קדמו לו שני קורסים שהתקיימו בסטודיו של בית הספר לעיצוב 6B במרכז תל אביב, עוד בטרם הוקמה העמותה, בהנחייתו של מעצב האופנה עידו רקנטי. "היתה תחושה שבניגוד לסטודנטיות אחרות לאופנה, הן עוברות תהליך אישי מורכב", אומר רקנטי. "לי כמנחה הקורס היה חשוב לדבר אליהן בגובה העיניים, שלא ירגישו שאני חלילה מנסה להתנשא עליהן, אלא שכולנו שווים בין שווים. אני גם גבר, אז לך תדע איך הן ראו אותי בעיניים שלהן". רקנטי מספר כי במסגרת תריסר המפגשים של הקורס, נחשפו הבנות לתהליך העבודה שעובר מעצב, משלב ההשראה וגיבוש הרעיון ועד לעיצוב הסופי. "לכל אחת היתה הראייה שלה", הוא מוסיף. "השיחות על הבגדים היו ברמה של יפה ולא יפה, או מה נשי בעיניהן ומה פחות".
לדעתך, יש לנשים האלה סיכוי להפוך למעצבות אופנה?
"אני לא יודע אם הן יהפכו למעצבות אופנה, אבל היום הן יכולות לבנות רעיון ולעצב בגד. אין דבר יותר מחזק מלעשות בגד במו ידייך ושמישהו גם רוכש אותו בסוף. הן מגלות שעדיף למכור בגדים מאשר את הגוף".
הפרויקט שיוצג לקהל הרחב בתצוגת האופנה הוא פרי יצירתן של שבע נשים מהקורס השני, אשר עבדו בצמוד לשבע סטודנטיות מבית הספר. ליוו אותן המעצבות בלה גונשורוביץ ושירה שיר מהמותג גרטרוד, ונטע טבת, שאף דירגו את הדגמים הסופיים בשלוש מידות. השמלות יימכרו בערב ההתרמה במחיר אחיד של 990 שקל לשמלה. "הגענו לפרויקט במטרה להדריך ולעזור לנשים, החל מהוצאת הגזרה ועד התפירה", מסבירה טבת. "זה פרויקט חשוב מאוד והחלטנו להירתם אליו".גם חברת הכנסת גלאון רואה את החשיבות בפרויקט, אולם היא מדגישה כי תגיע לתמוך באירוע אך לא תצעד על המסלול כיתר המשתתפות. "אני לוקחת חלק באירוע כי אני פמיניסטית וכי אני מחויבת לפעולה בנושא הזה"', היא אומרת בשיחה עם Xnet. לדבריה, היא גם מאמינה כי לאופנה יש יכולת השפעה והעברת מסרים חברתיים. "בעבר, ובמידה פחותה גם היום, הלבוש היה חלק מתהליך משטור הגוף הנשי וההבניה של המגדר. אופנה ולבוש היו גם חלק מהסימון של שינויים חברתיים בתרבות הפופולרית. לכן זה נראה לי חיבור מאוד הדוק וטבעי".
מבט בשבע השמלות שעיצבו הבנות חושף קולקציה שקטה, אלגנטית אך סקסית במידה, רחוקה שנות אור מהדימוי שיש לנו, הציבור הרחב, על זנות וזונות. "החלוקה בין זונות רחוב לנערות ליווי מהאיי-ליסט היא רק בעיני העולם החיצוני", מודה צור בן משה. "ההרס הנפשי שחוות נשים שעובדות בזנות הוא אחד. כל אחת מהן מקיימת מדי יום יחסי מין עם עשרות גברים, והניתוק הנפשי שהן נמצאות בו מוביל גם לניתוק חברתי. הפרויקט הזה הוא ניסיון לקרב אותן חזרה אל החברה. אלו נשים שהחיים שברו אותן, שעברו התעללות מינית. אבל אנחנו רוצות להראות להן שיש בהן גם כישרון וחופש בחירה. ושבסופו של הפרויקט, הן יכולות לעצב בגד גדול מהחיים, שאינו רק בגד אלא מעטפת לביטחון עצמי וגאווה אישית".
הפרויקט הראשון נולד לפני כשלוש שנים, עם הניסיון להעביר בכנסת את חוק הזנות (שעבר לאחרונה בוועדת השרים, אולם טרם זכה לאישור הכנסת). "חשבתי איך ניתן לעזור לנשים שרוצות לצאת ממעגל הזנות ולחפש תעסוקה", אומרת צור בן משה. "באותה תקופה עבדתי כעורכת אופנה באתר NRG והחלטתי לשלב בין שני העיסוקים שלי: אופנה וסיוע לזונות".
אל הקורס הראשון ניגשו עשר נשים מההוסטל השיקומי של עמותת סלעית בתל אביב, אולם סיימו אותו רק שתיים. "זאת היתה הצלחה לכל הדעות", היא מסבירה. "כל שלב שהן עברו היתה עבורן הצלחה גדולה. יכולנו לראות שהמחשבה שהן בכלל יצליחו במשהו הפחידה אותן. בקורס השני כבר הבנו שיש לשנות את השיטה וצירפנו לכל אחת גם סטודנטית מ-6B. כך שנוצר שיתוף פעולה בין הסטודנטית לאותה אישה, מערכת יחסים בינן לבין נשים שלא עובדות בזנות".
מה הן לומדות בקורס?
"הרעיון הוא לא ללמד אותן את הטרנדים של העונה, אלא להכשיר אותן לעצב אופנה כפלטפורמה. הקורס נותן להן כלים להביע דעה, להרגיש מה זה יצירה, אפילו להרגיש מה זה בד ולחשוב איך זה נראה עליי או אם אני אוהבת את זה או לא".
איזה נשים מגיעות לקורס?
"נשים מכל הגילים ומכל הסוגים: מגיל 18 ועד גיל 60. מזונות רחוב ועד נשים שעובדות במכונים ובדירות פרטיות. נדיר שמגיעים לגיל מבוגר במקצוע הזה, פעמים רבות הן נגמרות קודם. בשני הקורסים הראשונים השתתפו נשים שנמצאות במרכז לסיוע של סלעית, אולם בקורס הנוכחי משתתפות גם נשים מהוסטל של 'מעגן - מקלט לקורבנות סחר בנשים', כולל מספר נשים פליטות מאריתריאה וסודן, שמתמודדות גם עם מעמדן החוקי בארץ".
ומה קורה כשהן מסיימות את הקורס? היכן הן משתלבות?
"המטרה שלנו היא להקים סטודיו בו הן ילמדו ויעבדו, בפרויקטים שניצור עם מעצבי אופנה, ויימכרו בחנות של המעצב. החזון הוא שהן יגיעו למצב שהן יוכלו לעצב את הבגד בשלמותו. ואנחנו כבר רואים תוצאות. היתה בחורה בת 28 מהקורס הראשון, שאחרי 10 שנים במעגל הזנות, קיבלה מלגה מלאה ללימודים ב-6B ובנתה לעצמה חיים חדשים. היום היא בחופשת לידה עם הילד הראשון. מהקורס השני פגשנו אישה אינטליגנטית בת קרוב ל-50 עם חוש אופנתי, שעיצבה שמלה שמבטאת את הדואליות שיש בחייה: מצד אחד הרס וחספוס של הרחוב, ומצד שני את התקווה לחיים. עכשיו היא גם מנהלת חנות בגדים".
אירוע ההתרמה יתקיים ב-30 במאי במתחם התחנה בנווה צדק. הכניסה חופשית. במקום ימכרו גם כרטיסים להגרלה נושאת פרסים במחיר של 50 שקל. כל ההכנסות קודש לעמותת "הופכות את היוצרות ".