>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
השילוב בין סדר, ניקיון ושימור מסורת אינו רק עניין של חג הפסח – עבור חובבי אופנה רבים מדובר בהתנהלות יומיומית שמטרתה לשמור על פריטים אהובים לאורך זמן. ואם עכשיו, במהלך ניקיון פסח הגדול, נמצאו פתאום בארון גם פריטים עתיקים שנשכחו – ירושות מאמא או מסבתא, קניות מוצלחות משוקי פשפשים, בגדים, תכשיטים או נעליים שכבר איבדו את המראה החדש והבוהק שלהם – אפשר לנצל את ימי החופש ולהשקיע קצת בשימור ושחזור שלהם.
כדי לגלות את כל הדרכים הנכונות לשמור על פריטי אופנה, ואף לחדש אותם, פנינו להדרכה מדוקדקת אל כמה מומחים בתחום. את הטיפים לשמירה ושחזור של בגדים ישנים מהארון הסבירה לנו כוכבית שריון, מנהלת מחלקת רסטורציית טקסטיל במוזיאון ישראל בירושלים - המשמרת, משחזרת ומחייה בגדים עתיקים, לעתים כאלו ששכבו עשרות ומאות שנים מתחת לאדמה. כדי ללמוד על שמירה וניקוי של פריטי עור, פנינו למעצבת בגדי העור מיקה בשן; ואת הדרך לטיפול נכון בתכשיטי כסף סיפקה לנו המעצבת הראשית של חברת הצורפים, דריה גורנדה. בחנו את כל העצות, והרכבנו את המדריך השלם לשמירה על פריטי אופנה אהובים – מתלייה נכונה של שמלת וינטג' ועד ניקוי של תכשיטי כסף שהשחירו. תשכחו מנוסחאות הסבתא של ניקוי בעזרת טלק ומשחת שיניים, וקבלו את הטיפים המעודכנים והמקצועיים ביותר. כך תנהגו בבגדים היקרים לכם.שימור וניקוי של בגדים
- איך מורידים כתם מחולצה לבנה: "כשבאים אליי ואומרים 'יש לי כתם על חולצת כותנה וניסיתי לשים טלק, או בנזין', אני אומרת שזה אבוד. כי כל חומר רק מקבע את הכתם", מסבירה כוכבית שריון. כדי לנקות כתמים חשוב לרחוץ את הבגד כרגיל, ורק אחר כך לנסות תרסיסי ניקוי שאפשר לקנות בכל חנות.
- איך מורידים כתמי יושן: השיטה הטובה ביותר היא לרחוץ את הבגד שוב ושוב. אם מדובר בפריט עמיד מאוד, אפשר להכניס אותו למכונת הכביסה ולהשתמש באבקת כביסה. אך אם זה פריט עדין בעל ערך רב, יש לשטוף אותו ביד פעמים רבות. צריך להיות סבלניים ועקשנים, כי הכתם דוהה לאט לאט. אם שמים חומרי הלבנה כמו אקונומיקה, יש סיכוי שתיווצר מעין הילה סביב הכתם והוא רק יבלוט יותר. אפשר להכניס את כל הבגד לאקונומיקה מדוללת במים, אבל צריך לקחת בחשבון שזה מחליש את הסיבים ויכול לפגום בעמידות הבד.
- איך מנקים תחרה: על תחרת כותנה לבנה אפשרי לשים חומר מלבין, אך צריך להסתכל ולעקוב אחר החומר ולנטרל ברגע שהוא הלבין את הבד. עדיף להניח אבקה יבשה על המקום, ולטפטף מעט מים חמים. כך אפשר לשטוף ברגע שהחומר פעל. חשוב לזכור להיזהר בשימוש בחומרים מלבינים כדי שלא יבליטו בטעות את הכתם (ראו סעיף קודם).
- איך מונעים מכתמים להתקבע: אסור בשום אופן לגהץ כתמים, כי החום מקבע את הכתם לבגד ואחר כך אי אפשר להוריד אותו יותר.
- איך מונעים כתמי חלודה: את הכתמים מורידים עם מלבין כפי שמטפלים בכתמי זמן, אך חשוב להוציא את הכפתורים או הרוכסן שגורמים לכתמי החלודה ולהחליף אותם בחדשים. אם כתמי חלודה יחזרו שוב ושוב, הם יחלישו את סיבי הבד.
- איך נפטרים מעובש: הדרך הטובה ביותר לחסל פטריות היא להניח את הבגד בשמש. אם הבגד עשוי מכותנה, אפשר אחר כך להרתיח אותו עם אבקת כביסה ייעודית ולהוריד את הכתם. אם הבגד עשוי מבד אחר, מומלץ למסור לניקוי יבש. ממשי, לדוגמה, כתמי פטרת כנראה לא ירדו לעולם.
- איך מפיחים חיים ברקמה עתיקה: אם הצטבר אבק על הרקמה, אפשר לשאוב עם שואב אבק קטן. אם הרקמה עדינה ובולטת, אפשר להניח עליה בד גזה ולשאוב דרכו. כדי להחזיר חיים לרקמה ישנה, אפשר להבריש אותה עם חומץ מהול במים. זה לא יצבע מחדש צבע דהוי, אבל יוסיף רעננות.
- איך מטפלים בחורי זמן: תלוי בגודל החור. לפעמים חור גדול יבלוט יותר אחרי תיקון. קרע אפשר להדביק עם טלאי מלמעלה, או להדביק שכבה תחתונה ולתפור מסביב בעדינות.
- איך מורידים כתמי זיעה: כאן אין חדשות טובות. מכיוון שזיעה מורכבת ממלחים שחודרים לבד, פוגמים בו ומתקבעים אליו, אי אפשר להוריד כתמי זיעה.
- איך מורידים כתמי בוץ: בוץ צריך לגרד בעדינות רבה מהבגד עם כלי לא חד. אחרי שהשכבה הבולטת יורדת, ניתן יהיה להוריד את שאר הכתם בכביסה רגילה.
- איך מטפלים בבגדים סינתטיים: בגד סינתטי אסור לסחוט, אלא לתלות אותו עם המים נוטפים כדי למנוע קימוטים בסחיטה. כאשר בד סינתטי מתקמט, קשה ליישר אותו.
- איך מטפלים בכתמים על פשתן: קשה מאוד להוריד כתמים ישנים שנמצאים על בגדי פשתן במשך זמן רב. מכיוון שזהו בד קשה לטיפול, מומלץ לתת פריטי פשתן ישנים לניקוי יבש.
- איך שומרים על בגדים בארון: חולצות ושמלות צריך לתלות כדי להגן על מבנה הכתפיים. הקולב צריך להיות רחב ולא חד, ואפשר לרפד אותו מבפנים כדי שישמור על מבנה הכתפיים. את הבגד אפשר לעטוף בכיסוי, אך צריך להקפיד שיהיה מבד איכותי ונושם. אריגים ישרים כמו צעיפים אפשר לגלגל, ואם יש רקמה רצוי שהיא תהיה כלפי חוץ. אפשר להפריד בין פריטים שונים עם נייר משי נושם או בד מכובס ללא עמילן. אסור לקפל בגדים שרוצים לשמר לאורך זמן, כי סיבי הבד נשברים ואז נשאר סימן.
מעיל עור של מיקה בשן. אל תאחסנו פריטי עור צמודים אחד לשני (צילום: דן לב)
שימור וניקוי של תיקים ונעליים מעור
- איך מאחסנים תיקי עור: אם רוצים לאחסן תיקי עור בארון, מומלץ להכניס כל תיק לשקית בד כדי שפריטי העור לא יידבקו אחד לשני בלחות הישראלית. רצוי מאוד להפריד בין פריטי עור בהירים ופריטי עור כהים, ולא לתלות אותם אחד ליד השני, שכן פעמים רבות הלחות גורמת לפריטים הכהים להוריד צבע על הבהירים. גם כשמדובר במעילי עור, כדאי להפריד בין מעילים כהים לבהירים בעזרת חולצת כותנה.
- איך מפיחים חיים במוצרי עור ישנים: מכיוון שכל עור הוא שונה, יש עורות שהשחיקה רק מוסיפה להם ויש כאלה שההתבלות מורידה מקסמם. השיטה הטובה והפשוטה ביותר לחדש מעט פריט עור ישן, היא על ידי ניקוי עדין במגבון לח ללא אלכוהול.
- איך מורידים כתמים מפריטי עור: אם מדובר בכתם חדש שנגרם מחומר שנשפך על העור, אפשר לנקות מיד במגבון לח ללא אלכוהול. רצוי לא לשפשף בחומרים אחרים, שעלולים להסיר את הצבע המקורי של התיק או הבגד. במקרה של כתם ישן שהמגבון לא מוריד, ניתן לפנות לסנדלר מומחה שיסיר אותו בעזרת משחות מקצועיות מיוחדות.
- איך מנקים בגדי זמש ועור: יש הבדל בין ניקוי של זמש לניקוי של עור, ולכן מיקה בשן ממליצה על מכבסת הוד ברחוב שינקין 55 בתל אביב – "זו מכבסה ותיקה המתמחה בניקוי של זמש ועור".
תכשיטי כסף של חברת הצורפים. מומלץ לאחסן בקופסאות אטומות (באדיבות הצורפים)
שימור וניקוי של תכשיטי כסף
- איך שומרים על תכשיטי כסף: הדרך הטובה ביותר לשמור על תכשיטי כסף היא בקופסה סגורה. אין חשיבות גבוהה לסוג הקופסה – היא יכולה להיות עשויה מעץ, מתכת או פלסטיק. הדבר החשוב ביותר הוא שהקופסה תהיה אטומה ככל האפשר, כך ייכנס אליה פחות חמצן והתכשיט יישמר ולא ישחיר.
- איך מפיחים חיים בתכשיט כסף עתיק: קל מאוד לחדש תכשיטי כסף ישנים. הברקה של התכשיט במשחת ניקוי מיוחדת לכלי כסף או בתרסיס ייעודי יכולה לחולל אפקט משמעותי.
- איך מורידים כתמים מתכשיטי כסף: בשלב הראשון, כדאי לנסות להוריד את הכתמים עם משחה מיוחדת. חברת הצורפים, לדוגמה, מציעה את "הגרטי" – משחה (שמגיעה גם כתרסיס) לניקוי כלים ותכשיטים מכסף, הנמכרת גם בחנויות לכלי בית. מכסים את הידיים בכפפות בד, מורחים מעט משחה על התכשיט, ומנקים בעזרת הכפפות. אם מעדיפים את התרסיס, מרססים אותו ישירות על הכפפות ומנקים בעזרתן את התכשיט. אם הכתמים לא יורדים, אפשר לפנות לצורף המתמחה בנושא – במקרה הגרוע ביותר, הוא יוכל לצפות מחדש את התכשיט.
- איך מונעים השחרה של כסף: כסף טהור מגיב לגופרית, שנמצאת באופן טבעי באוויר. במקומות העשירים בגופרית, התגובה מהירה יותר והכסף הופך לשחור. לכן כלל הברזל הוא לא להכניס תכשיטים לבריכות, למעיינות חמים ולים המלח. אם בכל זאת נוצר כתם שחור, אפשר להוריד אותו על ידי שימוש במשחת ניקוי ייעודית.
- איך מנקים תכשיט המורכב מכמה חלקים: במקרה של תכשיט בעל חלקים רבים ושיבוצי אבנים, תלוי כמה לכלוך ואבק הצטברו בין מרכיבי התכשיט השונים. אפשר לנסות לנקות בבית בעזרת מקלות צמר גפן, אך אם יש לכלוך רב ונוצרה השחרה, רצוי לפנות לצורף מקצועי שיבריק בין החלקים. במידה והם צפופים במיוחד, הוא יכול לפרק את התכשיט, לנקות, ואז להרכיב אותו מחדש.